Αύριο η εκτόξευση του γρηγορότερου διαστημοπλοίου που θα “βουτήξει” στην ατμόσφαιρα του Ήλιου

0
1019

Το 1958, οι φυσικοί John Simpson και James Van Allen της νεοσυσταθείσας NASA, διατύπωσαν την ανάγκη για μια αποστολή που θα πλησίαζε τον Ήλιο αρκετά για να μελετήσει τα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία του. 60 χρόνια αργότερα, το διαστημόπλοιο Parker Space Probe όχι μόνο θα “αγγίξει” τη φωτόσφαιρα, αλλά θα γίνει και το πιο γρήγορο ανθρώπινο κατασκεύασμα όλων των εποχών.

Ο λόγος που πέρασαν 6 δεκαετίες πριν κατασκευαστεί ένα διαστημόπλοιο σαν το Parker, ήταν διότι μόλις τώρα η σχετική τεχνολογία που απαιτείται είναι διαθέσιμη για να μπορέσει να αντέξει τις θερμοκρασίες στην απόσταση των 6,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου. Το Parker θα φτάσει 7 φορές πιο κοντά από το προηγούμενο πλησιέστερο διαστημόπλοιο (Helios 2) που έχει μελετήσει τον Ήλιο. Η θερμική του ασπίδα είναι κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά, που δεν ήταν δυνατό να κατασκευαστούν πριν μια δεκαετία.

To 2016, ο βολιστήρας Juno έγινε το γρηγορότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα, πετυχαίνοντας ταχύτητα 265,000 km/h με τη βοήθεια της επιτάχυνσης από τη βαρύτητα του Δία. Το Parker όμως θα διαλύσει αυτό το ρεκόρ, πιάνοντας τα 700,000 km/h!

To 684 κιλών Parker Space Probe θα εκτοξευτεί αύριο (11/8) με τη βοήθεια του πανίσχυρου Delta IV Heavy.

Περισσότερα για την μοναδική αυτή διαπλανητική αποστολή στο ερχόμενο τεύχος της Π&Δ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)