15.9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Συνέντευξη ΥΕΘΑ εφ’ όλης της ύλης: F-35, UAVs, αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ, Ελληνοτουρκικά

- Advertisement -

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του Γιώργου Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ είχα στο μυαλό μου την επαφή και τη σύσκεψη που κάνατε για να εντείνετε τις προσπάθειες για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ένα τεράστιο θέμα. Έδινε στοιχεία, προηγουμένως, ο Γιώργος Γρηγοριάδης, το Βαθύ, η πρωτεύουσα της Σάμου έχει 6.000 μόνιμους κατοίκους, 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δώδεκα χιλιάδες είναι στη Μόρια. Στη Σύμη είδατε τι γίνεται, ένα μικρό νησί το οποίο έχει κατακλυστεί. Τι αποφασίσατε προκειμένου να ελέγξετε αυτές τις ροές;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δραματική και για εμάς χτυπάει ένα ακόμα «καμπανάκι», διότι η οπτική μας γωνία είναι τέτοια. Εξετάζουμε αυτή την κατάσταση ως μία δυνητική απειλή εσωτερικής ασφαλείας για τη χώρα.

Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, μετά το ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου, συσκεφθήκαμε την Κυριακή με τη Στρατιωτική Ηγεσία, την Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και τον Υπουργό Ναυτιλίας και αποφασίσαμε μία σειρά από συνέργειες μεταξύ των Υπουργείων, προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία και η επιτήρηση στο Αιγαίο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ποιο τρόπο, κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν ενισχύθηκε η στελέχωση όλων των παρατηρητηρίων. Υπάρχουν πολλά παρατηρητήρια στα νησιά μας. Τα ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό. Δεν ήταν ανενεργά, αλλά τα βάλαμε να δουλεύουν πολύ πιο εντατικά, αποστέλλοντας περισσότερο κόσμο, περισσότερα μέσα, κάμερες, ραντάρ και ό,τι υπάρχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μου δώσετε ένα παράδειγμα σας παρακαλώ. Ας υποθέσουμε ότι στα παρατηρητήρια αυτά βλέπουν ότι έρχονται τα φουσκωτά, οι βάρκες. Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενεργοποιείται το σύστημα ειδοποίησης. Δεν αρκεί ο στρατός που υπηρετεί εκεί να ειδοποιήσει τον Διοικητή του και να κινηθεί η διαδικασία των ειδοποιήσεων μέσα από το «κανάλι» του Στρατού, αλλά ενημερώνεται και το Λιμενικό Σώμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τους σταματά δηλαδή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα Σώματα που επιχειρούν, δηλαδή οι ομάδες, τα σκάφη, τα πλωτά μέσα, που δανείσαμε στο Λιμενικό Σώμα, στελεχώνοντάς τα, αν μη τι άλλο, με τον οδηγό και τον συνοδηγό – απαραιτήτως όμως με την παρουσία Λιμενικού στο σκάφος, διότι το Λιμενικό Σώμα έχει την εποπτεία της επιχείρησης, δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, σπεύδουν στην περιοχή. Διά της παρουσίας, εφόσον έχουν βγει κοντά στα 20 πλωτά μέσα – φουσκωτά σκάφη, επανδρωμένα, όπως σας είπα – στο Αιγαίο θεωρούμε ότι αυτό, σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ.

Συνήθως, όταν εντείνεται η παρουσία, πέφτουν λίγο οι ροές. Επίσης, οι διακινητές παίρνουν το μήνυμα και χαλαρώνουν λίγο τη δραστηριότητά τους. Λίγο όμως, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο, μέχρι να προσαρμοστούν και πάλι. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε. Επιπλέον θυμίζω ότι 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα μικρότερα σκάφη, ό,τι δηλαδή δεν είναι φρεγάτα ή υποβρύχιο, έχουν προωθηθεί προς τα ανατολικά. Δεν είναι δηλαδή πίσω, στη δυτική Λέσβο, έχουν προωθηθεί βορειανατολικά της Λέσβου, όπως και σε άλλα αντίστοιχα σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως είπατε. Περιμένουμε κάποια αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελπίζουμε.Γιατί για κάποιους, υπό μία άλλη οπτική γωνία, λειτουργούν και σαν φάρος, σαν πόλος έλξης. Πάμε κοντά στο σκάφος, αυτό θα μας περισυλλέξει στο χειρότερο σενάριο. Αλλά η παρουσία συνήθως λειτουργεί αποτρεπτικά. Έχω ελπίδες για τα πλωτά μέσα που ενεργοποιήθηκαν και από χθες το μεσημέρι ανεβοκατεβαίνουν το Αιγαίο.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Για τον Έβρο, κ. Υπουργέ; Και εκεί είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Έβρος είναι μία άλλη ιστορία. Κοιτάξτε, περνούν και από τον Έβρο, αλλά όχι βέβαια με την ίδια συχνότητα με την οποία καταγράφεται στα νησιά. Κι εκεί δόθηκε σχετική εντολή, επειδή τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης. Βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες στον Έβρο, ανέβηκα σε Φυλάκιο, είδα τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Υπάρχει εκεί ένα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεργάζεται με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναπόφευκτα ερχόμαστε σε συνέργεια και με τα άλλα Υπουργεία. Τα μισά Υπουργεία εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, αλλά όσον αφορά την επιτήρηση και την ασφάλεια, όπως καταλαβαίνετε, τον πρώτο λόγο έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ τώρα βάζουμε «πλάτη» κι εμείς, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι το οποίο ίσως βοηθήσει και αν το καταφέρουμε ίσως υπάρξουν αποτελέσματα είναι ο τρόπος επαναπροώθησης, ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφιβάλλουμε.Και η ροή δημιουργεί πρόβλημα, εάν έρχονται κάθε ημέρα περί τους χίλιους και το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί εξακόσιες αιτήσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν έρχονται χίλιοι την ημέρα, πόσοι είναι πρόσφυγες και πόσοι είναι οικονομικοί μετανάστες;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Είναι κάτι που διαμορφώνεται. Εμείς ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται. Από εκεί και πέρα, για να ξεχωρίσουμε τις κατηγορίες, όπως καταλαβαίνετε, είναι μία διαδικασία που εκ των πραγμάτων είναι αργή. Φυσικά θα μπορέσει να επιταχυνθεί εάν υπάρξουν και οι σχετικές υποστηρίξεις, όχι μόνο από τις ελληνικές δομές, αλλά και από τις ευρωπαϊκές, οι οποίες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν.

