- Advertisement -

Ξεκινά η ανάπτυξη του ‘PANG’, του νέας γενιάς γαλλικού αεροπλανοφόρου αντικαταστάτη του ‘Charles de Gaulle’

- Advertisement -

Έτοιμος να εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη του νέας γενιάς αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού (στα γαλλικά: Porte-Avions de Nouvelle Génération) ή ‘P.A.N.G.’ είναι ο πρόεδρος Emmanuel Macron.
Το νέο αεροπλανοφόρο, που προορίζεται να αντικαταστήσει το ‘Charles de Gaulle’ προσφέρεται ήδη σε διάφορες διαμορφώσεις, μεταξύ τους και πυρηνικής ή συμβατικής πρόωσης, που ο πρόεδρος θα μελετήσει προσεκτικά με τη βοήθεια ειδικών. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η τελική απόφαση είναι δική του.
H απόφαση του προέδρου θα στηριχθεί, ασφαλώς, σε περισσότερους παράγοντες από απλά τεχνικές προδιαγραφές. Η ανάληψη της ναυπήγησης θα αναβιώσει τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία, θα δημιουργήσει δουλειές σε τοπικό επίπεδο και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα για την αγορά ειδικά μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Γαλλία ξεκινά τη φάση μελέτης για ένα νέο αεροπλανοφόρο


Μια άλλη απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο Μακρόν, είναι αν το ‘PANG’ θα αντικαταστήσει το μοναδικό ‘Charles de Gaulle’ σε ένα ή δύο πλοία. Η απόκτηση δύο αεροπλανοφόρων που θα προσδώσουν ευελιξία και αυξημένες δυνατότητες είναι πόθος του Γαλλικού Ναυτικού εδώ και δεκαετίες.
Το ‘Charles de Gaulle’ ναυπηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρώτο ενός αρχικού προγράμματος δύο αεροπλανοφόρων για να αντικαταστήσει τα τότε σε υπηρεσία ‘Foch’ και ‘Clemenceau’. Ένα δεύτερο, αδερφό πλοίο δεν ναυπηγήθηκε ποτέ. Το πρόγραμμα ταλαιπωρήθηκε από την αρχή από ανεπαρκή χρηματοδότηση, ελαττωματικές προπέλες, ανεπαρκή μόνωση του αντιδραστήρα και μικρό κατάστρωμα πτήσεων.
Στόχοι του προγράμματος ‘PANG’, όπως περιγράφονται από τη Γαλλική Επιτροπή Άμυνας είναι να εκπληρώνει την αποστολή της ναυτικής πυρηνικής δύναμης (δύναμης προβολής πυρηνικής ισχύος), να έχει ικανότητες χερσαίου πλήγματος με τη χρήση του Μελλοντικού Αεροπορικού Συστήματος (Μάχης Future Air Combat System – FCAS) και να εφαρμόζει θαλάσσιο έλεγχο σε “βαθιά νερά”.

Νέο αεροπλανοφόρο με μαχητικά επόμενης γενιάς για το γαλλικό Ναυτικό  


Το ‘PANG’ σχεδιάζεται να εισέλθει σε υπηρεσία ως το 2038, όταν το τωρινό αεροπλανοφόρο θα είναι 40 ετών . Με εκτόπισμα 70,000 τόνων περίπου θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το “C. De Gaulle” των 43,000 τόνων.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρηνική πρόωση είναι η ενδεδειγμένη για το μελλοντικό γαλλικό αεροπλανοφόρο. Με υποχρεώσεις σε μέτωπα σε όλον τον κόσμο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πρέπει να σπεύδει γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος χωρίς να καθυστερεί για ανεφοδιασμό. Επίσης, νεώτερα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, όπως τα μελλοντικά όπλα λέιζερ, απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν.
Οι Γάλλοι είναι περήφανοι για τα εγχώριας ανάπτυξης συστήματα αλλά υπάρχει ένα τουλάχιστον αμερικανικό τεχνολογικό στοιχείο που σκέπτονται να ενσωματώσουν στο ‘PANG’, το σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εξαπόλυσης αεροσκαφών (EMALS) που αναπτύχθηκε για τα αεροπλανοφόρα κλάσης ‘Ford’.
Το EMALS έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αλλά ήδη βελτιώνεται και οι Γάλλοι είναι αισιόδοξοι πως θα έχει τελειοποιηθεί μέχρι την είσοδο του αεροπλανοφόρου τους σε υπηρεσία. Σαν στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οι τελευταίες δεν αναμένεται να αρνηθούν την αποδέσμευσή του, όπως και οποιουδήποτε άλλου συστήματος ζητήσουν.

Αναστασιάδης – Παρλί συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου


Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιός θα είναι ο εξοπλισμός του ‘PANG’ αλλά ο ιστότοπος Naval News πιστεύει πως στην τελική του διαμόρφωση θα είναι ικανό να μεταφέρει 32 μαχητικά αεροσκάφη NGF και 2-3 ιπτάμενα ραντάρ E-2D Hawkeyes. Το πρόγραμμα New Generation Fighter (NGF) αναπτύσσεται από κοινού μεταξύ Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας ως αντικαταστάτης των Rafale-M που εξοπλίζουν την πτέρυγα αεροπλανοφόρων σήμερα. Επιπλέον, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φέρει και Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη για αναγνώριση, κρούση και εναέριο ανεφοδιασμό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Captain_Kal
Captain_Kal (@captain_kal)
3 months ago
chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
3 months ago

Φιλόδοξα σχέδια.

Apostolis
Active Member
Apostolis (@apostolis-2)
3 months ago

Ένα ίσον κανένα. Θέλεις τουλάχιστον 2 έτσι ώστε όταν το πρώτο βρίσκεται για συντήρηση να επιχειρείς με το δεύτερο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

38
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

Επίδειξη Δυνατοτήτων από Εθνικής Φρουρά και βρετανικές δυνάμεις (Εικόνες)

Συνεχίστηκαν χθες, με τη δεύτερη και κύρια Επίδειξη Δυνατοτήτων (Capabilities Demonstration), οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς με τη Βρετανική Ναυτική Δύναμη «Littoral Response...

Τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας

Τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, θα έχει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Η τηλεδιάσκεψη ακολουθεί την πρόσφατη...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το έπος του 1940 δείχνει τον δρόμο για να αποκρούσουμε κάθε επιβουλή, κάθε απειλή, κάθε πρόκληση απέναντι στην εθνική μας κυριαρχία

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Το έπος του 1940 δείχνει το δρόμο. Αυτή τη συνθήκη ισχυρών και αποτρεπτικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ενωμένου και αποφασισμένου λαού, καλούμαστε να ενστερνιστούμε...