- Advertisement -

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

- Advertisement -

Κυκλοφορεί ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 

————————————————————————–

Παράδοση P-3B «ενδιάμεσης λύσης» Παραλαβή Kiowa Warrior


Σε τελετή -που μάλλον γιόρτασε προκαταβολικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B- πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της EAB το Orion P-3B «ενδιάμεσης λύσης» «744» που 20 και κάτι μήνες καθυστερημένο καλείται να υλοποιήσει την ανάκτηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που είχαν απολεστεί από το 2010 (επαναπιστοποίηση χειριστών, πληρωμάτων αποστολής και τεχνικών).

Παράλληλα στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η παραλαβή των OH-58D, έξι έτοιμων προς χρήση για την ενατατικοποίηση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων για σταδιακή αξιοποίηση.

USAF: Lightning II vs Super Eagle, δεν υπάρχει δίλημμα!


Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου που κατατέθηκε προς έγκριση στο Κογκρέσο για το 2020 περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για την έναρξη αγοράς F-15EX. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι ίσως η Αμερικανική Αεροπορία βρεθεί προ του διλήμματος να επιλέξει ανάμεσα στα μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοια πιθανότητα. Θα αποκτήσει και τα δυο αλλά με μια υποσημείωση την οποία και αποκαλύπτουμε!

TF-X, Aksungur, MUFS, Τουρκικές φιλοδοξίες σε αεροδιαστημικό ορίζοντα


Η πρόσφατη Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας-IDEF που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 30 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2019 αποσαφήνισε κάποιες από τις πτυχές των τουρκικών φιλοδοξιών στον αεροδιαστημικό τομέα, προεξάρχοντος του προγράμματος TF-X, του χώρου των Μη Επανδρωμένων  Αεροσκαφών MALE αλλά και των πυραυλικών φορέων τοποθέτησης μικρών δορυφόρων σε τροχιά.

Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Επιχείρηση Clemenceau


Σε συνέχεια της πρόσφατης αναφοράς μας στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού στη διάρκεια των γενικών δοκιμών πριν από την πρώτη του επιχειρησιακή ανάπτυξη (Π&Δ 394), βρεθήκαμε ξανά στο κατάστρωμά του όταν το πλοίο βρισκόταν στα νερά της Κύπρου, στην απαρχή τής Επιχείρησης Clemenceau, που το φέρνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και τη Σιγκαπούρη.

Aeronautica Italiana, Φρουροί στις ευρωπαϊκές εσχατιές


Η αεροπορική αστυνόμευση, μια από τις κύριες επιχειρήσεις του NATO, μπήκε πρόσφατα και στην ελληνική πραγματικότητα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΠΑ έναντι των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Η σχετική υπηρεσία που υλοποιεί η Συμμαχία για την προστασία του ισλανδικού εναέριου χώρου παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, τις οποίες αναζητήσαμε μαζί με το κλιμάκιο της Ιταλικής Αεροπορίας, που για τέταρτη φορά ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα με μια «ευτυχή συγκυρία» κατά την επίσκεψή μας, την «εγγύς επαφή» με ένα ζευγάρι «Bear-F»!

USMC VMAQ-2 «Death Jesters», Prowler στη σύνταξη


Η 8η Μαρτίου 2019 ήταν μια σημαντική μέρα για τη αμερικανική ναυτική αεροπορία και το Σώμα των Πεζοναυτών με την τελευταία πτήση EA-6B στην επίσημη απόσυρση του τύπου και τη διάλυση της έσχατης Μοίρας που αξιοποιούσε τα Prowler, της VMAQ-2 «Death Jesters». Το αεροπλάνο της Grumman γνώρισε την πλέον μακροχρόνια καριέρα από οποιοδήποτε άλλο με το USMC και η απομάκρυνσή του τερματίζει την ανεξαρτησία τού Σώματος σε υποστήριξη ειδικευμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικού πολέμου/ηλεκτρονικής κρούσης.