Όμως εδώ και αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε η οπτική γωνία κάπως αλλάζει, η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος άνθρωπος, μπορώ να φιλοξενήσω στο σπίτι μου ένα, δύο, τρεις, πέντε, όταν έρθουν 150 θα αρχίσω να ανησυχώ για το σπίτι μου. Αυτή είναι η αλλαγή στην οπτική γωνία που πλέον υιοθετεί αυτή η Κυβέρνηση, γιατί όπως και να το κάνουμε το θέμα της δυνητικής απειλής για την εσωτερική ασφάλεια τώρα πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι.

Όντως υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, όμως εδώ που φθάσαμε δεν βλέπω τίποτα ανθρωπιστικό στη Μόρια, βλέπω απάνθρωπα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση, που θα έλεγα δεν είναι υπό τον έλεγχο της Ελλάδας, τα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία, αυτά όμως είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο νομίζω βρίσκεται και το «κλειδί» της λύσης του προβλήματος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μελετά η Κυβέρνηση την αλλαγή του τρόπου επαναπροώθησης των μεταναστών, όχι των προσφύγων, ιδιαίτερα από τις χώρες που φεύγουν και δεν υπάρχει εκεί πρόβλημα, δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς και πρέπει να γίνει μία κατηγοριοποίηση. Σας βάζω και μία άλλη διάσταση. Το Ιντλίμπ, αυτή τη στιγμή, το οποίο πέφτει, κερδίζουν οι Συριακές δυνάμεις, είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των φανατικών ισλαμιστών του ISIS. Αν προκληθεί και ένα προσφυγικό ρεύμα από εκεί, η Τουρκία ήδη διά αξιωματούχου της το έχει προαναγγείλει, τότε λογικό και επόμενο είναι να εισρεύσουν προς την Ελλάδα και κάποιοι φανατικοί τζιχαντιστές. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιοι πέρασαν από εδώ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να έχουν ήδη περάσει. Πλέον έχουμε το στοιχείο μπροστά μας.

Α. ΚΑΫΜΕΝΟΥ: Το είχε πει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι είχαν πιάσει κάποιους τζιχαντιστές

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πλέον το στοιχείο μπροστά μας και προσαρμοζόμαστε. Η «μπάντα» άλλαξε και η «μουσική» που θα παίξει θα είναι διαφορετική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, την «κάνουλα» την ανοιγοκλείνουν οι Τούρκοι. Το θέμα, παρά τις προσπάθειες που θα κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης, αν οι Τούρκοι κάθε τόσο και λιγάκι εκβιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγουν την «κάνουλα» και στέλνουν κόσμο, δεν λύνεται το πρόβλημα. Εκεί τι θα κάνετε; Εκεί τι πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση;

Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Έχουν κληθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος, έναν τελείως διαφορετικό ρόλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εδώ το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευρωπαϊκό και έτσι όπως το βιώνουμε σήμερα είναι και πρόβλημα το οποίο θυμίζει εθνική κρίση και εδώ οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτή τη διάσταση και δεν μπορούν να μην υποστηρίξουν αυτούς που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το πρόβλημα, δηλαδή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη και να πούμε «παιδιά δεν μας αφορά αυτό».

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως, όταν ενισχύετε εσείς τα μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε λιμενικό, μήπως ουσιαστικά βγάζουμε απ’ έξω τους Ευρωπαίους διά της Frontex; Υπάρχει δηλαδή συνεργασία σε αυτά τα μέτρα τα οποία εσείς παίρνετε με τη Frontex; Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ή μειώνεται;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας ότι πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω. Πρέπει δηλαδή να λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία. Η Τουρκία ζητά χρήματα, ισχυρίζεται ότι δεν τα έχει πάρει όλα, δεν το ξέρω αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει εάν έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Γίνεται βέβαια και κάποιο ανατολίτικο παζάρι. Δεν μας αφορά αυτό όσον αφορά το δικό μας τρόπο διαχείρισης. Ζητήσαμε και ζητούμε πιο ενισχυμένη παρουσία από τη Frontex και περισσότερα ΝΑΤΟϊκά πλοία.

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής επιχείρηση που γίνεται, όσον αφορά τα πλοία του ΝΑΤΟ, έχει μία γερμανική φρεγάτα η οποία είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, δηλαδή, τα «μάτια» που βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, αλλά πέραν τούτου πολύ λίγα πράγματα, ένα μικρό σκάφος από τη Βαλτική. Δεν «πολυιδρώνει» το ΝΑΤΟ, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι προσανατολισμένο δομικά στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στα δικά μας αιτήματα για τους εκβιασμούς των Τούρκων κάθε φορά που απαιτούν κάτι.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι έχουν το δικό τους πρόβλημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μεταφέρουν σε εμάς και έτσι πιέζουν και την Ελλάδα, δημιουργούν θέμα και στην Ελλάδα, πιέζουν και την Ευρώπη. Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας. Η δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε τις ροές και να το επικοινωνήσουμε προς τα έξω, έτσι ώστε και η Ευρώπη να πάρει πάνω της το βάρος που της αναλογεί.

