Ανταπόκριση από την ΤΑΜΣ «Παρμενίωνας 2018»

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην αποβατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Βολισος της Χίου πραγματοποιήθηκε αποβατική ενέργεια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του 575 και 521 Τάγμα ΠΖΝ. Οι μονάδες μεταφέρθηκαν με τον εξοπλισμό και τα άρματα τους από αρματαγωγά της Διοίκησής Αμφίβιων Δυνάμεων του ΠΝ. Στην έναρξη της επιχείρησης μαχητικά F16 Block 52+Advanced της 335Μ πραγματοποίησαν επιθετική εναέρια υπεροχή. Στην φάση αυτή ενεπλάκησαν σε σκληρή αερομαχία με Mirage 2000-5 της 331Μ. Μετά την επίτευξη αεροπορικού ελέγχου δύο ζεύγη μαχητικών F16 Block 52+ της 340Μ εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά από χαμηλό ύψος προσβάλλοντας εχθρικούς στόχους στην Ακτή.

Παρακολούθηση Δραστηριοτήτων ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018” από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Τα μαχητικά εκτέλεσαν διαδοχικές προσβολές ενώ ακολούθησε ζεύγος μαχητικών F-4E AUP Phantom της 338Μ που εκτέλεσε με τη σειρά του εικονική άφεση βομβών. Με την ολοκλήρωση της φάσης αεροπορικών προσβολών, δυνάμεις Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών εξήλθαν στην Ακτή με ταχύπλοα Ζodiac και ΑΒΑΚ. Την ίδια στιγμή η ενέργεια υποστηρίχθηκε από επιθετικά ελικόπτερα Αpache της Αεροπορίας Στράτου τα οποία κάλυψαν τα φιλιά τμήματα επι της ακτής ενώ συνόδευσαν μεταφορικά ελικόπτερα Chinook τα οποία αποβίβασαν ενισχύσεις. Ζεύγος ελικοπτέρων UH-1H Huey προσγειώθηκε στην ακτή για εκκένωση τραυματιών.

Στην 3η φάση μετά την η ανάληψη πλήρους ελέγχου της ακτής τα αρματαγωγά του ΠΝ κλάσης Ιάσων προσέγγισαν την Ακτή και μετά την προσγειαλωση αποβίβασαν βαρέα άρματα μάχης, Μ113 και οχήματα Hummer με εκτοξευτές Kornet και πολυβόλα 0,50.

