19.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κυκλοφορεί!

Και ηλεκτρονικά (ΕΔΩ)

31 331ΜΠΚ, Ο «Θησέας» στα 31 του!

Αν και μια από τις νεότερες Μοίρες της ΠΑ η 331MΠΚ έχει να επιδείξει κορυφαία συμβολή στην άμυνα της χώρας, και αν κάτι την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, είναι ότι βρέθηκε πάντα στην ακμή τής τεχνολογικής πρωτοπορίας με τους ανθρώπους της να δράττουν πάντα τις δυνατότητες που τους δόθηκαν.

 

THΚ, Στην εποχή χωρίς F-35

Δυο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή της Anatolian Eagle 2019 (ΑΕ19), η οποία επανέκαμψε στην 3η AJU ύστερα από διετή αναστολή, η Τουρκική Αεροπορία μπήκε σε αγεωγράφητους ατραπούς, όταν η Άγκυρα αψήφησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και παρέλαβε στις 12 Ιουλίου τα πρώτα συγκροτήματα των ρωσικών S-400. Στο δεύτερο μέρος της αναφοράς μας στην ΑΕ19 αναλύουμε την διάσταση της Τουρκικής Αεροπορίας στην μετά τα F-35 εποχή με τις διαφαινόμενες εξελίξεις.

 

THK, Το μετέωρο βήμα των F-4E-2020

Τα F-4E-2020 της Τουρκικής Αεροπορίας επρόκειτο να αποσυρθούν σύντομα υπό το φως της συγκρότησης των πρώτων Μοιρών JSF. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις όμως η αβεβαιότητα είναι πλέον ο κανόνας  στους κόλπους της 111ης Filo «Panter» (Πάνθηρας) που αξιοποιεί τα τελευταία F-4E-2020 και των οποίων η τύχη συνδέεται έμμεσα και άμεσα με τα F-35.

 

Μ-346 Bielik, Πολωνικοί θαλασσαετοί

H πολωνική παραγγελία των Μ-346 ήταν μια σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα του ιταλικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένου/αρχικού προεπιχειρησιακού σταδίου με πολλές πτυχές. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την εισαγωγή τους σε πολωνική υπηρεσία.

 

Φρεγάτα LCS, Υποψηφιότητα για το ΠΝ;

Μια πρόταση της Lockheed Martin στο ΠΝ για την εγχώρια ναυπήγηση έως και τεσσάρων φρεγατών με βάση την LCS-1 Freedom και με διαμόρφωση που να ικανοποιεί τις ελληνικές ανάγκες φαίνεται να διαμορφώνεται απέναντι στην υφιστάμενη γαλλική [email protected], η οποία όμως παραμένει… φαβορί.

 

Shabla 2019, Συνεκπαίδευση στη Μαύρη Θάλασσα

Η ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο Shabla στα βορειοανατολικά παράλια της βαλκανικής χώρας αποτέλεσε σημείο συνάντησης σερβικού κλιμακίου και αμερικανικών δυνάμεων, που ήλθαν να συνασκηθούν σε μια μοναδική στο είδος της για ευρωπαϊκά δεδομένα δραστηριότητα την περίοδο 10-14 Ιουνίου 2019.

 

Garuda VI, Rafale & Mirage 2000 vs Su-30MKI

Η έκτη κατά σειρά έκδοση της άσκησης Garuda ανάμεσα στη Γαλλική και Ινδική Αεροπορία, που πραγματοποιείται με εναλλαγή τόπου κάθε 3-4 χρόνια, έλαβε χώρα σε γαλλικούς ουρανούς, γεγονός που έφερε για άλλη μια φορά «Flanker H» στη Γηραιά Ήπειρο.

 

Northern Edge19, Στελθ στις εσχατιές της Αλάσκας

«Η Αλάσκα δεν είναι μόνο το πλέον στρατηγικό πεδίο στον κόσμο, αλλά προσφέρει και μια αδιάλειπτη περιοχή 110.000 τετραγωνικών μιλίων, έναν γιγάντιο χώρο ανάμεσα στον απέραντο βόρειο Ειρηνικό, τον ομώνυμο κόλπο και την άκρη της βορειοαμερικανικής ηπείρου, που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες άσκησης για τους δεδομένους αντικειμενικούς σκοπούς με ρεαλισμό και ένταση που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού!». Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της άσκησης Northern Edge 2019  που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στην αμερικανική πολιτεία με τη συμμετοχή 200 αεροσκαφών, αρκετών στελθ και 10.000 στελεχών όλων των κλάδων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

18η Aggressor Squadron «Blue Foxes», «Δημιουργοί Απειλών» MIG One

Η 18η Μοίρα Εχθρικής Απεικόνισης με έδρα την Eielson Air Force Base στην Αλάσκα είναι μία από τις δύο μονάδες της USAF που έχουν απομείνει στον ρόλο των «Thread Generators», καθώς ο επίζηλος αυτός χώρος της ειδικής αεροπορικής εκπαίδευσης αλλάζει γοργά.

