18.3 C
Athens
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Παναγιωτόπουλος: Ψευδές ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος

- Advertisement -

Την πλήρη ικανοποίηση του για το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για  “να προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να κάνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να νιώθουν ασφαλείς”, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, περιοδεύοντας σήμερα σε μονάδες των τριών όπλων σε Σκύρο, Λήμνο και Έβρο, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε:
-Την 135 πτέρυγα Μάχης (135 ΠΜ) στη Σκύρο, όπου συνομίλησε και αντήλλαξε ευχές με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness), το ραντάρ της 7ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (7η ΜΣΕΠ) και τον Ναυτικό Σταθμό Σκύρου (ΝΑΣΣΚΥ),
-Με ελικόπτερο μετέβη στη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» που εκτελεί χρέη πλοίου «φυλακής σκοπούντος», στο βόρειο Αιγαίο, όπου αντήλλαξε ευχές με το πλήρωμα και
-Τη Λήμνο, όπου επισκέφθηκε τα αεροσκάφη επιφυλακής (Readiness) της 130 σμηναρχίας Μάχης (130 ΣΜ), την 8η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (8η ΜΣΕΠ), την 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ) και τον Ναυτικό Σταθμό Λήμνου (ΝΑΣ.ΛΗ).
Τελευταίος σταθμός ήταν το Επιτηρητικό Φυλάκιο «1» στις Καστανιές Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο υπάγεται στην 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ», όπου συνομίλησε και αντήλλαξε ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στον Έβρο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ενημερώθηκε  από τον αστυνομικό διευθυντή για την πορεία της επιτήρησης των συνόρων από τα μεικτά σχήματα Στρατού και Αστυνομίας που κάνουν τις περιπόλους κατά μήκος των συνόρων, και να διαπιστώσει όπως είπε,τον άρτιο εξοπλισμό σε υλικοτεχνικά μέσα επιτήρησης – “και εδώ από το Φυλάκιο που παρατηρεί τις κινήσεις κατά μήκος των χερσαίων συνόρων του Έβρου.
Αναφερόμενος στην περιοδεία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος  δήλωσε σχετικά :”είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κάθε μέρα – και σε μία καθημερινή κατάσταση με αρκετές εντάσεις και συνεχείς πιέσεις – ανταπεξέρχεται στο καθήκον του και είναι στην ουσία οι φρουροί στα τείχη μας.Τους ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνουν, που τελούν στο ακέραιο την αποστολή τους, να προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να κάνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να νιώθουν ασφαλείς. Και αυτό, το αισθάνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, οποιοσδήποτε, όταν έρχεται εδώ, στα σύνορα στον Έβρο”.
“Η δική μας αποστολή, ως στρατιωτική και πολιτική Ηγεσία, είναι να εξασφαλίσουμε στους άνδρες και τις γυναίκες, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τις ευχέρειες για να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους. Αυτό έχει να κάνει και με παρεμβάσεις που κάνουμε με την επάρκεια και την αναβάθμιση των εξοπλισμών, των οπλικών συστημάτων, αλλά και με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με καλύτερες συνθήκες για το προσωπικό»” , επανέλαβε..
Απαντώντας σε  σχετική  ερώτηση, ο  κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι “είναι εντελώς ψευδές και αναληθές” ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος  σε σχέση με το προηγούμενο έτος παραπέμποντας “στα επίσημα μεγέθη του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και του 2020”.
“Είναι κρίμα άνθρωποι που ανήκουν στο φάσμα των πολιτικών κομμάτων και αρθρώνουν δημόσιο λόγο, παρασύρονται από δημοσιεύματα – δεν ξέρω εάν αυτά είναι κακόβουλα ή απλώς κακά πληροφορημένα – για να προκαλούν εντυπώσεις ότι ο προϋπολογισμός για την ‘Αμυνα είναι μειωμένος.Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι. “,  ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας εξήγησε ότι ‘ο προϋπολογισμός εχει τρία σκέλη: αυτό που αφορά στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο είναι ελαφρώς αυξημένο, αυτό που αφορά τους εξοπλισμούς, που κινείται στα ίδια επίπεδα αλλά όπως  είπα θα λάβουν χώρα και οι ενισχύσεις στα κονδύλια της ‘Αμυνας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το κομμάτι του λειτουργικού προϋπολογισμού, δηλαδή τα έξοδα συντήρησης, τροφοδοσίας, υποστήριξης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Τα συγκεκριμένα έξοδα πρόσθεσε “εμφανίζονται μεν μειωμένα κατά 48 εκατομμύρια πλην όμως, αυτό στην ουσία δεν θα γίνει, αφού θεσμοθετείται ένα Ειδικό Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «τραβάει» κατά κάποιον τρόπο κάποια κονδύλια από Υπουργεία που παρουσιάζουν υποεκτέλεση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού.
Το μόνο υπουργείο, διαβεβαίωσε, το οποίο μετά βεβαιότητος δεν θα παρουσιάσει υποεκτέλεση των πιστώσεων, το μόνο υπουργείο δηλαδή που απορροφά στο ακέραιο όλα τα χρήματα που του διατίθενται από τον προϋπολογισμό, είναι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας το οποίο θα «τραβήξει» όταν χρειαστεί από το Ειδικό Αποθεματικό, όχι μόνο τα 48 εκατομμύρια τα οποία φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τον λειτουργικό προϋπολογισμό, αλλά κι ακόμα παραπάνω, εάν χρειαστεί. Στην ουσία, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που είναι μεγαλύτερος ως προς τις δαπάνες για την ‘Αμυνα σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους και ακόμα περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση της Εθνικής ‘Αμυνας κατόπιν αποφάσεως του Πρωθυπουργού, ο οποίος εντόπισε τα προβλήματα, τις προκλήσεις – τον βοηθήσαμε εμείς να το κάνει – και στη διάρκεια του 2020 θα μας διατεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειαζόμαστε.”
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε  ότι “έχει εξαγγελθεί πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και ΕΠΟΠ, στον αριθμό θα είναι μεταξύ 1.200 και 2.000, προκειμένου να στελεχώσουν και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και να ρίξουν και τον μέσο όρο ηλικίας των επαγγελματιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κάτι το οποίο προτιμούμε από μία αύξηση της θητείας. δηλαδή να έχουν οι στρατεύσιμοι το περιθώριο για άλλους επιπλέον δύο μήνες θητείας. Προτιμούμε Επαγγελματίες Οπλίτες, επιλεγμένους Οπλίτες, με κριτήρια που θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην προκήρυξη που θα «τρέξει», έτσι ώστε να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία και μια ποιοτική αναβάθμιση και του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χρονιά που έρχεται».
Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος  Γεώργιος Μπλιούμης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kalchas

