4.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι Γάλλοι από την ελληνική ταχύτητα, στο καλύτερο σημείο ελληνογαλλικές σχέσεις

- Advertisement -

 

Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις υπογραφές που θα “πέσουν” για την ελληνική παραγγελία των Rafale. Στην συμφωνία αυτή, θα συμπεριλαμβάνονται τα όπλα των Rafale, αλλά και το σημαντικότερο, η εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών. Η ΠΑ, έχει δημιουργήσει μια σύμβαση πραγματικό “πρότυπο” για το μέλλον, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για τις επιχειρήσεις και την μελλοντική υποστήριξη των ελληνικών Rafale.

Ενόχλησαν τα Rafale τον Χουλουσί Ακάρ (και την Τουρκία)! Και που είσαι ακόμη υπουργέ, είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες, δεν θα το διακινδυνεύσουν…

Αυτό που πραγματικά έχει αφήσει έκπληκτους τους Γάλλους, είναι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς. Η πρότερη εμπειρία τους, αλλά τα προγράμματα που είχε υλοποιήσει η Ελλάδα, ήταν το λιγότερο πικρή. Η υπογραφή των πρώτων Mirage 2000E το 1985 απαίτησε ατέρμονες συζητήσεις, για να πάρουν τελικά οι Έλληνες τα αεροπλάνα μαζί με μερικούς Matra Magic 2. Η αναθεώρηση της σύμβασης το 1992 απαίτησε επίσης ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Αλλά το απόλυτο ήταν η σύμβαση FOS των Mirage, που απαίτησε … 10 χρόνια για να υπογραφεί!

Rafale 2seater_HAF Aegean Ghost.jpg
Rafale 2seater_HAF Aegean Ghost.jpg

Η αρχική λοιπόν συμφωνία, μεταξύ Macron και Μητσοτάκη, για 18 αεροσκάφη (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια), που έκλεισε το Σεπτέμβρη, λίγο πριν την ομιλία του ΠΘ στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ήταν άθλος αν κατάφερνε να ολοκληρωθεί εντός έτους. Δεν γράψαμε τίποτα εκείνες τις μέρες, καθώς η σελίδα έχει μια φυσική αποστροφή από τον αυτο-οικτισμό και την μεμψιμοιρία. Αλλά θα είμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι αν βλέπαμε υπογραφές τον Σεπτέμβριο του 2021, και πάλι θα ήταν χρόνος ρεκόρ. Στην Ελλάδα ζούμε, ακόμη κι άλλα κράτη, που έχουν ξεπεράσει την σοβιετικού επιπέδου γραφειοκρατία μας προ πολλού, δεν μπορούν να υλοποιήσουν μια τέτοια συμφωνία τόσο γρήγορα.

ΑΠΟΨΗ: Δεύτερη Μοίρα (+18 ή 22) Rafale η καλύτερη δυνατή επιλογή για την ΠΑ αντί για αγορά F-35

Κι όμως, η συμφωνία προχώρησε. Αυτό βέβαια σήμαινε πως κάποιοι άνθρωποι, όχι λίγοι, στη ΓΔΑΕΕ, στο ΓΕΑ, στο Γραφείο Υπουργού, αλλά και στη Γαλλία, δεν κοιμήθηκαν και πολλές ώρες εν μέσω πανδημίας. Συνεννοήσεις που έγιναν με τη στήριξη προηγμένων καναλιών ασφαλούς επικοινωνίας, με ανθρώπους που δεν πτοήθηκαν ούτε όταν κόλλησαν κορωνοϊό, και που δούλεψαν χρησιμοποιώντας και τις 24 ώρες της μέρας. Αλλά το Δεκέμβρη ο ΥΠΕΘΑ, που επέβλεπε την όλη διαδικασία, έφερε τη σύμβαση (τις συμβάσεις για να είμαστε ακριβείς) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αν όλα πάνε καλά, την Δευτέρα ο Νόμος θα εισαχθεί προς ψήφιση, και αμέσως μετά, με διαδικασίες ύψιστης προτεραιότητας, θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αμέσως μετά, θα υπογραφούν τα “πάντα”.

Η Παρλί, που διατηρεί συνεχώς ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα έρθει περίπου στις 25 Γενάρη, προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Δυστυχώς η κατάσταση δεν θα επιτρέψει να παραβρίσκονται όλοι όσοι “πολέμησαν” να βρίσκονται εκεί την στιγμή των υπογραφών, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με το σχετικό κλείσιμο της Βουλής, οι συμβάσεις θα είχαν υπογραφτεί. Αλλά και πάλι, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΑΠΟΨΗ: Ο συνδυασμός Rafale/Meteor είναι το F-14/AIM-54 του 21ου αιώνα! Αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο για την ΠΑ

Οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι θα φύγουν για τη Γαλλία εντός του Ιανουαρίου, και τα πρώτα Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα τον Ιούνιο του 2021. Και τα έξι πρώτα, μεταχειρισμένα μαχητικά θα έχουν παραδοθεί εντός του 2021, ενώ θα έχει φτάσει και μεγάλο μέρος του οπλισμού που περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Τα επόμενα 6 μαχητικά, νέας κατασκευής, θα έρθουν όλα εντός του 2022, ενώ στο πρώτο μισό του 2023 θα έρθουν και τα τελευταία 6, μεταχειρισμένα πάλι μαχητικά.

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε, πως το μεγαλύτερο κομμάτι των λεπτομερειών των συμβάσεων είναι απόρρητο, και θεωρούμε πως λίγα θα είναι ανακοινώσιμα. Ακόμη κι όσα ανακοινωθούν, θα είναι επίσης στα πλαίσια πιθανής πολιτικής απορρήτου. Κοινώς, ας μείνουμε στο γεγονός ότι θα πάρουμε 18 Rafale, με Meteor, Exocet και SCALP EG. Θα υπάρχει Follow On Support, εκπαίδευση, και πλήρη υποστήριξη από τους φίλους και Συμμάχους Γάλλους.

Το 2021 η Ελλάδα αποκτά τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Σε ότι αφορά όσα έχουν γραφεί για το χρονοδιάγραμμα, είναι ύβρη για όσους έχουν δουλέψει τόσο πολύ για γίνουν οι συμβάσεις, να αποτυπωθούν οι ανάγκες, να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, να κλειστούν τα αεροσκάφη που θέλαμε, να συμφωνήσουμε στις προδιαγραφές… όλα αυτά έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της Δύσης. Και όλα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια νομιμότητας που είναι υποχρεωμένη να κινείται μια Δημοκρατία.

