Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα της, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής περί αποστολής γαλλικού πλοίου νοτίως της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρατήρησε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας και κάνει τις κινήσεις της. Υπενθύμισε δε, ότι στη συνάντηση του με τη Γαλλίδα υπουργό ‘Αμυνας είχε ζητήσει να μάθει την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επομένη η Γαλλία έστειλε μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο  στην περιοχή συμφερόντων της. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και με χώρες της περιοχής, επανέλαβε. Το παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αφορά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η Τουρκία διεκδικεί το μερίδιο της λειτουργώντας αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Όταν ο συνομιλητής σου βγάζει πιστόλι τότε πρέπει να βγάλεις και εσύ πιστόλι λαδωμένο και γεμάτο και μετά συζητάμε, σχολίασε περαιτέρω.   Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε δημοσίευμα των Times περί ενίσχυσης των δυνάμεων στην Κρήτη. Μίλησε για ψευδείς ειδήσεις τις οποίες ενέταξε στο σύστημα στο προπαγάνδας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η διάταξη των δυνάμεων είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό, κατέστησε σαφές.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συντριβής των Ελλήνων, ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο κλπ, καθώς και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τα ενέταξε στο πλαίσιο των εμπρηστικών προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας και τα απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι νωπές και ζωντανές οι μνήμες για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα ιστορικό γεγονός πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό να μην κτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις, υπογράμμισε. Πρόκειται για ένα βήμα μπρός και για δύο, τρία μετά το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης πίσω. Το είχα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο μου Χουλούσι Ακάρ και εκείνος τότε επιδοκίμασε, πρόσθεσε.

Παρατήρησε δε ότι πάντα και παντού υπάρχουν “γεράκια”. Το Πεντάγωνο -σ.σ. ΥΕΘΑ- δεν είναι περιστερώνας.  Υπάρχουν πολλές απόψεις. Η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις τελικές αποφάσεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά δίκαια, διεμήνυσε.

Όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων, ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το Στρατό με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χρηματοδοτήσει την αγορά καλύτερων καμερών κατά μήκος της συνοριογραμμής, πρόσθεσε.

Το σχέδιο που εκπονείται περιλαμβάνει και τη δημιουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά για τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται και όχι τους πρόσφυγες καθώς διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που εισέρχονται από τον Έβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά έρχονται για άλλους λόγους. Υπενθύμισε δε και το νόμο που ψηφίσθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των ροών λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της και δεν ήταν εντάξει η Τουρκία. Δεν έλεγξε τις ροές. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρώπη και ζήτησε «να ρίξει τον παρά» στην Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στη συνάντηση δεν αναλύθηκε με νομική επιχειρηματολογία και επανέλαβε ότι κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή αλλά δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ήταν μια καλή συνομιλία σε καλό κλίμα, ένας ζωντανός διάλογος, δεν είχε επίδειξη μαγκιάς αλλά εκφορά συγκροτημένου λόγου, ο πρωθυπουργός κοίταξε στα ίσια και παλικαρίσια τον συνομιλητή του. Σε κάποια θέματα συμφωνήσαμε, σε αρκετά διαφωνήσαμε. Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα βρίσκαμε σε όλα.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τις δαπάνες, επισήμανε ότι, τώρα που βγαίνουμε σιγά σιγά από την κρίση, χρειάζονται παρεμβάσεις για αναβάθμιση στο σύνολο των οπλικών συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία, και το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Με έξυπνο σχεδιασμό σε συνάρτηση με τους πόρους και τις ανάγκες από τώρα για το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γαλλικές φρεγάτες που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες το 2025 -και για τις οποίες οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο- ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τις δυνατότητες και το 2020 και το 2021.

Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια καθώς, όπως είπε, υπήρχαν αδικίες. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η επαναφορά  του πτητικού επιδόματος, για το ποίοι είπε ότι «το έχουμε υπολογίσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

11
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
5 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Georgechriss8histThrastiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Μιλάει πολύ και δεν λέει τίποτα.

tiki
Guest
tiki

“Είναι νωπές και ζωντανές οι μνήμες για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα ιστορικό γεγονός πρόσθεσε.” 100+ χρόνια μετά;
Και μετά απορούμε γιατί Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι, Βιετναμέζοι, Ιάπωνες κτλ δεν καταλαβαίνουν το σημερινό πρόβλημα μας.

Κανένας
Guest
Κανένας

Πραγματικά τώρα , έγραψες αυτήν την μπούρδα για να αποδείξεις πόσο ανόητος είσαι ή για να αποδείξεις πόσο καλός πεμπτοφαλαγγίτης είσαι; Οι λαοί που προανέφερες νομίζεις ότι αγνοούν την ιστορία τους ; τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια διαμόρφωσης πολιτικής την γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και φροντίζουν να την διατηρούν ζωντανή και κυρίως να την διαχέουν προς τα κάτω στον υπόλοιπο λαό . Δεν είναι εθνομηδενιστές , ανόητο τρολάκι ή έμμισθε σχολιαστή της μιτ.

tiki
Guest
tiki

Τρεις από την γενιά των παππούδων της οικογένειας πολέμησαν στην Μικρά Ασία. Γύρισαν οι δύο, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την αγριότητα των Τούρκων. Αυτό δεν εμπόδισε το Ελληνικό κράτος 12 χρόνια μετά να προτείνει τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης.

