- Advertisement -

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ΥΕΘΑ στον ΣΚΑΪ, οι [email protected] και οι Γάλλοι στο Οικόπεδο 7 με φρεγάτα!

- Advertisement -

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πριν εστιάσουμε στα ζητήματα της δικής μας «γειτονιάς»,θέλω να ανοίξουμε λίγο το βλέμμα μας στο τι συμβαίνει στην ευρύτερη «γειτονιά» μας. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή σε όλο το τρίγωνο Συρία – Αιγαίο – Κύπρος. Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η κατάσταση; Πόσο απασχολεί κι εμάς εδώ, στο ελληνικό Πεντάγωνο, το τι συμβαίνει εκεί, στην τουρκοσυριακή μεθόριο, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό, στο βαθμό που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλέον περιοχή πολλαπλών εστιών έντασης και μόνιμης αστάθειας. Όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας κυριολεκτικά απαντώνται σε αυτή την περιοχή. Άρα, εμείς, δεν πρέπει να μένουμε αμέριμνοι, πρέπει να παρακολουθούμε, να αντιδρούμε στις εξελίξεις και φυσικά να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Η Ελλάδα έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες το πρωί βρέθηκα στο Παρίσι, σε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση εργασίας με τη Γαλλίδα ομόλογό μου και συζητήσαμε αυτό ακριβώς το θέμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπογράψατε για κάτι φρεγάτες εκεί…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπογράψαμε μια επιστολή προθέσεων, ως προς τη ναυπήγηση από τους Γάλλους δύο φρεγατών. Όμως έχει πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να μετουσιωθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Απλά, χθες, έγινε ένα πρώτο βήμα. Πάρα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό αυτού του σκάφους, ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου. Θα γίνουν συναντήσεις και συνεργασία από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Ασφαλώς, το Πολεμικό Ναυτικό θα βάλει στο τραπέζι τις απαιτήσεις που έχει σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του σκάφους και οι Γάλλοι θα μας πουν κατά πόσο μπορούν να τις ικανοποιήσουν και θα συμφωνήσουμε σε αυτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μπαίνουμε γενικώς κ. Υπουργέ, σε μία φάση που ενισχύουμε εξοπλιστικά τη χώρα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία από τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να εργαστούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η αναβάθμιση του αμυντικού υλικού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, εκσυγχρονίζεται και ο Στόλος μας.

Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο Στόλος, διότι τα πλοία μας – ιδίως οι φρεγάτες – είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία και χρειάζονται σταδιακή ανανέωση. Οι Belharra είναι υπερσύγχρονες φρεγάτες. Επιμένω, όμως, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, προκειμένου να συμφωνηθεί τι ακριβώς θα έχει αυτό το σκάφος. Όπως σας είπα, η ελληνική πλευρά βοηθά τη γαλλική. Και να πάμε και στο «παρασύνθημα» που είναι εξίσου σημαντικό, πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η ναυπήγηση. Αν όμως δεν καταλήξουμε στο πρώτο, δεν μπορούμε να πάμε στο δεύτερο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να έρθουμε τώρα στις εξελίξεις που έχουμε. Θέλω, πριν πάμε στα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, να επανέλθω λίγο στις εξελίξεις στη Συρία. Με ποια έννοια; Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν σας ανησυχεί η στάση των Αμερικανών κ. Υπουργέ. Δεν είδαμε τον κ. Πομπέο στην επίσκεψή του στην Αθήνα, τον συναντήσατε κιόλας, να καταδικάζει ανοιχτά την τουρκική προκλητικότητα. Τον είδαμε μάλλον να κρατάει κάποιες ισορροπίες και μία ημέρα μετά, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είδαμε τον Πρόεδρό του να ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ερντογάν. Πώς τα αξιολογείτε αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο μίλησε αρκετά ξεκάθαρα όσον αφορά το ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εκεί νομίζω ότι ακούσαμε αυτά που θέλαμε να ακούσουμε. Από εκεί και πέρα, την άλλη ημέρα ήρθε το «άδειασμα» των Κούρδων, των συμμάχων των Αμερικανών, από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Εντάξει, αυτό έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Συρία. Όσον αφορά εμάς όμως, θεωρώ ότι πρέπει να δηλώσουμε και να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι σε σχέση με τη στάση των Αμερικανών απέναντί μας, ιδίως μέσα από την εμβάθυνση της ειδικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, στην οποία εισέφερε αρκετά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το γεγονός ότι εμβαθύνεται αυτή η σχέση, αυτή η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα έχει και μία αμερικανική «ασπίδα» απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή εχθρική ενέργεια από τους γείτονές μας;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς των Τούρκων, αυτής της αστάθειας, το ότι έχουν μεταβληθεί πλέον σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, ότι δίνουν την αίσθηση πως δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ ή ευθέως για τους Αμερικανούς, λόγω Αμερικανοί στην Τουρκία, ερχόμαστε και καλύπτουμε εμείς αυτό το κενό, διότι οι Αμερικανοί πλέον αναγνωρίζουν ότι ο ανέκαθεν αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος πρέπει να είναι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο καθαρός πάροχος ασφαλείας. Αυτό μας το αναγνωρίζουν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πάντως, φαίνεται να βάζει «πλάτη» με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στις τουρκικές επιχειρήσεις και το στηλίτευσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πολιτικών των ίσων αποστάσεων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς! Τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων, που όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, μας αδικεί.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό το είπε χθες καθαρά ο Πρωθυπουργός. Ήμουν κι εγώ παρών στην συζήτηση.

