Επίσημο: Η προσφορά Patriot από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Τουρκία δεν είναι πια “στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, αφού ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Άγκυρας να δεχτεί την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων S-400, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ συγκεκριμένα, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε διπλωματική αντιπαράθεση εδώ και χρόνια για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα συστήματα S-400, τα οποία όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμβατά με την άμυνα του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για τα χαμηλού ίχνους μαχητικά αεροσκάφη F-35 που βρίσκονται σε υπηρεσία ή θα αποκτηθούν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στο Ρόιτερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι η προσφορά τους θα έπαυε να ισχύει εάν η Άγκυρα προχωρούσε στην αγορά του ρωσικού συστήματος: «Έχουμε ενημερώσει συνεχώς στην Τουρκία ότι η τελευταία μας προσφορά Patriot θα έφευγε από το τραπέζι αν έπαιρνε τους S-400. Η προσφορά μας για πώληση Patriot έχει λήξει».

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ καθορίζονται γενικά από συγκεκριμένους όρους που περιορίζουν το κόστος και τη διαθεσιμότητα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, οι όροι αυτοί έληξαν περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα που η Άγκυρα έκανε τις πρώτες παρελαβές του ρωσικού συστήματος S-400.

Ένας εκπρόσωπος του Raytheon αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι ήταν πολιτικό θέμα μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •