Η Yeni Safak είναι ένα από τα ισχυρότερα φερέφωνα του καθεστώτος Ερντογάν στη Τουρκία. Δυο από τους αρθρογράφους της, ο Tamer Korkmaz και ο İbrahim Karagül, είναι από τους πιο φανατικούς προπαγανδιστές του Τούρκου Προέδρου που δε διστάζουν να διατυπώσουν ακόμη και εξωφρενικούς ισχυρισμούς για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της Άγκυρας.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι δεδομένη. ειδικά μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον δυο υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Δικαιοσύνης που το νομοσχέδιο τους κατονομάζει ως ευθέως υπεύθυνους για την παράνομη σύλληψη και κράτηση χωρίς απόδοση κατηγορίας του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και Αμερικανού πολίτη με την υπόνοια απλώς ότι συνεργάζεται με το κίνημα Γκιουλέν.

Πριν μερικές ώρες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με το Τούρκο ομόλογό του στη Σιγκαπούρη, όπου φέρεται να συμφώνησαν σε προσπάθεια επίλυσης των διαφορών των δυο χωρών.

H είδηση των κυρώσεων ωστόσο, δε θα μπορούσε να περάσει «αμαχητί» από τα τουρκικά ΜΜΕ που σχεδόν στο σύνολό τους, ελέγχονται από τον Έρντογάν. Όπως ήταν αναμενόμενο, τη σκυτάλη πήρε η Yeni Safak, μέσω των αρθρογράφων Tamer Korkmaz και İbrahim Karagül, οι οποίοι σε σχετικά τους άρθρα (δείτε εδώ και εδώ), κατηγορούν τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από 18 μήνες στη φυλακή, ως… πράκτορα της CIA που συνεργάστηκε στενά με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου 2016!

Ο Korkmaz πάει τη θεωρία συνωμοσίας ένα βήμα παραπέρα, παρομοιάζοντας τον Μπράνσον με τον τον πρώην πράκτορα της CIA Γκράχαμ Φούλερ, που ορισμένοι Τούρκοι πιστεύουν πως ήταν ο σταθμάρχης της CIA στη Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ στη πραγματικότητα ήταν ένα απλό χαμηλόβαθμο στέλεχος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο Δεκέμβριο, οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκία εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του Φούλερ, διότι υποτίθεται πως τη βραδιά του πραξικοπήματος ήταν στη Τουρκία και συμμετείχε στο πραξικόπημα. Ο Φούλερ φυσικά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η καλλιέργεια του κλίματος από τη Yeni Safak, αποτελεί ένδειξη πως η Άγκυρα δε πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του Μπράνσον.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξωγήινο θα τον ονόμαζαν αν κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους, οπότε το πράκτορας της CIA είναι – σχεδόν – αναμενόμενο.

  2. μπορεί στο μέλλον να είναι δοκιμο να δώσουμε το ονομα του πάστορα σε καμια πλατεία μας,ετσι οπως παει το πραγμα.

  3. Έτσι.Μπράβο παιδιά μου..Συνεχίστε εντατικά το έργο σας «Οι κακοί πραξικοπηματίες και οι φίλοι τους».Είστε σε καλό δρόμο και ανέλπιστος σύμμαχος της Ελλάδος ο Έρντο. Ευκαρία να «ωθήσουν» και τις συνομιλίες του Πομπέο και Τσαβούσογλου.

Comments are closed.