Fuerza Aerea Hondurena, «Αντίπαλο Δέος» στην Κεντρική Αμερική


Σε συνέχεια της αναφοράς μας στη Fuerza Aerea Salvadorena, την πολεμική αεροπορία του Ελ Σαλβαδόρ στο προηγούμενο τεύχος μας, συνεχίζουμε εξωτικά στην Κεντρική Αμερική ρίχνουμε μια ματιά στο «αντίπαλο δέος» της, την Αεροπορία της Ονδούρας-FAH (Fuerza Aerea Hondurena), με την οποία συγκρούστηκε στον διαβόητο «Πόλεμο των 100 ωρών» (ή «Πόλεμο του Ποδοσφαίρου»), και στη σύντομη διάρκειά του σημειώθηκαν και οι έσχατες αερομαχίες ανάμεσα σε ελικοφόρα μαχητικά!

Grupo 43 CL-215T, Στην πυροσβεστική άμυνα των Βαλεαρίδων


Στη διαρκή αναζήτησή μας για εφαρμογές αεροπυρόσβεσης πήγαμε να γνωρίσουμε τους υπερασπιστές των Βαλεαρίδων με την ιδιαιτερότητα που έχει εκεί η μεταστάθμευση CL-215T του 43ου Grupo.

Leonardo AW609, Ήρθε η ώρα των εμπορικών Tilt-Rotor;


Τα αεροσκάφη περιστρεφόμενων πτερύγων (rotorcraft) με δυνατότητα κλίσης των στροφείων τους (tilt-rotor) υπόσχονταν πολλά από τη στιγμή που εμφανίστηκαν, προσφέροντας την πιθανότητα να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα των ελικοπτέρων και να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους. Μέχρι σήμερα όμως παρέμεναν αποκλειστικά μέσα για στρατιωτικές εφαρμογές κι έτσι η απόπειρα της Leonardo να εισαγάγει το πρώτο μοντέλο σε εμπορική υπηρεσία, αν στεφθεί με επιτυχία και δεν αποτελέσει άλλον ένα «διάττοντα» αστέρα, θα γίνει ορόσημο στην Αεροπορική Ιστορία.

Blue Moon: O δρόμος προς τη Σελήνη της Blue Origin;

Ο συνήθως μυστικοπαθής για τις διαστημικές του επιδιώξεις τρισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος ξεδίπλωσε στις 9 Μαΐου το όραμά του για το πρόγραμμα Blue Moon με στόχο την πρόσβαση και εξερεύνηση της Σελήνης. Το θέμα έγινε σχεδόν αμέσως αντικείμενο αντιπαράθεσης με τον αιώνιο αντίπαλό του, τον ιδιοκτήτη της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος έχει τις δικές του φιλοδοξίες «επιστροφής στη Σελήνη», όχι μάλιστα απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της NASA!

NASA Artemis, Πρόγραμμα επιστροφή στη Σελήνη με την «αδελφή» του Apollo


Το όνομα της θεάς του κυνηγιού και του Φεγγαριού της ελληνικής μυθολογίας, της δίδυμης αδελφής του Απόλλωνα, επέλεξε η NASA για την αποστολή «Επιστροφή στη Σελήνη» το 2024, υλοποιώντας την επείγουσα φιλοδοξία της κυβέρνησης Τραμπ.

ΤΑΜΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ, ΠΝ, 32η ΤΑΞΠΝ, Προβολή ισχύος στο Ανατολικό Αιγαίο

 
Επιβιβαστήκαμε στο αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και παρακολουθήσαμε από κοντά την άσκηση μικρής κλίμακας ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/19 που ολοκλήρωσε με επιτυχία η Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) του ΠΝ σε συνεργασία με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» καταγράφοντας  μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη διασφάλιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την τουρκική απειλή.
 

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Στο πλευρό των φυλάκων των θαλασσών μας


Οι εθνικοί ευεργέτες δεν βρίσκονται μόνο στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας αλλά και στη σημερινή καθημερινότητα, αφού οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι προστρέχουν πάντα όταν η πατρίδα τους έχει ανάγκη. Μια πρόσφατη δωρεά που ανακοινώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό αποκάλυψε μια ιδιαίτερα αξιέπαινη σειρά πρωτοβουλιών, που σίγουρα καλεί μιμητές!

