- Advertisement -

Τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Παρλί

- Advertisement -

Η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Φλοράνς Παρλί, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα.
Όπως οι ίδιοι τόνισαν στις δηλώσεις του, οι συνομιλίες αφορούσαν την εγκαθίδρυση, μέχρι το τέλος Ιουνίου, Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που θα περιλαμβάνει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονέβ και ο στρατιωτικός σύμβουλος της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας για θέματα εξοπλισμών υποστράτηγος Τιερί Καρλιέ, συζητήθηκαν επί επίκαιρα θέματα συνεργασίας στον αμυντικό – τεχνικό τομέα, όπως η προμήθεια των φρεγατών «[email protected]», η τεχνική υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000 και των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την PESCO και την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», όπου η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργό μέλος.

Η Φλοράνς Παρλί επανέλαβε ότι η χώρας της έχει καταδικάσει το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και υπογράμμισε ότι θέλει μια πιο σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα. Παράλληλα, χαιρέτησε την παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» και έκανε γνωστό ότι γαλλικά μαχητικά Rafale θα συμμετέχουν τον Μάιο στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ». Η ίδια ζήτησε, τέλος, να εξεταστεί η ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στην Αφρική.
Στα εξοπλιστικά, εξέφρασε την πίστη ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών «[email protected]», που θα ενισχύσουν τις ελληνικές ικανότητες αποτροπής και θα βοηθούν στην ανάπτυξη μιας μοναδικής στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες. Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε μονόδρομο την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο υπουργών:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Σήμερα είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να υποδεχτώ την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα.
Η συνάντηση αυτή, καταδεικνύει για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.
Με την ομόλογό μου κυρία Παρλί, συζητήσαμε αρχικά, θέματα που αφορούν στην προώθηση της υλοποίησης της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου κ. Μακρόν, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Παρίσι, για την εγκαθίδρυση, μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους, Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Συζητήσαμε για τους κύριους άξονες της Συμφωνίας αυτής που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι, η διμερής αμυντική συνεργασία, ευρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο με την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πρόσφατη άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία διεξήχθη από 27 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου στο Αιγαίο, με συμμετοχή γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία επετεύχθη υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας των δυνάμεών μας.
Επίσης, τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τις φρεγάτες «Σπέτσαι» και «Ψαρά», στην αεροναυτική δύναμη συνοδείας με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», η οποία επιβεβαιώνει τις δυνατότητες συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών για «Force Projection» στην περιοχή της Μεσόγειου.
Συζητήσαμε επίσης, επίκαιρα θέματα συνεργασίας στον αμυντικό – τεχνικό τομέα και ειδικότερα, ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών τύπου “[email protected]”, η τεχνική υποστήριξη των Α/Φ Μιράζ και των Ε/Π ΝΗ-90. Έγινε επίσης συζήτηση για τις προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στο βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και καινοτομία.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την προοπτική εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO)», καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης, «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative – EI2)», της οποίας θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ενεργό μέλος. Όπως γνωρίζετε με την Γαλλία συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη της Άμυνας και θα συνεργαστούμε εντατικά, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Τέλος, συζητήσαμε εκτενώς τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την υπογραφή του απολύτως άκυρου εγγράφου, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, με ένα μέρος στη Λιβύη και την επιτακτική ανάγκη της ακύρωσής του, ως προϋπόθεση οποιασδήποτε πολιτικής λύσης στη Λιβύη.
Καλωσορίζω και πάλι την Υπουργό κ. Παρλύ και χαίρομαι διότι μέσω της συνεργασίας των χωρών μας συνεισφέρουμε στη διαφύλαξη της ειρήνης και στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

