31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΠαναγιωτόπουλος: οι εντάσεις δεν προσφέρουν τίποτα σε καμία πλευρά - οι ένοπλες...

Παναγιωτόπουλος: οι εντάσεις δεν προσφέρουν τίποτα σε καμία πλευρά – οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή

- Advertisement -

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του, στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν κάτι σε καμία πλευρά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

«Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές» σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα «Το Manifesto».

Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «ο τούρκος Πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις».

«Απλώς εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία, άλλωστε, εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης» και διευκρίνισε ότι «ο διάλογος, όμως, δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε κι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Ακόμη, τόνισε ότι «ο τούρκος πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητάς της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει «να αισθάνεται απολύτως ασφαλής, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή».

Σε ερώτηση εάν προβληματίζεται «από την πρόσφατη χαλαρή αντίδραση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα», απάντησε ότι «η Κομισιόν έχει πολλές φορές υποστηρίξει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και έχει κρίνει, επίσης πολλές φορές, ως αντιπαραγωγικά τα οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να προέρχονται από Τούρκους αξιωματούχους».

«Επομένως, ας μην υποτιμούμε τη στήριξη και την ασφάλεια που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα. Κι ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν τώρα εκτός ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Αν υπήρξε ποτέ μία περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας», επεσήμανε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το «αν τελικά θα εγκριθεί από τα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία».

«Οι ΗΠΑ», υπογράμμισε, «δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πώληση στην Τουρκία των F-35 όταν έχει προηγηθεί από τη Ρωσία η τουρκική αγορά των S-400. Είναι αυτονόητο ότι η όλη υπόθεση θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων. Η οποία θα αξιολογηθεί δεόντως από τις ΗΠΑ».

Αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και νέα ΤΟΜΑ

Για την αποστολή υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της έναντι της Ιστορίας που υπαγορεύει την αποτροπή κάθε εν εξελίξει αναθεωρητισμού από αυταρχικά καθεστώτα. Ιδίως όταν αυτού του είδους οι αναθεωρητισμοί μπορεί να βρουν και άλλους μιμητές».

«Η Ελλάδα ενίσχυσε την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους 40 τόννων, που αποτελείται από πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και τυφέκια. Αυτήν τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα)».

«Θα ήταν», ξεκαθάρισε επίσης, «αδιανόητο να αποδυναμώναμε οποιοδήποτε σημείο στην αμυντική μας διάταξη προκειμένου προκειμένου να ενισχύσουμε κάποιον τρίτον που θα είχε ανάγκη την ενίσχυση αυτή. Προέχει πάντα η πατριωτική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της χώρας».

Η απόκτηση των F-35

Για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Lockheed Martin, η οποία θέλει να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ήδη ετοιμάζεται από τους επιτελείς τους το σχετικό επίσημο αίτημα (LOR). Η διαδικασία μέχρι την πρόσκτηση αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια».

«Η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, κοστολογημένο και σε απόλυτη προτεραιότητα που έχει υποβληθεί απευθείας στον πρωθυπουργό κι έχει τύχει της εγκρίσεώς του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προμήθεια των “Rafale”, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας», τόνισε.

Για το εάν θα στηρίξει «η Ελλάδα κάθε διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και εάν «ορθώς προχωράει η διαδικασία με τη Φινλανδία και την Σουηδία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν κατηγορηματικός έπισημαίνοντας: «Ασφαλώς και ναι. Επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί βασικό και αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και αναγνωρισμένο πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας συμμετέχει σε κάθε δομή του ΝΑΤΟ και έτσι η Ελλάδα κινητοποιείται και συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα. Υπό την έννοια αυτή φυσικά και η όποια διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει την απόλυτη στήριξή μας».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης...

71
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιουνίου 1876: Μάχη του Little Big Horn,...

0
Σε μια εκστρατεία απώθησης των Ινδιάνων προς ανατολάς, το 7ο Σύνταγμα ιππικού των ΗΠΑ υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Τζωρτζ Άρμστρονγκ Κάστερ κυκλώνεται από...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Ο αρχηγός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών καταδικάζει την Τουρκία και δηλώνει “στο πλευρό της Ελλάδας”

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.«Πρέπει να είναι σαφές ότι...

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...

NASA: Δεν θα γίνει φέτος η αποστολή προς τον αστεροειδή Psyche, λόγω προβλημάτων λογισμικού

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο εκτόξευση της αποστολής της στον πλούσιο σε μέταλλα μεγάλο αστεροειδή Psyche...