Οι πρώτες αποκαλύψεις του Parker Solar Probe που έχει “αγγίξει” τον Ήλιο

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 και έχει αρχίσει να μελετά τον Ήλιο από κοντινότερη απόσταση σε σχέση με κάθε άλλο στο παρελθόν, άρχισε να στέλνει τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία που φωτίζουν τα αρκετά ακόμη μυστήρια του άστρου μας. Η μελέτη των στοιχείων αυτών – με τη συμβολή Ελλήνων επιστημόνων- θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη πρόγνωση του διαστημικού «καιρού», καθώς επίσης στην κατανόηση της συμπεριφοράς άλλων άστρων στο σύμπαν.

Οι επιστήμονες της αποστολής έκαναν τέσσερις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature». Από ελληνικής πλευράς υπάρχει παρουσία σε δύο από τις τέσσερις μελέτες, με τον ακαδημαϊκό-διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, την ερευνήτρια Όλγα Μαλανδράκη του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον αστροφυσικό Άγγελο Βουρλίδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ και τον Αθανάσιο Κουλουμβάκο του Ινστιτούτου Ερευνών, Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Ήταν γνωστό ότι ο ηλιακός «άνεμος» -το ρεύμα των φορτισμένων σωματιδίων που εκρέουν συνεχώς από τον Ήλιο- επιταχύνεται καθώς αφήνει το εξωτερικό στρώμα του άστρου μας. Όμως οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι η επιτάχυνση του ανέμου είναι ακόμη μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018, το διαστημικό σκάφος έφτασε σε απόσταση 42,73 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, σπάζοντας το ρεκόρ του Helios 2, το οποίο έφθασε σε απόσταση 43,432 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο στις 17 Απριλίου 1976.

Το Parker Solar Probe έσπασε το ρεκόρ για το ταχύτερο διαστημικό σκάφος σε σχέση με τον Ήλιο. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που επίσης άνηκε στο Helios 2, που ταξίδεψε με 246.960 χιλιόμετρα την ώρα, τον Απρίλιο του 2016. Το Parker Solar Probe είχε φτάσει τα 248.228 χιλιόμετρα την ώρα δηλαδή 0.00023 φορές την ταχύτητα του φωτός!

Το 2024, το διαστημικό σκάφος θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του από τον Ήλιο, σε απόσταση μόλις 6,16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιπλέον πληροφορίες Π&Δ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of