10.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017!

- Advertisement -

Κυκλοφορεί

και ΕΔΩ

Εκσυγχρονισμός F-16V(GR), το κρίσιμο σενάριο του Σεπτεμβρίου;

Κρίσιμη περίοδος αποφάσεων σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ ξεκινά μετά τον Σεπτέμβριο, όταν εκτός άλλου απροόπτου, «επιστρέψει» από την ΗΠΑ η LOA στο αίτημα που είχε υποβληθεί στην Ουάσιγκτον μετά από την συγκεκριμενοποίησή του στις αρχές του 2017. Αν και –για τυπικούς λόγους- θα έχει «ανοικτές» όλες τις επιλογές που υφίστανται για την ΠΑ υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον δυνητικό οδικό χάρτη για τα σκέλη του προγράμματος και τα υποπρογράμματα που μπορεί να προκύψουν: εκσυγχρονισμός των τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων των αντίστοιχων αεροσκαφών Peace Xenia, πρόσθετες εργασίες ανά έκδοση, επιπλέον ελληνικά αιτήματα και προβλέψεις κλπ.

335Μ-Τίγρεις του Αιγαίου

«Τίγρεις» για την δύναμη, την ισχύ πυρός και την δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας των αεροσκαφών αλλά και την αποφασιστικότητα Ιπταμένων και Τεχνικών να παραμένουν στην κορυφή της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμφισβήτητοι κυρίαρχοι των ουρανών του Αιγαίου που μετατρέπουν κάθε εισβολέα σε θήραμα! H 335 Μοίρα είναι η μοναδική που εκτελεί όλες τις αποστολές της ΠΑ και τις υλοποιεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο: αναχαίτιση με την υποστήριξη Link 16, stand off κρούση ακριβείας αλλά και τακτική αναγνώριση. Γνωρίστε την μέσα από το αναλυτικό μας άρθρο.

TWM 2017, Στη σκιά των ελληνικών Phantom

Την αναγεννημένη ευρωπαϊκή άσκηση Tactical Weapons Meet 2017 έκλεψαν χωρίς αμφιβολία τα Phantom της 338Μ, που βέβαια ήταν πανταχού παρόντα στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι.

Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων T-6A «Δαίδαλος»

Αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Raytheon T-6A Texan II η Ομάδα ΔΑΙΔΑΛΟΣ από το 2005 που συγκροτήθηκε παρουσιάζει ένα άκρως δυναμικό και εντυπωσιακό πρόγραμμα, μην έχοντας να ζηλέψει κάτι από τις ομάδες επιδείξεων με high end μαχητικά. Στην αναμόρφωση του προγράμματός της μια 12ετία μετά τη συγκρότησή της παρουσιάζουμε την καλύτερη εκπρόσωπο της ΠΑ.

Αιγυπτιακά MiG-29M/M2, «Χελιδόνια» του Νείλου

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες η Αιγυπτιακή Αεροπορία (EAF) δεν βάζει όλα τα «αυγά της σε ένα καλάθι» και παρά το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, της έχει επιτρέψει να αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που κατά καιρούς έχει υποστεί είτε από την ΕΣΣΔ είτε από τις ΗΠΑ. Αναλύσουμε την προμήθεια των MiG-29M/M2.

RC2/30 NormandieNiemen, Ειδικοί βομβαρδιστές Rafale

H Regiment de Chasse (RC) 2/30 «Normandie-Niemen» είναι μία από τις πλέον ιστορικές και διάσημες Μοίρες της Armee de l’Air (AdlA). Βρεθήκαμε στην Base Aerienne (BA) 118, στο Mont de Marsan για μια διεξοδική αναφορά στην αξιοποίηση των Rafale, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Reparto Sperimentale Volo «Πρώτοι μεταξύ ίσων»

Με το 311ο Gruppo Volo ως βραχίονας πτήσεων του Reparto Sperimentale Volo της Aeronautica Militare Italiana συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο για την εφαρμοσμένη αεροναυτική έρευνα. Η Π&Δ απέκτησε πρόσφατα αποκλειστική πρόσβαση για μια μοναδική εμπειρία στο έδαφος και τον αέρα.

Arctic Challenge 2017, Προκλήσεις στον Βορρά

Έντεκα χώρες συγκέντρωσαν δυνάμεις στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που πραγματοποιήθηκε φέτος στη γηραιά ήπειρο. Αν και οι σκανδιναβικές αεροπορίες ασκούνται πολύ τακτικά (από το 2009) σε αντίστοιχες δραστηριότητες μικρής κλίμακας, η Arctic Challenge 2017 με περισσότερα από 100 αεροπλάνα στους ουρανούς της βόρειας Ευρώπης αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο άλμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας, αντίστοιχο της αύξησης των προκλήσεων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

UCAV Shahed-129, Ιρανικός κυνηγός

To UCAV Shahed-129 πρωταγωνίστησε τελευταία τόσο ως κυνηγός στην εμπλοκή της Τεχεράνης στις πολυεπίπεδες πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία όσο και ως… θύμα στα σκοπευτικά αμερικανικών F-15E και πακιστανικών JF-17. Ιχνηλατούμε την άγνωστη ιστορία του ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης.