Χθες βρέθηκαν Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα και έκαναν ένα σχέδιο κατανομής των προσφύγων που έρχονται από εκεί. Δεν είναι τόσοι όσοι έρχονται από τη δική μας πλευρά. Πολύ λιγότεροι είναι και είναι και ανοιχτή θάλασσα, δεν είναι τόσο εύκολο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λένε «εμείς έχουμε κλείσει τα σύνορά μας, δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη – πρόσφυγα». Ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο, για το οποίο δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, εσείς θα μου πείτε, είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε αξιόλογες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε σφραγίδες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε φαντάσματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε που εκμεταλλεύονται αντί να βοηθούν τους πρόσφυγες και του μετανάστες και τεράστια ποσά τα οποία διακινούνται. Η Τουρκία ξέρετε τι πέτυχε; Η Τουρκία πέτυχε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά να πηγαίνουν στο τουρκικό Δημόσιο και να τα διαχειρίζεται εκείνο.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που μερικές φορές φαίνεται μη ελέγξιμη, δυστυχώς οφείλεται στο ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του ελληνικού κράτους δεν είχαν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις δομές του ελληνικού κράτους. Έτσι προέκυψαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μπήκαν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και τώρα λειτουργούν κατά ένα τρόπο που δεν είναι και απολύτως γνωστός. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Άμυνας που είναι τα στρατόπεδα. Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, δομές φιλοξενίας ή κέντρα υποδοχής, στα οποία γίνονται εργασίες για τις οποίες δεν γνωρίζω τίποτα. Αν ζητήσω να πάω να μάθω, θα μου πουν «δεν είναι δική σου δουλειά είναι θέμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που εποπτεύει τις ΜΚΟ». Και εκεί θα έχουμε πρόβλημα.

Ήδη, το ζήτησα στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα και δεν μου άρεσε η απάντηση που πήρα. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να μπω κάποια μέρα στο στρατόπεδο χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, να δω τι γίνεται με το περιουσιακό στοιχείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί. Επομένως, το ζητούμενο είναι περισσότερος έλεγχος και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος από εδώ και πέρα. Αλλά δεν είναι μόνο δική μας δουλειά.

Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Το Σαββατοκύριακο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην Έκθεση «Teknofest» στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί πήγε και υπέγραψε ένα καινούργιο drone παραγωγής της εταιρείας του γαμπρού του. Έχει γίνει οικογενειακή υπόθεση, είδαμε όμως ότι έχουν κάνει κάποια πολύ μεγάλα βήματα, τεχνολογικά άλματα, δηλαδή έχουν φτιάξει ένα drone το οποίο φέρει πλέον πολύ σημαντική ποσότητα οπλισμού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς drone έχουμε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε.

Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Έχουμε drone το θέμα είναι τι έχουμε σκοπό να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την αυξημένη τουρκική απειλή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον δεν αναφέρεστε στο drone, αλλά στο μη επανδρωμένο (UAV).

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακόμα περισσότερο σε αυτό.Αυτοί κάνουν παραγωγή μη επανδρωμένων.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουν παραγωγή, ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως υπολειπόμεθα της Τουρκίας όσον αφορά την αμυντική μας βιομηχανία. Έχουν αναπτύξει μία πολύ ενεργό αμυντική βιομηχανία. Είναι έξω από την πρώτη δεκάδα των εξαγωγέων οπλικών συστημάτων παγκοσμίως και στόχος είναι να μπουν στην πρώτη πεντάδα. Επομένως, ένα αρχικό ζητούμενο για εμάς είναι να στήσουμε ξανά στα πόδια της και τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν αρκετοί σχεδιασμοί ως προς αυτό. Άλλη συνέργεια, είναι, γιατί πάντα για συνέργειες θα μιλάμε σε αυτή την Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος το ψάχνει από την πλευρά της εξεύρεσης επενδυτικών σχημάτων που θα μπορούσαν να έρθουν και να τονώσουν κάποια στοιχεία της αμυντικής μας βιομηχανίας, drones και μη επανδρωμένα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα δείτε και τον κ. Πομπέο, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, εάν δεν κάνω λάθος. Θα έχετε μία επαφή με τον κ. Πομπέο. Θα μας ζητήσουν ή θα τους ζητήσουμε και εμείς κάτι; Συνήθως όταν έρχονται οι Αμερικανοί, έρχονται για να πάρουν.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Αμερικανοί ζητούν. Το συμφέρον της κάθε χώρας είναι να ζητάει από κάποια άλλη, αλλά εδώ ζητούμε κι εμείς. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση. Αυτό δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με το να αγοράσουμε ένα καινούργιο προηγμένο οπλικό σύστημα, αλλά να χτίσουμε μαζί και να έχουμε του Αμερικανούς να εμπλακούν και να στηρίξουν δικές μας υποδομές. Για παράδειγμα, η βάση της Σούδας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο στην Κεντρική Ελλάδα, η μερική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ήδη βρέθηκα εκεί πριν από δύο εβδομάδες με τον Αμερικανό Πρέσβη για να παρακολουθήσω τη διαδικασία ανέλκυσης με αμερικανική χρηματοδότηση μιας βυθοκόρου που ήταν βυθισμένη στο λιμάνι Ένα βυθισμένο σάφος καταμεσής του λιμανιού ήταν πρόβλημα. Φεύγει από τη μέση με αμερικανική βοήθεια.

