6.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

- Advertisement -

Κυκλοφορεί ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 

————————————————————————–

Παράδοση P-3B «ενδιάμεσης λύσης» Παραλαβή Kiowa Warrior


Σε τελετή -που μάλλον γιόρτασε προκαταβολικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B- πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της EAB το Orion P-3B «ενδιάμεσης λύσης» «744» που 20 και κάτι μήνες καθυστερημένο καλείται να υλοποιήσει την ανάκτηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που είχαν απολεστεί από το 2010 (επαναπιστοποίηση χειριστών, πληρωμάτων αποστολής και τεχνικών).

Παράλληλα στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η παραλαβή των OH-58D, έξι έτοιμων προς χρήση για την ενατατικοποίηση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων για σταδιακή αξιοποίηση.

USAF: Lightning II vs Super Eagle, δεν υπάρχει δίλημμα!


Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου που κατατέθηκε προς έγκριση στο Κογκρέσο για το 2020 περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για την έναρξη αγοράς F-15EX. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι ίσως η Αμερικανική Αεροπορία βρεθεί προ του διλήμματος να επιλέξει ανάμεσα στα μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοια πιθανότητα. Θα αποκτήσει και τα δυο αλλά με μια υποσημείωση την οποία και αποκαλύπτουμε!

TF-X, Aksungur, MUFS, Τουρκικές φιλοδοξίες σε αεροδιαστημικό ορίζοντα


Η πρόσφατη Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας-IDEF που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 30 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2019 αποσαφήνισε κάποιες από τις πτυχές των τουρκικών φιλοδοξιών στον αεροδιαστημικό τομέα, προεξάρχοντος του προγράμματος TF-X, του χώρου των Μη Επανδρωμένων  Αεροσκαφών MALE αλλά και των πυραυλικών φορέων τοποθέτησης μικρών δορυφόρων σε τροχιά.

Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Επιχείρηση Clemenceau


Σε συνέχεια της πρόσφατης αναφοράς μας στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού στη διάρκεια των γενικών δοκιμών πριν από την πρώτη του επιχειρησιακή ανάπτυξη (Π&Δ 394), βρεθήκαμε ξανά στο κατάστρωμά του όταν το πλοίο βρισκόταν στα νερά της Κύπρου, στην απαρχή τής Επιχείρησης Clemenceau, που το φέρνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και τη Σιγκαπούρη.

Aeronautica Italiana, Φρουροί στις ευρωπαϊκές εσχατιές


Η αεροπορική αστυνόμευση, μια από τις κύριες επιχειρήσεις του NATO, μπήκε πρόσφατα και στην ελληνική πραγματικότητα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΠΑ έναντι των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Η σχετική υπηρεσία που υλοποιεί η Συμμαχία για την προστασία του ισλανδικού εναέριου χώρου παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, τις οποίες αναζητήσαμε μαζί με το κλιμάκιο της Ιταλικής Αεροπορίας, που για τέταρτη φορά ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα με μια «ευτυχή συγκυρία» κατά την επίσκεψή μας, την «εγγύς επαφή» με ένα ζευγάρι «Bear-F»!

USMC VMAQ-2 «Death Jesters», Prowler στη σύνταξη


Η 8η Μαρτίου 2019 ήταν μια σημαντική μέρα για τη αμερικανική ναυτική αεροπορία και το Σώμα των Πεζοναυτών με την τελευταία πτήση EA-6B στην επίσημη απόσυρση του τύπου και τη διάλυση της έσχατης Μοίρας που αξιοποιούσε τα Prowler, της VMAQ-2 «Death Jesters». Το αεροπλάνο της Grumman γνώρισε την πλέον μακροχρόνια καριέρα από οποιοδήποτε άλλο με το USMC και η απομάκρυνσή του τερματίζει την ανεξαρτησία τού Σώματος σε υποστήριξη ειδικευμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικού πολέμου/ηλεκτρονικής κρούσης.

Fuerza Aerea Hondurena, «Αντίπαλο Δέος» στην Κεντρική Αμερική


Σε συνέχεια της αναφοράς μας στη Fuerza Aerea Salvadorena, την πολεμική αεροπορία του Ελ Σαλβαδόρ στο προηγούμενο τεύχος μας, συνεχίζουμε εξωτικά στην Κεντρική Αμερική ρίχνουμε μια ματιά στο «αντίπαλο δέος» της, την Αεροπορία της Ονδούρας-FAH (Fuerza Aerea Hondurena), με την οποία συγκρούστηκε στον διαβόητο «Πόλεμο των 100 ωρών» (ή «Πόλεμο του Ποδοσφαίρου»), και στη σύντομη διάρκειά του σημειώθηκαν και οι έσχατες αερομαχίες ανάμεσα σε ελικοφόρα μαχητικά!

Grupo 43 CL-215T, Στην πυροσβεστική άμυνα των Βαλεαρίδων


Στη διαρκή αναζήτησή μας για εφαρμογές αεροπυρόσβεσης πήγαμε να γνωρίσουμε τους υπερασπιστές των Βαλεαρίδων με την ιδιαιτερότητα που έχει εκεί η μεταστάθμευση CL-215T του 43ου Grupo.

Leonardo AW609, Ήρθε η ώρα των εμπορικών Tilt-Rotor;


Τα αεροσκάφη περιστρεφόμενων πτερύγων (rotorcraft) με δυνατότητα κλίσης των στροφείων τους (tilt-rotor) υπόσχονταν πολλά από τη στιγμή που εμφανίστηκαν, προσφέροντας την πιθανότητα να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα των ελικοπτέρων και να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους. Μέχρι σήμερα όμως παρέμεναν αποκλειστικά μέσα για στρατιωτικές εφαρμογές κι έτσι η απόπειρα της Leonardo να εισαγάγει το πρώτο μοντέλο σε εμπορική υπηρεσία, αν στεφθεί με επιτυχία και δεν αποτελέσει άλλον ένα «διάττοντα» αστέρα, θα γίνει ορόσημο στην Αεροπορική Ιστορία.

