Η Ωχρή Γαλάζια Κουκκίδα είμαι μια φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε το 1990 από το Voyager 1 από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων απεικονίζοντας το πλανήτη μας ως μια απειροελάχιστη κουκκίδα με φόντο την απεραντοσύνη του διαστήματος. Πριν λίγες ημέρες, η NASA δημοσιοποίησε μια εξίσου εκπληκτική εικόνα, τραβηγμένη αυτή τη φορά από μικροδορυφόρο Cubesat.

Στις 9 Μαΐου, ένα ζεύγος μικροδορυφόρων Cubesat βρέθηκαν σε απόσταση 1.000.000 χιλιομέτρων. Ο ένας εξ αυτών που ονομάζεται MarCO-B και έχει το παρατσούκλι «Wall-E», τράβηξε τη παρακάτω εικόνα στην οποία διακρίνεται η Γη και η Σελήνη.

Οι μικροδορυφόροι Cubesat έχουν διαστάσεις 36,6 επί 24,3 επί 11,8 εκατοστά και αρχικά κατασκευάστηκαν ως ένα μέσο εκμάθησης της τεχνολογίας δορυφόρων σε φοιτητές. Πλέον παρέχουν ποικιλία δεδομένων, από στοιχεία ναυσιπλοΐας μέχρι περιβαλλοντικές αλλαγές.

Οι δύο Cubesats που έστειλαν τη φωτογραφία στη NASA, είναι μέρος της αποστολής Mars Cube One με κατεύθυνση το πλανήτη Άρη και σκοπό τη δοκιμή νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και ναυτιλίας στο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Ακόμη μια απάντηση στο βαρυσήμαντο ερώτημα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;;;;»

Ακόμη μια απάντηση στο βαρυσήμαντο ερώτημα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;;;;» (μέρος 2ο)

Σύμπλεγμα SPT2349: Ακόμη μια απάντηση στο βαρυσήμαντο ερώτημα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;;;;» (μέρος τρίτο)