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα! – Κώστας Βάρναλης –
Χρόνια πολλά κ.Υπουργέ. Καλές αντλήσεις από τα “περισσευούμενα” κονδύλια (αποφάγια) των άλλων υπουργείων και καλές προσλήψεις.Είναι τόσο επιτυχημένος άλλωστε ο θεσμός των επαγγελματιών οπλιτών, α λα γκρέκα. Όλοι τους παιδιά με ατσάλινη διάθεση να υπηρετήσουν το Έθνος. Ζητώ συγγνώμη από τους ελάχιστους συνειδητοποιημένους, αλλά οι μνήμες μου από την θητεία στον Σ.Ξ. στην αυγή του θεσμού, άλλοτε μου προκαλεί γέλια και άλλοτε θλίψη.

markdes

Μετά την τρομακτική πρώτη επιτυχία των ΕΠΟΠ που έδωσαν απίστευτη ποιότητα στο στράτευμα, και το ξέρουν όλοι αυτό, ειδικά όσοι δεν υπηρετησαν,
Θα κάνουμε.και δεύτερη απόπειρα , και φυσικά όπως στην πρόσφατη περίπτωση των 1500 ειδικών φρουρών που για κάποιο λόγο….οι παραγωγικές σχολές της αστυνομίας δε θέλουμε να βγάλουν παραπάνω στελέχη αλλά αρκούν στελέχη με τα τρομακτικά προσόντα του…διπλωμάτης μηχανής και της υπηρεσίας στις ΕΔ, που σίγουρα αρκούν μέσα σε λίγους μήνες<> να σου δίνουν τη δυνατότητα να κυκλοφορείς έξω με όπλο..
Προσ κάθε χρηση……γιατί πώς θα αστυνομευσεις σωστά αν δε ξέρεις πυρ+κίνηση?????.?
Τώρα φυσικά και.πρεπει να.προσληφθουν άλλοι 1200 δημοσιοι υπάλληλοι γιατί έχουμε λίγους. Πήξαμε στους γιατρούς και τους δασκάλους και μας.λειπουν ΕΠΟΠ και ειδικοί φρουροί γνωστά αυτα.
Και το νούμερο καθόλου τυχαίο ….
3000 δημοσιοι υπάλληλοι με απολυτήριο λυκείου ,επιπλέον για να καλύψουν τους….
3500 μεταδιδακτορικους επιστήμονες που δούλευαν με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μέχρι 01/01/20 που τους κόπηκε η χρηματοδότηση…
Για όσους νομίζουν δηλαδή ότι η εθνική ασφάλεια είναι θέμα…..εξοπλισμών…..

F-117

Άρα λέει ότι ναι μεν θα είναι μειωμένος αλλά ότι εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως μειώθηκε γιατί στην πορεία ίσως βρεθούν κονδύλια και αυξηθεί!!! Επίσης μας λέει ότι υπολογίζουμε σε αυτόν τον μισθό δημοσίων υπαλλήλων και ότι αυτός θα είναι αυξημένος, λες και αν έρθουν οι απέναντι θα μας σώσει να αμοιβομαστε καλύτερα. Λίγο σεβασμός λοιπόν δεν βλαπτει.. και καιρός είναι ο προϋπολογισμός για άμυνα να αφορα μόνο αγορες, συντηρήσεις και εξυγχρονισμους…

George

“….αν χρειαστεί”!!!!

Mtsak

Κάποια αναφορά – σχόλιο για την επιστολή του πρώην Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ θα κάνετε;

ikaros

Πότε αναβαθμίστηκε η 135 ΣΜ σε ΠΜ ? Ξέχασα είναι είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ…

Μιχάλης

Μιλάει πολύ και δεν λέει τίποτα εκτός από ασυναρτησίες.

chikichiki

“Είναι κάτι το οποίο προτιμούμε από μία αύξηση της θητείας”
Φυσικά το προτιμάς υπουργάρα, αφού για σένα μόνο πλεονεκτήματα έχει. Και προσλαμβάνει το κράτος κόσμο (διαχρονικό σιγουράκι), και παίρνει το στράτευμα επαγγελματίες αντί άσχετους αγγαρειοκτόνους 9μήνου, και δεν ταράττεις και τους κοινωνικούς κύκλους ανακινώντας εκρηκτικά θέματα. Όχι win-win αλλά win-win-win. Ήρθαν οι Άριστοι τώρα, όχι αστεία. Μάθε Αλέξη μπαλίτσα γιατί πλέον όπως βλέπεις τα Αγγλικά από μόνα τους δεν επαρκούν.

CKfurious

Το δούλεμα και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα πέφτουν σύννεφο
Οι αμυντικές δαπάνες για το 20 έχουν συζητηθεί εκτεταμένα σε αυτό εδώ το FORUM με συγκεκριμένα στοιχεια
Παραθέτω το άρθρο από το DEFENCEPOINT που περιγραφει τη κατάσταση
https://www.defence-point.gr/news/proypologismos-ypetha-gia-na-teleionoyme-to-doylema-idoy-i-katathliptiki-pragmatikotita
Προϋπολογισμός 2020: 3.383.000.000,00
Προϋπολογισμός 2019: 3.358.600.000,00
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα

NikolakiEfentis

Προκλητικός για ακόμη μια φορά ο συγκεκριμένος κύριος…
Δηλαδή είναι σίγουρο το αποθεματικό θα πάει στο Αμύνης και θα έπρεπε να το μαντέψουμε(…) αλλά το έκαναν γιατί μπορεί να μην χρειαστεί!!! Συγνώμη δηλαδή που δεν μπορούμε να καταλάβουμε το μεγαλείο της σκέψης του… “όταν χρειαστεί”, σημαίνει όταν θα ξυπνήσουν, μάλλον Μεγάλο Σάββατο…
Εδώ πρέπει να παραθούν αποφάσεις άμεσα. Κι αν παρ’ ελπίδα στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανκοινωθούν A. Burke αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν από τα προϋπολογισθέντα κονδύλια, χρειάζονται ε]έξτρα, απλά πράγματα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

39
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49

Related News

Η Τουρκία «βλέπει» νέες ευκαιρίες μετά την επαναπροσέγγιση των αραβικών κρατών

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα μια σημαντική εξέλιξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και το Κατάρ, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την...

Η Γαλλία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο Mirage 2000D

Στις 7 Ιανουαρίου προσγειώθηκε στην Base Aerienne (BA) 118 το πρώτο εκσυγχρονισμένο Mirage 2000D.Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει 55 αεροσκάφη και προσφέρει στο Mirage 2000D...

Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Ράμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Στο επίκεντρο της συνάντησης...