Εκπαιδεύτηκαν Πακιστανοί πιλότοι σε μαχητικά Rafale, έστω καταριανά;

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί (διότι δεν πρόκειται για κάτι νέο) μία φημολογία πως μία σειρά ιπτάμενων χειριστών της πακιστανικής Αεροπορίας που είχαν επισκεφθεί πέρυσι το φθινόπωρο το Κατάρ στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής πιλότων, «εκπαιδεύθηκαν» στο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Η συγκεκριμένη φημολογία διαψεύστηκε επίσημα από τον Γάλλο πρέσβη στην Ινδία:

Είναι γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σειρά ιπτάμενων χειριστών που επισκέφθηκαν το Κατάρ έγινε πράγματι μία επίδειξη του αεροσκάφους και ενημέρωση των δυνατοτήτων του, όπως άλλωστε είναι το συνηθισμένο σε κάθε ανταλλαγή χειριστών σε τέτοιου τύπου επισκέψεις.

Το γεγονός αυτό όμως «ξεχειλώθηκε» στο πακιστανικό διαδίκτυο περίπου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Πακιστανοί πιλότοι έμαθαν το Rafale – που βέβαια έχει αγοραστεί και από την μεγάλη αντίπαλο του Πακιστάν, την Ινδία – κι έτσι τώρα ξέρουν τα μυστικά του και ξέρουν και… πώς να το αντιμετωπίσουν.

Όλα αυτά βέβαια είναι ένα τεράστιο άλμα λογικής. Μία εθιμοτυπική επίδειξη του αεροσκάφους δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την μακροχρόνια εκπαίδευση ενός χειριστή στον τύπο μέχρι να μάθει να πετάει το αεροσκάφος σε επιχειρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=1dtT6Ri5KP0

Στην καλύτερη περίπτωση, την επόμενη φορά που η ινδική Αεροπορία κάνει επιδρομή σε κάποιο στρατόπεδο τρομοκρατών στο έδαφος του Πακιστάν, κι εφόσον επιλέξει να χρησιμοποιήσει Rafale για τον σκοπό αυτό, οι Πακιστανοί ίσως να γνωρίζουν ποια «κουμπιά» πατήθηκαν στο πιλοτήριο.

Και λέμε «ίσως» γιατί και πάλι δεν είναι βέβαιο, αφού όπως είναι γνωστό, πολλά υποσυστήματα στα ινδικά Rafale θα είναι διαφορετικά και σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτά.

Ωστόσο λόγω του θορύβου που προκλήθηκε και παρόλο που δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι είναι αδύνατο ένας χειριστής να «μάθει τα μυστικά του Rafale» από μία επίδειξη, στην Ινδία αυτό αποτέλεσε αιτία (μία ακόμα) σκανδαλολογίας εναντίον της προμήθειας Rafale από την Γαλλία.

Κι αυτό ήταν που προκάλεσε με την σειρά του την ανάρτηση του Γάλλου πρέσβη στο τουίτερ.

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Αυτό δεν αποκλείει στενή συνεργασία Πακιστάν Κατάρ για την ανάπτυξη κατάλληλων τακτικών για την αντιμετώπιση των Rafale, όπως επίσης κρατών της περιοχής με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των Mirage και των όπλων της ΠΑ. Είναι πολύ εύκολο για μια αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα όπως είναι η Τουρκία, με πολλά δείγματα γραφής στον τομέα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, να αναπτύξει παρεμβολείς για τους MICA και το ραντάρ των Mirage για τα αεροπλάνα της.

m2000cg
Guest
m2000cg

Θυμάστε τους παλιούς καλούς καιρούς: Τα μυστικά των Μ2000 στις κοινές ασκήσεις Τουρκίας – Αιγύπτου? ή Στα πίσω καθίσματα των Τούρκικων Phantom & F-16D στις παραβιάσεις/αναχαιτίσεις/εμπλοκές στο Αιγαίο κάθονταν Ισραηλινοί?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άλλο ένα υποκεφαλαιάκι στην κωμωδία των ινδικών Ραφάλ.