Marineflieger, Ανανέωση με Sea Lion & ΝH90 MRFH

To Γερμανικό Ναυτικό επισημοποίησε πρόσφατα την πρόθεση αγοράς NH90 MRFH για την αντικατάσταση των ASW/ASuW Sea Lynx, μετά την προηγούμενη επιλογή τού αντίστοιχου Sea Lion ως διαδόχου των SAR Sea King που διαθέτει. Η προαναγγελθείσα από καιρό συμπληρωματική απόφαση βάζει τη Marineflieger σε τελική τροχιά εκσυγχρονισμού, αν και ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα συνεχίζει να στηρίζεται σε κάποια από τα υπάρχοντα αεροσκάφη, το παρόν και το βραχυπρόθεσμο μέλλον των οποίων αναζητούμε.

 

Los Angeles International, Με τα μάτια των αγγέλων!

Ένα μοναδικό ρεπορτάζ στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης των Αγγέλων με μια ματιά… αφ’ υψηλού!

 

Chandrayaan-2, H Ινδία «ακουμπά» τη Σελήνη

Ο βολιστήρας του Ινδικού Οργανισμού Έρευνας του Διαστήματος, ISRO (Indian Space Research Organisation) πήρε τον δρόμο προς τη Σελήνη στις 22 Ιουλίου 2019 με στόχο να ξεπαράσει τις κατακτήσεις της αρχικής ινδικής αποστολής Chandrayaan-1, που είχε… αγγίξει τον φυσικό μας δορυφόρο, προσεδαφίζοντας όχημα και rover.

 

VL Viima, Φιλανδική «Θύελλα» εποχής

Στον φιλανδικό Νότο, στο αεροδρόμιο Rayskala, μπορεί κάποιος να βρει αρκετούς αεροπορικούς θησαυρούς, σε μια χώρα με μεγάλη αγάπη για την αεροπορία και με πλούσια αεροπορική κουλτούρα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το σπανιότατο VL Viima VI-3 («OH-VIG»), ένα διπλάνο τοπικής προπολεμικής σχεδίασης, από τα λίγα που διασώζονται σε κατάσταση πτήσης.

 

DDay 75 Χρόνια, Παρέλαση ζωντανής Ιστορίας

Κάθε χρόνο, στις αρχές Ιουνίου, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν στις ακτές της Νορμανδίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες της «Μεγαλύτερης Μέρας του Πολέμου». Φέτος, στα 75 χρόνια από την Επιχείρηση Overlord οι εορτασμοί ήταν ιδιαίτερα πλούσιοι με δεκάδες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσά τους κατέχουν πάντα οι παρελάσεις και οι ιστορικές αναπαραστάσεις με τη βοήθεια εθελοντών και την παρουσία εκατοντάδων οχημάτων και άλλων «ζωντανών» κειμηλίων της εποχής, που δίνουν ζωή στην ιστορία της μάχης στο Δυτικό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Ιδιαίτερα δραστήριοι σε αυτές είναι οι πολυάριθμοι σύλλογοι ιστορικής παράδοσης, οι λέσχες κατόχων παλαιών αυτοκινήτων της περιόδου και συλλέκτες που έρχονται απ’ όλη την Ευρώπη για τη μεγάλη γιορτή.

 

Διπλωματία-Γεωπολιτική:Α ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία, Η γεωπολιτική διάσταση των S-400 και F-35

 Η προσέγγιση της Τουρκίας στη Ρωσία αλλά και σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα προσφέρει στον Ερντογάν την εναλλακτική λύση σε περίπτωση ακραίας επιδείνωσης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ. Από την άλλη ο πρόεδρος Τραμπ εξυπηρετεί -προς το παρόν- τα συμφέροντα του Τούρκου ομολόγου του, ενώ ο Ερντογάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν. Κερδισμένος είναι τελικά ο Ρώσος πρόεδρος, που μπορεί να έχασε στα Βαλκάνια την υπόθεση των Σκοπίων, αλλά μεταφέρει το παιχνίδι -μέσω των τουρκικών σκοπιμοτήτων- στο ενεργειακό ταμπλό της Ανατολικής Μεσογείου και της Κυπριακής ΑΟΖ. Το σκηνικό που εξελίσσεται υπαγορεύει στην Αθήνα να κάνει έξυπνες κινήσεις στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
gkas1973

Καλημέρα και καλό μήνα,

Εχω άδεια σήμερα και κάθομαι να διαβάσω το καινούργιο τεύχος!

Γιώργος

Mitsos_Mantzos

Φοβερά θέματα συγχαρητήρια..
Καλά το εξώφυλλο είναι η παρηγοριά του μετανάστη, μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το φως του ήλιου που κάνει τις φωτογραφίες κάπως ρετρό.
Thanks Πτήση& διάστημα, αγάπη μας.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

12
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς στην Αλάσκα

Συστήματα πυραυλικού πυροβολικού High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Αλάσκας από τον Στρατό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης Defender...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με το φακό του Κ. Σωτηρόπουλου)

Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...

Tηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σούγκα και του προέδρου Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τη σπουδαιότητα της συμμαχίας μεταξύ των χωρών τους, στη διάρκεια τηλεφωνικών...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Αμιρά της Βιάννου για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων ηρώων της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων,...
- Advertisement -