Όσα ειπώθηκαν περί “αμερικανικής εμπλοκής” είναι πέρα από τα όρια της γελοιότητας, είναι στα όρια της συκοφαντίας. Η αγορά των Rafale γίνεται ανεξάρτητα από την όποια αγορά F-35 από τις ΗΠΑ, και φυσικά δεν θα σταματούσαμε αν οι ΗΠΑ αποδέσμευαν μεταχειρισμένα μαχητικά F-35 για την ΠΑ. Οι Γάλλοι πραγματικά έχουν ξεπεράσει εαυτόν, δείχνοντας πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Αλλά είναι φαιδρό να διακινούνται σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί καθυστερήσεων. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, και όλα έτρεξαν με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί σε ελληνικό αμυντικό πρόγραμμα. Φυσικά, βοήθησαν και οι Γάλλοι, αλλά οι Γάλλοι ήταν πάντα εκεί, κι εμείς κάναμε ατελείωτα χρόνια για μια FOS σύμβαση.

Τα καταφέραμε! Υπογραφές για Rafale, Meteor, επιπλέον SCALP-EG, εκσυγχρονισμό Exocet και FOS, όλα σε 3 μήνες και αεροσκάφη το 2021!

Η γαλλική πλευρά, και ειδικά η Παρλί, έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την ελληνική προσήλωση στην ελληνογαλλική συμμαχία. Αυτό πιστεύουμε πως λίαν συντόμως θα αποτυπωθεί και σε άλλα αμυντικά προγράμματα. Το μόνο σίγουρο είναι, πως θα έχουμε αρκετές παραλαβές και υποδοχές Rafale τους επόμενους μήνες μέχρι και το 2022, και αν μη τι άλλο, θα το ευχαριστηθούμε!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

129 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
129 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gelin

Good news! Μακαρι να είχαμε κινηθει το ίδιο αποφασιστικά και με τις νέες φρεγάτες που τις χρειαζόμαστε χθες.

Jolly_Roger

– Μανωλιό, όπως είπαμε ε! Κάνε πακέτο τα Ραφάλ & στείλ’ τα με το ΚΤΕΛ

– Μείνε ήσυχος αδερφέ. Θα βάνω μέσα στο πακέτο απ’ ούλα τα καλούδια

comment image

comment image

comment image

yannis_ath

Η τρίτη φωτό όλα τα λεφτά

kK19641970

Μα και αυτός ο Μακρόν τα παίρνει όλα τις μετρητής, τι του είπα, ότι είναι τρελός, και αυτός αμέσως να κανονίσει με τον Κυριάκο να με κάνουν να χάσω τον ύπνο μου. Πολύ ευαίσθητος αδερφέ μου, πως κάνει έτσι.

kK19641970

Κυριάκος: έρντι έρντι είσαι εδώ; Ο Μακρόν σε ψάχνει.

jimdenin

Πραγματική επένδυση θα είναι όταν γίνουν απλά πραγματάκια. Σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση της option. Σε δεύτερη η συγκέντρωση κονδυλίων για μια δεύτερη μοίρα. Αλλά τουλάχιστον ας γίνει η πρώτη και έστω ας συνοδευόταν από κάποιον αριθμό Μ2000-5F.

Vk77

Τα 5f είναι και παλαιότερα και χειρότερα από τα δικά μας 5mk2,δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια κίνηση. Καλύτερα μια 2η μοίρα rafale 6+12 του διαγωνισμού της Κροατίας η έστω 6 από αυτά της Κροατίας για μια ενισχυμένη μοίρα 24rafale.

CKfurious

Διαφωνώ!
Αγορά επιπλέον RAFALE δύσκολο από οικονομικής άποψης
Εάν κάποια από τα γαλλικά 5F είναι σε καλή κατάσταση με αρκετές ώρες πτήσης τότε θα μας ήταν παρα πολύ χρήσιμα 
Είναι πολύ πιο κοντά στα -5 από τα EGN
Έχουν Link 16 και μπορούν να βάλουνMICA με το αξιοπρεπές RDY που έχουν 
Μια ντουζίνα μια χαρά θα μας ερχόταν
Τα F4E πρέπει να φύγουν και αρκετά F16 θα είναι εκτος λόγω εκσυχρονισμού
Χρειαζόμαστε αριθμούς

Andreas

Και αυτά τα 18, πέρυσι αν μας το έλεγαν, αδύνατο θα λέγαμε. Έτσι θα είναι και για την άλλη μοίρα.

Vk77

Καλύτερα να κρατήσουμε τα egm σε ρόλο ναυτικής κρούσης με εξοσετ. Να υπενθυμίσω ότι τα 5F δεν έχουν πιστοποίηση ούτε για εξοσετ ούτε για σκαλπ.
Αυτό που θα είχε νόημα αν δεν είχαμε πάρει rafale θα ήταν να πάρουμε 5F και να τα αναβαθμίσουμε μαζί με τα 5mk2 σε ένα κοινό πρότυπο 5mk3.

KonstantinosKaperonis

40 εκατομμύρια το κομμάτι ζήτησε η Γαλλία από Ινδία για τον εκσυγχρονισμό σε mk3, αξίζει λες;

Vk77

Όχι αν κάνει τόσο, οι Ινδοί τι είπαν?
Εξάλλου δεν κατάλαβα την ερώτηση από την στιγμή που μίλησα για το θεωρητικό σενάριο που δεν είχαμε πάρει Ραφαλ.

George

Ως parts σε αναβάθμιση των 18 παλαιότερων θα είχε νόημα, ιδίως αν η αναβάθμιση γινόταν στη Γαλλία Αντί να τα σκοτώσουμε
Αριθμητικά παρά την 1-1 αντικατάσταση των M-200 με Rafale υπάρχει θέμα μια και μια μοίρα θα αναβαθμίζεται τα επόμενα χρόνια (F-16V & F-16-50 Adv) ενώ τα F-4 θα πηγαίνουν στο μουσείο
Από την άλλη μεριά παραμένουν 250 F-16 όλα αναθαθμισμένα ακόμη και τα 30άρια τους ενώ εμείς τα έχουμε ξεχάσει παρά το ότι θα έχουμε parts
6-12-18 Rafale δεν φτάνουν όπως μας λέει και ο καλός σχολιαστής του εκσυγχρονισμού της ΠΑ, ο Akar από απέναντι

Fingolfin

Τα 12 μεταχειρισμένα Rafale της Κροατίας θα κοστίζουν λογικά κοντά στα 700 εκατομμύρια. Δεν είναι άσχημα. Θα πρέπει να πάει λίγο πίσω η παραγγελία των F-35 για να τα ζητήσουμε τώρα.

