31.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κυκλοφορεί 

————————————————————————–

Paris Air Show 2019, Πρώτη Ματιά

Ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στο φετινό Αεροδιαστημικό Σαλόνι του Παρισιού σταχολογώντας μερικές από τις εκεί παρουσίες.

«Τρέχει» το πρόγραμμα F-16V! Οι Τρέχουσες εξελίξεις και χρονοδιάγραμμα

Αν και οι ειδήσεις στο προσκήνιο είναι λίγες με την επίσημη ενημέρωση να απουσιάζει εντελώς και με άμεσο αποτέλεσμα ένα όργιο φημών για καθυστερήσεις και προβλήματα, η αλήθεια για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εντελώς διαφορετική αφού οι εξελίξεις συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η LOA, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2018, και το οποίο θα αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά στην πλήρη του έκταση.

ΕΣ-Αεροπορία Στρατού, Επίσημη ένταξη ΟΗ-58D και CH47D

Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου η τελετή παραλαβής των δέκα CH-47D Chinook και των 70 OH-58D Kiowa Warrior, εξέλιξη που ενισχύει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ικανότητα του Όπλου.  Υπάρχει όμως προβληματισμός και ο αντίλογος…

Stolen Cerberus VI, Συνεκπαίδευση μεταγωγικών ΠΑ-USAFE

C-130 Ελλάδας και ΗΠΑ επιχείρησαν από κοινού σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών-φορτίων και εκτέλεση ειδικών σεναρίων MEDEVAC.

Astral Knight 2019, Ευρωπαϊκή ασφάλεια σε στελθ ορίζοντα

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και η επίδειξη αποφασιστικότητας της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση απειλών στην Ευρώπη μέσω των γνωστών TSP (Theater Security Package) είχαν φέτος έντονη χροιά στελθ με τη μετακίνηση F-35A στη Γηραιά Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, στην άσκηση Astral Knight 2019 που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Aviano, έλαβε χώρα και η πρώτη συνεκπαίδευση αμερικανικών και ιταλικών Lightning II.

D-Day 75 Χρόνια, «Herks over Normandy»

Η φετινή επέτειος των 75 χρόνων από την Επιχείρηση Overlord, δηλαδή την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία για το «άνοιγμα» του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, γιορτάστηκε με πολλές εκδηλώσεις. Από τις πλέον εντυπωσιακές ήταν η ρίψη αλεξιπτωτιστών στη Sainte-Mere-Eglise, μια από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες δράσης των αεραποβατικών επιχειρήσεων της D-Day.

ΠΑ 360ΜΕΑ, Νέα εκπαιδευτικά P2002JF

Στις 12 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η τελετή παραλαβής των 12 νέων αεροπλάνων Σταδίου Επιλογής στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Με την ένταξή τους στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος τα καινούργια εκπαιδευτικά αντικαθιστούν τα T-41D έπειτα από 50 χρόνια υπηρεσίας και εκσυγχρονίζουν αυτό το σκέλος της προετοιμασίας νέων χειριστών. Βρεθήκαμε νωρίτερα στο Τατόι όταν οι Έλληνες εκπαιδευτές ολοκλήρωναν την προετοιμασία τους για την άμεση εκμετάλλευση των νέων αεροσκαφών, στην πρώτη αναφορά του είδους.

Rafale F4, Βελτιώσεις σε όλο το φάσμα

Με το μαχητικό της Dassault να αποτελεί τον πυρήνα της γαλλικής αεροπορικής ισχύος και τον κύριο πυλώνα εξαγωγικών προτάσεων στη διεθνή αγορά, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επενδύει σημαντικά, ώστε οι δυο αυτοί πόλοι να παραμείνουν στην αιχμή των δυνατοτήτων τους με ορίζοντα δύο τουλάχιστον δεκαετιών. Ανασκοπούμε τις μελλοντικές εξελίξεις τού προγράμματος μέσα από συνέντευξη που μας δόθηκε από την αρμόδια ηγεσία στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών-DGA στο Παρίσι.