ΦΛΩΡΑΝΣ ΠΑΡΛΥ: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής από τις συζητήσεις μου σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας. Η παρουσία μου στην Αθήνα αποδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδος, για το σεβασμό της κυριαρχίας της (όπως και για την κυριαρχία της Κύπρου) στον δικό της/στον δικό τους θαλάσσιο χώρο. Πρόκειται για θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου πάνω στο οποίο, η Γαλλία, το γνωρίζετε, είναι ανένδοτη.
Η Γαλλία συνειδητοποιεί ιδιαίτερα τα θέματα θαλασσίου δικαίου και ασφάλειας που διακυβεύονται εδώ και πολλούς μήνες στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως το δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τόσο στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρωτοβουλίες ορισμένων θέτουν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, καταδικάσαμε ξεκάθαρα, χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης, αποφασίσαμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας.
Στον επιχειρησιακό τομέα, χαίρομαι για την ένταξη της ελληνικής φρεγάτας «Ψάρα». Αυτή τη στιγμή μάλιστα, στα συνοδά πλοία του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί και, σύμφωνα με την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνεργασία θα επεκταθεί και στον εναέριο χώρο και σας επιβεβαιώνω την παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών “Rafale” στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2020» η οποία σκοπεύει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Αεροπορικών μας Δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρησιακής συνεργασίας, ζήτησα από τον Έλληνα ομόλογό μου να εξετάσει τη συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους, στην Αφρική για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και την εξουδετέρωση όσο το δυνατόν μακρύτερα των λαθρεμπορίων, χωρίς να περιμένουμε να φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου. Η απαιτητική αυτή δέσμευση θα προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης εξετάζεται με ενδιαφέρον από τη Γαλλία και από το Κολλέγιο των κρατών μελών της Πρωτοβουλίας.
Η συνεργασία μας θα υλοποιηθεί επίσης στον τομέα των ικανοτήτων. Χαίρομαι για την υπογραφή πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα της συμφωνίας εν συνεχεία υποστήριξης “FollowonSupport” (FOS) προς όφελος του ελληνικού στόλου των “Mirage 2000” και για τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σχετικά με την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου ελικοπτέρων NH-90. Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών “[email protected]”. Αυτά τα πλοία τελευταίας γενιάς θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αποτροπής που χρειάζεται στη μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες.
Στο πνεύμα της συνεργασίας σε επίπεδο ικανοτήτων μεταξύ των χωρών μας, χαιρετίζω την υπογραφή της 13ης Φεβρουαρίου στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών παραγόντων της βιομηχανίας και της έρευνας, επειδή η διμερής μας συνεργασία και στο ευρωπαϊκό πεδίο περνά επίσης από την ενίσχυση της βιομηχανικής μας αμυντικής βάσης.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκαν, όπως γνωρίζετε, στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Συμφώνησαν να σφραγίσουν ως τον ερχόμενο Ιούνιο, αυτή τη νέα εποχή της διμερούς μας συνεργασίας μέσω της υπογραφής μιας εταιρικής σχέσης άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας.
Η σημερινή μου επίσκεψη στην Αθήνα είχε επίσης σαν στόχο τη διαμόρφωση, μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, του περιεχομένου αυτής της σημαντικής συμφωνίας».

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS

Καλα τελος 2/20 δεν ήταν ενα deadline για να παραγγείλουμε τος μπελαρα?

Mageiras

Αυτή η “Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Παρέμβασης” τι ακριβώς είναι?

