Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΜΑΡΤΙΟΥ 2018!

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 02-03

 

Πρόγραμμα F-16V σε… «καλό δρόμο»

Όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές αρκετά από τα όσα περιγράφονται στο σχετικό άρθρο ίσως έχουν ήδη συμβεί και οι εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού F-16V να έχουν ήδη προχωρήσει, τηρώντας τα όσα είχαμε γράψει ήδη σε προηγούμενα τεύχη μας για «συμβασιοποίησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018». Οι πληροφορίες είναι ότι το θέμα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» αν και το… πόσος δρόμος απομένει ακόμη δεν διευκρινίζεται από καμία πλευρά.

Μέγας Αλέξανδρος 2018», Συνεκπαίδευση 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών–USMC

Έλληνες και Αμερικανοί Πεζοναύτες ασκήθηκαν από κοινού με ανταλλαγή τακτικών και διαδικασιών σε όλο το φάσμα τεχνικών αντικειμένων και χρήσης φορητού οπλισμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν βολές βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης σε στενή συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.

30e EscadreRafale F3R, Η κόψη του γαλλικού ξίφους

Η Base Aerienne (BA) 118 στο Mont de Marsan είναι η έδρα τριών Μοιρών Rafale. Επιστρέψαμε πρόσφατα στη νοτιοδυτική Γαλλία για μια νέα ματιά στην άλλη κόψη του γαλλικού ξίφους σε ειρήνη και πόλεμο που προσφέρει το omnirole μαχητικό στην έκδοση F3R.

ΠΑ: Όπλα μακρού πλήγματος, Ρομφαία Vs S-400

Με την εχθρική αεράμυνα να απλώνει όλο και αποτελεσματικότερα «απαγόρευση πρόσβασης/άρνηση περιοχής» τα όπλα μακρού πλήγματος αποτελούν μια ισχυρή πρόταση που διασφαλίζει ότι τα μαχητικά κρούσης μπορούν να παραμείνουν μακριά από τις επικίνδυνες ζώνες της επίγειας αεράμυνας . Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας αναλύουμε το πρόβλημα και τις εξελίξεις στα standoff weapons με έμφαση στις ελληνικές ανάγκες στην εποχή των F-16V αλλά και στην σκιά των μελλοντικών τουρκικών S-400 Triumf.

Κοινό Ευρωπαϊκό Άρμα και ελληνική συμμετοχή!

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για μια φιλόδοξη προσπάθεια τυποποίησης του ευρωπαϊκού αρματικού δυναμικού και κάλυψης των αναγκών κάποιων μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών εστιασμένο σε εκσυγχρονισμό Leopard 2Α4 προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τον Ελληνικό Στρατό όσο όμως και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ιρανικά UAV Saeghe, Δράση πάνω από το Ισραήλ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Φεβρουαρίου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Saeghe της Αεροπορίας των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGCASF  καταρρίφθηκε ενώ είχε ήδη διεισδύσει μέσα σε ισραηλινό εναέριο χώρο. Η πρώτη –όπως πιστεύεται- «πολεμική» επιχείρηση του ιρανικού ΜΕΑ (αντιγράφου του αμερικανικού RQ-170 που είχε αιχμαλωτιστεί παλαιότερα) ήταν μια αποστολή προπαγάνδας, προσπάθεια που απέτυχε αλλά είχε ευρύτερες και απρόσμενες επιπτώσεις, περιλαμβανομένης ίσως της μεγαλύτερης επιχείρησης κατά της συριακής αεράμυνας από το 1982 της κατάρριψης ενός F-16I.

Συρία, Η κατάρριψη του Su-25SM «o6 KOKKINO»

Στις 3 Φεβρουαρίου 2018 το Su-25SM («RF-95486) «06 ΚΟΚΚΙΝΟ», με πιλότο τον επισμηναγό Roman Filippov Nikolaevich (F215874) καταρρίφθηκε καθώς πετούσε πάνω από το χωριό Saraqib στην επαρχία Idlib της Συρίας παρέχοντας  εγγύς υποστήριξη σε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με ρουκέτες S-8 από τους τέσσερις καλάθους B-8M1 που μετέφερε. Ποιος όμως ήταν υπεύθυνος για την κατάρριψη και τι αδυναμίες αποκάλυψε η απώλεια;

ΑΒ Ελευσίνας, εκτός ενεργείας αεροσκάφη, Πολεμώντας τη λήθη στην 112ΠΜ

Στο τέταρτο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη», μετά την επίσκεψή μας στην 110ΠΜ (Π&Δ Νο 366), την 111ΠΜ (Π&Δ Νο 370) και την 113ΠΜ (Π&Δ Νο 374) βρεθήκαμε στην ΑΒ Ελευσίνας και την 112 Πτέρυγα Μάχης, για να εξερευνήσουμε τους πολλούς αεροπορικούς θησαυρούς που κρύβονται εκεί!

75 χρόνια Fliegerschiessen Axalp, Φωτιά στις Άλπεις!