Rafale Solo Display, Με τους «Tator» της Armee de l’Air

Στις 26 Απριλίου η Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας γιόρτασε τα 10 χρόνια της. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό «οικογενειακό» κύκλο, βρέθηκαν όλοι οι προηγούμενοι «Tator» (πιλότοι επιδείξεων) τής RSD (Rafale Solo Display) και δοκιμαστές τής Dassault. Η Π&Δ ήταν από τους ελάχιστους προσκεκλημένους για μια διαφορετική ματιά στον εκπληκτικό κόσμο του γαλλικού μαχητικού μέσα από τα μάτια του σημερινού χειριστή που υλοποιεί από το 2018 τις εμφανίσεις, του σμηναγού Sebastian Nativel.

NATO Tiger Meet 2019, COMAO και shadow waves

Μετά την απουσία του από τους γαλλικούς ουρανούς επί οκτώ χρόνια (η τελευταία φορά πηγαίνει πίσω στο 2011 στην BA103 στο Cambrai) το NATO Tiger Meet επέστρεψε για το 2019, με τη διοργάνωση στα χέρια της Escadron de Chasse (EC) 3/30 «Lorraine» στην BA118 Mont de Marsan να πραγματοποιείται ανάμεσα στις 13 και 24 Μαΐου. Ταυτόχρονα, οι «Τίγρεις» της Γαλλικής Αεροπορίας γιόρτασαν πανηγυρικά τα 101 χρόνια τους!

Aeronautica Militare, Ε-550 CAEW

H Ιταλική Πολεμική Αεροπορία, για να καλύψει τις ανάγκες της σε εναέρια έγκαιρη προειδοποίηση και έλεγχο, επέλεξε μια «αιρετική» λύση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, την οποία και υλοποίησε ως αντισταθμιστικό όφελος στο πλαίσιο μιας εξαγωγικής επιτυχίας τής εγχώριας αεροπορικής βιομηχανίας. Ιχνηλατούμε το πρόγραμμα Conformal Airborne Early Warning System της Aeronautica Militare.

Egoz: Το Ισραήλ εκπαιδεύεται με ειδικές δυνάμεις στην Κύπρο

Δεκατέσσερις Μοίρες της Ισραηλινής Αεροπορίας υποστήριξαν την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz και «669» στη μεγαλύτερη άσκηση των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ εκτός του μητροπολιτικού εδάφους τους, που πραγματοποιήθηκε με την ΕΦ στην Κύπρο την περίοδο 20-29 Μαΐου 2019.

Αεροδρόμιο Ακτίου, Μονάδα Υποστήριξης-FOB Aktion

Στη σειρά άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στο Αεροδρόμιο Ακτίου, όπου το πρώην Αεροπορικό Απόσπασμα που έδρευε εκεί είναι η μοναδική ίσως Μονάδα της ΠΑ με σύνθετο ελληνικό/λατινικό όνομα: Μονάδα Υποστήριξης FOB Aktion.

Apollo 11, Μισός Αιώνας από την Πρώτη Προσσελήνωση

Πριν από πενήντα χρόνια ανθρώπινο πόδι πάτησε για πρώτη φορά τις πεδιάδες της Σελήνης. Οι προσσεληνώσεις φάνταζαν τότε σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας και ακόμη περισσότερο: σαν την αρχή μιας νέας εποχής, που η εξάπλωση στους άλλους πλανήτες θα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Πως φαίνεται ο άθλος αυτός μετά από 50 χρόνια; Μεγάλο αφιέρωμα!

Γεωστρατηγική στην ΝΑ Μεσόγειο, Τα Τύμπανα Πολέμου στην περιοχή και η Ασφάλεια των Ενεργειακών οδεύσεων

Τα καλοκαίρια, ιστορικά, έχουν αποδειχθεί «δύσκολα» στη Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για τον ελληνισμό. Στις μέρες μας ζούμε άλλο ένα «δύσκολο» καλοκαίρι -μερικοί το χαρακτηρίζουν ανάλογο με το καλοκαίρι του ΑΤΤΙΛΑ ’74- λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και της έξαρσης της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Τουρκία.