KostaG

Τέλος η σαβούρα, τα rafale τα πηραμε σε τελευταια εκδοση γιατι ειναι ασυμφορο πια να συντηρουμε και να ζηταμε αναβαθμισεις για μικρό αριθμό αφ. ΟΤΑΝ πάρουμε νέα, θα ειναι rafale f4. Η FOS ειναι στο πλαισιο αμυντικής συνδρομής/συνεργασίας, οπότε η ποιότητα ειναι σημαντικότερη απο την ποσότητα, το DeGaul τριγυρνά στην γειτονιά μας φορτωμένο με 35 f3 και ο Σουλτάνος βγαζει καπνους. Δεν χρειαζόμαστε άλλα α/φ καμικαζι, UCAV και high end επανδρωμενα ΜΟΝΟ.

x-m

Αν ξεκινήσει το “πανηγύρι” κανένα de Gaulle δεν θα εμπλακεί. Η αλήθεια είναι θέλουμε ΚΑΙ νούμερα, δεν έχουμε τις ανάγκες της Ολλανδί

KostaG

Οι Γάλλοι ειναι εδώ, και τουλάχιστον στην Αν.Μεσόγειο θα πατήσουν ανετα την σκανδάλη.

zap

Περισσοτερα F-16 χρειαζομαστε, οχι περισσοτερα Μ2000 αυτη τη στιγμη.

Vk77

Φρεγάτες βασικά χρειαζόμαστε.

zap

ε απο αεροπλανα ειπα, απο πλοια εχω γινει κουραστικος να λεω και να λεω τοσο καιρο..

Scalp_eg

Ενταξει τα ραφαλ τα πηραμε.
Με τη προταση που θα φερει η παρλι για τις φρεγατες εχουμε κατι νεοτερο?
Οι φρεμμ ειναι τελικα ακόμα στο “παιχνίδι”?

CKfurious

’Aκουσα πως η Πάρλι έστειλε τη νέα πρόταση για τις φρεγάτες με μια Lafayette
οποτε θα αργήσει να φθάσει!!!!!!!!!!!!

zap

Βρε σατανα!!!!!!

CKfurious

NTOUGKOU NTOUGKOU NTOUGKOI OI DIESEL @LAFAPOMMES!!

KostaG

Η Παρλί περιμένει να υπογραψουμε τα rafale πρώτα, γιατι εχει μεινει στο παγωτο δις, τότε θα ακούσουμε και για το ΠΝ.

Fingolfin

Οι Ολλανδοί ανέβασαν τον πήχη πολύ πολύ ψηλά. Τί να προσφέρουν οι έρμοι οι Γάλλοι που δεν έχουν ούτε πλοία για αυτούς; Οι Αμερικάνοι μόνο αν δώσουν ΑΒ και οι Γερμανοί δε φαίνονται πουθενά (ούτε αυτοί έχουν πολλά πλοία).

Wisdom

“[…]προσήλωση στην ελληνογαλλική συμμαχία. Αυτό πιστεύουμε πως λίαν συντόμως θα αποτυπωθεί και σε άλλα αμυντικά προγράμματα“. Από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί!

AlexiosKomninos

Αμήν…

Fingolfin

Καλύτερα να εστιάσουμε σε:

  • Εκείνα τα 184 Leclerc που έχουν σε αποθήκευση,
  • Εκείνα τα 247 ΑΜΧ-10 RC που θα αντικατασταθούν.
GK21

Μεχρι να πεσουν οι τζιφρες,για να μην πω μεχρι να προσγειωθει το πρωτο αεροσκαφος σε ελληνικο εδαφος με ελληνικα εθνοσημα,ας κρατησουμε μικρο καλαθακι.Πολυ μικρο καλαθακι.Παρα πολυ μικρο καλαθακι.Μιλαμε καλαθακι που με δυο-τρια κερασια να γεμιζει………

CKfurious

Με πρόλαβες!

Η Πάρλι ήταν να έρθει τον Ιούλιο για κάτι πως τις λέγαν πως τις λέγαν
[email protected] or κάτι τέτοιο

Κρατάτε μικρό καλαθάκι 
Να δούμε και τα όπλα για πολλά μετέωρα έχουν ακουστεί περί κάποιων άλλων φίλων μας 

Τον Νομο Προμηθειών πάντω ΔΕΝ τον αλλάξανε 
Βολεύει και αυτούς!

D.Plessas

Φίλε κουρασες , ξυπνα επιτέλους. Ακόμα και υπογραφές θα πέσουν μετά θα λες αλλά πάλι. Έλεος είσαι για πλοκ

CKfurious

Για ξαναδιάβασε τι πέρασε η fos των2000 και μετά τα ξαναλέμε

MPAMPIS

Οι μπελάδες είχαν πολλούς εχθρούς (και έχουν ακόμη) , τα ραφαλ κανεναν…….

GK21

Ε οχι και κανεναν……

chriss8

Για να μην πούμε ότι έχουν εκπλαγεί τόσο πολύ με την ταχύτητα μας, που δεν το πιστεύουν ότι περάσαμε τις 23 Δεκεμβρίου….

Βρίσκει κάτι τίτλους η Πτήση, ώρες-ώρες

chriss8

Το ότι συνήθως είμαστε τραγικότεροι δεν σημαίνει ότι εξεπλάγησαν οι Γάλλοι! Ή μήπως…. μας περίμεναν πραγματικά τραγικούς, όποτε τώρα νιώθουν έκπληκτοι… Ναι, μπορεί να έχετε και δίκιο… 😆 😉

George

Αυτό που περιμένουν είναι μια δήλωση ότι είναι πολύ ακριβά τα Rafale και ότι αρχίσαμε διαπραγματεύσεις για αγορά Typhoon
Οτιδήποτε άλλο θα τους είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους!

Andreas

Το καλάθι που κρατάω εχει μόνο 18 RAFALE και ΝCLOS. Λιγότερα από όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Koulis

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.

CKfurious

Να σου στείλω μαντίλι να κλάψεις???

Koulis

Παρακολουθείς να σχολιάζω;
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

CKfurious

Το ξυδάκi που το έχει???

Δεν έκανες κάνα σχόλιο για τις φρεγάτες 
Τίποτα από μέσα δεν θα μας γράψεις??

GK21

Στην επομενη αναβολη σε βλεπω να λιποθυμας…….

G...

Καλα να χαλαρωσουμε λιγο.
Φτασαμε το αυτονοητο να το λεμε θαυμα.

Tjololo

Όταν επί 10 χρόνια δεν αγόραζες τακάκια για τα φρένα των Mirage….αυτό που έγινε με τα Rafale….ΝΑΙ είναι θαύμα

G...

Οχι η καταντια και η ανεπάρκεια των πολιτικων μας στα προηγουμενα χρονια δεν σημαινει οτι οποιος κανει την δουλεια του κανει θαυματα. Εξαλλου και αυτοι εδω ολο αναβολες ειναι. Μην υπερβαλουμε λοιπον

zap

Εχεις απολυτο δικιο. Αλλα να αναγνωριζουμε κιολας ποιοι κανουν την δουλεια τους εστω και κουτσα στραβα. Εστω αυτο.

