Πέθανε ο Πωλ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft και εξερευνητής ναυαγίων του Β’ ΠΠ

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πέθανε χθες 15 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών ο Πωλ Γκάρντνερ Άλλεν. Ήταν Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Έγινε γνωστός ως συνιδρυτής της Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς το 1975.

Τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ασχολήθηκε ενεργά με την έρευνα για χαμένα στρατιωτικά ναυάγια «υψηλού» προφίλ και πέτυχε ορισμένες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις ιστορικής αξίας.

Το 2016, ο Άλεν αγόρασε ένα σκάφος προμήθειας θαλάσσιων πλατφορμών προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτό, το οποίο ονόμασε RV Petrel.

Η ομάδα που προσέλαβε ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό του βυθισμένου ιαπωνικού θωρηκτού IJN Musashi οπότε και με άπλετη χρηματοδότηση από τον ίδιο, οι προοπτικές ήταν εξαιρετικές.

Το 2017, η ομάδα του Άλλεν εντόπισε το ναυάγιο του αμερικανικού καταδρομικού USS Indianapolis (CA-35) καθώς και του αντιτορπιλικού USS Ward (DD-139). Επίσης εντόπισε τα απομεινάρεια των ναυαγίων της ναυμαχίας των στενών του Σουριγκάο και της ναυμαχίας του κόλπου του Ορμόκ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ο εντοπισμός του ναυαγίου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Lexington (CV-2) στην θάλασσα των Κοραλλίων (που έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο αεροπλανοφόρο) και πιο πρόσφατα το καταδρομικό USS Juneau (CL-52).

Αυτονόητο είναι πως όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα αποκλειστικά λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας του Πωλ Άλλεν, καθώς οι εξερευνητικές αυτές επιχειρήσεις δεν είχαν προοπτικές εμπορικού κέρδους (το αντίθετο) παρά μόνο ιστορική αξία.

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos1
Member
Konstantinos1

Άραγε να υπάρχει και κάποιος που να ενδιαφέρεται για να βρει την πρώτη τριήρη στον κόσμο και να μάθουμε πώς ακριβώς ήταν κατασκευασμένη? Στη Σαλαμίνα υπάρχουν 240 ναυάγια. Για να μη μιλήσουμε για Ακτιο, (ρωμαϊκή εποχή) ή άλλες γνωστές τοποθεσίες με σημαντικές ναυμαχίες.Η μητέρα μου μου διηγιόταν ότι έβλεπε τα ναυάγια στο Ναυαρινο από το γυαλί της βάρκας, τι γίνεται εκεί πέρα, θα δούμε καμιά ολοκληρωμένη δουλειά? Ίσως και πάρκο αρχαιοτήτων.. Δίνω και έναν ιστότοπο για τη Σαλαμίνα. Αστικός μύθος? Ποιός ξέρει..Δε νομίζω να το μάθουμε σ’ αυτή τη ζωή.. Δεν είμαστε δα και Αγγλία με το Μary Rose ή… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έκανε απίστευτη δουλειά στο θέμα της εύρεσης ιστορικών ναυαγίων. Εδώ για να βρεθεί το ναυάγιο του ιστορικού υποβρυχίου Κατσώνης, και ειδικά να βιντεοσκοπηθεί, έγινε μεγάλη προσπάθεια για χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Τελικά αυτά τα πράγματα θέλουν ένα ιδιώτη που να ενδιαφέρεται, να έχει λεφτά και να θέλει να τα διαθέσει.

Sluf
Guest
Sluf

O Paul Allen, στον χώρο της αεροπορίας, είναι γνωστός για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές από Warbirds .
Το μουσείο του βρίσκεται Everetτ του Seattle και όλα τα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ : https://flyingheritage.org/Explore/FHCAM-Story.aspx