Επομένως, δεν είναι μόνο ότι δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα. Αυτό που παίρνεις, όμως, δεν είναι ας πούμε ένα καινούργιο πανάκριβο αεροπλάνο επόμενης γενιάς, δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, το οποίο έχει από πίσω και πολλή υποστήριξη, πολλές υποδομές για να μπορέσει να είναι λειτουργικό στη χώρα μας. Είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί.

Έχω πει και έχω παρεξηγηθεί για αυτό ότι όταν οι Αμερικανοί έχουν εδώ ισχυρά συμφέροντα. Ας πούμε στη Βάση της Σούδας, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για αυτούς, για την ευρύτερη περιοχή και έχουν κάνει πράγματα για τη Βάση. Το ξέρουν όσοι Έλληνες υπηρετούν εκεί πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον, πόσο καλύτερες οι υποδομές. Όταν λοιπόν έχουν εκεί κάποιο συμφέρον, όποιος θίξει ή σκεφθεί να θίξει τη Βάση της Σούδας που είναι ελληνική και υπάρχει και ελληνικός ναύσταθμος εκεί και δίπλα αεροπορική βάση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θίγει όχι μόνο ελληνικά συμφέροντα, αλλά και αμερικανικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε, όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση; Όχι, δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση. Σε κάποια επιλεγμένα σημεία θα εμβαθύνουμε λίγο τη σχέση μας. Αυτή είναι η στρατηγική σχέση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τη γεωστρατηγική τους θέση. Η Ελλάδα, μια ζωή, δεν το έκανε αυτό το πράγμα…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και λίγα χρόνια και εξαιτίας της ασταθούς συμπεριφοράς των Τούρκων ή αν θέλετε της σχετικής απομάκρυνσης από τη Δύση, οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής. Αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι είναι η Τουρκία. Επομένως αξίζει να ενισχύσουν τη συμμαχική τους σχέση με αυτή τη χώρα. Και είμαστε χώρα πρώτης γραμμής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τουρκικές προκλήσεις, ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση σε εμάς ότι «μη φοβόσαστε»; Έχετε πει κατ’ επανάληψη, ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε. Το αίσθημα ασφάλειας είναι βασικό διότι μόνο έτσι μπορείς να πας μπροστά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπε όμως ο προκάτοχός σας, ο κ. Αποστολάκης, ότι όταν γίνει κάτι θα είμαστε μόνοι μας. Συμφωνείτε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αποστολάκης, ως έμπειρος και προβεβλημένος πρώτης γραμμής Αξιωματικός και Υπουργός Άμυνας, το είδε στρατιωτικά το θέμα και έτσι είναι. Δεν θα πολεμήσει κανείς μαζί μας. Αλλά η διαρκής προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα. Και πώς το εξασφαλίζουμε; Δημιουργώντας την πεποίθηση σε κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε αποτρεπτική ισχύ, δηλαδή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε τέτοιο εξαιρετικό σημείο ετοιμότητας και αξιόμαχου που δεν συμφέρει κανέναν να κινηθεί με οποιονδήποτε στρατιωτικό τρόπο εναντίον μας. Αυτή είναι η διαρκής προσπάθεια. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Η αποτροπή δεν είναι να πας στον πόλεμο, αλλά να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να αποφύγεις τον πόλεμο. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν «αν θέλεις την ειρήνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι φτάσαμε δύο φορές σε επεισόδια τύπου Ιμίων. Τον άκουσες και εσύ.

Χ .ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Το είχαμε αποκαλύψει το ένα που ήταν με τις επικίνδυνες διασταυρώσεις. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Πόσες είναι οι φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα που έχουμε φτάσει σε πολύ οριακό σημείο με την Τουρκία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κατά τη διάρκεια της θητείας σας έγινε;

Ν . ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πρώτον, θα το ήξερα και θα μπορούσα να σας το πω εφόσον είναι παρελθόν. Δεύτερον, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι φέτος το καλοκαίρι η Τουρκία ζει μια άνθιση της τουριστικής της οικονομίας, επομένως, όπως είχα πει και στον Τούρκο Πρέσβη όταν με είχε δει, περίπου 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, όταν πάμε τόσο καλά στον τουρισμό και στις δύο ακτές του Αιγαίου, τότε νομίζω ότι δεν συμφέρουν τέτοιου είδους εξάρσεις, εντάσεις, επιθετική ρητορική. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και το Ενεργειακό όμως, κ. Υπουργέ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την άλλη πλευρά είναι η δραστηριότητα των Τούρκων όσον αφορά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, που θυμίζω ότι είναι η ΑΟΖ ενός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η αμφισβήτηση και της δικής μας υφαλοκρηπίδας, οι διεκδικήσεις…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, το «Oruc Reis», για το οποίο υπήρχε η φήμη ότι θα έρθει να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, δεν ήρθε τελικά να επιχειρήσει. Αυτό είναι σαφώς θετικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα κάνατε, αλήθεια, εάν πήγαινε στο Καστελόριζο;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, θα επεξεργαζόμασταν όλα τα σενάρια. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα.

Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Θα κάνουμε αίτημα να μπούμε μέσα στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με προοπτική αγοράς αυτού του οπλικού συστήματος; Και δεύτερη ερώτηση, σε ό,τι αφορά το θέμα των UAVs, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είχε υπάρξει μια συζήτηση και είχαμε φτάσει σε μια συμφωνία με τους Αμερικανούς ότι περίπου τον Αύγουστο θα παίρναμε τρία, ίσως τέσσερα, MQ-9 Reaper, αυτά που έχουν στη Λάρισα όταν θα έφερναν εδώ τα Global Hawk, τα δικά τους. Τι κάνουμε με αυτή τη συμφωνία;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, όσον αφορά τα μη επανδρωμένα οχήματα, τα ιπτάμενα: όντως είμαστε σε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα υπογραφεί πριν μας επισκεφτεί εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Πομπέο, για την απόκτηση δύο ή τριών UAVs τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για το ρόλο της στρατηγικής φύσεως εποπτείας, γιατί έχουν μεγάλη εμβέλεια. Καλύπτουν όλη την περιοχή, πάνε μέχρι κοντά στη Λιβύη, ας πούμε. Επίσης, την ίδια ώρα βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία αντίστοιχα UAVs ισραηλινής κατασκευής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντέχουμε οικονομικά; Γιατί έχουμε και τους Θεσμούς που θα πουν «πού τα βρήκατε τα λεφτά;»

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα UAVs δεν είναι το εξοπλιστικό που «θα τινάξει τη μπάνκα στον αέρα». Γι αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση. Εκεί υπάρχει και η εναλλακτική του leasing, που είναι πιο βατή οικονομικά. Φυσικά, όλα γίνονται σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα είναι 530 εκατομμύρια το χρόνο, εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες. Αναπόφευκτα, με αυτή την οικονομική δυσκολία πηγαίνει πίσω και η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα οπλικά συστήματα. Όμως είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε και έξυπνες προτάσεις.

Μια έξυπνη πρόταση θα ήταν να αναπτύξουμε και εμείς το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών UAVs. Είχα προχθές μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Δήμα, για να βρούμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία μπορούν να πέσουν στην έρευνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι οπλικών συστημάτων, αλλά συστημάτων επιχείρησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και έχουμε τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να το κάνουν.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγκεφάλους έχουμε, θέλουμε σχέδιο και χρηματοδότηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η δομή που μπορεί να παρέχει αυτά τα στοιχεία, γιατί έμαθαν να λειτουργούν οργανωμένα, πειθαρχημένα, γρήγορα και αποτελεσματικά και το δείχνουν αυτό.

Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να στείλουμε γιατρό από τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Σύμη, βλέποντας την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί. Δηλαδή και κοντά στην κοινωνία, διότι είναι μια «καλολαδωμένη» μηχανή που δεν είναι μόνο για να πολεμά, αλλά είναι για να διασφαλίζει την ειρήνη και σε καιρό ειρήνης να βοηθά την κοινωνία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ εύχομαι, για να θυμηθούμε και την εκλογική σας περιφέρεια, να είστε «καβάλα» στις εξελίξεις γιατί είστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας και εδώ δεν σηκώνει αντιπαράθεση τέτοια που να δημιουργήσει μεγαλύτερες ανησυχίες.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη εμπειρία μου από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, που πήγα να ενημερώσω την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση της Εθνικής Άμυνας βρίσκεται πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να το δούμε όλοι έτσι.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε εποικοδομητική κριτική για κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η Εθνική Άμυνα είναι υπόθεση της Πατρίδας και υπόθεση της Ασφάλειας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο χέρι σας είναι να το αποδείξετε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσουμε το τιμόνι και εμείς. Το θέμα δεν είναι να πιάσεις το τιμόνι, αλλά να χαράξεις και την πορεία. Και θέλουμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία, για τη χώρα συνολικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Να δώσω και μια απάντηση στον κ. Μαζανίτη για τα F-35. Αυτή τη στιγμή αυτό που μας απασχολεί, είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση Viper που θα στήσει στα «πόδια» της ξανά, όπως ελπίζουμε, και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που θα πάρει τη δουλειά και θα την εκτελέσει. Από εκεί και πέρα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, στο μέλλον όμως, όχι τώρα, γιατί είναι και τα χρήματα, τη «γέφυρα» για τη μετάβαση στα αεροσκάφη της επόμενης γενιάς, όπως τα F-35. Πρώτα όμως τα F-16 και «δει δε χρημάτων», πάντα, μη το ξεχνάμε αυτό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
flashg
Member
flashg (@flashg)
1 year ago

Με λίγα λόγια. Το Αιγαίο αυτή την στιγμή το ελέγχουν οι Γερμανοί και φυσικά και οι Τούρκοι. Ο υπουργός και οι στρατιωτικοί απαγορεύεται να μπουν σε στρατόπεδα που είναι οι μετανάστες και ελέγχονται από ΜΚΟ που δεν ελέγχονται από κανέναν. Δηλαδή τα στρατόπεδα που είναι οι μετανάστες είναι αυτόνομες πλέον περιοχές. Τις ρωές τις ελέγχει πλήρως η Τουρκία που διαπραγματεύετε ανταλλάγματα. Δεν υπάρχουν λεφτά για εξοπλισμό το μόνο πρόγραμμα που πρόκειται να γίνει είναι αυτό τον f16 και τίποτα άλλο. Από σήμερα κοιμάμαι πιο ήσυχος.

