23.4 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Νοεμβρίου 2016!

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Νοεμβρίου 2016!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

pd366

Κυκλοφορεί 01 Νοεμβρίου

και εδώ

Αεροπλανοφόρο «Kuznetsov», Ήλθαν οι Ρώσοι και δια θαλάσσης

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της Ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία κατά του ISIS και την ταυτόχρονη υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, σειρά έχει τώρα η Αεροπορία του Ρωσικού Ναυτικού να συμβάλει στους στόχους της Μόσχας στην περιοχή με την έλευση του αεροπλανοφόρου Kuznetsov στη Μεσόγειο.

 Eurofighter Centurion, Typhoon New Gen

Έπειτα από 498 παραδόσεις αεροσκαφών, 747 παραγγελίες και σχεδόν 15 χρόνια υπηρεσίας το Eurofighter Typhoon είναι πλέον ένα πρόγραμμα ώριμο για την επόμενη φάση του. Οι εξελίξεις, βέβαια, στο «Ευρωμαχητικό» θα έπρεπε να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της κοινοπραξίας των χωρών που το γέννησαν. Με τη διαφοροποίηση όμως αναγκών και προτεραιοτήτων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο, οι προσπάθειας υπάρχουν αλλά είναι αποσπασματικές και περιορισμένες.

 Wonsan 2016, μέσα στην Αεροπορία της Βόρειας Κορέας

Η Πιονγκγιάνγκ άνοιξε -για πρώτη φορά στην ιστορία τής ΛΔΚ- τις πύλες τής αεροπορίας της με ένα airshow και φυσικά η Π&Δ δεν μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εξέλιξη. Σας παρουσιάζουμε τα μέσα της Αεροπορίας του Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και με την ευκαιρία ανασκοπούμε τα γνωστά στοιχεία της ιστορίας της αλλά και τη σημερινή της σύνθεση.

61ο Stormo, Αλλαγή σελίδας στη LecceGalatina

Στη «φτέρνα» της ιταλικής «μπότας» η αεροπορική βάση Lecce-Galatina είναι η «Καλαμάτα» της πολεμικής αεροπορίας της γειτονικής χώρας. Το 61ο Stormo που εδρεύει εκεί με τρία Gruppi και αποτελεί τον κύριο πυλώνα της αεροπορικής εκπαίδευσης της ΑΜΙ βρίσκεται σε φάση ευρείας αναδιοργάνωσης και αλλαγής σελίδας, καθώς αξιοποιεί σε υπηρεσία το νέο Leonardo-Finmeccanica Τ-346A (όπως είναι πλέον γνωστή η κοινοπραξία στην οποία έχει συγχωνευτεί η Alenia Aermacchi), την ιταλική έκδοση του M-346A Master. Το άρθρο μας που εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια παρουσίασης των εξελίξεων στη στρατιωτική αεροπορική εκπαίδευση- είναι η εισαγωγή ενός αφιερώματος στο θέμα, μιας και η Π&Δ πέταξε με το ιταλικό εκπαιδευτικό και το σχετικό άρθρο θα είναι και θέμα επόμενης αναφοράς μας.

Tουρκική Αεροπορία, «αναγέννηση» μετά το πραξικόπημα;

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και τα όσα ακολούθησαν μετά την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ισχυροποιήσει την εξουσία του έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με μέγεθος που αποτελεί παγόβουνο, αφού μικρό μόνο μέρος τους είναι προς το παρόν εμφανές. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο απ’ όλους με μαζικές εκκαθαρίσεις προσωπικού, που απομείωσαν σημαντικά την ισχύ της. Η προσπάθεια αναγέννησης της ΤΗΚ περνά μέσα από την εκπαίδευση νέων χειριστών, τομέας που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε υποδομές υποσχόμενες ανάκαμψη. Το πόσο ταχεία όμως μπορεί να είναι αυτή, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο ερώτημα στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση.

ΚΥΠΡΟΣ-ΝΕΜΕΣΙΣ 2016: Φύλακες-άγγελοι της Μεσογείου σε δράση

Η εμφάνιση του ISIS στη Λιβύη και τη χερσόνησο του Σινά από το 2014 έχει μεγιστοποιήσει την ανησυχία επέκτασης της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και οι χώρες της περιοχής προετοιμάζονται ανάλογα με εκπαίδευση και διεξαγωγή πολλών ασκήσεων συνεργασίας. Μια από αυτές διεξάγεται τακτικά μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου με αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των διαστάσεων που αφορούν την Έρευνα-Διάσωση, MEDEVAC και αποστολές ελέγχου θαλάσσιας ρύπανσης ύστερα από τέτοια περιστατικά.

