Παναγιωτόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη επαύξησης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ΕΔ

20
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 197
  •  
  •  

Σε εποικοδομητικό κλίμα συναίνεσης, όπως παρατήρησε ο παριστάμενος υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξελίχθηκε η – επί της αρχής – επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με το οποίο αναβαθμίζονται τα αεροσκάφη F16, ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Mirage-2000, λύεται η χρονίζουσα εκκρεμότητα (Thyssen/EΝAE) που θα ενισχύσει τα υποβρύχια του ΠΝ, και επιλύονται θέματα δαπανών των στρατιωτικών νοσοκομείων και θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν πρέπει «τώρα» και όχι αύριο να κάνουμε αυτό που πρέπει για να επαυξηθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ενδιαφέρουσες ήταν εξάλλου, οι διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, και την «περίφημη διαρροή»: Συνόδευσα τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο και βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να μαθαίνω πως ..σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ‘Αμυνας, ότι υπάρχει πρόθεση να μη συνεχίσουμε τα ΜΟΕ.. Όπως, ωστόσο, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας δεν εκφράζεται με διαρροές αλλά με δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου και του υφυπουργού, Αλκ. Στεφανή. Έχω τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, να είναι ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας που λειτουργεί στο επίπεδο συγκεκριμένων βαθμίδων της ιεραρχίας (ομάδες εργασίας στελεχών των ΕΔ των δύο χωρών, που συζητούν μία δέσμη μέτρων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης), σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αυτό που έχω πει βέβαια, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, είναι ότι δεν προσφέρονται καλές υπηρεσίες για τα ΜΟΕ, όταν ένα μέρος προχωρά σε ρητορική και πράξεις, όπως οι υπερπτήσεις.. Οι πράξεις αυτές και τα λόγια συνιστούν «μέτρα κατεδάφισης εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος: Να μην κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και τρία βήματα πίσω όπως με την απόπειρα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Λιβύη, είπε ο υπουργός.

Τέλος, για το ίδιο θέμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως αυτό που είχαμε πει τότε ως υπουργείο, ενόψει της συζήτησης των δύο ηγετών στο Λονδίνο, είναι ότι δεν είμαστε σε καμία βιασύνη επανέναρξης των συζητήσεων για ΜΟΕ. «Μέχρι εκεί όμως, Πουθενά δεν υπήρξε πρόθεση» του υπουργείου να σταματήσει η συζήτηση για τα ΜΟΕ.

Παράλληλα, για το θέμα του νομοσχεδίου, και απαντώντας στις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αν είχε να διαλέξει πως να χάσει τον ύπνο του, θα προτιμούσε, μια επόμενη κυβέρνηση να του χτυπήσει τον πόρτα και να τον καλέσει σε μια εξεταστική, παρά να έχει περάσει από το αξίωμα του υπουργού και να μην έχει κάνει τίποτα για να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή, να πετάξουν τα Μιράζ πάνω από το Αιγαίο όπως πρέπει, και να αναβαθμιστεί το F-16 σε «ένα άλλο αεροπλάνο» με δραματικά καλύτερες δυνατότητες..

Από τους εισηγητές των κομμάτων, ο Μακάριος Λαζαρίδης (ΝΔ) είπε ότι δεν φέρνουμε το παρόν νομοσχέδιο λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή όμως μας δίνει την αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική μας δυνατότητα, οφείλει να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα ισχύος.

Ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε την πολύ θετική θέση του κόμματός του για την αναγκαιότητα να λυθούν όλα τα προβλήματα και να επιταχυνθεί η διαδικασία αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων της χώρας, Σημείωσε πάντως ότι αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναφέρονται σε συμβάσεις και προγράμματα, που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν σχεδιάσει την «εν συνεχεία υποστήριξη στο διηνεκές» ώστε οι ΕΔ να προγραμματίζουν και να εξοικονομούν πόρους. Αναφέρθηκε, δε, στην αντίρρηση της ΝΔ ως αντιπολίτευση, να δεχθεί σχετικές ρυθμίσεις που είχε φέρει ο τότε υπουργός ‘Αμυνας Π. Καμμένος.