Athan

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης ΕΙ2 (Αγγλικά: European Intervention Initiative Γαλλικά: L’Initiative européenne d’intervention) αποτελεί την προσπάθεια, στην αρχή εννέα (9) σήμερα πλέον δέκα τεσσάρων Ευρωπαϊκών Κρατών (14), να διαμορφώσουν ένα Όργανο (FORUM) και μία κουλτούρα Στρατηγικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας με σκοπό την προβολή Ισχύος ανά τον Πλανήτη, όπου διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Τα Μέλη του Κολεγίου αποδέχονται την σύντηξη των ιδιοτήτων τους ως εντολείς και εκτελεστές της Common Security and Defence Policy (CSDP) και παραλλήλως ως υπόχρεα Μέλη του ΝΑΤΟ. Η συμβατότητα ανάμεσα στους δύο Οργανισμούς είναι απαραίτητη συνθήκη της διαλειτουργικότητος αυτών άρα και τηW καλήW λειτουργίαW της ΕΙ2, για τον λόγο τούτο δε τα Μέλη του Κολεγίου είναι συγχρόνως Μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Είναι το όραμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ο οποίος και πρότεινε το Σχήμα τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο του 2018.
Επί το λαϊκότερον πρόκειται περί του περίφημου “Ευρωστρατού”, όρος ο οποίος προκάλεσε και αρκετές διενέξεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, οι “προσκείμενοι” των οποίων στην Ε.Ε. δεν συμμετέχουν στο Σχήμα (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία, πρώην Αν.Ευρώπη γενικώς). Το ίδιο και η Ελλάδα μέχρι σήμερα (!?).
Η Χώρα μας, παρόλη την εμπειρία της ΚΕΠΠΑ (Common Security and Defence Policy-CSDP) και της συμμετοχής στην Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε. (EUMC), Πρόεδρος της οποίας διετέλεσε ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, για ανεξήγητους (;) λόγους δεν προσχώρησε στην Πρωτοβουλία.
Σημειώνω πως ο Στρατηγός προωθήθηκε στην θέση αυτή από την Κυβέρνηση Συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις 13 Νοεμβρίου 2014 και επισημαίνω τον “πόλεμο” που δέχθηκε όταν του “αφαιρέθηκε” κρίσιμος αριθμός υποστηρικτικού Προσωπικού (21) από την επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο τότε ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος χαρακτήρισε τους Αξιωματικούς αυτούς “μάγειρες, υπασπιστές για την σύζυγο και σερβιτόρους” προφανώς για να κρύψει τους πραγματικούς λόγους της Ελληνικής απουσίας από τον Αμυντικό Πυλώνα της Ευρώπης. Προσφιλής του τακτική η “εξέδρα” και προφανείς οι “προτιμήσεις” του.
Δεν θα συνεχίσω επ’αυτού για να μην χαρακτηρισθώ εμπαθής αλλά και γιατί όλα αυτά τα Εθνοδιχαστικά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας.
Στο σήμερα λοιπόν, ήλθε η ώρα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να πάρει η Ελλάδα ακόμη μία από τις θέσεις που τις αξίζουν δίπλα στις σύμμαχες Στρατιωτικές Δυνάμεις της Ευρώπης, να δείξει πως δεν είναι ο “κλαψιάρης” της γειτονιάς, και πως δεν επαιτεί ως κλασσικός “καταναλωτής Ισχύος” μία σταγόνα Εθνικής Ασφάλειας από τους Συμμάχους της.
Να παράξει ασφάλεια για τον Λαό και τους Συμμάχους της, Υπερατλαντικούς ή Ευρωπαίους, και να σταθεί ισότιμα απέναντί τους με αξιώσεις, απαιτήσεις αλλά και ευθύνες.
Αυτή η Πολιτική θα επικυρωθεί, πρακτικά και συμβολικά, με το “κλείσιμο” του τρίτου κύκλου της Ελληνοαμερικανικής MDCA τον Μάρτιο και την προσχώρηση της Πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή ΕΙ2 λίγο αργότερα. Ας σκάσουν οι εχθροί μας και καλή τύχη στην Ελλάδα ✌️

Mageiras

Κατατοπιστικότατος για άλλη μια φορά, σε ευχαριστώ πολύ Athan Athan ! Εννοείται πως είμαι υπέρ της συμμετοχής μας…

MaryPoppins

Κι εγω απόρησα. Βρήκα αυτό https://en.wikipedia.org/wiki/European_Intervention_Initiative
Μίνι-ΝΑΤΟ ?

Mageiras

Ευχαριστώ πολύ! MaryPoppins MaryPoppins

antonios

“Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών “[email protected]”. Αυτά τα πλοία τελευταίας γενιάς θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αποτροπής που χρειάζεται στη μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες.” Δηλαδή…Λένε οι Γάλλοι σύμμαχοι μας. ΠΑΡΤΕ τα πλοία μας για να λειτουργείτε σαν γαλλικά πληρώματα! Δηλαδή….ΕΡΩΤΗΜΑ που αναδύεται ευλόγως. Αν δεν αγοράσουμε “[email protected]” δεν θα μπορεί να υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ Γαλλικού ΠΝ και Ελληνικού? Μήπως η Σπέτσες που συνοδεύουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο έχει μυστικά εκσυγχρονιστεί με γαλλικά συστήματα? Κοίτα που μέχρι σήμερα νομίζαμε οτι η διαλειτουργικότητα υφίσταται μεταξύ των όπλων του ΝΑΤΟ. Δες τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα. Το νταβατζιλίκι ονομάζεται πλέον διαλειτουργικότητα .

NikolakiEfentis

Σωστός!
Στο μόνο που διαφωνώ είναι στο νταβατζιλίκι καθώς στην περίπτωση μας δεν έχουμε ούτε καν προστασία!

stepa

Μαλιστα…να το δω κι αυτο.Αποστολη στο Μαλι, αν ειναι να εχουμε καποια ουσιαστικη βοηθεια-δεσμευτικη να παμε κι εκει.Μονο μην παμε για Μαλι ,και βγουμε κουρεμενοι….

NikolakiEfentis

Συμφωνώ. Αν και είναι μια ευκαρία για ουσιαστική απόκτηση πολεμική εμπειρία, θα έπρεπε να υπήρχαν κι ανταλλάγματα.
Αναρωτιέμαι τί εννοεί ο ποιητής με την αναβάθμιση των ΝΗ-90. Αναβάθμιση θα είναι επιτέλους να πετάξουν;

stepa

Ακριβως να πεταξουν….η οπως λεμε FOS.

