Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), επισκέφτηκε χθες το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως «DIXMUDE» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, στον Λιμένα του Πειραιά.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε στο ελικοπτεροφόρο «Dixmude» ο Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεζονάβ. Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο συμμετέχει στην Πολυεθνική, Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 2020», που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου και ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Εξοχότατε κύριε Πρέσβυ,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Βρίσκομαι τυπικά σε γαλλικό έδαφος, σε αυτό το εξαιρετικό πλοίο, το Ελικοπτεροφόρο «DIXMUDE», επί τη ευκαιρία αυτής της απτής και «πλωτής» θα έλεγα απόδειξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που ενισχύεται και εμβαθύνεται και θέλω να πιστεύω ότι θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί περαιτέρω από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα λάβει χώρα η συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα βρίσκομαι επί του γαλλικού πλοίου «DIXMUDE» με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στον Πειραιά.

Η υποδοχή φίλων και συμμάχων είναι πάντα ένα ευχάριστο γεγονός και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τωρινή όπου η παραδοσιακή φιλία και συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας παραμένει όχι μόνο επίκαιρη αλλά και απολύτως αναγκαία ως ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η σημερινή παρουσία του «DIXMUDE» εδώ στον Πειραιά, υπογραμμίζει την κοινή ισχυρή μας θέληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά και ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες και πολιτικές προσδοκίες για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σε αντιστάθμισμα της πολιτικής και των παράνομων ενεργειών εκείνων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση: Η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και ενισχυμένες δυνατότητες αποτροπής και στρατιωτικής παρουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική μας συνεργασία ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα πέραν από την παραδοσιακά στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών, οι ελληνικές και οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα προχωρούν δυναμικά στην επαύξηση της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης με κοινές ασκήσεις όπως η άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στην οποία συμμετέχει το πλοίο αυτό, και η ανάπτυξη του TASKGROUP του αεροπλανοφόρου «CHARLESDEGAULLE» στην οποία συμμετέχει η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», καθώς και πολλές άλλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουμε από κοινού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την φιλοξενία στο εξαιρετικό αυτό πλοίο και να ευχηθώ στο πλήρωμα και στο προσωπικό επί του «DIXMUDE» καλά ταξίδια και καλή συνέχεια στην εκπλήρωση της αποστολής σας».

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
NikolaosMitsos_MantzosSpider Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Spider
Member
Noble Member
Spider

Νά τα μας….

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Μπράβο του, καλά έκανε.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αφού, όπως φαίνεται, προεχόντως στη Γαλλία επαφιέμεθα για ενεργό διπλωματική (και ίσως όχι μόνο) στήριξη και πιθανώς άμεση στρατιωτική ενίσχυση σε στιγμή ανάγκης με παραχώρηση υλικού, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να φέρουμε την οφειλόμενη αντιπαροχή (προμήθεια φρεγατών) στα μέτρα μας, για να αμβλύνουμε τις ανεπάρκειες του γαλλικού σχεδίου, ιδίως όσον αφορά την επάρκεια φόρτου μάχης και την εγγύς αντιπυραυλική άμυνα.