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν είναι καλή όταν μία πλευρά είναι αυτή που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, την αναθεωρητική, την επιθετική, την προκλητική. Ασφαλώς κι έτσι είναι.

Εμείς θα προτιμούσαμε μία πολιτική ουδετερότητας. Άλλο ουδετερότητα, άλλο ίσες αποστάσεις. Διότι οι ίσες αποστάσεις αδικούν αυτόν που είναι σωστός και ευνοούν αυτόν που δεν είναι σωστός.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ, κ. Υπουργέ. Εδώ τα πράγματα έχουν «χοντρύνει» αρκετά. Υπάρχει εκεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο. Άλλοι λένε τρυπάει, άλλοι λένε δεν τρυπάει. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας πληροφόρηση, τρυπάει ή δεν τρυπάει;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διίστανται οι απόψεις. Κάποιοι λένε ότι το βάθος σε εκείνη την περιοχή είναι τόσο μεγάλο ώστε το «Γιαβούζ» δεν μπορεί να φτάσει και να τρυπήσει. Όμως σημασία δεν έχει αυτή καθαυτή η έρευνα και η γεώτρηση, σημασία έχει η παρουσία του «Γιαβούζ» με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ασφαλώς είναι άλλη μια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας η οποία κατ’ επανάληψη διεξαγάγει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου που είναι χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συζήτησα χθες με τους Γάλλους…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς πρακτικά μπορεί να απαντηθεί; Έχει ενδιαφέρον να μας πείτε τι σας είπαν οι Γάλλοι. Να ολοκληρώσω το ερώτημά μου που είναι το εξής: Πώς μπορεί να απαντηθεί; Γιατί σας ακούμε να λέτε ότι «είμαστε έτοιμοι», ότι «είμαστε αποφασισμένοι».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είμαστε έτοιμοι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό σε τι «μεταφράζεται» πρακτικά; Δηλαδή, πριν λέγατε «μην τολμήσουν να έρθουν, γιατί είμαστε αποφασισμένοι». Τώρα ήρθαν και λέμε πάλι «είμαστε αποφασισμένοι». Αυτό τι σημαίνει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε μια περιοχή μάλιστα, στο Οικόπεδο 7, που έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων. Το συζήτησα χθες με τη Γαλλίδα ομόλογό μου.

Είπα κατ’ αρχήν ότι κατά την εκτίμησή μου, αυτό είναι ένα τεστ αντοχών, όχι μόνο προς τη Γαλλία, αλλά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι Τούρκοι έναντι των Συμμάχων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι λένε οι Γάλλοι που έχουν προφανώς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή; Και διευκρινίστε μου αν τους ζητήσατε ή δεν τους ζητήσατε στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ζητήσω εγώ στρατιωτική παρουσία με πλοία στην περιοχή. Θα το κάνει αυτό προφανώς ο Κύπριος ομόλογός μου ή πολύ περισσότερο ο Κύπριος Πρόεδρος. Δεν μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό.