Paliouras
Παλιουρας
1 year ago

Εδω και 3 χρονια τα σαιτ “της αμυνας” τα μπλογκ, ολα ειχαν παρει “φωτια” για,
-Τη μεγαλη “στρατηγικη συμφωνια” με τις ΗΠΑ..και τα ανταλλαγματα μας…που θα καναμε αντι για ένα για εικοσι χρονια και μετα…
Τι F-15, τι F-35, τι Ticonderonga, βασικα οπως μας τα μετεφεραν…δεν ξεραμε τι να πρωτοδιαλεξουμε απο το αμερικανικο οπλοστασιο…Τελικα η υπερδυναμη αποδειχτηκε Παναθηναικος του αλαφουζου, που θα μας κανει μερεμετια στις Βασεις μας (που θα γινουν δικες τους ουτως ή αλλως)
Παντως απο κλικ εσκισε ο “κλαδος”..επι τρια χρονια..ολα καλα..τωρα η ουτοπια τελειωνει.
– Απο οτι φαινεται απο την συνεντευξη, απο ολα εγω ακουσα ενα νεο μεγαλοπρεπες “θα το ρισκαρουμε” γιατι δεν εχουμε μια
και για το μεταναστευτικο οτι πανω κατω οποιος ερθει καλοδεχουμενος..
ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ.

Kimon
Kimon (@kimon)
1 year ago

Βασικά εγώ δεν θυμάμαι να διάβασα πουθενά ότι θα διαλέξουμε από f15/f35/Ticonderoga ως αντάλλαγμα για την βάση της Σούδας , όσο αφορά της βάσεις δείτε λίγο πιο πριν την Σιγκαπούρη τι κέρδισε και ξανά σκεφτείτε, μπορούμε ως χώρα να υποστηρίξουμε τέτοια σχέση; Μην περιμένουμε να μας χαρίσουν τα παντα και τα κοάλα οι Αμερικάνοι..

ETS
Active Member
ETS (@ets)
1 year ago

Ε και εσυ ολο αρνητισμο εισαι εδω σου λεει οι Αμερικανοι ανελκυσαν βυθισμενη βυθοκορο απο το λιμανι της Αλεξανδρουπολης.
Λιγο ειναι?
Και αυτο το αναφερουν οι αθεοφοβοι ως σοβαρο δειγμα συνεργασιας και ανταλλαγματων..
Τι να πρωτοσχολιασει καποιος ?
Την ψευδολογια οτι εχουμε UAV εννοωντας τα απαρχαιωμενα υπαρχοντα συγκεκριμενης κατηγοριας η το γεγονος οτι η παρουσια σκαφων του Λιμενικου η του ΠΝ χωρις καμια απολυτως ενεργεια η παρεμβαση θα δρασει αποτρεπτικα στην λαθρομεταναστευση αλλα μπορει κατα τον ιδιο να δρασει και υπερ της αφου θα προσελκυσει σκαφη για περισυλλογη των επιβαινοντων?
Σημαντικο επισης οτι γινεται παραδεκτο δημοσια οτι οι ΜΚΟ ελεγχουν περιουσιακα στοιχεια των ΕΔ που εχουν παραχωρηθει για την παραμονη προσφυγων και κανεις δεν γνωριζει τι ακριβως συμβαινει στον χωρο αυτων.
Καμια δε σοβαρη προταση για την αμυνα η την ενεργοποιηση των αμυντικων βιομηχανιων δεν διαφαινεται εστω και ως εξαγγελια πλην της αναμονης ελευσης ανυπαρκτων επενδυτων και γενικουρες του ειδους ”το ψαχνουμε ”.
Πολυ ανησυχητικα ολα αυτα ..

Lesalaut
Lesalaut (@lesalaut)
1 year ago

Για να καταλάβω, το όφελος μας από τη συμφωνία θα είναι να ρίξουν οι Αμερικανοί κάποια μπετά στις βάσεις, και να πάρουμε δύο τρία Reaper;;;

jim40
Active Member
jim40 (@jim40)
1 year ago
Reply to  Lesalaut

Σύν τα σουβλάκια και τα ενοίκια στην Αλεξανδρούπολη και στην Λάρισα

4Horsemen
4Horsemen (@4horsemen)
1 year ago
Reply to  jim40

(μπήκα στον κόπο να συνδεθώ, μόνο και μόνο για να σού βάλω +1)

Μιχάλης
Μιχάλης
1 year ago
Reply to  Lesalaut

Και όχι μόνο αλλά μας βγάζουν και βυθισμένο σκάφος που ήταν “καταμεσής” του λιμανιού ήταν πρόβλημα!
“Επομένως δεν είναι μόνο ότι δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα”
“Ήδη βρέθηκα εκεί πριν από δύο εβδομάδες με τον Αμερικανό Πρέσβη για να παρακολουθήσω τη διαδικασία ανέλκυσης με αμερικανική χρηματοδότηση μιας βυθοκόρου που ήταν βυθισμένη στο λιμάνι Ένα βυθισμένο σκάφος καταμεσής του λιμανιού ήταν πρόβλημα. Φεύγει από τη μέση με αμερικανική βοήθεια.
Επομένως, δεν είναι μόνο ότι δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα. Αυτό που παίρνεις, όμως, δεν είναι ας πούμε ένα καινούργιο πανάκριβο αεροπλάνο επόμενης γενιάς, δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, το οποίο έχει από πίσω και πολλή υποστήριξη, πολλές υποδομές για να μπορέσει να είναι λειτουργικό στη χώρα μας. Είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί”
Υ.Σ Πάντως αν διαβάσω μερικές συνεντεύξεις του κ.Παναγιωτόπουλου ακόμα προβλέπω να ξεχνάω και τα Ελληνικά που ξέρω……
Δεν βγάζεις νόημα σε αυτά που λέει.

antonios
antonios (@antonios)
1 year ago

Ειναι τουλαχιστον ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ το κομμα που ΕΘΑΨΕ την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ σημερα οτι θελει να την αναπτυξει τοσο που θα ειναι στην πρωτη πενταδα!!! Μιλαει σε αδαεις ή ετσι πραγματικα “αυταπαταται” οπως ο προηγουμενος Πρωθυπουργος?? Να θυμισω οτι μολις 2 μερες πριν ο υφυπουργος Εξ κος Βαρβιτισωτης ειπε στην Βουλη “δεν πρεπει να κανουμε κινησεις που θα προκαλεσουν αντιδρασεις αλλα διαλογο” σε επερωτηση για την οριοθετηση ΑΟΖ. Τελικα ποιος κοροιδευει ποιον… ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : Αληθεια το μυνημα μου θα περασει τη λογοκρησια ?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  antonios