ΗΠΑ-Ιράν-Κόλπος του Ομάν, Ένα σύγχρονο γεωπολιτικό θρίλερ με «αουτσάιντερ» την Ιαπωνία

Υπό την κλιμάκωση των πιέσεων που δέχεται ο Λευκός Οίκος από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο στον ορίζοντα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2020, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανάγκη από τη συσπείρωση των συντηρητικών υποστηρικτών του. Στον θετικό απόηχο της πολιτικής του νίκης απέναντι στο Μεξικό όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στο επίπεδο της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής στην ευρύτερη περιοχή τού Περσικού Κόλπου με την υποστήριξη του Ισραήλ κατά του Ιράν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
George Kailas

Καλημέρα και καλό μήνα,

Θερμή παράκληση, βγάλτε λίγο πιο γρήγορα την ηλεκτρονική έκδοση.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κάϊλας

ikaros

Μπορεί οι «Τίγρεις» της Γαλλικής Αεροπορίας να γιόρτασαν πανηγυρικά τα 101 χρόνια τους αλλά παίζει να ήταν το χειρότερο (έστω το ποιο υποτονικό) Tiger Meet των τελευταίων 10-15 ετών. Πολλές και ηχηρές απουσίες (και δεν εννοώ την 335Μ που το έχει καθιερώσει μία πάμε-μία δεν πάμε). Τα νέα μέλη Πολωνία-Τσεχία-Ουγγαρία έλαμψαν δια της απουσίας. Το ίδιο Ελβετοί, Ολλανδοί και Τούρκοι που έχουν συνεχή παρουσία. Ακόμα και η συμμετοχή της Luftwaffe ήταν η μισή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (μόνο Tornado και όχι Eurofighter).

Mitsos_Mantzos

Τίτλος εξωφύλλου Rafale- Mirage.
Το περίμενα το άρθρο για το Apollo 11 μπράβο Πτησάρα μας.

George

Και μάλιστα από τον Θανάση Βέμπο , τον πλέον ειδικό στο διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων.

Θανασης

Κατι ακομα για να βελτιωθει το κλιμα λογω της επικινδυνης και μακροχρονιας αδιαφοριας του συστηματος θα μορουσε να ηταν και πολυσελιδο αφιερωμα στις επειχηρησεις τιης αεροποριας σ ολη την διαρκεια της ιστορια της.
Με πλουσιο φωτογραφικο υλικο αν γινεται.

Manolis

Το φαγατε το F-23…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

28
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99

Related News

Αυστραλία: Εξοπλιστικό σκάνδαλο πίσω από το πρόγραμμα αντικατάστασης των Μ-113;

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εξοπλισμών στην μακρυνή Αυστραλία είναι το πρόγραμμα LAND 400 που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα παλαίμαχα τεθωρακισμένα Μ-113 και τα...

«Barguzin», τα ρωσικά «πυρηνικά τραίνα» της Αποκάλυψης

 Επισήμως είναι γνωστά ως «Σιδηροδρομικό Πυραυλικό Συγκρότημα Μάχης» ή BZhRK (БЖРК, Боевой Железнодорожный Ракетный Комплекс). Όμως τα τραίνα «Barguzin», κρυμμένα στις εσχατιές της Ρωσίας...

Σολωμός Σολωμού: Η θλιβερή επέτειος από την δολοφονία του

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου όπως και σήμερα, το αρκετά μακρινό πια 1996, η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα στην Αμμόχωστο...

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί η επικοινωνία είναι δύναμη…

 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Αυγούστου 1974: “Αττίλας ΙΙ”, ο κατακτητής παγιώνει τις θέσεις του

Εκτοξεύεται η δεύτερη φάση της «ειρηνευτικής επιχείρησης» της Τουρκίας στην Κύπρο, ο «Αττίλας ΙΙ».Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την περίοδο της παύσης των επιχειρήσεων και την έναρξη...
- Advertisement -