Ολομέτωπη ορατότητα και για τους πιλότους του V-280 χάρη στο F-35

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το νέο υβριδικό αεροσκάφος κάθετης απο-προσγείωσης V-280 Valor θα διαθέτει ένα σύστημα καμερών σε συγκεκριμένα σημεία της ατράκτου που θα επιτρέπουν στο πλήρωμά του να έχει ολομέτωπη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και μέσα από το αεροσκάφος.

Το σύστημα έχει την ονομασία Σύστημα Διανομής Εικόνας Πιλότων και βασίζεται σε ένα παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιείται στον F-35. Το προφανές αποτέλεσμα είναι η αυξημένη κατανόηση της τακτικής κατάστασης για τους χειριστές αλλά και τους επιβαίνοντες, και η δυνατότητα να βλέπουν με ακρίβεια τις συνθήκες μέσα από τις οποίες πρόκειται να πετάξουν.

Το σύστημα περιλαμβάνει την τοποθέτηση έξι καμερών στην άτρακτο του V-280 Valor: δύο θα βλέπουν μπροστά, δύο προς τα πίσω, μία προς τα πάνω και μία προς τα κάτω. Αυτό θα δώσει στους χειριστές του αεροσκάφους τη δυνατότητα να δουν όχι μόνο προς τα εμπρός μέσα από τα παράθυρα του πιλοτηρίου όπως μέχρι τώρα, αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προς κατευθύνσεις που δεν είναι ορατές από το εσωτερικό του θαλάμου διακυβέρνησης.

Το αντίστοιχο σύστημα DAS του F-35 χρησιμοποιεί κάμερες στο υπέρυθρο φάσμα, συνδυάζοντας βίντεο από όλες μαζί για να παράγει μια ομοιόμορφη προβολή του περιβάλλοντος γύρω από το αεροσκάφος στην οθόνη στην κάσκα του πιλότου – προβάλλοντας παράλληλα χρήσιμα δεδομένα τόσο για τις φιλικές όσο και τις εχθρικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Lockheed Martin κατασκευάζει και τα δύο αυτά συστήματα και υποστηρίζει ότι το PDAS βελτιώνει την αντίληψη των πιλότων σχετικά με την προειδοποίησης επερχόμενων πυραύλων.

Επιπλέον, μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους μεταφερόμενους οπλίτες στην καμπίνα του αεροσκάφους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο παρεχόμενο βίντεο του εξωτερικού χώρου από τις κάμερες του PDAS μέσω αντίστοιχης κάσκας ή επί τάμπλετ.

Για παράδειγμα, αλεξιπτωτιστές που κατευθύνονται προς μια ζώνη ρίψης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να εντοπίσουν εχθρικές δυνάμεις πριν πέσουν με αλεξίπτωτο δίνοντάς τους κρίσιμες πληροφορίες για το πεδίο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά γίνεται απόσβεση επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των τεχνολογιών και των συστημάτων που συνοδεύουν το F-35 και που μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν και σε άλλες πλατφόρμες με κλάσμα του κόστους από ό,τι αν έπρεπε να αναπτυχθούν εκ του μηδενός.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Φυσικά όλη αυτή η τεχνολογία δεν θα έρχεται με μικρό κόστος…
Γενικά πλέον τα οπλικά συστήματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα ,πιο ακριβά πιο εύκολα χαλάνε και πιο δύσκολες οι διαθεσιμότητες τους…
Από την άλλη κάνουν πιο εύκολη την ζωή στο πεδίο της μάχης

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Χριστός Ανέστη!
Επιτρέψτε τα στοιχεία ελέγχου στα video του youtube που κάνετε ανάρτηση.