Northrop YF-23 Black Widow II, το άλλο Advanced Tactical Fighter


H πορεία της ετέρας υποψηφιότητας στην αναζήτηση της Αμερικανικής Αεροπορίας για ένα Προηγμένο Τακτικό Μαχητικό, το πρώτο μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει τις συμβατικές σχεδιάσεις που βασίζονταν αποκλειστικά στο δίπτυχο των επιδόσεων «ταχύτερα» και «ψηλότερα», πηγαίνει πλέον πίσω τρεις δεκαετίες. Η μονομαχία εκείνη ανέδειξε νικητή το YF-22, αλλά ο χαμένος, η υποψηφιότητα του YF-23 της Northrop, εξακολουθεί να ασκεί τη δική της γοητεία. Αναφερόμαστε σε αυτήν μέσα από ένα άρθρο σε δύο μέρη.

Τραμπ-Πούτιν: το φιλικό, αλλά «σπασμένο» τηλέφωνο…

Παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συνομιλούν φιλικά στο τηλέφωνο οι χώρες τους συγκρούονται σε πολλαπλά μέτωπα γεωπολιτικής περιφερειακής επιρροής. Η Ουάσινγκτον του Τραμπ εγκλωβισμένη σε έναν ατέρμονα κύκλο εσωτερικής ενδοσκόπησης πολιτικών και δικαστικών προεκτάσεων παραχωρεί περιθώριο δράσης στην Μόσχα του Πούτιν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
1 year ago

Επιτέλους το νέο τεύχος, με ένα απο τα καλύτερα ρετρό εξώφυλλα, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, φανταστικό.
Τόσα πολλά άρθρα συγχαρητήρια.
Ευχαριστούμε Πτήση.

f.karaiosifidis
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
1 year ago

Καλημέρα
Ευχαριστούμε
Τέλος εποχής για τα Prowler 🙁

antonis.
antonis. (@antonis-4)
1 year ago

Εξαιρετικό εξώφυλλο! Ακόμα καλύτερη θεματολογία!
Μια απορία μόνο για τα ηλεκτρονικά τεύχη, πότε θα “ανέβουν” τα του 18′?

gkas1973
gkas1973 (@gkas1973)
1 year ago

Καλημέρα,
Πότε περίπου θα ανέβει στο joomag?
Με εκτίμηση
Γιώργος Καΐλας

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
1 year ago

Το άρθρο για το YF-23 με ικανοποιεί σε εξαιρετικό βαθμό, από την ιστορική αναδρομή μέχρι τις απεικονίσεις των σκίτσων των ανταγωνιστικών σχεδιάσεων.
Ευχαριστώ τους αρθρογράφους και περιμένω το δεύτερο μέρος.
Συγχαρητήρια, ελπίζω και οι άλλοι αναγνώστες να έχουν την ίδια άποψη. 🙂

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
1 year ago

Ερώτηση: Στη σελίδα 92 (άρθρο NASA Artemis) μια φωτό δείχνει ένα πρόπλασμα του φορέα SLS σε χώρο με ειδικό φωτισμό, τι είδους πειράματα διεξάγονται και σε τι βοηθάει αυτός ο ειδικός φωτισμός;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

66
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99

Related News

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 02-10-2020   ------------------------------------------------------------------------------------------------ Ελλάδα: Στοχευμένοι εξοπλισμοί με βάθος δεκαετίας    Το πρόγραμμα επενδύσεων στην αμυντική θωράκιση της χώρας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον...

Η νέα «Πτήση» 04, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 03-09-2020 Η ηλεκτρονική έκδοση ΕΔΩ Επιστροφή των FDI/[email protected], «επανεμφάνιση» Rafale και άλλες ιστορίες…Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, μια δέσμη ελληνικών εξοπλισμών αναμένεται να...

Wallpaper-Calendar ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Καλημέρα και καλό μήνα με μια επιλογή wallpaper από  τα κύρια θέματα του πλούσιου σε θεματολογία τεύχους  «Πτήση» 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020  που κυκλοφορεί στις 03-09.