F-16 AutoICAS, Τεχνολογία που σώζει ζωές

Πίσω από το προσκήνιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχείς έρευνες σε νέες τεχνολογίες θωρακίζουν την ασφάλεια πτήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η απώλεια ελέγχου, ο κίνδυνος πρόσκρουσης στο εδαφικό ανάγλυφο και οι εναέριες συγκρούσεις.

Airpower 2016, Χαμηλές πτήσεις στις αυστριακές Άλπεις

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το καλύτερο ίσως airshow στην ηπειρωτική Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, το Airpower 2016, στην αεροπορική βάση Zeltweg στην Αυστρία. Το σόου από την πλευρά των συμμετοχών μπορεί να μην έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών, οι διοργανωτές όμως έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα εντυπωσιακό θέαμα που ευχαρίστησε και τους πιο «σκληροπυρηνικούς» θεατές.

Ramex Delta, Τελευταία παράσταση

Χωρίς περίπλοκο ακροβατικό πρόγραμμα ή εντυπωσιακό διάκοσμο (με εξαίρεση το κύκνειο άσμα του), το ζευγάρι των Mirage 2000N ήταν από τις πιο δημοφιλείς ομάδες επιδείξεων στην κοινότητα των ευρωπαϊκών αεροποριών. Και στο φετινό RIAT η Ramex Delta έκανε την τελευταία της επίδειξη, κλείνοντας μια καριέρα δέκα και πλέον ετών με την ελπίδα των φίλων τής Αεροπορίας ότι ένα άλλο διάδοχο δίδυμο θα γεννηθεί σύντομα με ένα ζευγάρι Rafale.

 Grob G520NG, Eye in the sky

Η Grob είναι μια εταιρεία που πιστώνεται πολλές αεροπορικές καινοτομίες, ανάμεσά τους τη χρήση σύνθετων υλικών στη γενική αεροπορία. Το G520 EGRETT ΙΙ συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα σ’ αυτές και τώρα, σχεδόν τρεις δεκαετίες από την πρώτη πτήση του, επανέρχεται με νέες εκδόσεις για να υπηρετήσει έναν ρόλο στον οποίο υπήρξε πρωτοπόρο: την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών από μεγάλα ύψη.

 ΑΒ Λάρισας, Αεροπορικοί θησαυροί στην 110ΠΜ

Το 1995 η Π&Δ επισκέφτηκε την 110ΠΜ και κατέγραψε για πρώτη φορά τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της. Είκοσι ένα χρόνια μετά επιστρέφουμε στη Λάρισα για μια δεύτερη ματιά στους αεροπορικούς θησαυρούς της. Το ενδιαφέρον μας αυτήν τη φορά εστιάζεται όχι μόνο στα αεροσκάφη της Πτέρυγας, αλλά και στη συλλογή αεροσκαφών της 140 ΣΕΠΗΠ (Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών Ηλεκτρονικού Πολέμου) πρώην ΜΑΦΚ (Μικτό Αεροφωτογραφικό Κέντρο), που βρίσκεται εντός της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας και του γειτονικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας).

SpaceX, Θα αποικίσουμε τον Άρη… το 2022!

Ακόμη και πριν από μία δεκαετία τα όσα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ στο 67ο Διεθνές Αστροναυτικό Κογκρέσο θα μπορούσαν να είναι αποκυήματα φαντασίας ή ένα… καλό σενάριο ταινίας science fiction. Οι περισσότεροι όμως απ’ όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό, όπως και πολλά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι ο Μασκ είναι αρκετά φιλόδοξος για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν να… μαζεύουν τα 100.000 δολάρια, που κατά τον πολυδισεκατομμυριούχο επιχειρηματία θα κοστίζει -τελικά- το εισιτήριο χωρίς επιστροφή Γης-Άρη. Το όραμά του όμως είναι ακόμη πιο μεγάλο, με έναν στόλο 1000 διαστημοπλοίων που θα ξεχυθούν για να αποικίσουν το ευρύτερο ηλιακό σύστημα.