Η αμφίβια αποβατική ενέργεια όπως υπογράμμισε ο Διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Ταξίαρχος Ευάγγελος Παπαδόπουλος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση καθώς πρόκειται για την πιο συνθέτη επιχείρηση εξ ορισμού με την εφαρμογή διακλαδικότητας. Την άσκηση παρακολούθησε το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ, ενώ o Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλακος απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίζοντας ότι διέκρινε υψηλότατο σθένος και ικανότητες σε τόσο δύσκολης μορφής επιχείρηση η οποία εκτελέστηκε σε συνεργασία με δυνάμεις της 96 ΑΔΤΕ οι οποίες περιλάμβαναν και Εθνοφύλακες που επέδειξαν υψηλότατο ζήλο και απόδοση.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι πρέπει να είναι περήφανοι για το αποτέλεσμα που πέτυχαν πάρα τις δυσκολίες και αντιξοότητες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι το δυνατό κομμάτι είναι το προσωπικό και χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια, και έξοδα για να δημιουργεί η αγωγή και η κουλτούρα που απαιτείται. Και κατέληξε λέγοντας “Σε εσάς οφείλεται το εξαιρετικό επίπεδο των ΕΔ μας κάνετε περήφανους συγχαρητήρια σε κάθε ένα ξεχωριστά είμαι περήφανος για το αποτέλεσμα σε μια άσκηση που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συνθέτη και απαιτεί συνδυασμό όλων των όπλων“.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις εκτός από τα τεχνικά ζητήματα στη φάση σχεδιασμού προετοιμασίας φόρτωσης ανάπτυξης και συντονισμού των δυνάμεων, ο παράγοντας καιρός επηρέασε τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων ιδίως σε ότι αφορά το κομμάτι των ναυτικών δυνάμεων που εκτέλεσαν περίτεχνη προσέγγιση από βορρά ώστε να έχουν το καιρό πίσω τους. Η συνοδεία έγινε από φρεγάτες και πυραυλακατους του Στόλου ενώ όπως επεσήμανε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, τα πληρώματα των αρματαγωγών αντιμετωπίζουν ειδικές προκλήσεις στη φάση της προσγειαλωσης προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους για να αποβιβάσουν με ασφάλεια τους Πεζοναύτες και τα βαρέα οχήματα τους.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις Πεζοναυτών που συμμετείχαν ενέταξαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους ελιγμούς και χρόνους με βάση τις δυνατότητες που διαθέτουν με τα υφιστάμενα μέσα με τα οποία καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Απώτερος στόχος παραμένει η επιχειρησιακή αναβάθμιση με ικανότητες απιβίβασης πέραν της ακτής απόβασης με χρήση αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων που παραμένουν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων των ΕΔ. Η απόκτηση τους θα επιφέρει σειρά αλλαγών στην εκτέλεση επιχειρήσεων ενώ θα απαιτήσει και νέες υποδομές.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια πρέπει να αποδοθούν στο προσωπικό της 96 ΑΔΤΕ η οποία ενεργοποίησε Τμήματα Άμεσου Αντίδρασης και βαρέα όπλα προκειμένου να εκτελέσει το σενάριο της ασκήσεως στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018. Πολύς κόσμος δούλεψε σκληρά για την υλοποίηση της άσκησης στη Χίο και παραμένει αδιαμφισβήτητη η θέληση και αποφασιστικότητά του προσωπικού να δώσει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί ικανή και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή απειλής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Μάνος
Guest
Μάνος

Ωραία απόβαση,μέχρι τον λαιμό βούτηξαν στην θάλασσα,2018 είμαστε με ΑΒΑΚ και Φουσκωτά ακόμα!!!

armel
Guest
armel

Ελπίζω σε πραγματικές συνθήκες να μην επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο γιατί δε θα γυρίσει ζωντανός κανένας…για τα απαρχαιωμένα μέσα και τακτικές Νορμανδίας 1944 τι να σχολιάσουμε; Δε φταίει ο Στρατός βέβαια για αυτή τη κατάντια…ή μάλλον φταίνε και μερικοί ανώτατοι που θέλουν μόνο να ακούν καλά λόγια και…ηθικόν ακμαιότατον!!

Kgeorge
Member
Kgeorge

Συγγνώμη έκαναν άσκηση απόβασης και δεν χρησιμοποίησαν τα zubr? Δεν δουλεύουν; Έχουμε αεροστρωμνα και έκαναν απόβαση στιλ Νορμανδία…

Gunner
Member
Gunner

Τα zubr είναι για να αποβιβάσεις δυνάμεις σε μη φυλασσόμενη ακτή ή να ενισχύσεις ταχύτατα προγεφύρωμα με ενισχύσεις.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Οντως η απαξιωση των Zubr ειναι αυτοπυροβολισμος στο ποδι.

Gunner
Member
Gunner

Δεν είναι έτσι. Τα σκάφη αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιδράσουν σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού. Η έλλειψη κονδυλιών και ο εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ, δυσκολεύει αφάνταστα τις προσπάθειες ομαλής συντήρησης και επάρκειας ανταλλακτικών των σκαφών αυτών. Φαντάζομαι πως ούτε στην Ουκρανία μπορούμε να στραφούμε για να μην δυσαρεστήσουμε και τους Ρώσους.