Όχι

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
1 year ago
Reply to  antonios

Καλά, αυτό έχεις να σχολιάσεις από την συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ και την συνάντηση του Πρωθυπουργού; Τόσα τους “χώνουμε” κι εσύ μιλάς για το “Ειναι τουλαχιστον ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ το κομμα που ΕΘΑΨΕ την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια”.
Κοίταξε να δεις, η “κοινωνικοποίηση” των εταιρειών έχει ονόματα, Αντρέας, Γεννηματάς, και Γιαννόπουλος είναι βασικά. Όχι ότι οι άλλοι ύστερα άκαναν πολλά αλλά όποιος έχει ζήσει εκείνα τα χρόνια αντιλαμβάνεται.

Shadowfax
Shadowfax (@shadowfax)
1 year ago

ΥΕΘΑ ο υπουργός
ΥΠΕΘΑ το υπουργείο…

CKfurious
Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago

Καλά είναι ο Παπαδάκης ο πλέον κατάλληλος να δίνεις συνεντεύξεις σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών? 😆
Βασικά το ίδιο mpla mpla mpla με τη καθημερινή 👿
Βασικά δεν έχουν πολιτική σε θέματα εθνικής άμυνας και έχουν πελαγώσει με το λαθρο μεταναστευτικό
Θα το ρισκάρουμε θα δούμε θα δείξει να βρούμε κοινό τόπο
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία θα είναι για ένα χρόνο extension η για 4 χρονια?
Aʼμα είναι για 4 χρονια και πάρουμε/ rent 2-3 reaper τότε είναι να τους πάρουμε με τις πέτρες 😡
Και δεν είμαι φιλικά προσκείμενος σε άλλο κόμμα για να προλάβω τις αντιδράσεις ❗
Ο κύριος άγνστος πως τον λένε είναι κατώτερος των περιστάσεων
Να μου πείτε ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος
Κυριάκο λαμβάνεις?

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 year ago

ναχαμε να λεγαμε
αμπελια να κλαδευαμε……

Μιχάλης
Μιχάλης
1 year ago

Εφ όλης της ύλης
Μόνο που αγνοείται η ύλη!

epampapas
Epam Papas
1 year ago

Αν δεν πάρουμε F-35 πολύ φοβάμαι πως θα πάμε στις LCS. H γνωστή εταιρία ας ελπίσουμε ότι δεν έχει τις άκρες που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Ως προς τις βάσεις. Να πούμε ότι η βάση στη Σούδα δεν είναι αμερικανικό έδαφος. Δεν εφαρμόζεται ο αμερικανικός νόμος όπως πχ. ο βρετανικός αντίστοιχα στο κυρίαρχο βρετανικό έδαφος στην Κύπρο. Στη Σούδα διευκόλυνση κάνουμε σε μορφή ενοικίου.
Όταν νοικιάζεις κάποιο αντάλλαγμα πέρνεις. Και το πέρνεις διαρκώς, όχι μια φορά και δίνεις το σπίτι εφ’όρου ζωής. Και το αναφέρω γιατί κάτι περίεργα έχουν ακουστεί για τη νέα συμφωνία.
Ειδικά αν πρόκειται για κάτι υψηλής στρατηγικής αξίας όπως αναφέρει και ο υπουργός το τίμημα πρέπει να είναι αντίστοιχα υψηλό.
Τώρα αν προσθέσεις τις νέες διευκολύνσεις στην υπόλοιπη επικράτεια το τίμημα λογικά πρέπει να ανέβει και άλλο.
Μη ξεχνάμε ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό δεν μας απειλεί καμιά ΕΣΣΔ για εισβολή και να εκλιπαρούμε την αμερικανική προστασία.
Τα ανταλλάγματα που ανέφερε ο υπουργός ελπίζω να τα είπε ως αστεισμό. Ελπίζουμε ότι από πίσω κρύβονται άλλα μεγαλύτερα ανταλλάγματα σε επίπεδο γεωπολιτικής προστασίας θέλω να ελπίζω (κάτι υπενόησε επ’αυτού) για να μας προστατεύσει εμάς και την Κύπρο από την Τουρκία γιατί σίγουρα οριακά μπορούμε τώρα γιατί έχουμε αφοπλιστεί και θα αφοπλιστούμε περισσότερο στο μέλλον ενώ πρέπει να βγάλουμε τους υδρογονάθρακες χωρίς να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τα όπλα τους πειρατές γείτονες. Ανταλλάγματα μπορούν επίσης να είναι οικονομικά σε μορφή επενδύσεων και εμπορίου (αν και δεν ακούστηκε τίποτα αντίστοιχο με τα 100 δις συμφωνιών που δίνουν στον Ερντογάν) ,ΔΝΤ κτλ.
Το κακό με τη γεωπολιτική προστασία είναι πως είναι υποσχέσεις και αν ανακαλύψεις πως τελικά ήταν κούφιες τότε θα είναι αργά.