 Stratolaunch SystemsOrbital ATK, Συμμαχία τροχιακών εκτοξεύσεων

Οι Orbital ATK και Stratolaunch Systems ανακοίνωσαν στις αρχές Οκτωβρίου τη συνεργασία τους στην προσφορά υπηρεσιών τοποθέτησης δορυφόρων σε τροχιά, ολοκληρώνοντας το πλαίσιο που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2011. Έτσι, το όραμα του πολυδισεκατομμυριούχου Πολ Άλεν για τη σχεδίαση και την κατασκευή ενός γιγάντιου αεροπλάνου-φορέα, που θα μεταφέρει πυραύλους σε ύψος για άφεση και πυροδότηση, έχοντας περάσει από αρκετές συμπληγάδες, φαίνεται να βρίσκεται πλέον σε πιο ήρεμα νερά, χωρίς όμως να έχει αποφύγει όλους τους σκοπέλους της εξαιρετικά δυναμικής αγοράς υπηρεσιών δορυφορικών εφαρμογών.

Ρωσία-Τουρκία, Αναγκαστική συμμαχία διαφορών παρά συγκλήσεων…

Με κοινό χαρακτηριστικό τη διεθνή απομόνωση η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να συγκλίνουν σε μια ιδιότυπη συμμαχία διαφορών. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται σε στρατηγικό επίπεδο με αφορμή τη Συρία, ενώ το Κρεμλίνο έχει ως κυρίαρχη στρατηγική τη δυναμική επιστροφή του στις διεθνείς εξελίξεις μέσω υλοποίησης περιφερειακών κινήσεων γεωπολιτικής δυναμικής.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
tsimuha2

Ο κοσμος πρωτα ειδοποιει,λεει θα βαλω ενα εκτρωμα στο εξωφυλλο,δωστε χρονο στον αλλο να αντιδρασει.
Εχω μια μασκα ηλεκτροσυγκολλησης στο χωριο,αν το ηξερα απο χθες θα την εφερνα μαζι μου.

Manolis

Δεν ειδατε καλα αγαπητε, το νεο πρωτοτυπο του ΠΑΚ ΦΑ ειναι 🙂

tsimuha2

Γιατι ειπα ποτε οτι το PAK-FA ειναι ομορφο;

Manolis

Ειναι ομως Ρωσικο – και ξερουμε τις κρυφες αγαπες ορισμενων 🙂

tsimuha2

Κανεις βεβαια πως δεν καταλαβαινεις,αλλο πραγμα η προτιμηση σε κατι για τους χ,ψ λογους και αλλο η αντικειμενικοτητα αν ειναι ομορφο η οχι.

tsimuha2

Να μου θυμησετε να σας στειλω την “Ιστορια της ομορφιας” του Εκο για να δειτε τι πραγματικα ειναι ομορφο.

tsimuha2

Οχι μπρε ,σε συστημα Μπραιγ το εχω.

Προβοκάτωρ

Ναι φίλος, επιτέλους…EF

Mitsos_Mantzos

Απίθανο εξώφυλλο το eurofighter είναι τούμπανο, μυτόγκα, 2 τετράγωνες εισαγωγές, λεπτή σιλουέτα, δελτα πτέρυγα, και καναρτ, τι άλλο θέλεις; όσο για τα θέματα ανυπομονώ να διαβάσω βόρεια κορέα airshow. Πήγατε ως εκεί ρε θηρία;;;;;

Mitsos_Mantzos

Μπράβο ρε πτήση έχω τόσες πολλές ερωτήσεις παραδείγματος χάρη τον υπέρτατο τον είδατε; το παιδί με το μπλοκάκι ήταν εκεί; και ακόμα ένα εκατομμύριο ερωτήσεις για τα αεροπλάνα, αλλά θα περιμένω να διαβάσω το άρθρο πρώτα.0

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

0
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Αποκάλυψη από Ν. Δένδια: «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων»!

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Τουίτερ, «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κάτι το...

Συντριβή πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 στην Ισπανία (Εικόνες + Βίντεο)

Πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 της ισπανικής εταιρείας Compania de Extincion General de Incedios (CEGISA) συνετρίβη νωρίτερα σήμερα κοντά στα σύνορα Ισπανίας-Πορτογαλίας, ενώ συμμετείχε στην αντιμετώπιση...

Μαχητικό F-15 της Αμερικανικής Αεροπορίας έχασε ένα τμήμα βάρους οκτώ λιβρών ενώ πετούσε πάνω από την Οκινάουα

Μαχητικό F-15 της Αμερικανικής Αεροπορίας έχασε ένα τμήμα βάρους οκτώ λιβρών ενώ πετούσε πάνω από την Οκινάουα, αναφέρουν Ιάπωνες αξιωματούχοι.Το συμβάν έγινε το πρωινό...

Μ. Βέμπερ: Η συμφωνία Ελλάδος- Αιγύπτου ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα

ΑΠΕ - ΜΠΕΣυμφωνία που ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την πρόσφατη υπογραφή της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο...
- Advertisement -