GrandTurkeyShoot

Μαζι με τα ραφαλ, για να μη χανουμε άλλο χρονο, 2 μπελαρα HEL οπως ακριβως τις θελουμε – αλλά σκετες, χωρις ενδιαμεσες λυσεις και αλλα ανεκδοτα – που με μυστηριωδη και ακομψο τροπο ακυρωθηκαν πριν μερικους μηνες συν 6 type 23 και κλεισαμε

Tjololo

Να μην φύγει αν δεν υπογράψει και για 4 Belharra…..

Αγαπητή Φλοράνς…..

Κάνε μας μια πρόταση που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε, είναι δεδομένο ότι η Belharra είναι αυτό που προτιμά το ΠΝ…..

Κάνε μας μια πρόταση με την οποια θα βάλεις πόδι στο ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια….όπως έκανες και με τα Rafale και την ΠΑ

Κάνε το τελευταίο βήμα….

Firefox

Αντε με το καλο να ερθουν….και εαν ημαστε εξυπνοι τα αλλα 12 της Κροατιας με αλλη μια αγορα 6 καινουργιων, φτιαχνουμε αλλη μια μοιρα….και κλαμα τα μεμετια…

AlexiosKomninos

Σαφώς ευχάριστες ειδήσεις. Διάφορες διαδικτυακές πηγές κάνουν λόγο και για προμήθεια σκοπευτικών επί κάσκας τύπου Targo. Αν ισχύει, είναι πολύ σημαντική προσθήκη.

NNNN

Και εγώ το διάβασα και ισχύει!

thanos2

ενα μεγαλο μπραβο σε ολους,τωρα που γυριζει προγραμματισμο κ γι αλλα rafale

συμπερασμα απο την ολη διαδικασια,οταν θελουμε μπορουμε,οταν τα κριτηρια ειναι επιχειρηισιακα,κανουμε σωστες αγορες!!!
βιβα λα φρανς

CKfurious

Πολιτικά κριτήρια εννοείς
Να θυμίσω πως Η απόφαση πάρθηκε στου Μαξίμου αντί για τις [email protected]!!

AlexiosKomninos

Σωστά, αλλά η ΠΑ δεν είχε αντιρρήσεις (αυτό δα έλειπε). Το ΠΝ άραγε επιθυμεί σφόδρα τα MMSC; Μάλλον τα είδε ως ενδιάμεση λύση των ΑΒ, που δεν θα έρθουν…

Kostasmel

Εσύ μας είχες ζαλίσει ότι οι Bel Δεν κάνουν για το ΠΝ.
Τώρα που αντί για Bel πήραμε το καλύτερο διαθέσιμο μαχητικό μας λες ότι δεν σου άρεσε ότι είναι πολιτική επιλογή….
Κάνε μας τη χάρη ρε φιλε

CKfurious

Δεν θυμάμαι να είχε εκφράσει ποτε η Αεροπορία τη προτίμηση της στο
#καλύτερο διαθέσιμο μαχητικό#!!

Δηλώσεις Αρχηγών αεροπορίας περί του F35 είχα ακούσει!!

Προσωπικά είχα γράψει πως έπρεπε να μείνουμε στα -5 και F16

Vk77

Νομίζω ότι η απόφαση πάρθηκε πρωτίστως με επιχειρησιακα κριτήρια. Μεταχειρισμένα αεροσκάφη και άμεση παράδοση ήταν από άποψη χρόνου και χρήματος μια πρόταση που θα ήταν αδύνατον να αρνηθούμε.

thanos2

οταν τα επιχειρησιακα κριτηρια λαμβανονται υπ οψιν κ οι πολιτικοι περνουν σωστες αποφασεις

οκ τωρα?

massey-ferguson-65

Αντε με το καλο να ερθουν…και να προχωρήσουμε και στην αγορά των ολλανδικών sigmaxl φρεγατών με 32 ssm2 και όσο το δυνατόν περισσότερους SM2….16-24 ΠΕΡΙΚΑΛΩ!!!!

Fingolfin

Και να μας δώσουν και τα 27 PzH 2000 που έχουν σε αποθήκευση. Δε νομίζω να πάνε συντόμως σε πόλεμο. 🙂

sotbak

είναι μια λύση, αλλά δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ΤΦ-2000 των Τούρκων όταν έρθουν

dimitrov

Άμα χάρηκε η κυρά Παρλι εμάς η χαρά μας περισσεύει. Κι άμα πει στα ναυπηγεία της και στο ναυτικό της δύο λογακια παραπάνω θα χαρεί ακόμη περισσότερο. Όταν περνούμε αυτό που θέλουμε στην τιμή που πρέπει κινούμαστε γρήγορα και πέφτουν οι τζιφρες άμεσα. Για τις μπελαραδες χτυπάει η καμπάνα. Ραμ, παρεμβολεα, στραλες, 24 αστερ30, 32 καμ σε τιμή κοντά στο δις/τμχ και να δεις εκεί με τι ταχύτητα θα πέσουν οι υπογραφές. Η έστω 16 τρουπες για μιξ γκριλ καμ/Αστέρ 30. Αλλά με ραμ, στραλες, παρεμβολεα πάντα. Αυτά.

massey-ferguson-65

Μπορώ να σας ρωτήσω κατι , διότι αυτές είναι οι μισείς πληροφορίες από ολο το εγχείρημα…ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙRAGE 2000????πόσα θα εξοικονομήσουμε με την μεταπώληση τους στην Γαλλια???ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΝΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ εχει ΙΔΙ αφερεθει από το αναφερμένο συνολικό κόστος των 2,3 δις ???
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟ….ΘΑ ΓΥΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΜΙRAGE 2000,ΔΗΛΑΔΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 6 rafale θα αποσειρονται και από 6 mirage2000…..και mirage 2000 και rafale θα συνυπάρχουν για τα επέμενα 3 χρονια ή θα αποσύρουν μονομιάς όλα τα mirage και θα αποκτήσουμε ένα κενο της τάξης των 12 μαχητικών σιν τα 8 f16 που θα αναβαθμίζονται από του χρόνου?????

Limnos_M110A2_RM70

Η ερωτηση για το πως και το ποτε θα αποσυρθουν τα 2000EGM παραμενει αναπαντητη. Ενω το πιο λογικο φαινεται να ειναι να διατηρηθουν ολα σε υπηρεσια εως το 2023 οπου και ολοκληρωνεται το προγραμμα των ραφαλ, ωστε και αριθμους να εχουμε αλλα και να ναυτικη κρουση με exocet, παρατηρειται περιεργως σιγη ιχθυος…

mariossahamis

Ρε φράγκα ρίξτε τους και μας βλέπω να μας πουλάνε και κανεα τακτικό πυρηνικό όπλο

My_name_is_Nobody

photographix photographix πες αλεύρι…
.comment image

Xristoforos

… με φόντο Σύνταγμα…😁😁🇫🇷🇬🇷🇫🇷🇬🇷

Steve

Πτηση για τους exocet τι ισχυει τελικά? ΑΛΛΑ διαβασαμε στο περιοδικό… Ειχαμε εξέλιξη?

kyrNG

Ας πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες που έκαναν πραγματικότητα το όνειρο μας να δούμε Rafale με ελληνικά χρώματα. Όλες οι άλλες μουρμούρες, στις οποίες θα επιδοθούν μερικοί, περισσεύουν.