Η άσκηση-επίδειξη της Ελβετικής Αεροπορίας στις πλαγιές των Άλπεων χαρίζει μοναδικές στιγμές στους τολμηρούς και αποφασισμένους, που έχουν το κουράγιο να φτάσουν στο πεδίο Ebenfluh στα 2.250 μέτρα! Για όσους… δεν βρέθηκαν εκεί τον περασμένο Οκτώβριο, τους μεταφέρουμε τη δράση μέσα από τις σελίδες μας.

Povitryani Syly Ukrayiny, Μαχητικά πρώτης γραμμής

Με την Ουκρανική Αεροπορία έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές (ανάμεσα σε αυτές και στην Π&Δ Νο 335, «PSU, Στη σκιά του ρωσικού γίγαντα»). Τα όσα ακολουθούν, επικεντρωμένα στα μαχητικά πρώτης γραμμής, επικαιροποιούν το αεροπορικό σκηνικό σε μια ευαίσθητη περιφέρεια της Ευρώπης. Ένα δεύτερο μέρος για τα ουκρανικά ελικόπτερα θα ακολουθήσει σε προσεχές τεύχος μας.

Ka-226T, Mικρό Kamov με μεγάλες δυνατότητες

Τον Νοέμβριο του 2017 η Π&Δ, προσκεκλημένη με μια ομάδα άλλων Δυτικών μέσων του ειδικού Τύπου, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Mil Moscow Plant και τα συνεργαζόμενα εργοστάσια στο Ulan-Ude. Μια από τις εκπλήξεις στη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν το μικρό Kamov Ka-226Τ, που εισήλθε σε μαζική παραγωγή τον Ιανουάριο του 2018.

Ασφάλεια Πτήσεων 2017, Στατιστική ανωμαλία ή απλώς… τύχη;

Το 2017 συνεχίστηκε η τάση που καταγράφουμε εδώ και καιρό για όλο και ασφαλέστερες αερομεταφορές. Η «διόρθωση» όμως του 2017 είναι τόσο θεαματική, ώστε πολλ0ί την ανάγουν είτε σε στατιστική ανωμαλία που θα εξομαλυνθεί σε βάθος χρόνου ή απλώς σε… τύχη. Ήδη, όσοι υποστήριξαν ότι βαίνουμε προς την απόλυτη ασφάλεια πτήσεων χωρίς απώλειες ζωών, φαίνεται να διαψεύδονται από τις πρώτες εβδομάδες του 2018!

Falcon Heavy, Διαστημικός Κυρίαρχος;

Στις 6 Φεβρουαρίου, έπειτα από μια μακρά αναμονή και αρκετές αναβολές της τελευταίας στιγμής, η SpaceX έγραψε νέες σελίδες Ιστορίας στην προσπάθεια εξερεύνησης του Διαστήματος με την επιτυχημένη εκτόξευση του υπέρ-βαρέως πυραυλικού φορέα Falcon Heavy. Τη στιγμή που ο πύραυλος χανόταν καθ’ οδόν προς την ανώτερη ατμόσφαιρα και οι δυο επιταχυντές του επέστρεφαν για προσγείωση και επιτυχημένη ανάκτηση, το όραμα του ιδιοκτήτη της Έλον Μασκ για έναν «διάδοχο» στον Saturn V του προγράμματος Apollo έγινε πραγματικότητα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Παγκοσμιοποίηση: Επιστρέφοντας στον άνθρωπο…;

Η ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, ο υπερπλουτισμός και η ισχυροποίηση του αμφιλεγόμενου ρόλου των ΜΚΟ στη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων χαρακτηρίζουν την παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο, καθώς οι σημερινές διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν για την υποχώρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στη μετασοβιετική περίοδο, η κατάχρηση της τραπεζικής λογικής των αριθμών φαίνεται πως προβληματίζει τα κέντρα λήψης αποφάσεων για την επιστροφή στις ανθρώπινες αξίες.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
seb
Member
seb

Μμμμ, χορταστικό φαίνεται! Τι ώρα ξεκινάει η διανομή είπαμε;

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Καλησπέρα.Συνήθως κάθε νέο τεύχος της Π&Δ βρίσκεται στα περίπτερα της Ρόδου μετά από 4-5 ημέρες από την αρχική διανομή στην Αθήνα.Μπορεί να γίνει κάτι γι’αυτό;Ευχαριστώ.

tsimuha
Guest
tsimuha

” Μια από τις εκπλήξεις στη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν το μικρό Kamov Ka-226Τ”

Εκπληξη ως προς τι;
H Kamov παντα ειχε μικρα ελικοπτερα, ΚΑ-15, ΚΑ-18, ΚΑ-26, ΚΑ-126.

ΚΤ
Guest
ΚΤ

Μήπως θα έχετε στο μέλλον στρατιωτικούς θησαυρούς από παροπλισμένα οχήματα και άρματα του ΕΣ; Στήν ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ πριν λίγα χρόνια, είδαμε για τα πλοία του ΠΝ στην Κρήτη.

ikaros
Member
ikaros

Αν θυμάμαι καλά το ένθετο ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ συνόδευε την ΠΤΗΣΗ 1997-1998-1999. Πριν λίγα χρόνια δεν το λες.

trackback

[…] ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ KORYFAIO RAFALE F3R https://www.ptisidiastima.com/pd-382-march-2018/ […]