17.3 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΠαράδοση-παραλαβή Αρχηγού ΓΕΝ στο Πολεμικό Ναυτικό

Παράδοση-παραλαβή Αρχηγού ΓΕΝ στο Πολεμικό Ναυτικό

- Advertisement -

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ στον αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, βουλευτές, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο δήμαρχος Πειραιά  Ιωάννης Μώραλης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, o πρέσβης της Γαλλίας Patrick Maisonnave, επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, εκπρόσωποι των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιποί ανώτατοι αξιωματικοί, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, πρώην υπουργοί, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο δοικητής Ναυτικού Κύπρου πλοίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου ΠΝ, Ακόλουθοι Άμυνας και αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Στην ομιλία του ο παραδίδων Α/ΓΕΝ, ναύαρχος Στ. Πετράκης ΠΝ, ανέφερε:

«Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στον αγαπητό και καταξιωμένο συνάδελφο Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση Π.Ν. στον οποίο ανατίθεται η ευθύνη της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία τόσο ως προς το σκέλος των ριζικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας και τον εκσυγχρονισμό του Κλάδου, όσο και ως προς τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις στις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να ανταποκριθεί.

Νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την τιμή που μου κάνετε να παρίστασθε σήμερα εδώ, σε μια ιδιαίτερη και εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Πολεμικό Ναυτικό, αυτή της αλλαγής της Ηγεσίας του. Ταυτόχρονα είναι μια ευλογημένη στιγμή και για εμένα προσωπικά. Διακατέχομαι από αισθήματα συγκίνησης ικανοποίησης και πληρότητας καθώς έχω την τύχη να ολοκληρώνω τη σταδιοδρομία μου από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η αφετηρία και ο τερματισμός της σταδιοδρομίας μου συναντώνται μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, στον ιερό χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που γεννά τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που γεννά τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά κυρίως εμποτίζει την ψυχή τους με την αγάπη για το Πολεμικό Ναυτικό και την πατρίδα. Στο χώρο στον οποίο γαλουχηθήκαμε με τις βασικότερες αρχές της τέχνης της Διοίκησης που συμπυκνώνονται στο ρητό του Αγάθωνα που δέσποζε σε περίοπτη θέση στη Σχολή:

«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

Κάθε ταξίδι Κυρίες και Κύριοι, έχει μία αρχή και ένα τέλος. Και μολονότι το τέλος γεννά σχεδόν αντανακλαστικά και απολύτως ανθρώπινα μια θλίψη, στην πραγματικότητα είναι ημέρα χαράς και συγκίνησης. Διότι ο σκοπός κάθε ταξιδιού, εκπληρώνεται με την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Κυριεύομαι λοιπόν σήμερα από πλησμονή, υπερηφάνεια αλλά και ευλογία ταυτόχρονα, διότι μπορώ τούτη την ώρα ενώπιον σας να δηλώσω ότι η αποστολή μου εξετελέσθη. Μία αποστολή που περιλάμβανε όλα όσα είχα ονειρευτεί αλλά και πολλά περισσότερα, μία αποστολή που δικαίωσε απόλυτα την αγάπη μου για το Πολεμικό Ναυτικό και την επιλογή μου να σταδιοδρομήσω σε αυτό.

Σήμερα λοιπόν που ολοκληρώνω ευδόκιμα την ενεργή παρουσία μου στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, έχω την τιμή να παραδίδω τη σκυτάλη σε μία στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει και ισχυροποιείται αλλά την ίδια στιγμή δοκιμάζονται οι αντοχές και η επιχειρησιακή του ικανότητα. Τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της αποτροπής ενάντια στον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό της γείτονος, έχοντας να αντιπαρέλθει χρονίζουσες παθογένειες που αφορούν στην παλαιότητα του υλικού, στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των μέσων του Στόλου αλλά και στις ελλείψεις και γήρανση του προσωπικού του. Παρά τις δυσχέρειες το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση με αποκορύφωμα το θέρος του 2020, χάρη στα στελέχη του.

Οι άνθρωποί μας λοιπόν, υπερβάλλοντας σχεδόν πάντα εαυτούς και με εφόδια την μακροχρόνια εκπαίδευση τους, την εμμονή στο σκοπό και την προσήλωσή τους στο καθήκον, κατόρθωσαν να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση αλλά ταυτόχρονα κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και την ηγεσία πολιτική και στρατιωτική. Να την κινητοποιήσουν με σκοπό να αγκαλιάσει την επένδυση στο Πολεμικό Ναυτικό διορθώνοντας έτσι μία μακρόχρονη στρέβλωση, που ναρκοθετούσε και υποθήκευε στο παρόν αλλά και στο μέλλον την αξιοπιστία του Όπλου, στερώντας του τα αναγκαία μέσα αιχμής που το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον απαιτεί. Αυτή λοιπόν η αλλαγή πλεύσης, πιστώνεται απόλυτα στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, τα στελέχη των οποίων ως Αρχηγός του ΓΕΝ είχα την τιμή να προΐσταμαι και τους οποίους από καρδιάς ευχαριστώ και συγχαίρω.

Και τους οποίους καταλείπω στον νέο Αρχηγό ως το πιο πολύτιμο εφόδιο και παρακαταθήκη για την εκπλήρωση και της δικής του αποστολής.

Κυρίες και κύριοι

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι τα τρία αυτά χρόνια που είχα την τιμή να ηγούμαι του Κλάδου, το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι σε ένα Ναυτικό έθνος όπως είναι η Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να συνιστά Κύρια Δύναμη αποτροπής αλλά και διπλωματικό πλεονέκτημα στον ευαίσθητο γεωπολιτικά χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Παρά τις δυσκολίες της τελευταίας τριετίας, μέσα από τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία των μονάδων του στις περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος, κατέστη σαφές ότι η διατήρηση της επιχειρησιακής του ετοιμότητας αλλά και η ενίσχυσή των δυνατοτήτων του είναι συνθήκες απολύτως αναγκαίες για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είχα το προνόμιο να είμαι παρών σε μία σειρά απολύτως αναγκαίων και επί μακρόν προσδοκώμενων εξοπλιστικών αποφάσεων, που η ελληνική Πολιτεία έλαβε αφουγκραζόμενη την αγωνία της ναυτικής μας οικογένειας, προκειμένου να μας εφοδιάσει με τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση της αποστολής μας. Για το λόγο αυτό, κύριε Υπουργέ, στο πρόσωπό σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΚΥΣΕΑ για την αποδοχή των σχετικών μας εισηγήσεων.

Νιώθω τέλος υπερήφανος διότι παρέλαβα Ναυτικό και παραδίδω Ναυτικό με προοπτικές να καταστεί ισχυρότερο και μεγαλύτερο.

Κορωνίδα της προσπάθειας μας η επιλογή των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών κλάσης ΚΙΜΩΝ, μία επιλογή που

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κίνα: Τι προβλέπει το «ειρηνευτικό σχέδιό» της για την Ουκρανία

του Hugues Maillot αρθρογράφου  της Washington PostΣτις 24 Φεβρουαρίου, η Κίνα δημοσιοποίησε ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων για την «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης»....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τουρκικά τακτικά βαλλιστικά βληματα και εκτοξευτές πυραύλων, η κύρια απειλή

29
Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης. Αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, νο 31, Δεκέμβριος 2022Η ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, που έχει...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαρτίου 1999: Ξεκινούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ...

0
Ξεκινούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία λόγω των συγκρούσεων με τους αλβανόφωνους του Κοσόβου. Θα διαρκέσουν τρείς μήνες και είναι η πρώτη επίθεση...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την "Κίμων" η οποία τώρα φτιάχνεται....

Ελλάδα-Κύπρος: Συντονισμός και στους εξοπλισμούς

Την ισχυρή βούληση Ελλάδας Κυπριακής και Δημοκρατίας να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή αμυντική συνεργασία και το συντονισμό των δύο χωρών προς επίτευξη των κοινών...

Β. Νέδος από την “Κ”: Αγώνας δρόμου για τις τορπίλες από Γερμανία

Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή"Προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί μια παλιά δικαστική διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία...