17.1 C
Athens
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Συνάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου με πρόεδρο Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας

- Advertisement -

Στα πλαίσια της συμμετοχής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις διεργασίες της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Ινχόουφ. Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας έχει τη νομοθετική εποπτεία των Αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων.


Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης με τους γερουσιαστές Ρότζερ Ουΐκερ, Μάικ Ρουντς, Κέβιν Κράμερ, Τζον Μπούζμαν και τους βουλευτές. Τζον Φ. Κέλλυ και Τίμοθι Λη Ουόλμπεργκ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Η.Π.Α., η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η MDCA αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας, προς όφελος των δυο χωρών και προς την περιφερειακή σταθερότητα. Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την πολυεπίπεδη αμυντική σχέση, για να ανταποκριθούν καλύτερα οι ανάγκες των δυο χωρών και να απαντηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.
Σκοπός της αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν -μεταξύ άλλων- να αυξηθεί η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να συμπεριληφθούν περισσότερα σημεία στα οποία θα γίνει αναβάθμιση υποδομών, όπως η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, και η περιοχή γύρω από το Μαράθι στη Σούδα, προς όφελος και των δυο χωρών, αλλά και διευκόλυνση της πρόσβασης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα δύναται να χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές ΕΔ, όταν παραστεί ανάγκη.

ΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χωρίς παραπληροφόρηση


Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναβαθμίσουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Εκτός από τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, η περίπτωση του αγωγού EastMed, που θα φέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές τις Ευρώπης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο γεωπολιτικό “βάρος” στο ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
neuromancer

καμια σφεντόνα? κανα καριοφίλι? 🙁

Athan

Δεδομένης της ισχυρής σχέσεως πολλών Μελών της Επιτροπής όπως και του Sen. Jim Inhofe με την παντοδύναμη Αμερικανοεβραϊκή JINSA, παραθέτω επίκαιρη μελέτη αυτής περί της επιβαλλόμενης από τις συνθήκες αναβάθμιση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε σχέσεις Στρατηγικού Συνεταιρισμού.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους σχολιογράφους στην φιλόξενη ΠΤΗΣΗ, είναι ίσως η προτροπή των συντακτών της μελέτης για την αναγκαιότητα μεταβίβασης Κύριου Υλικού και ιδιαιτέρως για την συμπερίληψη της Ελλάδος στους αποδέκτες βοήθειας FMF κάτι για το οποίο πασχίζει η Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο επεσήμανα πολλάκις στα σχόλιά μου στο παρελθόν (να μην συγχέεται η διαδικασία FMS με το Πλαίσιο FMF).
Η συνάντηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο στάδιο του Ελληνικού σχεδιασμού και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος. Καλή τύχη λοιπόν στους Έλληνες.
Παρακάτω η μελέτη:
https://jinsa.org/wp-content/uploads/2020/01/U.S.-Greece-Cementing-a-Closer-Strategic-Partnership.pdf

chriskri

Χάρτες με την ανατολική μεσόγειο βλέπω πάνω στο τραπέζι

My_name_is_Nobody

Σωστά.
Τους μοίρασε η πλευρά μας.comment image
Οι χάρτες έχουν το σήμα του ΥΠΕΘΑ φωτο 1
η φωτο 2 ειναι φωτογραφία αναφοράς του σήματος του υπουργείου.

Nick

Ελπίζω να τον τραταραν τίποτα… καμία 200ια Bradley ας πούμε

ptisidiastima

Ή κανά αντιτορπιλικούλι…

My_name_is_Nobody

Κάντα 2 με απ’ όλα.

Panos71

2 συν 2 διπλόπιτα.

christos_choris_a

Ένα Tico θα ήταν ότι πρέπει για την περίσταση ( άλλο ένα του χρόνου ).

Athan

Το θέμα με τα Bradley έχει πλέον επισημοποιηθεί. Τα καράβια όμως…

Thras

Την ανατολική Μεσόγειο δείχνουν οι χάρτες, άρα αντιτορπιλικά χρειαζόμαστε. Καλά τα Bradley, αλλά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων θέλουμε ΑΒ!

Nick

Ελπίζω να τον τραταραν τίποτα…. καμία 200ια Bradley ας πούμε

Yiorgos

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τής Γερουσιας? Εάν όχι κακός.
Γιατί δεν φέρανε έναν μεγάλο χάρτη πού να δείχνει την Ελληνική Γαλαζια Πατρίδα αλλά απλά τούς έδωσαν ένα slide. Λες και δεν θα έβγαζαν φωτογραφίες και δεν θα έμπαιναν στο Twitter. Από επικοινωνιακη ανάδειξη των συμφερόντων μας είμαστε τέλειοι. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.
Φιλικά
Γιώργος

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

125
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Αυστηρώς Ακατάλληλον: H ευαίσθητη πλευρά της ισχυρότερης Αεροπορίας του κόσμου

Ξεχάστε τα ευρηματικά, αμφιβόλου γούστου και μακάβρια εμβλήματα, συνθήματα και επιρράματα, σχεδιασμένα για να εμπνέουν πνεύμα μονάδος σε όσους τα φέρουν και τρόμο στον...

Ινδονησία: Εντοπίστηκαν οι καταγραφείς πτήσης του Boeing 737-500

Πηγη: ΑΠΕΟι δύο καταγραφείς πτήσης του Boeing 737-500 που συνετρίβη στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Τζακάρτας, εντοπίστηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η ινδονησιακή Επιτροπή Ασφάλειας των...

Έφτασε στην Αρμενία το δεύτερο ελληνικό C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια

Το δεύτερο αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα έφτασε στην Αρμενία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η αρμένικη ιστοσελίδα armradio.To φορτίο...