Παναγιωτόπουλος για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν : Συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

“Συμφωνήσαμε μέσα σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε. Εμείς θα ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για τη χθεσινή συνάντηση της ελληνικής  αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της τουρκικής υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι “ο  κ.Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι, λες κι είμαστε εμείς, η Ελλάδα, η πλευρά που κλιμακώνει τους τόνους μονομερώς και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία χωρίς να αντιδρά λόγω της άλλης πλευράς. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό έχει τη σημασία του. Αν συμφωνήσαμε σε κάτι χθες, είναι ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), παρά το γεγονός ότι σε κλίμα έντασης και εμπρηστικών δηλώσεων δεν είναι και πραγματικό δείγμα προόδου, πρέπει να συνεχιστούν σαν ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Όσον αφορά στη  σύγχυση που δημιουργήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος  σχολίασε ότι  “προκλήθηκε μια παρεξήγηση. Υπάρχουν διάφορες διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά η ουσία είναι ότι αυτό που έγινε με τα ΜΟΕ είναι ότι δεν βιαζόμασταν, πριν μάλιστα γίνει η χθεσινή σύσκεψη με την τουρκική πλευρά, να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν τα ΜΟΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφασίσαμε πως δεν θα υπάρξουν ΜΟΕ. Θα δούμε τις ημερομηνίες, θα σταθμίσουμε το κλίμα και θα αποφασίσουμε. Ως κανάλι επικοινωνίας όμως, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ανοιχτό, ακόμα και σε περίοδο έντασης κι αυτό το έχω ξαναπεί. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν υπάρχει καλή διάθεση, όπως είπε άλλωστε και στη δική του δήλωση ο Πρωθυπουργός, υπάρχει περιθώριο προόδου. Αν δεν υπάρχει καλή διάθεση, δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Εμείς θα ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα”.

Όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού διέψευσε τουρκικά δημοσιεύματα ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναλυτική ενημέρωση,  δήλωσε ότι “ζητήσαμε να λάβουμε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας,  δεν κατέστη αυτό δυνατό, αλλά συμφωνήσαμε εκεί ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό. Εφόσον περάσει η συμφωνία από την (τουρκική)  Βουλή) θα δημοσιοποιηθεί, στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αντίγραφο να το μελετήσουμε”. Διευκρίνισε δε ότι  πρόκειται για “μία τόσο έωλη νομικά συμφωνία, μία συμφωνία όπου διαπιστώνεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν στο μέλλον σε ανακήρυξη ΑΟΖ. Η συμφωνία αυτή πρέπει να κυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και από την Βουλή της Λιβύης. Ακόμα κι αν γίνει εύκολα το πρώτο – και δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό – το δεύτερο στην ουσία είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να γίνει, δεδομένου ότι αυτή η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση στο εσωτερικό της χώρας της, να κινεί τέτοιες διαδικασίες. Επομένως έχει πολύ μέλλον αυτή η δουλειά, η κίνηση όμως προσμετράται ως κίνηση”.

Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι “θα υπάρξει κάποια πρόοδος” στο μεταναστευτικό “διότι το πρόβλημα της Τουρκίας και του Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη. Ασφαλώς και η Τουρκία παίζει «παιχνίδι» στο μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνει την πίεση και προς την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι εδώ η συνεννόηση με την Ευρώπη είναι «κλειδί» και στις ροές και στην πίεση που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα”.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι “από αύριο αλλάζει κατά τι προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας ύστερα από ένα σχέδιο που εκπονείται εδώ και αρκετό καιρό – και θα ανακοινωθεί  από τα χερσαία σύνορα, που όπως και να το κάνουμε είναι πιο εύκολο και εφικτό να είναι διαχειρίσιμα”.

Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη όπως είπε, “Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή διάθεσή της, όλο αυτό το διάστημα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Τουρκία. Με την Τουρκία μιλάμε. Με τον Τούρκο Πρόεδρο καθόμαστε στο τραπέζι και μιλάμε ως ίσος προς ίσο. Είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος έχει σοβαρά πράγματα να πει και ακούει με τη δέουσα προσοχή τον συνομιλητή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του τα έθεσε όλα στο τραπέζι, χθες. Όλα όσα απασχολούν τις δύο πλευρές κι αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο εμάς, όπως και άκουσε αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του. Η δική μας δουλειά – ιδίως η δική μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – είναι να φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων.  Άλλωστε, το εργαλείο της Τουρκίας σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές είναι οι δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι δεν είναι; Τα καράβια της και τα αεροπλάνα της που τα ανεβοκατεβάζει στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας κατά κάποιον τρόπο ότι είναι ο ισχυρός «παίκτης» της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
flashg
Member
flashg

Τελικός μας ψεκάζουν δεν εξηγείται αλλιώς το πράμα.

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris
AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Αν οι συνεντεύξεις ήταν συνεντεύξεις και όχι soiree με λικεράκι και κουβεντούλα θα είχε βρεθεί ένας δημοσιογράφος μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να τον ρωτήσει τι θα κάνουν οι ΕΔ όταν δουν τουρκικά σεισμογραφικά μετά φρεγατών στην περιοχή που μόλις οριοθετήθηκε.

Κατά τα άλλα, έμεινε κανένας διεθνής οργανισμός για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για το διεθνές δίκαιο; Η UEFA και η FIFA θα πάρουν μέτρα; Η χώρες της λατινικής αμερικής και τα νησιά Σολομώντα ενημερώθηκαν;

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Τι Μοε να κανεις οταν ο αλλος σε βιαζει ? Για ποιο λογο πρεπει να δειχνει καλη διαθεση σε καποιον που σε βιαζει? Σημερα τη θαλασσα, αυριο την ξηρα, το εχει δηλωσει οτι θελει να κανει τα συνορα της καρδιας, αλλα καποιοι τον αμφισβητουν, οταν κατεχει η Τουρκια ηδη απο 1974 τη μιση Κυπρο, και σταδιακα επεκτεινεται , ενω εχει δημιουργισει αυτονομες δομες εξοπλισμου. Ο.Ερδογάνης είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι, διοτι για την ωρα πηρε αυτο που ηθελε και σας αποκοιμιζει, και στο τελος θα εμφανιστει και φιλειρηνιστης, πετυχαινοντας με αυτη τη συναντηση πολλους στοχους+επικοινωνιακα. Ηδη… Read more »

p270
Member
Noble Member
p270

Ε ναι αλλά όταν σε βιάζουν σε καλό κλίμα είναι αλλιώς

CKfurious
Member
CKfurious

Μια ωραία ατμόσφαιρα που έχουμε με τους γείτονες δηλαδή

https://www.youtube.com/watch?v=v9Bw_coRPzY

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“Η δική μας δουλειά – ιδίως η δική μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – είναι να φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων”
Ας κάνει αυτό που πρέπει και ας μην εκτίθεται με τέτοιες δηλώσεις.

antonios
Member
antonios

Λόγια, λόγια, όλο λόγια και από πράξεις μηδέν. Και για την Κύπρο 40 χρόνια χορτάσαμε λόγια και καταδίκες και μυαλό δεν βάλαμε. Απορώ πως η ΠΤΗΣΗ σαν το ποιο έμπειρο περιοδικό στον χώρο του δίνει έμφαση στα λόγια. Επί Καβαθα έδινε έμφαση στις πράξεις και αυτό ήταν που την έκανε αξιόπιστη. Μην χαλάτε λοιπόν τόσο μακροχρόνια παράδοση. Μείνετε στα έργα και όχι στα λόγια.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Οκ. Πάμε για Πυρ και Κίνηση τώρα;