Thras
Active Member
Thras (@thras)
1 year ago

Από όσα καταλαβαίνω, ο υπουργός δεν έχει αντιληφθεί τι μπορεί και πρέπει να ζητήσει η χώρα για τις βάσεις που επιθυμούν οι αμερικανοί. Εννοείται ότι αποκλείεται να τα δώσουν από μόνοι τους αλλά πρέεπι να τα ζητήσουμε, διαπραγματευόμενοι επί αυτών!
Για τρείς βάσεις σε νότια, κεντρική κια βόρεια Ελλάδα, μια ανέλκυση βυθισμένου σκάφους και 2-3 συστήματα UAV είναι αστεία ανταλλάγματα…
Ας δούνε την περίπτωση της Σιγκαπούρης, που υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Μπορούμε να ζητήσουμε ανταλλάγματα σε όλους τους τομείς. Βιομηχανική συμμετοχή στο F35, νέα πλοία για το ΠΝ, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, Αν δεν μπορούν να μας τα παραάσχουν, ας κάνουμε συμφωνία ενοικίασης με χρηματικό αντίτιμο. πχ 1 δις ανά έτος για αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό. Έτσι οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν με τα χρήματα να γυρίζουν στη βιομηχανία τους και εμείς θα μπαλώσουμε πολλά κενά σε μία δεκαετία.

SpaceMan
SpaceMan (@spaceman)
1 year ago
Reply to  Thras

Δε νομίζω πάντως ότι έχει μιλήσει κανείς ακόμη για ανταλλάγματα…Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα υλικά ανταλλάγματα υπάρχουν και ανταλλάγματα στον τομέα της διπλωματίας…Η περιπέτεια της ανατολικής Μεσογείου έχει μόλις ξεκινήσει.

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
1 year ago
Reply to  SpaceMan

Όπως η Β. Μακεδονία;

Chrisgk1
Chrisgk1 (@chrisgk1)
1 year ago
Reply to  Thras

Κοίταξε φίλε μου, δεν ξέρω τι deal πέτυχαν οι Σιγκαπουριανοί, αλλά εδώ που τα λέμε δεν είδα το θείο Σαμ να καίγεται και για κάτι άλλο πέρα από τη Σούδα. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι εμείς τους παρακαλάμε να ανοίξουν μαγαζιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα !

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
1 year ago
Reply to  Thras

Τί να λέμε τώρα; Μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο κάποιος Κοτζιάς, ο Τσίπρας, ο Κατρούγκαλος και εσχάτως ο Δένδιας δεν μπορεί παρά να έχει τέτοια αποτελέσματα… Πραγματικά, είναι θλιβερή η κατάσταση. Δηλαδή αν τα ανταλλάγματα είναι ανακοινώσεις του State Dpt υπέρ της Ελλάδας τί να πει κανείς…
Thras συμφωνώ μαζί σου. Θεωρώ ειλικρινά αδιανόητο το πώς δεν συμπεριλαμβάνει απλά πράγματα, όπως φορτηγά, Μ-1117, μερικά Kiowa ακόμα για ανταλλακτικά αν όχι Abrams, Bradley, Μ-109 κ.α.

Em.Ti
Em.Ti (@em-ti)
1 year ago

Είναι εκνευριστική η εμμονή δημοσιογράφων (όχι του ειδικού τύπου) στα F-35, προφανώς έπειτα από το σούσσουρο με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα (γιατί τότε που η Τουρκία έμπαινε στο πρόγραμμα JSF κανείς δεν νοιάστηκε).
Ας τους πει κάποιος ότι η Ελλάδα (όπως είναι τώρα) δεν αντέχει οικονομικά το F-35. Ακόμα και να μας τα χαρίσουν οι αμέρικανς (όπως λένε ορισμένοι ως αντάλλαγμα για την χρήση βάσεων κλπ) και πάλι κοστίζουν ακριβά στην χρήση. Και η Π.Α. χρειάζεται α/φη που πετούν καθημερινά.
Για τα υπόλοιπα δεν έχω να πω κάτι. Πολιτικός είναι ο Παναγιωτόπουλος, εννοείται ότι αοροστολογίες θα έλεγε, γιατί δεν έχει να πει κάτι. Τα προγράμματα των ΕΔ υπάρχουν εδώ και χρόνια, οι ανάγκες είναι γνωστές, το θέμα είναι ότι τα λεφτά δεν έχουμε και μάλλον δεν θα έχουμε για καιρό ακόμα.

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
1 year ago

Θλιβερά ξύλινα λόγια ντροπής…
Δηλαδή η άμυνα θα καταρρεύσει αλλά τί να κάνουμε…

Alexis
Alexis
1 year ago

Εγώ βλέπω ότι τα δίνουμε όλα στους συμμάχους μας τους Αμερικανούς και δεν περνούμε τίποτα σαν αντάλλαγμα, αντίθετα οι Τούρκοι το παζαρευουν ακόμα και βλέπω να βγαίνουν κερδισμένοι!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις για το θέμα του οπλισμού των νέων φρεγατών του ΠΝ. H πρώτη αφορούσε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων,...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τρία εκατοστά από την κόκκινη γραμμή το Oruc Reis…

176
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜα γιατί δεν γράφεται κάτι για το Oruc Reis; Είναι η ερώτηση πολλών από τους αναγνώστες μας οι οποίοι παρακολουθούν με...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99

Related News

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις για το θέμα του οπλισμού των νέων φρεγατών του ΠΝ. H πρώτη αφορούσε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων,...

Κίνα: Στρατηγικά βομβαρδιστικά με πολυηχητικούς αντι-πλοϊκούς πυραύλους; (βίντεο)

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες ενός κινεζικού βομβαρδιστικού Η-6Ν που έρχεται για προσγείωση με έναν μεγάλο αντι-πλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο, όπως εκτιμούν αναλυτές, κάτω από...

Επικοινωνία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε θέματα έρευνας και μηχανικής Μιχαήλ Κράτσιο είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης...