26.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η «Πτήση & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΥ 2018!

Η «Πτήση & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΥ 2018!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κυκλοφορεί αύριο 1η Ιουνίου

Η «επόμενη μέρα» ΓΙΑ F-16V και P-3HN

Με την υπογραφή της LOA για τον εκσυγχρονισμό F-16V δρομολογήθηκε, τουλάχιστον στο γενικό του πλαίσιο το σχετικό πρόγραμμα, αν και ο δρόμος για την ολοκλήρωσή του είναι μακρύς, ενώ το παράπλευρο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Block 50 αποτελεί ακόμη όραμα. Την ίδια στιγμή το αεροσκάφος P-3B «744» του προγράμματος αναβάθμισης των Orion του ΠΝ προετοιμάζεται να παραδοθεί για χρήση. Εξετάζουμε την «επόμενη μέρα» και στις περιπτώσεις αναφορικά και με τον ρόλο της ΕΑΒ.

2ο ΣΥΑΣ Κένταυροι και Πήγασοι στα Μέγαρα

Σε μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν και σε επόμενα τεύχη παρουσιάζουμε τα Συγκροτήματα και τις μεγάλες μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, με μια διαφορετική ματιά από τα συνηθισμένα ρεπορτάζ μας, τα μέσα τους και τους άνδρες και τις γυναίκες που τα πετούν, τα συντηρούν και τα υποστηρίζουν. Δικαιωματικά την πρώτη θέση έχει το 2ο Συγκρότημα ΑΣ στα Μέγαρα, στην κοιτίδα του Όπλου.

F-16C/D Block 30, Το μέλλον των PXI

Στον απόηχο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16, τα 32 Block 30 που αξιοποιεί η 330Μ αναζητούν μέλλον. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί υπέρ της διατήρησής τους, ίσως και με αλλαγή ρόλου έναντι της πώλησης κάποιων ή εντέλει όλων, υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα παλαιότερα αυτά μαχητικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 Armee de l’Air, Adieu Mirage 2000N!

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποσύρει τα Mirage 2000N, τα αεροπλάνα που σήκωσαν το βάρος της πυρηνικής αποτροπής, έπειτα από 30 χρόνια λαμπρής επιχειρησιακής καριέρας.

Leopard 2HEL vs M60T1 Firat

Το M60T1 Firat είναι η πλέον εκσυγχρονισμένη έκδοση του Μ60T Sabra του Τουρκικού Στρατού. Για την Ελλάδα η μελέτη του και τα συμπεράσματα της επιχειρησιακής του απόδοσης οδηγούν σε χρήσιμες συγκρίσεις σε σχέση με τα ελληνικά Leopard 2HEL και όχι μόνο.

Saab Swordfish, Αεροναυτικός ASW θηρευτής

To πρόγραμμα της σουηδικής εταιρείας παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης του Erieye ως GlobalEye (Π&Δ 384, «AEW&C τρίτης γενιάς») βασισμένο -στην κύρια έκδοσή του- στην ίδια πλατφόρμα, το business jet Bombardier Global 6000. Αν και δεν ξεκίνησε με παραγγελίες όπως το «ομόσταβλό» του ΑΣΕΠΕ, η εξέλιξή του συνεχίστηκε και ήδη επιχειρεί διείσδυση στη διεθνή αγορά βάζοντας υποψηφιότητα για την απαίτηση νέου ΑΦΝΣ της Νότιας Κορέας. Swordfish όμως και P-8A (μαζί με το ίδιας νοοτροπίας P-1) εκφράζουν δυο διαφορετικές σχολές στον ASW από αέρος που αναλύουμε πλήρως στο άρθρο μας.

Baltic Air Policing 2018: RDAF, Οι Δανοί είναι εδώ!

Για έκτη φορά στην ιστορία της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης παροχής αεροπορικής αστυνόμευσης στις χώρες τα Βαλτικής η Βασιλική Αεροπορία της Δανίας (RDAF) ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα για την πρώτη περίοδο του 2018, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, με τη μεταστάθμευση τεσσάρων F-16AM στην αεροπορική βάση Siauliai στη Λιθουανία. Βρεθήκαμε μαζί τους… στον αέρα!