Ας θυμόμαστε το ελληνικό μεράκι. Στο οποίο, άλλωστε, βασίστηκε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και πριν σχεδόν μισό αιώνα, όταν κατάφερε και έβαλε σε υπηρεσία τρεις τύπους μαχητικών ταυτόγχρονα. Και στάθηκε στο ύψος της έκτοτε, παρόλες τις αντιξοότητες.

Όταν υπάρχει θέληση και αρκετή δουλειά, γίνονται θαύματα. Ας παραδειγματιστούν και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ας παραδειγματιστούμε εντέλει και όλοι μας, για να αποτινάξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του διαχρονικού ωχαδερφισμού μας. Αλλιώς ας πνιγούμε στην μουρμούρα και στην μεμψιμοιρία μας.

Constantine

Δηλώνω χαρουμενος!
Μόλις δε, το δω το θηρίο από κοντά στην Τανάγρα το Σεπτέμβρη, τότε να δείτε χαρές που θα κάνω!

Sonic

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ δεν θέλουμε τις λεπτομέρειες για τα όπλα.
Θέλουμε τις λεπτομέρειες για το χρώμα!!
Τι καμουφλάζ θα έχουν επιτέλους?

1) All over gray της Armee de l’air? (εντάξει, θα το καταπιούμε)
2) Δίχρωμο μπλε-γκρι τύπου Mirage-2000 (να γουστάρουμε)
3) Aegean Ghost (να τρελαθούμε)
4) Aegean Blue – FS35164 (να πάμε τώρα στην Τανάγρα με πανό και να κατασκηνώσουμε μέχρι το καλοκαίρι…)

🙂

NavalCasual

Μακαρι να τα βαψουμε και πουα,
Ελπίζω ολα να πανε καλα με τις υπογραφες και τα αλλα τα βλεπουμε
Απο εκπληξεις αλλο τιποτα…

Dakota

Το 1 βλέπω σαν πιθανότερο. Αιγύπτιοι και Ινδοί τα πήρανε έτσι. Μόνο το Κατάρ τα έβαψε άλλο χρώμα. Είναι ειδική βαφή και κοστίζει πολύ!

manos_oikonomou

Συνάδελφος μοντελιστής να υποθέσω; Στο κουτί το έχω και περιμένει! 🙂

Jolly_Roger

@ Sonic,

Έλα πες αλήθεια. Έχεις αγοράσει το 48άρι της Hobby Boss, έχεις κλείσει τα μισά, έχεις στοκάρει, έχεις χαράξει πάνελ, έχεις πριτσινώσει, έχεις ασταρώσει, έχεις κάνει pre-shading… και περιμένεις τώρα με τον Eclipse ανά χείρας αλλά δεν ξέρεις το τελικό camo
comment image

VasiliosKaimakis

Επιτελούς κάποιος που κάνει τις σωστές ερωτήσεις εδώ πέρα…

Αν έρθουνε με Aegean Ghost θα μας ζηλεύουν μέχρι και οι μάστερ του είδους Ρώσοι!

Mirage

Υπάρχει η περίπτωση ( αχόρταγος ) να δώσουμε πίσω και τα -5 για περισσότερα Rafale η εναλλακτικα να πάρουμε κάποια διχιλιαρα απ’τους Γάλλους σε Καλή κατάσταση να συμπληρώσουν τα -5 ;

MPAMPIS

Υπάρχουν κατι σχέδια για ενα υποβρύχιο….
Scorpene 1000……γνωστό και ως andrasta….αγαπητή μου κυρία…μηπως θα μπορούσατε…….

ShadowMan

Έχουμε επιλέξει τα 214, θα ήταν μέγιστη γκάφα επιπλέον τύπος

George

214?!?
Πέρασαν τα χρόνια….δεν εξελίχθηκε και το υ/β
Να το παραγγείλεις το 2021+ είναι κάπως σα να κοιτάς προς τα πίσω
Κανονικά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον εκσυγχρονισμό τους
Οπότε πας για μια νέα κλάση που θα αντικαστήσει τα 3 νεώτερα 209
Στο 212CD πήγανε οι Γερμανοί με τους Νορβηγούς αλλά πανάκριβο
Και το Scorpene…..bon pour l’Orient
H Γαλλία μετά το Attack class σίγουρα θα προτείνει μικρότερο παράγωγο του Shortfin
Αλλά θα είναι κι αυτό πανάκριβο
Η έκπληξη για ένα νέας γενιάς υ/β σε κόστος που θα μπορούμε να αντέξουμε μάλλον θα έρθει από την Σουηδία με τα Blekinge (A26)  

evaggelos

καθολου τα σκορπεν ειναι ποιο συγχρονα κ με πολυ καλυτερες τορπιλες κ με βαλλιστικους αν χρειαστει, τα 214 ειναι για εμζ ενω τα 209 τα χουμε απλα για να λεμε οτι εχουμε στολο υποβρυχιων,παιρνεις σκορπεν κ δινεις το εμζ στους γαλλους και εισαι κομπλε.(αν εχουμε λεφτα αλλιως σε 5χρονια μονο με τα 214 θα μαστε)

MPAMPIS

Και δυο επιπλέον 214 να μας δώσουν οι Γερμανοί (αμφιβάλω) , δεν φτάνουν……
Θελουμε 6-8 φτηνά,καλα, και χωρίς γερμανική εξάρτηση υποβρύχια, με δικό μας cms και όπλα της αρεσκείας μας…
Αυτο που εγω λεω εθνικό υποβρύχιο……

GiannisKr

Αν όλα πάνε καλά, την Δευτέρα ο Νόμος θα εισαχθεί προς ψήφιση, και αμέσως μετά, με διαδικασίες ύψιστης προτεραιότητας, θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν ήταν τόσο καιρό στο Ελεγκτικό;

seb

Μάλλον αναφέρεσαι σε αυτό
https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-fos-contracts/

recce

28η οκτωβρίου θεσσαλονίκη snecma m88 live…

Dakota

Έχω κλείσει ήδη θέση στην ταράτσα του Μακεδονία Παλλάς.

NNNN

Μακάρι να γελάσει το χειλάκι μας και λίγο γιατί μόνο δυσάρεστα διαβάζουμε! Ενώ ιδανικό και ιδεώδες θα ήταν να περνάμε ραφαλ με συμορφες δεξαμενές!!!! και βομβες hammer Τέλος μια ερώτηση το κράνος topshight E θα βγει στα ραφαλ F4??

Spyros_Kapa

Viva la France…

rafale-2.jpg
Digenis

”’Αυτό που πραγματικά έχει αφήσει έκπληκτους τους Γάλλους, είναι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.”’

spedy mitsgonzales ή αλλιως τρεχατε ποδαρακια μου γιατι θα μας παρουν και τσι κρητη μας .

Costas36

Έχουν κυκλοφορήσει δύο άρθρα αλλά αναφέρθηκε και σε ένα δελτίο ειδήσεων σήμερα το εξής

Τέσσερα Γαλλικά Rafale στέλνει η Γαλλία στην Ελλάδα για ασκήσεις και συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους των Mirage ισχύει ?

sotbak

μακάρι να ισχύει

Costas36

Μακάρι συγκεκριμένα στο δελτίο ειδήσεων το ρεπορτάζ έλεγε

ότι τέσσερα γαλλικά Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα στις 2 Φεβρουαρίου , θα παραμείνουν εκεί για 4 μέρες και θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με την πολεμική αεροπορία στο αιγαίο, θα συνοδεύονται από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, συνολικά για αυτό το διάστημα θα έρθουν στην Ελλάδα 150 άτομα με βάση το ρεπορτάζ,

οπότε δεν πιστεύω ότι απλά μας στείλανε οι Γάλλοι τα τέσσερα Rafale έτσι γιατι δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν, είναι κάτι θετικό για τους πιλότους μας της πολεμικής αεροπορίας να πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με ένα αεροπλάνο που το επόμενο διάστημα θα το χειρίζονται οι ίδιοι

Digenis

Μολις τους σκάμε 120εκ για κάθε αεροσκάφος !!! Να την λιωση την παρλί στη διαπραγματευση για τις Bel .Να της πιει το μεδουλι ο παναγιωτοπουλος …

GK_

Η εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας αρχιει πάλι και κινηταιμε ρυθμούς που είχαμε ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια. Παρα τον εκδηλωμενο ενθουσιασμό για τα γαλλικά μαχητικά θα ήθελα να επιστησω την προσοχή σας σε ορισμένες πτυχές που μάλλον δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής μας. Από μια πρώτη ματιά, με βάση ένα σχετικά προσφατο δημοσίευμα του παρελθόντος έτους για την δεκαετία που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε, η Ελλάδα θα μπορεί να διαθέσει περίπου 11,30 δις € συνολικά και για τις 3 ΕΕΔ. Εάν αναλογιστουμε την σημασία τους και το ειδικό βαρος της τεχνολογίας, μπορεί να υποστηριχτεί ότι ΠΑ και ΠΝ θα διαθέτουν εκαστο περίπου 4,0 δις €, ενώ ο ΕΣ περίπου 2,8 δις € με το ΓΕΕΘΑ να έχει και αυτό 500,00 εκ. € για τα λεγομενα διακλάδικα. Αυτο, σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το κάθε Γενικο Επιτελείο ξεχωριστά μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μείζονα εξοπλιστικο με περίπου το 70% των κονδυλίων και ορισμένα δευτερεύοντα με το υπολοιπο 30%. Σε γενικές γραμμες η ΠΑ μπορεί να χρηματοδοτησει το ισοδυναμο 1 ΠΜ των 2 Μρ ή περίπου. Το ΠΝ 2 ή 3 πλοία των 700 εκ – 1 δις, ενώ ο ΕΣ το πρόγραμμα των ΤΟΜΑ. Απο εκεί και πέρα οποιαδήποτε περαιτερω εξοπλιστική προσπάθεια εκδηλωθεί θα αποδειχτεί, μεσοπροθεσμα, ότι γίνεται σε βάρος ορισμένων σημαντικών προμηθειών του αποτερως μέλλοντος που ακόμη δεν έχουν καν ξεκινήσει να δρομολογουνται, όπως πχ η συμμετοχή στο προγραμμα FCAS, οι FFG(X), ο αντικατάστασης των Leo2Α6 στις μονάδες της 1ης γραμμής κλπ.
Το πρόγραμμα των Rafale είτε αρέσει είτε όχι, θα καταλήξει να αποτελεί μια τροχοπέδη για τα σημαντικότερα προγράμματα, εάν εντωμεταξύ, στον μεσοπροθεσμο ορίζοντα απο το 2024 δεν ενισχυθεί με περισσότερα κονδύλια η Εξοπλιστικη πολιτικη, πέρα από το περίπου 1 δις/έτος που καθώς φαίνεται θα είναι το ετήσιο οριο από το 2022 και μετά.

ι

Jimmy2

Προφανως τα ετη 20 και 21 που υπαρχει η δημοσιονομικη χαλαρωση, ο προυπολογισμος θα διπλασιαστει τουλαχιστον, ωστε να υπαρχουν 2 δις επιπλεον. Το 1 δις παει για τα ραφαλ, και το 1 δις στις φρεγατες ωστε να αποκτηθουν 4 αντι για 3..
Οποτε παμε στα 5 δις για την ΠΑ και το ΠΝ. Δινονται τωρα 2.3 για 18 ραφαλ, περισευουν 2.7 δις για προμηθεια, ειτε 20 επιπλεον ραφαλ ειτε 18 φ-35, απο το 2025 και μετα..
Οσο για τον ΕΣ , θεωρω οτι τα 2.8 δις ειναι καλα αν κινηθει εξυπνα, προφανως και θα πρεπει να κοιταξει κυριως μεταχειρισμενο εξοπλισμο , θα ειναι λαθος να παει να δωσει πχ 2 δις για καινουρια τομα, και να εξακολουθει να εχει αρματα μαχης και πυροβολο του 60.

Alex2324

Έχουμε, εγώ γίνει τόσο δύσπιστος που εάν δεν γίνει πρώτα … ΔΕΝ
ΥΓ : Τελικά για την τπτ 6, ποτε θα παραλάβουμε με όλο τον οπλισμό ? Κούρασε πια.. Οι φρεγάτες μας μάραναν

Dakota

Δεν μου λέτε, αυτή η Φλοράνς Παρλύ μήπως είναι ελεύθερη; Για έναν φίλο από το χωριό ρωτάω.

yannis_ath

Για φίλο ε? χμμμμ
🙂

Dakota

Δεν τον ξέρεις

yannis_ath

Χαβαλέ κάνουμε καί βεβαια δεν τον ξέρω

Xristoforos

Να ενταχθεί άμεσα ο κύριος στις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες.

Lefteris

Νομίζω η ελληνο-ισραηλινή συμφωνία για το κέντρο εκπαίδευσης κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας ψήφισης στο κοινοβούλιο.