Yiorgos

I Αγαπητέ stepa stepa,
Όταν θέλεις οι σύμμαχοί σου να σε υπερασπίσουν όταν έχεις πρόβλημα τότε και εσύ πρέπει να δώσεις κάτι (αποστολή στο Μαλι, Μοίρα Πατριοτ στην Σ. Α). Το ότι αγόρασες πολεμικό υλικό δεν σημαίνει τίποτα, είναι μια χρηματική συνδιαλλαγή. Όμως το να πολεμάς μαζί με τούς συμμάχους σού, Γάλλους η Αμερικανούς πχ. έχει μία άλλη σημασία. Δείχνει ότι έχεις και εσύ skin in the game.
Εάν η Ελλάδα στείλει δύναμη στο Μαλι θα συμβούλευα να είναι μια μονάδα η οποία ήδη υπάρχει και δεν αποτελείται από εθελοντές έτσι ώστε ή μονάδα να έχει ήδη συνοχή και να ξέρουν όλοι πώς να αντιδρούν σαν μια μονάδα.
Εάν η μονάδα αποτελείτε από εθελοντές τότε θα πρότεινα να εκπαιδευτούν μαζί τουλάχιστον για 30-45 μέρες ώστε να δέσουν μαζί. Έχω προσωπική εμπειρία από την πρώτη μου εκστρατεία στο Ιράκ ως διοικητής Λόχου όπου από τα 207 άτομα 100+ είχαν έρθει από άλλες μονάδες, με συμπεριλαμβανομένων και εμένα, και μας πείρε 45 μέρες εκπαίδευσης πριν φύγουμε για Κουβέιτ και 20 μέρες στο Κουβέιτ πριν πάμε Ιράκ.
Ακόμα θα πρότεινα τουλάχιστον 6μηνη παραμονή και ανακύκλωση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων στο Μαλι. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα να εκλιματιστουν στο περιβάλλον, να μάθουν την περιοχή και να αναπτύξουν/δοκιμαζουν/αλλάξουν τις μεθόδους. Ακόμα θα πρότεινα να έχουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες overlap με την μονάδα που θα τούς αντικαταστήσει έτσι ώστε να κανουν αριστερή και δεξιά πλευρά διάρκειας 1 εβδομάδας ή κάθε μία. Αυτό θα ωφελήσει στο να μάθουν οι νέοι από τους παλιούς.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

stepa

Σε ευχαριστω πολυ Γιωργο.Το θεμα για μενα δεν ειναι αν πρεπει να παμε και πως.Το θεμα ειναι οτι η κα Παρλυ παραδιδει μαθηματα τα οποια λιγοι τα αντιλαμβανονται.Η προσδοκια των Γαλλων μεσα απο αυτες τις επαφες ξεπερνα πολυ τα ορια μιας εμπορικης συναλλαγης, και προσδοκα την προσκομιση οσο το δυνατον περισσοτερων ωφεληματων για αυτους στα πλαισια μιας αναμενομενης υποστηριξης τους.Το αν αυτη η προσπαθεια θα ειναι ειλικρινης, και οχι ετεροβαρης μενει να το δουμε.Για να σου πω την αληθεια περισσοτερο φοβαμαι τους δικους μας παρα τους Γαλλους.Τελος σε οτι αφορα το στρατιωτικο σκελος της κουβεντας, δεν εχω καμμια αντιρρηση επι των οσων γραφεις.Καθε αλλο.Αλλωστε η εμπειρια σου δεν αφηνει περιθωρια αντιλογου ,υπο την εννοια οτι η εμπειρια επι του πεδιου ,δεν συγκρινεται με εικασιες η θεωριες επι χαρτου.

Yiorgos

stepa stepa
Συμφωνώ με όσα είπες και δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν κατάλαβαν όσα τους είπε ή το κατάλαβαν και κοιτούν στον ουρανό.
Φιλικά
Γιώργος

Yiorgos
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜε αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

585
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Συνδρομή του στρατού ξηράς στην αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» στην Καρδίτσα και την Κεφαλλονιά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΟ Στρατός Ξηράς έπειτα από εντολή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) και σχετική έγκριση από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας συνδράμει στην αποκατάσταση...

Σε γενικό lockdown από σήμερα η χώρα – Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ      Σε γενικό lockdown μπήκε από σήμερα στις 6 το πρωί η Ελλάδα, για τρεις εβδομάδες, με στόχο τον περιορισμό της...

ΓΕΕΘΑ: Κανονικά οι άδειες προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, διευκρινίζει...