Απλά, ρώτησα – διερεύνησα τις προθέσεις τους – εάν πρόκειται να απαντήσουν με κάποιου είδους στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μου απάντησαν ότι στέλνουν μία φρεγάτα. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν και οι Ιταλοί κάτι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για το Οικόπεδο 7 μιλάμε…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 7 είναι το Οικόπεδο στο οποίο έχουν άμεσα συμφέροντα εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων. Είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία αντισταθμίζει κατά κάποιον τρόπο την τουρκική παρουσία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μόνο συμβολική είναι και ουσιαστική, υπό την έννοια ότι εκεί, εφόσον τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν, θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Δεν είναι καλό πράγμα η συγκέντρωση δυνάμεων σε μια περιορισμένη περιοχή.

Η περιοχή αυτή είναι τεράστια. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σε μια γωνιά του Οικοπέδου 7, για την οποία υπάρχει και μια αμφισημία εν πάση περιπτώσει εάν μπαίνει στα δικά τους ύδατα ή στη δική τους, την υπό ανακοίνωση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την κατά την άποψή τους.

Οι Γάλλοι είναι σε μια άλλη περιοχή. Είναι μακριά, λοιπόν, οι μεν από τους δε. Από εκεί και πέρα όμως, η παρουσία και των δύο σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι ο καθένας επιχειρεί να κατοχυρώσει το δυνητικό συμφέρον του. Και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει φόβος για ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν βρίσκονται στρατιωτικές δυνάμεις σε μια περιορισμένη περιοχή, κυρίως όταν κλιμακώνεται αυτή η παρουσία με πρόσθεση και άλλων σκαφών, πάντα οι πιθανότητες αυξάνονται. Αυξάνεται και ο φόβος.

Όμως, εμείς καταγράφουμε κατ’ αρχήν την παρουσία. Δεν νομίζω ότι η πρόθεση κανενός είναι να οδηγηθεί σε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου. Ασφαλώς και δεν το νομίζω. Έχει σημασία, όμως, ο κάθε παίκτης στην περιοχή να κατοχυρώσει την παρουσία του και επομένως ότι είναι εδώ και προστατεύει τα συμφέροντά του.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γνωρίζετε πότε φτάνουν στην περιοχή οι γαλλικές δυνάμεις;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω. Μια φρεγάτα είναι ήδη στην περιοχή, περιπολεί. Πιθανόν να έχει ήδη φτάσει ή να φτάνει εντός κάποιου διαστήματος.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εάν υποθέσουμε ότι υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή, ο ρόλος της Ελλάδας ποιος είναι; Εμπλέκεται η χώρα μας ή δεν εμπλέκεται;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κάνω όπως ο Πομπέο και θα πω ότι είναι δύσκολο να απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε και το καθήκον το δικό μου, η αποστολή μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της ομάδας των συνεργατών μου, της υπόλοιπης Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, είναι να διατηρούμε την ετοιμότητά μας και το υψηλό αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό που λέμε αποτρεπτική ισχύ.

Η αποτροπή ως έννοια σημαίνει ότι δημιουργείς στον άλλον την πεποίθηση ότι αν σκεφτεί να αναλάβει κάποια επιθετική ενέργεια εις βάρος σου, το κόστος που θα αποκομίσει από αυτή την ενέργεια θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Επομένως οδηγείς τον ίδιο σε μία απόφαση να μην τολμήσει, να μην επιχειρήσει. Αυτή είναι η αποτροπή. Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, καταλαβαίνουμε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν καταλαβαίνουμε σωστά, πείτε μας τι γνωρίζετε κ. Υπουργέ. Θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Σχεδίου Κυρώσεων κατά της Άγκυρας, λόγω της έντασης των προκλητικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα ζητούμε την ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Άγκυρας όταν επιδεικνύει αυτού του είδους τις προκλητικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εδώ έχει συμφωνήσει η Ευρώπη, έχουν συμφωνήσει τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών και κυρώσεων αν ξεφύγει το πράγμα. Αν λοιπόν συμφωνήσουν οι ηγέτες ότι το πράγμα όντως έχει ξεφύγει, διότι έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» η Τουρκία, κάτι που προφανώς εμείς θεωρούμε ήδη, τι θα γίνει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό θα ζητήσουμε εμείς;;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ρητορική κυρώσεων κατά της Τουρκίας έχει ήδη λάβει χώρα. Αυτό, όμως, δεν την έχει αποτρέψει να συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά.

Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε! Αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η Ευρώπη, με κάποιο τρόπο, πρέπει να δείξει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί, ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» σε αυτή τη συμπεριφορά. Να ένα πρώτο βήμα, κάποια πολεμικά πλοία που αποστέλλονται από Γαλλία και Ιταλία για να έχουν παρουσία στο επίμαχο Οικόπεδο. Θα δούμε τι αποτροπή θα παράξει αυτή η συμπεριφορά.

Από εκεί και πέρα όμως, μου αρέσει να το βλέπω όπως οι Ρωμαίοι: «Αν επιθυμείς την ειρήνη, τότε να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο». Έτσι λειτουργείς, όχι επειδή είσαι πολεμοχαρής, αλλά επειδή ακριβώς θέλεις να αποτρέψεις τον πόλεμο.

Πρέπει να κρατάμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Αυτό σημαίνει πως είναι διαρκής η προσπάθεια, να ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας, να το κάνουμε πιο σύγχρονο, πιο ικανό και πρόσφορο να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, να στηριζόμαστε πάντα στην υψηλότερη κατά την άποψή μου, ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
1 year ago

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα 😕

Μιχάλης
Μιχάλης
1 year ago

Κύριε Υπουργέ μην βιάζεστε χρόνος υπάρχει για την ανανέωση του στόλου εξάλλου είναι μόνο 40 χρονών οι κύριες μονάδες του στόλου μέχρι τα 80 χρόνια έχουμε ακόμα.

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
1 year ago

Δική μας, ή και δική μας φρεγάτα έπρεπε να βρίσκεται στο οικόπεδο 7. Επιπρόσθετα, η παρουσία μιας φρεγάτας κλάσης Floreal, ενός δηλαδή πλοίου χαμηλών δυνατοτήτων, έχει μόνο συμβολική αξία εκεί.

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 year ago
Reply to  Nestoras

Θα έπρεπε να στείλουμε και εμείς φρεγάτα…δεν παίζει κανένα ρόλο το είδος του πλοίου και οι δυνατότητες του και κότερο να έστελνε η Γαλλία παλι κανεις δεν θα τολμούσε να κανει κατι…άλλωστε αυτο ακριβώς σημαίνει επίδειξη σημαίας…..

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 year ago
Reply to  Nestoras

Ναι έπρεπε να είναι εκεί και δική μας.
Τώρα όσον αφορά την ισχύ της κλάσης Floreal δεν έχει σημασία αυτή καθ’αυτή . Σημασία έχει η ισχύς που αντιπροσωπεύει.

NickK
NickK (@nickk)
1 year ago

Αναρωτιεμαι γιατι πληρωνουμε φορους αν οποτε χρειαζομαστε προβολη ισχυος δεν εχουμε την ικανοτητα;
Αν τελικα ειμαστε μονο ικανοι για παρελασεις, ασ γινει και ο αντιστοιχος εξορθολογισμος δαπανων.

