4.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΠαναγιωτόπουλος στη Βουλή: αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής...

Παναγιωτόπουλος στη Βουλή: αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

- Advertisement -

“Οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αξιοποιούνται στο πλαίσιο της υποστήριξης των υφιστάμενων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων” τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης με θέμα «Η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας δυσχεραίνουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσής του, που είναι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) σε θεσμικό αλλά και στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος,

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο υπουργός, προχωρά «η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που προβλέπονται στην ΕΑΒΣ, ως Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.

Η εν λόγω στρατηγική αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ΕΑΒΙ, καθώς και τις ευκαιρίες και τις απειλές, κατά το πρότυπο της SWOT Analysis. Επίσης, εστιάζει με τρόπο ρεαλιστικό στους κρίσιμους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και στα μέτρα και τις δράσεις για την υποστήριξη των κρίσιμων τομέων βιομηχανικής δραστηριότητας».

Επίσης, αναφέρθηκε στην «ενεργοποίηση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και πρόσθεσε: «Έγινε σύγκληση του Συμβουλίου την 3η Φεβρουαρίου και 2α Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, συναρμοδίων φορέων, καθώς και της ΕΑΒΙ. Κατά τις συνεδριάσεις αυτές συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις των Συνδέσμων ΕΑΒΙ, ΣΕΚΠΥ και ΕΕΛΕΑΑ, σχετικά με την αύξηση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα και θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία αυτών από κοινού, δηλαδή ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και σύνδεσμοι ΕΑΒΙ».

Για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΑΒΙ, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «προωθείται και υποστηρίζεται με σειρά δράσεων» όπως «η ετήσια έκδοση του Καταλόγου Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ο οποίος αποτυπώνει τις βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας με τρόπο ομοιόμορφο και συνεκτικό».

Ακόμη, όπως επεσήμανε, «γίνεται σε ετήσια βάση ενημέρωση των υπό τοποθέτηση ακολούθων Άμυνας της χώρας αναφορικά με την ΕΑΒΙ και τις διαδικασίες και τρόπους υποστήριξης και προβολής των εταιρειών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».

Επιπλέον, «ενημερώνονται έγκαιρα οι ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών στην Αθήνα, οι οποίοι επισκέπτονται επιλεγμένες εταιρείες της ΕΑΒΙ με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες και κυκλική σειρά προτεραιότητας».

«Η συμμετοχή της ΕΑΒΙ και των συνδέσμων της σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού γίνεται σε συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει έγκαιρα και συστηματικά την ΕΑΒΙ, μέσω των συνδέσμων της, για διαγωνισμούς φορέων του ΝΑΤΟ και μεριμνά για την εξέταση και χορήγηση προς τους ενδιαφερομένους βεβαίωσης επιλεξιμότητας, όπως προβλέπεται από τις νατοϊκές και εθνικές διαδικασίες».

«Στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων ή άλλων διεθνών βιομηχανικών συνεργασιών», πρόσθεσε, «η ΓΔΑΕΕ διοργανώνει στοχευμένες συναντήσεις των συνδέσμων της ΕΑΒΙ και των μελών τους με μεγάλους κατασκευαστές του εξωτερικού, όπου η ΓΔΑΕΕ παρουσιάζει τις βιομηχανικές δυνατότητες και τις εθνικές επιδιώξεις στο πλαίσιο της ΕΑΒΣ και ακολουθούν κατά περίπτωση διμερείς συναντήσεις των εταιρειών».

Για τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΑΒΙ στα Cap Tech (Capability & Technology Groups) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «αποτελούν φορέα συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών, βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων, όπου ωριμάζουν μελλοντικές διασυνοριακές συνεργασίες ανάπτυξης τεχνολογιών και συστημάτων, ενώ παράλληλα σχηματοποιούνται κεντρικές ευρωπαϊκές στρατηγικές και προτεραιότητες».

«Η διατήρηση και βελτίωση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, η παροχή στοιχείων διαθεσιμότητας δεν είναι εφικτή, στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, λόγω της διαβάθμισης “απορρήτου” των υπόψη στοιχείων» επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

33
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1809: Μάχη της Λα Κορούνια, οι...

0
Καταδιωκόμενοι από το Σώμα του Γάλλου στρατηγού Σούλτ, στον ατέρμονο Ναπολεόντιο πόλεμο στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Βρετανοί έφτασαν στην πόλη Κορούνια και άρχισαν να...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

“Δίπλα στους Ιμβρίους” δηλώνει η πολιτική ηγεσία της χώρας

Την ελπίδα ότι «οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα...

Δίχτυα απόκρυψης της Saab για τον Γαλλικό Στρατό

Η σουηδική Saab ανακοίνωσε την ανάληψη συμβολαίου για την παραγωγή του πολυφασματικού διχτύου απόκρυψης-παραλλαγής Barracuda για τη γαλλική Γενική Διεύθυνσης Εξοπλισμών (Direction Générale de...