Οπότε λοιπόν, ο μέσος Ιάπωνας θα πει, αφού είχατε συγχωρεθεί τότε μεταξύ σας, γιατί μας τα ξαναλέτε τώρα; Δεν έχετε κάτι πιο πρόσφατο να μας πείτε; Πχ ακούσαμε ότι κάθε μέρα σας παραβιάζουν τον εναέριο χώρο, και πότε πότε πετάνε και πάνω από ένα κατοικημένο νησί σας. Ισχύει;

Athan
Member
Famed Member
Athan

Στην Ελλάδα το Προσδόκιμο Ζωής κατά την Γέννηση στον Γενικό Πληθυσμό είναι 80,8 χρόνια (εκτ. 2018). Σε συνδοιασμό με την Μέση Ηλικία του Γενικού Πληθυσμού στα 44,9 χρόνια (εκτ. 2018) αυτό σημαίνει πως πάνω από το 1/3 των εν ζωή Ελλήνων, είχαν γονείς πιθανούς Πρόσφυγες της Γενοκτονίας ή/και σίγουρα άκουσαν από πρώτο χέρι τις τρομακτικές λεπτομέρειες του Διωγμού.
Μετά από αυτά τα λίγα στοιχεία, τί έχεις να πείς φίλε μου για τους Ιάπωνες;

Athan
Member
Famed Member
Athan

“…επανέλαβε ότι κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή αλλά δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.” Ο λόγος που το συγκεκριμένο Τουρκο-Λιβυκό κείμενο ονομάστηκε Μημόνιο (MoU) και όχι Συμφωνία ήταν ακριβώς για να αποφευχθεί από τις δύο πλευρές, και ιδιαίτερα από την Λιβύη, η υποχρέωση υπερψηφίσεώς του από την οικεία Βουλή η οποία δεν ελέγχεται από την Τουρκόφιλη Κυβέρνηση της Τριπόλεως. Αυτό είναι κοινός τόπος στο Διπλωματικό Προσωπικό της Χώρας μας, απλά ο ΥΠΕΘΑ απλοποιεί το παράνομο της φύσεως του Μνημονίου στην βάση της κοινής λογικής. Αυτή… Read more »

George
Guest
George

Καλά εδώ που φτάσαμε ας σκουπίσει με lease ότι Tyhpoon Tranche 1 βρίσκει μπροστά του γιατί δεν τον βλέπω καλά!
Κι αν οι Ταιβανοί όντως τα πουλάνε τα δίλιτρα ας ληστέψει τον Σταϊκούρα κι ας κλείσει εισιτήριο για Ταϊπέι και του εξηγεί άλλη φορά!
Θα κάνει χάρη και στους Κινέζους που θα τα πάρει τα δίλιτρα από τη περιοχή χωρίς αυτά να καταλήξουν στην αντίπαλη Ινδία

Thras
Member
Famed Member
Thras

Για τα Μ2000-5 συμφωνώ, για τα Typhoon θέλει πολύ συζήτηση… Ουσιαστικά αν επιτύχουμε να πάρουμε τα Mirage, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με άλλο μαχητικό μέχρι το 2025.

Μια ΠΑ με 84 F16V, 38 F16M, 32 F16C, 50 M2000-5, 30 F4PI2000 θα ήταν μια χαρά μέχρι 2025.
Εκεί πρέπει να τεθεί παραγγελία για 50 F35 ώστε να φύγουν τα F16C και F4 μέχρι το 2030.
Στη συνέχεια μελετάς τις επιλογές για αντικατάσταση των F16 και Μ2000-5 από το 2035 και μετά.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Χρειαζόμαστε άμεση απόσυρση των Μ2000 και των F4. Είναι άχρηστα . Πάει τελείωσαν. Άμεση πώληση των f16 bl 30 πριν γίνουν και αυτά τελείως άχρηστα. Μπας και βγάλουμε κάτι. Τα 85 F16 V θα είναι τόσα το 2026, που τελειώνει η αναβάθμιση. Τα 38 F16 τότε θα είναι και αυτά άχρηστα. Αν δεν κάνουμε 3ψήφιες παραγγελίες ΤΩΡΑ , το 2026 θα έχουμε μια αστεία αεροπορία των 85 Viper και 24 Μ2000-5 για να τρομάζουμε τους Βούλγαρους και 34 παρωχημένα F-16 για να κάνουμε air policing για αναξιοπαθούντες γείτονες…. Αν δεν κάνουμε 3ψήφιες παραγγελίες ΤΩΡΑ, ας μοιράσουμε θάλασσες και οικόπεδα. Θα… Read more »

George
Guest
George

Η πρόταση Thras έχει τη λογική άμεσης κάλυψης της διαφοράς δυναμικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και όχι μόνο των Πολεμικών Αεροποριών (“εδώ που φτάσαμε”) Η λογική της είναι αυτή της ασπίδας μέχρι να ξεκινήσουν προγράμματα στους τρείς κλάδους και να αποδώσουν καρπούς. 48 Typhoon (πχ Γερμανικά & Αυστριακά ή Αγγλικά ) που είναι μακράν το καλύτερο μαχητικό εναέριας υπεροχής ιδίως με Meteor στο εξασφαλίζουν αυτό, αν βέβαια υπάρξει δέσμευση ότι άλλα Trance 1 δεν θα πωληθούν δίπλα. Δεν ξεκινάς αεροναυτικό τσαμπουκά όταν η αεροπορία σου έχει το ρίσκο να απογειωθεί και να… Read more »

hist
Member
Member
hist

Μπλα, μπλα, μπλα…