Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ έδωσε το «πράσινο φως» για νέα προγράμματα στρατιωτικών δορυφόρων

1
769
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την έναρξη μελετών γύρω από τη μελλοντική αντικατάσταση των στρατιωτικών δορυφορικών προγραμμάτων CSO και CERES, όπως η Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό στο «Paris Air Show».

 

Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, που στην Ελλάδα έγινε γνωστή με τις δηλώσεις της στο θέμα των φρεγατών FREMM «που ζητήσαμε από τη Γαλλία» το προηγούμενο έτος, τόνισε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς την αξιοποίηση του Διαστήματος, που συμβάλει αποφασιστικά στην «στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας».

 

Σύμφωνα με την «La Tribune» οι αντικαταστάτες των προγραμμάτων CSO και CERES θα λέγονται Iris και Celeste. Το πρόγραμμα CSO απαρτίζεται από τρεις δορυφόρους, με σκοπό την αντικατάσταση των δύο δορυφόρων του προγράμματος Helios 2. Ο πρώτος δορυφόρος του CSO τέθηκε σε τροχιά τον Δεκέμβριο του 2018. Οι επόμενοι δύο δορυφόροι θα εκτοξευτούν το 2020 και το 2021. Ο εκτιμώμενος χρόνος αξιοποίησης του CSO είναι 10 έτη. Το CERES απαρτίζεται από τρεις δορυφόρους, που θα τεθούν σε τροχιά το 2020, και θα έχουν την ικανότητα υποκλοπής σημάτων εχθρικών συστημάτων, αλλά και εντοπισμού της τοποθεσίας εκπομπής τους.

 

Η Γαλλία αναμένεται να επενδύσει σε στρατιωτικά δορυφορικά προγράμματα περίπου €3,6 δις την περίοδο 2019-2025. Παράλληλα, θα υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία για τη λήψη δεδομένων από τους ιταλικούς δορυφόρους COSMO-Skymed νέας γενιάς.

Εκτοξεύθηκε ο γαλλικός κατασκοπευτικός δορυφόρος CSO-1, διάδοχος του Helios 2 (video)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Μια χαρά. Εμείς έχουμε Ιούνιο μήνα, ο λαός κάνει μπάνια και πάμε πάλι σε εκλογές. Κρίμα που δεν έχει και λίγο αεράκι για χαρταετό….