Andreas

Το δωράκι μας το κάνατε μετά τις γιορτές. Για αποζημίωση, κάθε μέρα ενημέρωση για το νόμο και την σύμβαση έστω και αν γράφετε μόνο “όπως προηγούμενο”.
Να στε καλά με τα νέα που μας φέρατε.

Koulis

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξωτερικές δεξαμενές των πρώτων Rafale που θα προσγειωθούν στην Ελλάδα θα μεταφέρουν ξίδι.
Γιατί άραγε;

CKfurious

Λες να καίει και ξίδι ο M88??

EPR

Όταν λέτε “και για άλλα αμυντικά προγράμματα” τι ακριβώς εννοείτε; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;
Γιατί πιστεύω οτι περιλαμβάνει και προπέλες και ερπύστριες;

Panagiotis

Ο τρόπος που υλοποιείται το πρόγραμμα των Rafale είναι η τρανή απόδειξη πως το δημόσιο όταν εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος, όταν έχει σαφή στοχοθεσία και η ηγεσία παρέχει τα μέσα, μπορεί να κάνει τα πάντα. Το κακό είναι πως δεν γίνεται παντού και πάντα έτσι και προτιμούνται οι μικροπολιτικές συμμαχίες και οι αρπαχτές που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων η κύκλων.
Θα ήταν ευχής έργο αν αυτή η λογική επεκταθεί και αλλού, τα αποτελέσματα όμως άλλων τομέων διοίκησης/λήψης αποφάσεων δείχνουν πως δεν ακολουθείται παντού η ίδια τακτική.

Lacedaemonian

Αν εκεινα τα 12 Rafale δεν κερδισουν τον διαδωνισμο της Κροατιας δεν μπορουμε να τα βουτηξουμε εμεις μαζι με τα 18 που ηδη παραγγειλαμε?

George

συν 6 καινούργια
1,1 δις και δεύτερη μοίρα

Jimmy2

Εξακολουθει και προβληματιζει το γεγονος οτι οι παραδοσεις θα ολοκληρωθουν το 2023 βαση προγραμματος. Μιλαμε για 3 χρονια απο τωρα, ΑΝ ολα πανε καλα με το χρονοδιαγραμμα. Κατ εμενα τιθεται και ποσοτικο ζητημα αν υπολογισουμε και τα 6-7 φ-16 που θα ειναι οφ για αναβαθμιση , και τα 20 μ-2000 που ειτε θα τα εχουμε ηδη επιστρεψει ειτε δεν υποστηριζονται πλεον ωστε να επιχειρουν.

Η αμεση ενισχυση που τοσο περιμεναμε , ουσιαστικα αφορα 6 αεροσκαφη, που οσο καλα και να ειναι δεν κανουν διαφορα σε τοσο μικρο αριθμο. Ισως θα επρεπε να κοιταξουμε για μεταχειρισμενα 2000-5 η για φ-16 η ακομα καλυτερα τα μεταχειρισμενα ραφαλ που προοριζονταν για την Κροατια.

Οσο για τις φρεγατες, περιμενουμε καποια καλη προταση για 4 φρεγατες μπελχαρα, αν μη τι αλλο να βαλει πολυ δυσκολα στους Αμερικανους. Αμαρτια να μας φορτωσουν τις MMCS σε τιμη κυριολεκτικα “καραβισια” και χωρις αξιολογη ενδιαμεση λυση

yannis_ath

Η (μη διαθέσιμη) ενδιάμεση λύση μάλλον θα λειτουργήσει ως «στριβειν δια του αρραβώνος». Οι χαμηλές προσφορές για τα ναυπηγεία ήταν μια προσπάθεια εκβιασμού απο την άλλη μεριά γιατι το έβλεπαν καθαρά να έρχεται.

adpanos

Διαβάζω πολλούς να ζητούν αγορά μεταχειρισμένων Mirage 20005F από την Γαλλία.

Κύριοι καλό το Mirage αλλά πλέον επενδύσαμε στην εξέλιξή του που είναι το Rafale.
Οτιδήποτε αγοράζουμε από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι το νεότερο και ικανότερο αεροσκάφος .
Αυτό δεν είναι ούτε το Mirage, ούτε το F16.
Είναι το RAFALE.

Καλύτερα να κοιτάξουμε πως θα πάρουμε τα 12 που προορίζουν οι Γάλλοι για τους Κροάτες, μαζί με άλλα τόσα νέα.
Πρέπει να πιάσουμε ένα ταβάνει 50 αεροσκαφών Rafale ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να αποσύρουμε τα F4E .

CKfurious

Aμα πιάσουμε50 RAFALE τότε θα έχουν φύγει τα -5 από καιρό!!

Μαχητικά σε αριθμούς των 18 και 24 ΔΕΝ είναι διατηρήσιμα μακροπρόθεσμα
Δες τα F-1 για παράδειγμα

Τα RFALE είναι ακριβά με τουλάχιστον διπλάσιο κόστος ανά ώρα πτήσης από τα 2000

Μιλαν για απόκτηση μικρού αριθμού μεταχειρισμένων -5 για άμεση ενίσχυση των αριθμών

Μην ξεχνάμε πως μέχρι το 27 και βάλε λόγω ΕΑΒ ένας σημαντικός αριθμός F16 θα είναι εκτος

Τα F4E πρέπει να φύγουν μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση των RAFALEτο αργότερο

Θέλουμε αριθμούς ΚΑΙ διαθεσιμότητες

Bridger

Καλό (και οικονομικά εφικτό) σενάριο θα ήταν να κλείναμε τα 12 Rafale της Κροατίας μαζί με 6 ακόμη νέα (~1.8δις χωρίς όπλα) + 12-16 Μ2000-9 από ΗΑΕ (~600εκ;), και να πάμε σε 2+2 γαλλικές μοίρες.

Lacedaemonian

Η λογικοτερη κ ρεαλιστικοτερη ιδεα για αμεση κ σοβαρη ενισχυση της Π.Α.

Τα 9αρια των Αραβων ειναι τα ι-δα-νι-κα για να συμπληρωσουμε τα 24 δικα μας 5αρια

30 Rafale(η 36 αν παραγγειλεις κ καινουρια εκτος των 12 της Κροατιας που κοστιζουν βεβαια αλλα χτιζεις το “γαλλικο” σου στολο α/φων του μελλοντος απο τωρα κ μαζικα με οτι πλεονεκτηματα αυτο συνεπαγεται…)που θα επιχειρουν μαζι με 36+ Mirage( σε υψηλες διαθεσιμοτητες κ ολα με link-16,Mica IR/ER,Exocet,Scalp,καινουρια κρανη/σκοπευτικα κλπ)ειναι τρομερος συνδυασμος κ απολυτα εφικτο σεναριο.Μαζι με τα Mirage απ τους Αραβες παιρνεις κ αρκετα οπλα(πολλα Mica κ φυσικα οσα περισσοτερα μπορεις απ την “εξαγωγικη” εκδοση του Scalp που εχουν που ειναι μικροτερης εμβελειας-250km- απ τις δικες μας που ειναι οι original γαλλικες κ χτυπανε αρκετα μακρυτερα).
Υ.Γ. Αν μαλιστα ειχαμε κ 4/5 α/φη εναεριου ανεφοδιασμου(που να μπορουν να εφοδιαζουν κ τα “γαλλικα” αλλα κ τα f-16…)…………………………………….

