Παναγιωτόπουλος: Η άμυνα της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Όλοι συμφωνούμε πως το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική, επομένως δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά για συζήτηση και εποικοδομητική κριτική επί συγκεκριμένων προτάσεων πεδίων, σχεδιασμών, πολιτικών που αναπτύσσει το υπουργείο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται σε δύο κύκλους: Στον πρώτο, η ενημέρωση γίνεται με δημόσια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έκανε την αρχική εισήγησή του και τοποθετήθηκε ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την τήρηση πρακτικών.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ δεν είναι το βασικό και κυρίαρχο όργανο χάραξης εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πρωτίστως στον πρόεδρο της κυβέρνησης και φυσικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναπόφευκτα, εμπλέκεται το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας διαμέσου του πολύ σημαντικού εργαλείου της αμυντικής διπλωματίας, εις το οποίο έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει εντατική δραστηριότητα», είπε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Η αποτροπή είναι η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας συμφερόντων. Το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που επομένως σκοπεύει να αποκομίσει».

Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σημείωσε πως η κυβέρνηση επιζητά «ομόνοια» και «συνεννόηση» μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μας πολιτικής βασισμένης στις αρχές καλής γειτονίας, του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφετηρία συνιστά, όπως είπε, η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν και μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελής, προσθέτοντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Paliouras
Member
Paliouras

Ποια χωρα? Οι χωρες εχουν συνορα. Εμεις ειμαστε τοπος. Χωρα δεν ειμαστε.
Ουτε την ψηφο σας δεν θα βρειτε οποτε γινουν εκλογες.
Κοροιδεψατε τους πολιτες, στο θεμα της ασφαλειας.
Οσο για τις Πρεσπες, ..ωριμο φρουτο.
Σαν να μην εγινε τιποτα.

Ted
Member
Ted

Σε αντίθεση με σένα, η πλειοψηφία του κόσμου κρίνει διαφορετικά. Μπορείς την δικη σου ψήφο να την αξιοποιήσεις όπως θες, η πρόβλεψη σου ομως για τους άλλους ειναι τουλάχιστον άστοχη.

Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Τι αγάπη αυτό το ΑΠΕ τελευταία……….
Εδώ και κάτι…λίγους μήνες ούτε ένα άρθρο κριτικής ……..
Δε πανα πάει ο Πρωθυπουργός βόλτα στο εξωτερικό χωρίς καν υπουργό εξωτερικών μαζί…δε πανα ξαχασαμε.Πρεσπες…δε πανα βλέπουμε ξαφνικα γεωπολιτικούς λόγους πίσω από μετανάστευση……
Τιποτα μούγκα στη στρούγκα….
ΑΠΕ και άγιος ο Θεός….
Επανηλθαμε στην κανονικοτητα
….α…….καμιά Belhara παιδιά τόσο κόπο καναμε

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Στην Άγκυρα δεν βρίσκεις πλέον τσουγκράνα ούτε για δείγμα…

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

”….. Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο. Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε… Read more »

montif74
Member
montif74

Οποτε μας συμφέρει θυμόμαστε την ενότητα! κατα τα άλλα: Ο κ.Κύρτσος επισημαίνει στην ερώτησή του ότι , «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ». Ρωτά λοιπόν και η ερώτησή του προκαλεί έκπληξη: «Πως είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η δουλειά του υπουργού, και γενικότερα των κομμάτων, όσον αφορά την εθνική άμυνα, είναι (το πολύ) α)η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, από την οποία απορρέουν όλα τα στρατιωτικά σχέδια και άρα και οι εξοπλιστικές απαιτήσεις, και β)ο πολιτικός έλεγχος των αμυντικών θεμάτων μέσω των ειδικών επιτροπών άμυνας. Ακόμα και η στρατηγική όμως είναι συνήθως κάτι το μακροχρόνιο, και δεν αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, όχι χωρίς καλό λόγο. Σε όλο αυτό το πλαίσιο λοιπόν, κ. Υπουργέ, σε μια χώρα που λειτουργεί φυσιολογικά και δεν έχει εισχωρήσει η πολιτική διάβρωση σε βάθος σε όλες τις κρατικές δομές (σε ένα, μα πως… Read more »