filon26
filon26 (@filon26)
1 year ago
Reply to  NickK

Η ικανότητα υπάρχει και για συμβολική και για ουσιαστική προβολή ισχύος. Είναι όμως πολιτική επιλογή (και σωστή αν θέλετε την γνώμη μου) η μη στρατιωτικοποίηση, σε αυτό το στάδιο, της διαφοράς που έχει ένα (τυπικά) τρίτο κράτος, με την Τουρκία.
Διαφορετικά περνάμε από το διεθνές δίκαιο, σε αυτό της ισχύος, που είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.
Σε επίπεδο συναισθηματικό, αυτή η τακτική προφανώς δεν ικανοποιεί την Ελληνική (των Κυπρίων συμπεριλαμβανομένων) πλευρά. Η στρατηγική όμως δεν βασίζεται στο συναίσθημα.
Μέχρι τώρα και εκ του αποτελέσματος, η τακτική αυτή λειτουργεί και μάλιστα για ένα κράτος που στερείται ουσιαστικά, ενόπλων δυνάμεων.
Ξέρω, θα μου πείτε για το που γράφουν το διεθνές δίκαιο οι μεγάλες δυνάμεις. Σωστά, όταν όμως η επίκλησή του εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές του.
Μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να επιβάλλει την παράνομη παρουσία της στην Κύπρο δια της βίας, αλλά αυτό αφήνει ένα παράθυρο για την σταδιακή απομόνωσή της. κάτι που συμβαίνει ήδη. Δεν είναι τυχαίο πως στρέφεται στην εύθραυστη κυβέρνηση ενός failed state προς αναζήτηση συμμάχων στην περιοχή.
Μια στρατιωτική σύγκρουση, εκτός από την πιθανότητα της επικράτησης της Τουρκίας (μάλλον βεβαιότητα στην Κύπρο), θα ανακινούσε εύθραυστες ισσοροπίες και δεν θα έκανε την Ελληνική πλευρά ιδιαίτερα δημοφιλή. Προφανώς έχει αξιολογηθεί πως η τακτική που σκολουθείται, ενέχει μικρότερο ρίσκο και αποδίδει.
Γι’ αυτό και η ηττοπάθεια, η μεμψιμοιρία και η ερμηνεία των Τουρκικών κινήσεων ως στρατηγικές νίκες, είναι αδικαιολόγητες. Η Τουρκία προσπαθεί να βγεί από ένα αδιέξοδο με τον μόνο τρόπο που μπορεί. Η Ελλάδα οφείλει να κινείται στην ενδυνάμωση της θέσης της, μέσω της δημιουργίας κοινών συμφερόντων με τις χώρες της περιοχής, απο τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή, παράλληλα βέβαια με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
Υπάρχουν πολλές χώρες που με την σταδιακή απομάκρυνση των ΗΠΑ, νοιώθουν εκτεθειμένες στην απειλή και η Ελλάδα οφείλει να έχει ρόλο στους νέους άξονες που σχηματίζονται.
Μπορεί να λέγεται πως η Ελλάδα θα πολεμήσει μόνη της (και με αυτή τη λογική πρέπει να προετοιμάζεται) αλλά η ιστορία διδάσκει πως σε περιφερειακές συγκρούσεις σπάνια πολέμησε μόνη. Όποτε το έκανε, ηττήθηκε. Όπως ηττήθηκε και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν τα συμφέροντα όλων των κρατών της περιοχής συνέκλιναν.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
1 year ago

Ερωτήσεις που δεν θα κάνουν ποτε οι δημοσιογράφοι.
Εμείς γιατι δεν έχουμε στείλει ήδη μια φρεγάτα εκεί; Εγγυήτρια δύναμη δεν είμαστε;
Οι Τούρκοι που έχουν το Γιαβουζ ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν έχουν κατοχυρώσει δια της βίας δικαιώματα εκεί;
Αν οι Τούρκοι πατήσουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας με ένα ερευνητικό πλοίο τι θα πράξουμε;

XsrX
Active Member
XsrX (@xsrx)
1 year ago
Reply to  Alexandros

Οι εγγυητριες δυνάμεις δεν στέλνουν πλοία, και ούτε η Τουρκία στέλνει πλοία εκεί ως εγγυητρια των Τ/Κ. Τουλάχιστον στο 7.
Το σαθρό επιχείρημα της είναι πως το/τα οικόπεδα αυτά, “καθονται” στην υφαλοκρυπίδα της.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
1 year ago
Reply to  XsrX

Εμείς ομως πρέπει να εγγυηθούμε οτι δεν θα απωλέσει η Κύπρος την υπόσταση της, μου λες εσυ ότι δεν είναι θέμα χρόνου αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 year ago

Τσάμπα κόπος να στείλουμε Φρεγάτες. Αφού τελικά θα γίνει αυτό που διατάζει η Γερμανία, σε συμφωνία με τα μεμέτια. Τώρα τι λέει ο κάθε καλλιτέχνης……!

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
1 year ago

1.Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι παλιότερα η Επιστολή Ενδιαφέροντος (Letter of Intent) δεν παραδιδόταν ιδιοχείρως από υπουργούς και πρωθυπουργούς…
2. Θα παραλάβουμε το 2025 (καλώς εχόντων των πραγμάτων) δυο φρεγάτες. Είναι δυο φρεγάτες αρκετές για ανατροπή ή ακόμα και διατήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας ισχύος (υπέρ της Τουρκίας) στην νοτιοανατολική Μεσόγειο; Μάλλον όχι. Οπότε προς τι η περιορισμένης σημασίας και υψηλού κόστους αγορά;
3. Με το ίδιο ποσό, ποια και πόσα αεροσκάφη θα μπορούσαν να αγοραστούν; Μήπως το αεροπορικό σκέλος της ισχύος μας είναι πιο σημαντικό;
4. Το 2025 πόσο αξιόμαχες θα είναι οι SuperVita? Μήπως θα έπρεπε το ίδιο ποσό να πάει σε έναν εκσυγχρονισμό τους; Επειδή καλά και σώνει πρέπει να ικανοποιηθεί η Γαλλία, μήπως ένας εκσυγχρονισμός των ΤΠΚ από γαλλικά ναυπηγεία να ήταν προτιμότερη και αποδοτικότερη επιλογή;
5. Αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε διπλωματικά τη Γαλλία με κάποιον άλλο τρόπο, μήπως να ξεκινούσε η παράδοση των δυο εκκρεμών Τ212;;
Μπορεί να έχω άδικο αλλά νομίζω ότι σκορπάμε λεφτά τζάμπα…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago

Να μασάς και να φτύνεις….. 😡 ….όταν μια συνέντευξη γίνεται για να μην ειπωθεί τίποτα………Εγώ μια ερώτηση ήθελα να ακούσω (αλλά θα μου πείτε ποιός να την κάνει…….): “Σκοπεύει η Ελλάδα κ. υπουργέ να ανακηρύξει ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον”;

ETS
Active Member
ETS (@ets)
1 year ago

”Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε! ”
Απο ποιους να παρεξηγηθουμε κυριε υπουργε?
Απολογουμαστε σε καποιους δεν καταλαβα?
Τους Τουρκους εννοειτε μηπως και τους στεναχωρησουμε ?
Εαν δεν υπαρχει στο μυαλο των εχθρων μας ,γιατι αυτο ειναι εχθροι μας, ο φοβος του ολοκληρωτικου πολεμου γιατι να σε υπολογισουν σαν χωρα ?
Μηπως επειδη θα εκδοσουν καταδικαστικα ψηφισματα παλιοχαρτα οργανισμοι μαριονετες ?
Αυτο σας απασχολει?
Η λεξη αποτροπη και ισοδυναμο τετελεσμενο υπαρχει στο φτωχο λεξιλογιο σας ?
Τοσο πολιτικα και διπλωματικα αμορφωτοι ειστε τελικα ?
Η να σχολιασουμε οτι η συγκεντρωση δυναμεων σε μια περιορισμενη περιοχη, σαν την Ομονοια ενα πραγμα κατα τους ειδημονες ,ειναι κακο και θα πρεπει να μας ‘φοβιζει’?
Αλλη μπαρουφα και αυτη.
Εμας πρεπει να φοβιζει η τους Τουρκους που παρανομουν και εκβιαζουν με στρατιωτικη επεμβαση?
Με τετοιους πολιτικους ουτε μεχρι το Τροκαντερο δεν θα πηγαινουν τα πλοια μας σε λιγο .

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
1 year ago
Reply to  ETS

Ωραίος.

Aias
Αίας
1 year ago

Αποστολή φρεγατας στο οικόπεδο 7 θα ήταν λάθος.
Αρκεί να υπάρχει μια ευρωπαϊκή.
Για όσους επιμένουν στην γελοιότητα ανατολική Μεσόγειος, επαναλαμβάνω, αν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εκεί, με στρατιωτικά μεσα, δεν έχει παρά να εξασφαλίσει το Αιγαίο και την Θράκη.
Αν εβγαζε τον στόλο της στο Αιγαίο το πιθανότερο είναι να τρέχουν οι τουρκικές φρεγάτες άρον άρον από την ανατολική μεσόγειο εδώ.
Το ζητούμενο είναι να έχουμε αξιοπρεπή δύναμη εδώ και όχι να τρέχουμε σε οπερετες μακριά.
Η καλύτερη άμυνα για την Κύπρο είναι να μπορείς να βάζεις φωτιά στην μικρά Ασία, αυτό είναι η σοβαρή αποτροπή.
Ο στόλος δεν χρειάζεται “θωρηκτα” για να αντέχουν την πασαρέλα στην αν. Μεσόγειο αλλά σκάφη που θα δαγκώνουν εδώ, έστω και μικρότερα, φθηνότερα και σε ικανό αριθμό.
Οποίος βαριέται να, ζυμώσει κοσκινιζει υπερφρεγατες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

72
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 1.99

Related News

Α. Λοβέρδος: Ενημέρωση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια

ΑΠΕ-ΜΠΕΣε ενημέρωση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής...

Γ. Κατρούγκαλος: Θετική η παραπομπή στη Χάγη αλλά υπάρχουν κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά

ΑΠΕ-ΜΠΕΘετική χαρακτήρισε τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία στη Χάγη, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά...

ΕΕ: Απαράδεκτη η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι μία κλιμάκωση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς η Αρμενία και...