Real Thaw 2018: Πολυεθνική συνάντηση στη Monte Real

Στην μεγαλύτερη ετήσια άσκηση της Πορτογαλικής Αεροπορίας με όλα τα μέσα και τις μονάδες που διαθέτει επιδεικνύεται όχι μόνο το επίπεδο διαθεσιμότητας, αλλά και προετοιμάζεται η Forca Aerea Portuguesa τόσο για τις υποχρεώσεις της εντός της επικράτειας της χώρας της Ιβηρικής όσο και για τις διεθνείς εκπαιδεύσεις και αποστολές που αναλαμβάνει όλο και περισσότερο

 Aerion AS2, Υπερηχητική επιχειρηματικότητα

Έπειτα από τη μακρά αναζήτηση ενός μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού εταίρου η Aerion ίσως βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στην κατασκευή του πρώτου υπερηχητικού business jet μετά τη συμμαχία της με τη Lockheed Martin και την εξελισσόμενη συνεργασία με την General Electric. Τα δύσκολα εμπόδια όμως βρίσκονται μπροστά, με την ανάγκη ανασχεδίασης του αρχικού αεροσκάφους SBJ, ώστε να είναι συμβατό με τους όλο και αυστηρότερους περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς, αλλά και για να προσφέρει ελκυστικό προϊόν σε μια πολύ ιδιαίτερη αγορά.

Mars InSight, Καταγράφοντας τον «σφυγμό» του Άρη

Στις 5 Μαΐου 2018 ένας πύραυλος Atlas V 401 εκτοξεύθηκε με επιτυχία από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια και έγινε η πρώτη διαπλανητική αποστολή της NASA από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, που χρησιμοποιείται συνήθως για επίτευξη πολικών τροχιών και για στρατιωτικά φορτία. Το γεγονός σηματοδότησε την έναρξη της αποστολής του βολιστήρα InSight με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη, μια από τις πρώτες νέες προσπάθειες της συνεχιζόμενης εξερεύνησής του στον καινούργιο κύκλο που ξεκινά με την εγγύτερη περιοδική προσέγγιση του Άρη στη Γη και τη σημαντική συρρίκνωση του χρόνου του ταξιδιού που προσφέρεται.

Royal Air Force, Επί Ψυχρού Πολέμου (1945-1991)

Στο πλαίσιο του γενικότερου αφιερώματός μας για τα 100 χρόνια της Βασιλικής Αεροπορίας επικεντρωνόμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο που υπήρξε για τη RAF μια κρίσιμη περίοδος, στην οποία οι μεν τεχνολογικές εξελίξεις αποδείχτηκαν ραγδαίες (με συνέπεια τη συνεχή αλλαγή πτητικών μέσων), οι δε περικοπές δαπανών δημιούργησαν πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της επέδειξαν -όπως πάντα- αφοσίωση στο καθήκον, είτε διατηρώντας την ειρήνη στην Ευρώπη είτε πολεμώντας εκτός των συνόρων της Γηραιάς ηπείρου.

ΕE: πανικός από την εξωτερική πολιτική Τραμπ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αντίληψη της ΕΕ ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στην Ουάσιγκτον για την άμυνά της, η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οι νέες πολιτικές εξελίξεις στη Βαγδάτη και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ μορφοποιούν τις διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής του σημερινού Αμερικανού προέδρου.

 

 

 

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

27 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti

Καλοτάξιδο!!! Καλημέρα!!!

tsimuha

Eπιτελους ενα καθαροαιμο δυτικο τευχος, χωρις τις ρουσικες αηδιες. μπραβο.

Flight

Και το Baltic Air Policing γιατί το γράψαμε τότε;

Ulysses

Το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει ως “полет и космос” και θα ανταλλάσσεται με βερίκοκα.

Mitsos_Mantzos

Ωραία θέματα. Και ένα υπέροχο ελληνικό τοπίο στο στο εξώφυλλο, με το πανέμορφο NH90. Εάν στη θέση της Μπαχατελας χιουι ηταν ακόμα ενα NH ακομα καλύτερα. Μιλάμε για τρελά ότι πιο σύγχρονο υπάρχει πετάει μαζί με ότι πιο παλιό υπάρχει.

