Paris Gun, ένα από τα ισχυρότερα πυροβόλα όλων των εποχών

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κατά το 1ο ΠΠ η εταιρία γερμανική Krupp κατασκεύασε μερικά από τα μεγαλύτερα πυροβόλα του πολέμου. Ένα από αυτά ήταν το περίφημο Paris Gun, που ονομάστηκε έτσι διότι κατασκευάστηκε ειδικά για να βομβαρδίζει το Παρίσι από μεγάλες αποστάσεις.

Για να κατασκευαστεί το όπλο οι μηχανικοί της Krupp πήραν ένα συμβατικό ναυτικό πυροβόλο διαμέτρου 210 mm και επιμήκυναν τη κάννη στα 34 μέτρα. Το όλο σύστημα ζύγιζε 138 τόνους και χρειαζόταν ειδική κατασκευή για να στηριχθεί. Το κανόνι γεμιζόταν με 250 κιλά προωθητικού κορδίτη και έστελνε την οβίδα βάρους 106 κιλών σε απόσταση 120 χιλιομέτρων. Η όλη διαδικασία προκαλούσε τεράστια φθορά στη εσωτερικό της κάννης και κάθε καινούργια οβίδα θα έπρεπε να ήταν λίγο μεγαλύτερη σε διάμετρο από τη προηγούμενη, φτάνοντας σε διάμετρο 240 mm. Ουσιαστικά μετά από 20 βολές το πυροβόλο αχρηστευόταν.

 

Το πρωινό της 21 Μαρτίου 1918, η πρώτη οβίδα εξερράγη στο Παρίσι. Οι κάτοικοι αρχικά νόμιζαν ότι βομβαρδίζονταν από αερόστατα Ζέπελιν καθότι, λόγω της αποστάσεως, ο ήχος του κανονιού δεν ακουγόταν. Οι οβίδες χρειάζονταν 170 δευτερόλεπτα πτήσης και έφταναν σε ύψος 42 χιλιομέτρων πριν προσγειωθούν στο στόχο τους.

 

Μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του 1918, βλήθηκαν εναντίον του Παρισιού σχεδόν 350 οβίδες, προκαλώντας περίπου 250 θανάτους. Η επιχειρησιακή αξία του όπλου ήταν ουσιαστικά μηδαμινή, ωστόσο η κατασκευή του ήταν ένας τεχνολογικός άθλος, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Το Paris Gun όμως έγραψε ιστορία και για έναν ακόμη λόγο. Οι οβίδες του ήταν το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έφτασε στη στρατόσφαιρα. Πάντως οι σύμμαχοι, κατά τη συνθηκολόγηση, έψαξαν να βρουν τα κανόνια ή τα σχέδιά τους. Μάταια όμως γιατί οι Γερμανοί είχαν προλάβει να τα καταστρέψουν.

Πρώτη δημοσίευση 19/12/2017


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
bc59
Guest
bc59

1. Ουσιαστικά μετά από 20 βολές το πυροβόλο αχρηστευόταν.
2. Μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του 1918, βλήθηκαν εναντίον του Παρισιού σχεδόν 350 οβίδες.
Ok….

Spyros
Member
Spyros

Ενδέχεται να είχαν πάνω απο μία κάννη.

antonis
Guest
antonis

Αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν 18 κάννες…

GiorgosR
Member
GiorgosR

Πάντως οι σύμμαχοι, κατά τη συνθηκολόγηση, έψαξαν να βρουν τα κανόνια ή τα σχέδιά τους…
Ενικός ή πληθυντικός;

ACHERON
Member
ACHERON

Υπήρχαν 9 ημιτελείς σωλήνες των 35,5 εκατοστών από ένα ακυρωθέν πρόγραμμα θωρηκτού,και εκείνοι χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο Pariskanone,αφού πρώτα απέκτησαν νέα κοίλα κάννης αρχικώς των 210 χιλιοστών,τα οποία μετά την διεύρυνση λόγω φοράς,πήγαιναν πίσω στην Κρούππ για αναδιαμέτρηση πρώτα στα 224 και μετά στα 238 χιλιοστά.
Αυτό το άρθρο ίσως βοηθήσει
http://www.landships.info/landships/artillery_articles/Paris_Kanone.html

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

To V-3 του Β ΠΠ με τις πολλαπλες γομωσεις ειναι πολυ πιο ενδιαφερον ΙΜΟ.Υπο προυποθεσεις θα μπορουσε να αναλαβει τις γεφυρες του Βοσπορου, εξοικονομωντας πανακριβα κ υπερπολυτιμα α/φη αλλα κ πανακριβα κρουζ.

4Horsemen
Member
4Horsemen

Θα έλεγα ότι πρόκειται για τηλεβόλο (νομίζω αυτός είναι ο ορθότερος ορισμός)

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Το ότι το 1918 κατάφεραν να στείλουν οβίδες στα 42 χλμ. ύψος λέει κάτι. Μήπως η τοποθέτηση σε χαμηλή περιγήινη τροχία – κυρίως – μικροδορυφόρων (cube sat) θα πρέπει να ακολουθήσει άλλο δρόμο…???
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το – ακυρωθέν – πρόγραμμα HARP (να μη συγχέεται με το HAARP και έχουμε από τα άλλα…) δείτε
http://www.astronautix.com/a/abriefhistoheharpproject.html
https://www-istp.gsfc.nasa.gov/stargaze/Smartlet.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Project_HARP