STRATOS
Member
STRATOS

Παιδιά επειδή βλέπω ψάχνετε τα Zurb, ήταν σε άλλη αποστολή (που δεν την είδαμε ποτέ):

https://www.youtube.com/watch?v=z62_qMws6go

Βαψομαλλιάς
Guest
Βαψομαλλιάς

Όντως, άλλη μια απόβαση μέρα μεσημέρι που η έλλειψη μέσων θυμίζει Νορμανδία.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Απόβαση με φουσκωτά, ΑΒΑΚ, Μ-113, Χιούι.
Να παρακαλάμε να μην μας κάνουν κάτι οι τούρκοι. Περισσότερα δεν γίνεται να γραφτούν δημόσια.

Gunner
Member
Gunner

Αυτό είναι ουσιαστικά αποβίβαση και όχι απόβαση όπως το παρουσιάζουν για να μιλάμε καθαρά. Είπαμε αυτό είναι επίδειξη στους επισήμους και στα ΜΜΕ. Η πραγματική άσκηση έγινε όχι υπό το βλέμμα των δημοσιογράφων.

tha nos
Guest
tha nos

Αδερφε γιαννη1, απ’οτι θυμαμαι οταν διαβαζω σχολια, γραφεις πολλα δημοσια που δεν πρεπει να γραφονται.
Επισης τα ”να παρακαλαμε” και ”μην μας κανουν” δεν τιμανε κανεναν ειδικα αυτους που τα πιστευουν/γραφουν

chikichiki
Guest
chikichiki

Πιστέψτε με, τα στοιχεία που η Ελλάδα οφείλει τα μοιράζεται με το ΝΑΤΟ και μόνο λένε πιο πολλά από οποιοσδήποτε γιάννης1, γιάννης2 ή γιάννης 322. Τα υπόλοιπα δημοσιεύονται από Jane’s κλπ πριν τα ανακοινώσουμε εμείς καλά-καλά, άρα μη σκάτε για αυτά. Ο Οσμάν ξέρει, δεν περιμένει σχόλια στο ίντερνετ για να μάθει.

STRATOS
Member
STRATOS

Αποτυχία η ημερήσια αποβατική επίδειξη (προς τέρψη των επισήμων που καμία σχέση δεν έχει με πραγματική άσκηση ανακατάληψης νήσου του Ε.Σ) που υποστηρίζεται από Apache longbow – F-16 C/D block 52 (σαν και αυτά στην Νορμανδία του 1944) και αρματαγωγά με αυτόματο πυροβόλο OTO Melara!!….

Καμία τύχη με τους τούρκους που θα κάνουν απόβαση με διαστημόπλοια Enterprise.

arkas
Guest
arkas

Μην αγχώνεστε , αυτό λεγε αποβίβαση και όχι απόβαση.
Σε απόβαση θα χρησιμοποιηθουν τα zurb.
ΑΛΛΑ πολυ δύσκολο εως απίθανο η 32ΤΑΞ ΠΝ να πραγματοποιησει ΑΠΟΒΑΣΗ.
Το πιθανοτερο σεναριο ειναι η αποστολη ενισχυσης σε νησι που θα εχει πληγει απο τουρκικη επιθεση, και θα διατελέσει ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ στο φίλιο κομμάτι του νησιού.
Για κανονική απόβαση δεν έχουμε ούτε τα μέσα και κυρίως ούτε τους αριθμούς. Με 1 ταξιαρχία δεν πας απόβαση ούτε στην Μάλτα.

x marine

Gunner
Member
Gunner

Σε απόβαση δεν θα χρησιμοποιηθούν τα Zubr σε αποβίβαση σε αφύλακτη ακτή σίγουρα. Εναντίον οργανωμένης ακτής με τίποτα.

arkas
Guest
arkas

Δεν θα επιμείνω απλά θυμάμαι ,οτι η φιλοσοφία ήταν να αποκτηθούν για την ταχύτητα τους, το κρίσιμο διάστημα μέχρι να βγεις στην ακτή, όπου τα αβακ έμοιαζαν με ακίνητους στόχους, Ειχα προλάβει αεροστρωμνα μικρά, του us navy μεταφοράς προσωπικού σε απόβαση και για τέτοια συζήταγαν τοτε, να επιχειρούν απο δεξαμενοπλοια και οχι τοσο μεγαλα οσο τα Ζουρμπ.