S.O.H. Ηλεκτρικό ρεύμα διαπέρασε το κορμί μου. Τι καλύτερο υπάρχει από αυτό το ελικόπτερο, τι πιο τούμπανο, τι πιο όμορφο;
Όχι σαν κάποιους αναγνώστες που ονειρεύονται να είχαμε αυτή την κουτσομούρα το σούπερ πούμα( έστω και για λόγους οικονομικούς), που όταν κατεβαίνει στο νερό να μαζέψει τον διασώστη μαζεύονται όλα τα ψάρια γύρω του.

Γ.Μ.

Προτείνω τον κωδικό “NH-90SOH (sic)”… 🙂

Manolis

δηθεν “SOH” λεμε τωρα…

Spyros

Αν ζούσαμε σε χώρα με ορθολογικούς εξοπλισμούς και με αγάπη στην αεροπορία (δηλ. που δεν τιμωρεί/απαγορεύει σε ιδιώτες να ασχολούνται με αυτήν), η παραπάνω φωτογραφία, ακριβώς ως έχει, θα μπορούσε να απεικονίζει ένα ενεργό ελικόπτερο της ΑΣ, μαζί με ένα καλοσυντηρημένο παλαιό της μέσο, που θα διατηρούνταν σε λειτουργική κατάσταση πχ από μια ένωση φίλων ιπτάμενων & μηχανικών (απόστρατων, ή εν ενεργεία ή απλώς φίλων) των ΕΕΔ.

Μεγάλο το “αν” μου, ε;

Houdini

Αναφορά στο φετινό Tiger Meet δε θα έχει ε; 🙁

Dimitris

Καλες Πτησεις καποιο αρθρο για τα C130H τ εχουμε ξεχασει

Manolis

Καλη ιδεα. Να κανετε ενα αρθρο με εμφαση στα γκραφιτι που εχουν τα C-130Η της “Μοιρας Ηρακλης ΕΑΒ”.

gkas1973

Καλημέρα,

Εχουμε κάποιο νέο για την ηλεκτρονική έκδοση; Όχι τίποτα άλλο αλλά μαζεύονται πολλά τεύχη και διαμαρτύρεται το έτερον ήμιση.

Manolis

Διαχρονικο προβλημα αυτο τελικα. Προσεχε μην σου πεταξει κανενα “κατα λαθος”.

tsimuha

H δικη σου ας πουμε μπορει να πεταξει “κατα λαθος” τα τευχη 2-6-11 στον ταδε καδο την ταδε ωρα;

Manolis

Οχι, τα πρωτα τευχη ειναι κλειδωμενα και ασφαλισμενα σε πυραντοχο φοριαμο, τα τελευταια κυκλοφορουν καπως αδεσποτα. Εχω ομως και καμποσα διπλά απο καποιου το έτερον ήμιση που οντως τα πεταξε. Μιλαμε για τευχη δεκαετιας ’80 σε αρχειακη κατασταση, ατσαλακωτα.

tsimuha

Αρα θα παρω ολο το φοριαμο!

Manolis

Mολων Λαβε!

Spirit

Βλέπω το χιούι και λέω να παραγγείλω 40+14 Η145Μ με απόλα χωρίς κρεμμύδι.

ARIS1914

Πολύ ωραία θεματολογία όπως πάντα. Επιτρέψτε μου μία άσχετη ερώτηση ως προς το θέμα. Πως μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο παλιό τεύχος;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην...

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

Αμερικανική Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε...

Δυο Beechcraft King Air 350C για το ΕΚΑΒ!

Δυο δικινητήρια στροβιλοελικοφόρα King Air 350C θα ενταχθούν στον στόλο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δωρεάς ύψους 25 εκατ. ευρώ του...

Δήλωση Α. Γεωργιάδη μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την DFC συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ που...

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Ιουλίου 1716: Ναυμαχία του Dynekilen, “δρυός πεσούσης, πάς ανήρ ξυλεύεται”

- Λίγο μετά την ήττα της Σουηδίας στη μάχη της Πολτάβα εναντίον του τσάρου Πέτρου του Μεγάλου, ο Φρειδερίκος ο 4ος, βασιλιάς της...

Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker για την Αργεντινή, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 27 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων M1126 Stryker ICV στην Αργεντινή, με εκτιμώμενο κόστος $100 εκατομμύρια.Σύμφωνα...
- Advertisement -