Blue Moon: O δρόμος προς τη Σελήνη της Blue Origin;

Ο συνήθως μυστικοπαθής για τις διαστημικές του επιδιώξεις τρισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος ξεδίπλωσε στις 9 Μαΐου το όραμά του για το πρόγραμμα Blue Moon με στόχο την πρόσβαση και εξερεύνηση της Σελήνης. Το θέμα έγινε σχεδόν αμέσως αντικείμενο αντιπαράθεσης με τον αιώνιο αντίπαλό του, τον ιδιοκτήτη της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος έχει τις δικές του φιλοδοξίες «επιστροφής στη Σελήνη», όχι μάλιστα απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της NASA!

NASA Artemis, Πρόγραμμα επιστροφή στη Σελήνη με την «αδελφή» του Apollo


Το όνομα της θεάς του κυνηγιού και του Φεγγαριού της ελληνικής μυθολογίας, της δίδυμης αδελφής του Απόλλωνα, επέλεξε η NASA για την αποστολή «Επιστροφή στη Σελήνη» το 2024, υλοποιώντας την επείγουσα φιλοδοξία της κυβέρνησης Τραμπ.

ΤΑΜΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ, ΠΝ, 32η ΤΑΞΠΝ, Προβολή ισχύος στο Ανατολικό Αιγαίο

 
Επιβιβαστήκαμε στο αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και παρακολουθήσαμε από κοντά την άσκηση μικρής κλίμακας ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/19 που ολοκλήρωσε με επιτυχία η Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) του ΠΝ σε συνεργασία με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» καταγράφοντας  μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη διασφάλιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την τουρκική απειλή.
 

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Στο πλευρό των φυλάκων των θαλασσών μας


Οι εθνικοί ευεργέτες δεν βρίσκονται μόνο στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας αλλά και στη σημερινή καθημερινότητα, αφού οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι προστρέχουν πάντα όταν η πατρίδα τους έχει ανάγκη. Μια πρόσφατη δωρεά που ανακοινώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό αποκάλυψε μια ιδιαίτερα αξιέπαινη σειρά πρωτοβουλιών, που σίγουρα καλεί μιμητές!

Northrop YF-23 Black Widow II, το άλλο Advanced Tactical Fighter


H πορεία της ετέρας υποψηφιότητας στην αναζήτηση της Αμερικανικής Αεροπορίας για ένα Προηγμένο Τακτικό Μαχητικό, το πρώτο μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει τις συμβατικές σχεδιάσεις που βασίζονταν αποκλειστικά στο δίπτυχο των επιδόσεων «ταχύτερα» και «ψηλότερα», πηγαίνει πλέον πίσω τρεις δεκαετίες. Η μονομαχία εκείνη ανέδειξε νικητή το YF-22, αλλά ο χαμένος, η υποψηφιότητα του YF-23 της Northrop, εξακολουθεί να ασκεί τη δική της γοητεία. Αναφερόμαστε σε αυτήν μέσα από ένα άρθρο σε δύο μέρη.

Τραμπ-Πούτιν: το φιλικό, αλλά «σπασμένο» τηλέφωνο…

Παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συνομιλούν φιλικά στο τηλέφωνο οι χώρες τους συγκρούονται σε πολλαπλά μέτωπα γεωπολιτικής περιφερειακής επιρροής. Η Ουάσινγκτον του Τραμπ εγκλωβισμένη σε έναν ατέρμονα κύκλο εσωτερικής ενδοσκόπησης πολιτικών και δικαστικών προεκτάσεων παραχωρεί περιθώριο δράσης στην Μόσχα του Πούτιν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν Φεβρουάριο οι Γάλλοι με βελτιωμένη πρόταση για τις Gowind

135
Καθώς, και περιέργως, το ενδιαφέρον της αμυντικής κοινότητας έχει εστιασθεί στις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και στην πιθανή ημερομηνία εκλογών, σημαντικά προγράμματα...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Ιανουαρίου 1923: Η ανταλλαγή πληθυσμών με την...

0
Υπογράφεται στη Λωζάνη της Ελβετίας η συνθήκη ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου 1.500.000 Έλληνες της Ανατολής και 500.000 Τούρκοι της Ελλάδας...
- Advertisement -
Card image

December #31 Δεκέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Πυραυλικές απειλές του Ερντογάν: Ιδού τι κρύβει ο νεοσουλτάνος που εζήλωσεν τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι εξοργιστικές και άνευ προηγουμένου τουρκικές απειλές περί πυραυλικού πλήγματος στην Αθήνα δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ώρες στην επικαιρότητα και...

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 31, Δεκέμβριος 2022!

To καινούργιο τεύχος μας Νο31, Δεκέμβριος 2022  κυκλοφορεί πανελλαδικά  την Παρασκευή 02-12-2022 και ηλεκτρονικά ΕΔΩ ΠΝ: Φρεγάτες, Κορβέτες, ΤΠΚ, Υποβρύχια. Πως θα «βγουν» οι αριθμοί…  Από...

Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Μπάνος στο webinar της “ΠΤΗΣΗΣ”: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τις ΜΕΚΟ

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτικού συνεδρίου MAST Med 2022 που έγινε στην Αθήνα, το περιοδικό ΠΤΗΣΗ και οι ιστοσελίδες μας,...