Καμερούν, Πολεμώντας την τρομοκρατία στην Αφρική

Στην αναζήτησή μας για «εξωτικές» αεροπορίες συναντάμε την Αεροπορική Δύναμη της Δημοκρατίας του Καμερούν στη δυτική Αφρική, σφηνωμένη ανάμεσα σε χώρες που σπαράσσονται από πολεμικές συγκρούσεις και αντιμετωπίζουν παρακλάδια τζιχαντιστών, όπως η Νιγηρία, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Δημοκρατία του Κονγκό. Μια μικρή αεροπορία που επιχειρεί από τρεις κύριες αεροπορικές βάσεις και δίνει τη δική της μάχη κατά της τρομοκρατίας που ξεχειλίζει από τους γείτονες.

FAMETBHELMA IV, Ελικόπτερα ελιγμού στην Ανδαλουσία

Η Ισπανική Αεροπορία Στρατού FAMET (Fuerzas Aeromoviles del Ejercito de Tierra) -ύστερα από μια πρόσκαιρη ανακοπή τής διαδικασίας αναδιοργάνωσης λόγω της οικονομικής κρίσης- συνεχίζει τον εφοδιασμό της με νέα μέσα όσο και τον εκσυγχρονισμό των παλαιοτέρων που διαθέτει. Επισκεπτόμαστε μια μονάδα της που αξιοποιεί Cougar σε πολλαπλούς ρόλους.

RoCAF Grumman S-2T, Τα Turbo Tracker στη σύνταξη

Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ένας αεροπορικός θρύλος, το τελευταίο S-2T («2214») της Αεροπορίας της Ταϊβάν (Republic of China Air Force), θα έχει περάσει για πάντα στην Αεροπορική Ιστορία τερματίζοντας πιθανότατα και την καριέρα του τύπου ως ανθυποβρυχιακής πλατφόρμας αφήνοντας πλέον τη RoCAF μόνο με τα σύγχρονα P-3C.

UAC-Irkut MC-21, To μεγάλο ρωσικό στοίχημα

Το πρωί της 28ης Μαΐου, στο αεροδρόμιο του Ιρκούτσκ στις εγκαταστάσεις της Irkut στη νότια Σιβηρία, το MC-21-300 «0001» («73051») με τους πιλότους-δοκιμαστές της ρωσικής εταιρείας Oleg Kononenko και Roman Taskayev στα χειριστήρια βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα. Το γεγονός κέρδισε ένα στοίχημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές εδώ και χρόνια αλλά για την ηγεσία της και πολύ περισσότερο αυτή της United Aircraft Corporation (UAC), ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο πολλαπλό στοίχημα βρίσκεται μπροστά με πυλώνες το Sukhoi Super Jet, το Il-114 και το IL-96-400.

Kavala AirSea Show 2017

Το 6ο Καβάλα Air Sea Show αν και όχι πολύ διαφορετικό από την προηγούμενη έκδοση σε συμμετοχές, με έξυπνες κινήσεις κατάφερε τελικλα να γίνει ενδιαφέρον και διαφορετικό. Τα

ESAJAXA BepiColombo, Επιστροφή στον Ερμή!

Ο Ερμής, ο εγγύτερος πλανήτης στο Ήλιο, έστω και αν βρίσκεται «δίπλα» μας, παραμένει πρακτικά άγνωστος.Τον Οκτώβριο του 2018, τρία περίπου χρόνια από τότε που σίγησε ο βολιστήρας MESSENGER της NASA το 2015 και αφού εξερεύνησε για τέσσερα χρόνια τον πλανήτη, μια κοινή αποστολή των διαστημικών υπηρεσιών της Ευρώπης (ESA) και της Ιαπωνίας (JAXA) θα επιστρέψουν στον μυστηριώδη… «πρώτο βράχο» από τον Ήλιο.

Διπλωματία-Γεωστρατηγική : Θερμό καλοκαίρι γεωπολιτικών προκλήσεων…

Η ανάγκη υλοποίησης κινήσεων γεωπολιτικής δυναμικής είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ στο σημερινό διεθνές σύστημα. Οι προκλήσεις κλιμακώνονται, ενώ η έλλειψη διπλωματίας στρατηγικού βάθους προκαλεί απρόβλεπτες καταστάσεις περιφερειακής και διεθνούς έντασης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικά F-16C/D Block 50: Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό τους;

81
Το περασμένο καλοκαίρι, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική έφερε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16C/D Block 50 στη Βουλή. Τα 38 μαχητικά...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1943: Η βύθιση του Rohna δείχνει...

2
Το εμπορικό πλοίο HMT Rohna βυθίζεται έξω από τις ακτές της Αλγερίας μετά από επίθεση γερμανικών He-177 που μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα Henschel Hs 293....
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ανθυποβρυχιακό webinar της ΠΤΗΣΗΣ: Αντιμετωπίζοντας τορπίλες, η χρήση ηχοσημαντήρων, οι τακτικές

Συνεχίζουμε την δημοσίευση των πρακτικών του 2ου webinar που οργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, το www.ptisidiastima.com και το www.navaldefence.gr σε συνεργασία με την Crowd Policy,...

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1943: Η βύθιση του Rohna δείχνει τον κίνδυνο των αντιπλοϊκών βλημάτων

Το εμπορικό πλοίο HMT Rohna βυθίζεται έξω από τις ακτές της Αλγερίας μετά από επίθεση γερμανικών He-177 που μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα Henschel Hs 293....