Ripmaker
Member
Ripmaker

αρκα γιατι οι τουρκοι τι ογκο δυναμεων θα εχουν αποβιβάσει στο νησι μεχρι να επέμβουμε εμεις? φανταζομαι πως ουτε αυτοι θα εχουν μπορεσει να πλυμμηρησουν το τόπο. Εξάλλου η κατάληψη νησου βαρια φυλασσόμενης οπως πχ η λημνος κτλπ δεν νομιζω οτι παιζει σαν σενάριο. απο την αλλη κανα Καστελόριζο θα το κανονιζαν πρώτα με χρηση ειδικών δυναμεων μικρου αριθμού κιολας και μεχρι να αρχίσουν να αποβιβάζουν άρματα θα ειχαμε τα ζουμπερι on their way ηδη. φανταζομαι τουλαχιστον…. (χωρια που το πιθανότερο ειναι να μας παρουν ακατοικητες νησιδες μονο προς διαπραγματευτικό ατου οταν πέσει το τηλ των αμερικανων για να σταματησουμε… Read more »

arkas
Guest
arkas

Οι τουρκοι εχουν ολόκληρη στρατια αιγαιου. Ειναι λάθος ολο το στήσιμο στον ΕΣ. Οι πεζοναύτες ειναι κατεξοχην ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ σχηματισμός σε μια χωρα με αμυντικό δογμα. Για το λόγο αυτό υπάρχει 1 μονο ταξιαρχια. Η οποία θα χρησιμοποιηθει τελικά λάθος σαν ποιοτικότερο πεζικό. Σε κανονικές συνθήκες μια ταξιαρχία θέλεις μόνο για να αγκιστρωθείς στην εχθρική φυλασσόμενη ακτή. Αν ήσουν χώρα με σκοπό να διεξαγεις ισοδύναμο τετελεσμένο με απόβαση σε εχθρικό έδαφος (οχι βραχονησιδες) θα ήθελες τουλάχιστον 1 σωμα στρατου εκπαιδευμένο σε τέτοιου είδους πόλεμο.

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Τι πιθανότητες υπάρχουν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση σε περίοδο πολέμου? Μάλλον καμία. Άρα σχεδόν αυταπόδεικτη σπατάλη πόρων, προσωπικού και μέσων. Μήπως θεωρείται ταμπού από το ΠΝ η απόσυρση των αρματαγωγών? Κρίμα, θα περίμενα το ΠΝ πιο τολμηρό και πιο κοντά στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Gunner
Member
Gunner

Τα Zubr τελικά χρησιμοποιήθηκαν από το ΠΝ στην άσκηση για ανακατάληψη βραχονησίδας.

https://www.youtube.com/watch?v=VxyePrG5I9U

Lesalaut
Member
Lesalaut

Μια ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι ικανή να πάρει την Ίμβρο, στα πλαίσια ισοδύναμου τετελεσμένου. Η 32 μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντεπιθετικά, και σε ένα τέτοιο σενάριο υπάρχει χώρος και για τα LST και για τα Zubr, μετά τα ελικόπτερα και τα φουσκωτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θα το γράψω εδώ μιάς που έχει σχέση με την άμυνα των νησιών μας. Όταν ήταν Α/ΓΕΕΘΑ ο στρατηγός Αντώνης Γράψας είχε πάει περιοδεία σε νησιά του Αντολικού Αιγαίου, με την τότε υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σε κάποια ακατοίκητα νησιά που υπήρχε φρουρά μας η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε σε αυστηρό τόνο τον Γράψα, ,,τι είναι αυτοί εδώ ??,,. Ο Γράψας της απάντησε ότι είναι στρατιωτικοί μας. Εκείνη πάλι σε αυστηρό τόνο τον ρώτησε ,,και τι δουλειά έχουν εδώ ??. Εκείνος της απάντησε ότι τους έβαλε ως φρουρά για να υπάρχει στρατιωτική παρουσία μας σε αυτά, για την εθνική μας άμυνα,,.… Read more »