Ο Γ. Φραγγίδης (Κίνημα Αλλαγής) αναφέρθηκε στην ανάγκη «να κινηθούμε σε πνεύμα εθνικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας» ώστε να εξασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία τη στιγμή που βλέπουμε να δημιουργούνται προβλήματα από τη γειτονική χώρα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι, σύμμαχοι και γείτονες, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί κανείς να περάσει είπε ο κ. Φραγγίδης.

Ο Νικ. Παπαναστάσης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι την ώρα που αυξάνεται το πλέγμα των απειλών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, συσκοτίζονται οι ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν μια Ελλάδα στο ρόλο «σημαιοφόρου-μεντεσέ» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το νομοσχέδιο είπε ο κ. Παπαναστάσης, επιδιώκει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση όμως παρέχει πολύτιμους πόρους σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις και στέλνει σκάφη μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο Αντ. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση) εξέφρασε την ευχή, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα κάνει το δυνατόν για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να μη μοιάζει με τη δήλωσή του για τις Πρέσπες ότι θα έκανε τα αδύνατα δυνατά να μην ισχύσει. Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν είπε ότι, καλή η διπλωματία αλλά να στηρίζεται σε στρατιωτική ισχύ. Ο κ. Μυλωνάκης είπε ότι το κόμμα του είναι θετικό επί της αρχής.

Από το ΜέΡΑ25, η αντιπρόεδρος της Βουλής Σ. Σακοράφα παρατήρησε ότι τα κόμματα τείνουν να υπερψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες, αλλά η μόνιμη εντύπωση είναι ότι λειτουργούμε αποσπασματικά και κατ’ επιταγήν του ΝΑΤΟ: «Λειτουργούμε σαν καλά παιδιά, δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ μας, κάτι που δεν κάνουν άλλες χώρες,» σημείωσε η κα Σακοράφα, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει υποχρέωση και όχι δυνατότητα, ανάθεσης έργων του νομοσχεδίου σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Η κα Σακοράφα δήλωσε «παρών» επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας (ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Βίτσας δήλωσε ότι στη δύσκολη εποχή μας αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί η στρατιωτική ισχύς, επισήμανε ότι οι ΕΔ φυλάσσουν τα σύνορα της χώρας αποτελεσματικά, και δεν πρέπει να αφήνουμε αμφιβολίες ότι υπάρχουν «ανοίγματα».

Επίσης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξοπλιστικών Αθ. Δαβάκης εξέφρασε την ανάγκη, η εθνική αμυντική βιομηχανία, που ξεκίνησε επί ΝΔ τη δεκαετία του 1980, πρέπει να τονωθεί, κάτι που γίνεται – όπως είπε – μέσα από το νομοσχέδιο.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 9/12 με ακρόαση φορέων και συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα έχει προηγηθεί κλειστή συζήτηση στην επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων με την στρατιωτική ηγεσία, για ειδικότερα θέματα του παραπάνω νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 197
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
flashg
Member
flashg

Κύριοι η πραγματικότητα μας ξεπέρασε καληνύχτα.

Anios
Guest
Anios

Ορθή η διατύπωση. Έπρεπε να είχαμε γίνει προ πολλού Ισραήλ, δεδομένου ενός τόσο ογκώδους, ισχυρού, πολυπληθούς και πάντα αυταρχικού εσωτερικά και εξωτερικά κράτους δίπλα μας. Τώρα μένει να φανεί αν θα κάνουμε επίδειξη ή θα χρησιμοποιήσουμε τα (ακόμη ισχυρά παρά την όλη κατάσταση) μέσα που διαθέτουμε, προς αποφυγή βαρύτατης εθνικής ήττας. Στην περίπτωση, που φανούν τίποτα πλατφόρμες νότια της Κρήτης, καθώς την Κύπρο, για τους γνωστούς λόγους, την κάναμε γαργάρα. Γιατί αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δε βλέπω πώς θα αποφύγουμε το θερμό επεισόδιο όπως το πάνε οι απέναντι. Το θέμα είναι, ότι έπαιξαν σχεδόν όλες τις ζαριές τους, ό,τί… Read more »

Consigliere_
Member
Consigliere_

η Ελλαδα πρεπει να βρει αμεσες λυσεις αγορας πυραυλικων συστηματων εδαφους/εδαφους εδαφους/αντιπλοικους. Οι πλατφορμες θα αργησουν πολυ να αναβαθμιστουν/κατασκευαστουν

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ωραία τα λόγια κύριε υπουργέ αλλά και έργα πρέπουν.
Θα ήταν ίσως προτιμότερο και θα μας έπαιρναν όλοι λίγο πιο σοβαρά αν μας ανακοινώνατε καμιά επαναπιστοποιηση οπλοστασίου της ΠΑ τίποτα αναβαθμίσεις Phalanx λίγες συλλογές SPICE κάτι βρε αδερφέ που να δείχνει πως ξυπνάμε από τον λήθαργο.