My_name_is_Nobody

Ενοικιάζονται θέσεις επί οροφής πολυκατοικίας με άπλετη θεά επί του Θερμαϊκού και του χώρου της παρελάσεως, φραπέ, ξαπλώστρα εντός της τιμής .
Προλάβετε πριν εξαντληθούν.
Πληροφορίες εντός.comment image

kK19641970

Αν φέρω σπιτική τυρόπιτα και κουλουράκια θα κεράσεις fredo capucino;

My_name_is_Nobody

Έκλεισε !

Demetriu

Η απόφαση και γρήγορος χρόνος υλοποίησης της…μας δείχνει ότι άμα ΘΕΛΟΥΜΕ …ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!!
Έλληνες Χρόνια πολλά !!!

Stelios

Η ταχύτητα δεν είναι έκπληξη…
Μία δέυτερη μοίρα καπάκι θα είναι η έκπληξη

yannis_ath

Η ταχύτητα στη χώρα των νεοελλήνων όντως δεν ειναι απλή έκπληξη. Ειναι παρέμβαση εξωγήινων, χερουβιμ, Αγίων πατέρων και ‘γώ δεν ξέρω τι άλλο. Η μεταφυσική σε πλήρη εφαρμογή.

kyrNG

Να κάνω μια χαζή ερώτηση;

Είναι ξεκάθαρο σε ποια μοίρα θα ενταχθούν τα Rafale;

Γιατί μην ξεχνάμε ότι σε μερικούς μήνες που θα έρθουν τα πρώτα Rafale, τα Mirage 2000EGM θα πετούν ακόμα με την 332Μ. Και γιατί όχι άλλωστε;

Μήπως είναι ευκαιρία να επανασυσταθεί η 342ΜΠΚ; Αν μη τι άλλο, ως τιμή στα θρυλικά Mirage F.1CG, που τόσα προσέφεραν στην Αναχαίτιση πάνω από το Αιγαίο! Άλλωστε το έμβλημα της 342 Σπάρτη” – Μολών Λαβέ, ταιριάζει απόλυτα σε αυτά που προσφέρει το Rafale στην ΠΑ.

Υ.Γ.1 Θα έλεγα και την 334ΜΠΚ, αλλά μήπως σιγά σιγά να αφήσουμε να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους οι μοίρες με αρίθμηση μικρότερη της αρχαιότερης μοίρας της ΠΑ, δηλ. της 335; Δηλ. η 331 (κάποια στιγμή, αν όλα πάνε καλά, τα Mirage 2000-5, θα αντικατασταθούν από Rafale και αυτά), η 332Μ (τα απλά Mirage 2000 θα αποσυρθούν σύντομα) και η 330 (πόσο ακόμα να αντέξουν και αυτά).

Υ.Γ.2 Μιας και έπιασα το θέμα, βλέπω στο μέλλον οι 338 και οι 339 να είναι αυτές που θα πετούν τα πρώτα F-35, ίσως με την 339 να προηγείται της 338, μιας και η Ανδραβίδα – το πιθανότερο – θα είναι η πρώτη πτέρυγα που θα πετά τα αεροσκάφη αυτά.

GK_

Θα ου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή διαπίστωση. Διαβάζοντας την επίσημη ιστοσελίδα της Dassault Aviation εντόπισα ότι η εταιρία διαφημίζεται για την δομική ανεκτικότητα των αεροσκαφών της. Χαρακτηριστικά αναφερεται ότι τα αεροσκάφη της έχουν έναν επιχειρησιακο κύκλο ζωής περισσότερο από 30 ετη χωρις βαριές δομικές αναβαθμησεις!
https://www.dassault-aviation.com/en/defense/rafale/a-fully-optimized-airframe/
Μαθαίνοντας τις πρόσφατες πληροφορίες για το υπόλοιπο ζωής σε ώρες πτήσης των μεταχειρισμενων Rafale, δηλαδή 3.500 ώρες σε σύνολο 5.000 έκανα έναν απλό μαθηματικο υπολογισμο: Για το ΝΑΤΟ ένας πιλότος θεωρείται ετοιμοπόλεμο εάν πετάει κατά ελάχιστον 180 ώρες ετησίως. Γνωρίζω ότι η ελάχιστη αναλογία πιλότων προς αεροσκάφος είναι 1,2 πιλότοι. Δηλαδή κατά ελάχιστον ένα μαχητικό θα πρεπει να πετάει 216 ώρες σε ετήσια βάση. Σε βάθος 30 ετών αναλογούν κατά ελάχιστον 216 * 30 = 6.480 ώρες. Εάν φτάσουμε στο ιδανικό για το ΝΑΤΟ των 1,5 πιλότων ανα αεροσκάφος οι ώρες πτήσης που αναλογούν σε ετήσια βάση είναι 324!
Οποτε κατά ελάχιστον η Dassault για τα Rafale θα πρέπει να εγγυάται τις 6.500 ώρες, εάν όχι τις 9.000 που έχουν τα Μ2000. Εδώ πέρα όμως στην σύμβαση αναφέρονται σε υπόλοιπο 3.500 ωρών με βάση τις 5.000 ώρες. Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς ορθο, λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να υπαρχει μια μεγαλύτερη σαφήνεια και εξήγηση που να μην αφηνει αμφιβολίες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μερικά βίντεο από το τι προσφέρει η ισραηλινή ELBIT στο θέμα...

1
 Πριν πάμε στις επόμενες μέρες, σε πιο εξειδικευμένα άρθρα σχετικά με την επιλογή της ELBIT σαν τον πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και την παρουσίαση της.Το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά

Related News

Ξεκινά η κατασκευή υποστέγων για τα αμερικανικά KC-135 στην 110 ΠΜ στη Λάρισα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθερία", ολοκληρώθηκε ο τεχνικός έλεγχος για την ανέγερση των νέων υποστέγων που θα στεγάσουν τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 της...

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

The Foreign Minister of Cyprus departs for the United Arab Emirates and Saudi Arabia for working visits

The Minister of Foreign Affairs, Mr Nikos Christodoulides, departs tonight for the United Arab Emirates and Saudi Arabia, where he will pay consecutive working...