Kostas
Guest
Kostas

Με την επάνδρωση ολων των Μονάδων στο 30%, ο, τι και να πεις κ. Υπουργέ, ακυρο ειναι…..

Chris
Member
Famed Member
Chris

Μια δήλωση με καθυστέρηση πολλών ετών. Τώρα το καταλάβατε εκεί στη Βουλή; Τόσα χρόνια που μαδιόσασταν σαν τα κοτόπουλα για την εξουσία και την ικανοποίηση του εκατέρωθεν κομματικού στρατού ούτε ενδιαφερθήκατε καθόλου για την άμυνα της χώρας. Αυτά έπρεπε να γίνουν το ελάχιστο μια πενταετία πριν. Τα τρέχοντα εξοπλιστικά θα αποδώσουν πολύ αργά. Πρέπει να γίνουν άμεσες και μαζικές προμήθειες με κατεπείγουσα διαδικασία όλων εκείνων των μέσων και υλικών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για αυτό που έρχεται. Ήρθε η ώρα να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με τα γειτονικά φιλικά κράτη στην περιοχή μας. Και να συνταχθοῦμε με την πλευρά… Read more »

markdes
Member
markdes

Μάλιστα……
Στη Βουλή κόμμα διαμαρτύρεται και κατακεραυνώνει για τη συμφωνία εξυχρονισμου των f-16
Μετά καταγγέλει τη χώρα και την κυβέρνηση στην ΕΕ ότι ρίχνει έξω τον προϋπολογισμό και χρησημοποιει δανικά Ευρωπαίων για να κάνει εξοπλισμους……

Last……και……παραlast year…..γινόντουσαν αυτά……
Ο υπουργός ήταν σε άλλο …. κόμμα από το χωριό δε το ξέρουμε.

Giannis
Guest
Giannis

Μπούρδες και αερολογίες του ΥΠΕΘΑ. Ο προυπολογισμός για την άμυνα και δη για τις εξοπλιστικές δαπάνες είναι ΜΗΔΕΝ.
Τα 530 εκ ευρώ καλύπτουν τα τρέχοντα από προηγούμενης κυβέρνησης προγράμματα των F16 τα Π-3 κλπ.
Αλήθεια τί γίνεται με νέα προγράμματα τις τορπίλες, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 κλπ;
Κόστος;..χρονοδιαγραμμα συμβασιοποίησης και παραλαβης υπάρχει;
Φυσικά όχι,..εδώ έχουμε να κάνουμε με χωρατατζήδες. Απειλούν να μας πάρουν και τα σώβρακα και οι τωρινοί και οι προηγούμενοι έδιναν κοινωνικά μερίσματα “ρισκάροντας”…και οι τωρινοί έχουν στο πρόγραμμα και καμιά 25.000 προσλήψεις στο δημόσιο.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Ευχολόγια άνευ ουσίας.

Καληνύχτα Ελλάδα.

teo
Member
Trusted Member
teo

Τα F16 τα συμφωνήσαν οι προηγούμενοι που υποτίθεται θα ρίσκαραν αλλά το κόμμα σας ήταν στα κάγκελα και φτάσατε μέχρι την ΕΕ… εσείς που υποτίθεται ότι είστε σοβαροί, φοράτε γραβάτες και δεν ρισκάρετε προσπαθήστε τουλάχιστον να μην μπουρδουκλώσετε μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση αν και από άλλα έντυπα βλέπω ότι ήδη έχει γίνει … κάτι για μπλέξιμο των αρίστων στην ΓΔΑΕΕ διαβάζω, αν υπάρχει κάποιος πιο σχετικός ας μας διαφωτίσει!!! Οι προηγούμενοι μέσα στην γραφικότητα τους και τις διεθνιστικές αμπελοφιλοσοφίες τους, προώθησαν κάτι f16 και κάτι Kiowa. Παρά τις εξαιρετικά άσχημες δημοσιονομικές συνθήκες άφησαν και κάτι στην άμυνα, σε αντίθεση με… Read more »

Koulis
Member
Koulis

Η σύγκριση σε 45 μήνες.

Troxanas
Guest
Troxanas

Σε 45 μηνες φιλτατε θα ειναι πολυ αργα..τωρα πρεπει να παρθούν αποφασεις και να σταματησουν τα μερισματακια για τα οποία ορθα κατηγορούσαν τους προηγούμενους…προσωπικα και οι τροτσκιστες να κυβερνουσαν στην Ελλαδα αν εκαναν κατι για την αμυνα τις χωρας θα τους επαινούσα, γιατι ολοι οι μεχρι τωρα παλι τον αυτοματο πιλοτο επαναπαυονται..

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Η σημερινή κυβέρνηση θα κριθεί όταν συμπληρώσει 54 μήνες, οπότε θα κάνουμε τη σύγκριση. Αν κάποιοι είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση των 4,5 ετών ευχαριστημένοι, με τα kiowa, τον εκσυγχρονισμό των p3 των 500 εκατ. και τον εκσυγχρονισμό των f16 και μιλάνε από πάνω τι να πω.

George
Member
George

Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από ανατολικά ότι θα περιμένουν να εξαντλήσει τη θητεία της η νέα κυβέρνηση?
Αν ναι μια χαρά (αν φυσικά τις τηρήσουν) αλλιώς μετράει κάθε μέρα από την ορκωμοσία μέχρι το μπαμ και τι ακριβώς έκανε αυτή η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κυρίως το τι δεν έκανε!
Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα βλέπε βιογραφίες των Γούναρη, Χατζανέστη, Πρωτοπαπαδάκη , Στράτο , Μπαλτατζή και Θεοτόκη….

Evanos
Member
Noble Member
Evanos

Ε και ναι..αν η κρίση κλιμακωθεί πολυ γρήγορα καθώς ο Ερντογαν το τρέχει το θέμα με αστραπιαίους ρυθμούς ….μήπως θα έπρεπε να δούμε μεταξύ άλλων πόσα A7 μπορούμε να επαναφέρουμε για κρούση και την βρώμικη δουλειά …ώστε να αφήσουμε απερίσπαστα τα f16 και τα Μιράζ για τις πιο συνθέτες αποστολές και την αεροπορικη υπέροχη..?

Καθως κατι καινουργιο δεν φαίνεται να προλαβαίνουμε να αποκτήσουμε εκτός αν ενοικιάσουμε καμία μοίρα Rafale απο τους Γάλλους…. η αν αγοράσουμε εν ρυπή οφθαλμού τα 33 eurofifgter των Γερμανών…

x-m
Member
Famed Member
x-m

Νομίζω ότι είναι ανέφικτες και οι 3 εναλλακτικές (Α-7 ,Rafale, Typhoon).Αυτά που έχουμε μπορεί να είναι λειτουργικά; Αρκεί προς το παρόν.

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Για rafale και eurofihter ούτε manual δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε…

George
Member
George

Και 15 Αυστριακά. 2 ενισχυμένες μοίρες
Όντως θα είναι ασπίδα, ιδίως αν φορέσουν Meteor στη συνέχεια
Αλλά μόνο με μακροχρόνιο lease & option to buy παίζει το σενάριο λόγω των συμφωνιών που έχει κάνει η χώρα.
Και φυσικά με ταυτόχρονη αύξηση του capex του ΥΠΑΜ

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Πάντως πριν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, δεν μπορούσα να φανταστώ πως ένα γίδι έσερνε μια ολόκληρη χώρα σε αλυτρωτικά παιχνίδια (που συνεχίζονται μειωμένα βέβαια).
Ξέρω ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά έχω την ελπίδα ότι και το ανατολίτικο γίδι θα έχει την ίδια μοίρα…. του κυνηγημένου.
Μέχρι τότε αδέρφια, ψηφίσετε τα όλα και ότι σώσουμε.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Υπουργέ μου. Στην τέχνη του πολέμου παρουσιάζουν ως την καλύτερη μάχη, αυτή που ποτέ δεν χρειάστηκε να δώσεις. Θες να σε πάρουν στα σοβαρά. Μετέφερε την έδρα των Μ2000 στο Τυμπάκι της Κρήτης, άμεσα. Κίνηση που μόνο σοβαρά μπορεί να σε πάρει ο συνομιλητής σου. Σας ευχαριστώ θερμά.