31.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η Αμερικανική Αεροπορία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ραντάρ AESA των ελληνικών F-16V!

Η Αμερικανική Αεροπορία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ραντάρ AESA των ελληνικών F-16V!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε τροποποίηση σύμβασης με την εταιρεία Northrop Grumman για την ανάπτυξη και την κατασκευή μέχρι 372 ραντάρ AESA APG-83 SABR, με εκτιμώμενο κόστος $1 δις.

Το πρόγραμμα γίνεται υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Αεροπορίας και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2027. Να σημειωθεί, η Northrop Grumman είχε προηγουμένως επιλεγεί το 2017 να προσφέρει 72 SABR, ανταλλακτικά και υπηρεσίες υποστήριξης στην Αμερικανική Αεροπορία έναντι $243,8 εκατομμυρίων.

Το APG-83 SABR, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 84 μαχητικών F-16C/D Block 52+/52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο F-16V, έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με εμπειρίες που πηγάζουν από από τα ραντάρ AESA APG-77 του F-22 και APG-81 του F-35. Χάρη στο νέο ραντάρ, τα 84 ελληνικά F-16V θα προσφέρουν στον χειριστή / χειριστές μια τακτική εικόνα απείρως ανώτερη από ότι με το APG-68(v)9, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ακτίνα αποκάλυψης αντίπαλων αεροσκαφών, ειδικά αυτών που πετούν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, θα έχουν βελτιωμένη αξιοπιστία και αυξημένη επιβιωσιμότητα, αλλά και μειωμένο RCS στα εχθρικά ραντάρ.

Γιατί το AESA στα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V είναι εκ των ων ουκ άνευ;

Το APG-83 SABR είναι ήδη σε παραγωγή για προγράμματα εκσυγχρονισμού F-16 διεθνών χρηστών σε F-16V και για καινούρια F-16 Block 70. Επιπλέον, το ραντάρ έχει εγκατασταθεί σε μαχητικό F/A-18C Hornet του Σώματος Πεζοναυτών.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

68 ΣΧΟΛΙΑ

68 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aris

Χρόνια Πολλά! Τι εννοείτε όταν λέτε « θα έχουν βελτιωμένη αξιοπιστία και αυξημένη επιβιωσιμότητα, αλλά και μειωμένο RCS στα εχθρικά ραντάρ.»
Με μπερδέψατε λίγο, ευχαριστώ!

Spyros

Η Π&Δ έχει αναλύσει σε άρθρο αυτή τη παράμετρο. Αν θυμάμαι καλά, γενικά οι κεραίες ραντάρ και η υποδομή τους, λειτουργούν σαν «καθρέπτης» (ή καλύτερα ανακλαστήρας) για άλλα ραντάρ. Σε σχέση με τα συμβατικά ραντάρ, τα AESA ανακλούν πολύ λιγότερη ακτινοβολία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση του RCS του αεροσκάφους.

Χρόνια πολλά και σε εσάς!

Konstantinos_Zikidis

Τα ραντάρ AESA έχουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, διότι δεν βασίζονται σε μία λυχνία εκπομπής αλλά σε έναν μεγάλο αριθμό (1000-2000) στοιχείων εκπομπής και λήψης, οπότε, ακόμα κι αν χαλάσουν μερικά από αυτά, το ραντάρ συνεχίζει να δουλεύει με ανεπαίσθητα χαμηλότερη επίδοση. Επίσης, η κεραία του μηχανικού ραντάρ αποτελεί τον τέλειο ανακλαστήρα, αυξάνοντας το RCS του φέροντος αεροπλάνου, όταν το “κοιτάζεις” με το δικό σου ραντάρ και σε “βλέπει” κι αυτό.
Για περισσότερα: https://www.researchgate.net/publication/233905208_Radar_Machetikon_Aeroskaphon_Typou_AESA_Active_Electronically_Scanned_Array

Aris

Κύριε Ζηκίδη μια ερώτηση που δημιουργήθηκε διαβάζοντας το άρθρο σας. Η κεραία του ΑΕΣΑ σαν κάθετα τοποθετημένη που είναι δεν γίνεται καθρέπτης αντανάκλασης όπως η μηχανικά κινούμενη; Εννοώ όπως είναι σταθερή δεν αποτελεί συμπαγή όγκο ώστε να αντανακλά;
Ευχαριστώ και Χρόνια Πολλά

Konstantinos_Zikidis

Ναι, εάν ένα αντίπαλο μαχητικό βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το APG-83, τότε το RCS του φέροντος F-16 θα παρουσιάζεται αυξημένο. Πιθανότατα λόγω χωροταξικών περιορισμών, στην εκ των υστέρων τοποθέτηση του APG-83 κρίθηκε σκόπιμο η κεραία να κοιτάει ευθεία εμπρός. Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το F-16 ούτως ή άλλως δεν έχει χαρακτηριστικά στελθ.
Σε άλλα αεροπλάνα, όπως στο F-35 το οποίο είναι στελθ και προορίζεται κυρίως για αποστολές α-ε, η κεραία του ραντάρ έχει κλίση προς τα πάνω, ώστε να είναι μειωμένη η οποιαδήποτε ανάκλαση από ραντάρ εδάφους.

Spyros

Αν θυμάμαι καλά και στο F/A-18 η κεραία AESA είναι τοποθετημένη με ελαφρά κλίση προς τα επάνω.

AvoMelkonian

Συνεχίζοντας τη συζήτηση από το άλλο thread (FOS των Mirage), βλέπουμε ότι ενώ στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν το SABR περιττό και προτιμούν ένα -V χωρίς το SABR, η USAF κάνει ακριβώς το αντίθετο: εκσυγχρονίζει τα F-16 της με μόνο με SABR χωρίς (σχεδόν) κανένα άλλο στοιχείο από τα -V!
https://nationalinterest.org/blog/buzz/air-force-will-transform-its-f-16s-thanks-some-f-35-dna-51577

Αν δεν έχει εμβέλεια το ραντάρ, δε φτουράει, τα είπαμε αυτά.

Spirit

Η ΗΠΑ εχουν να διαθέσουν αρκετό χρήμα. Με εμάς σε συμβαίνει το ίδιο. Κάθε ευρώ που δίνεται πρέπει να μετράτε αρκετές φορές. Το να βλέπουμε μόνο AESA και να πετάμε την σκούφια μας δεν προσφέρει κάτι. Εγώ θα επαναλάβω ότι το AESA που θα τοποθετηθεί δεν είναι καν GaN, υπάρχει ένα θέμα με την ψύξη του ραντάρ, συνεπώς και το όποιο κόστος ως προς όφελος είναι ένα θέμα, όπως και να δούμε τι γίνει με το σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας στα V και τις συμβατότητες που πιθανόν να προκύψουν. Επιπλέον βασικό είναι να θα πιστοποιηθούν νέα όπλα (ασχέτως αν δεν αποκτηθούν… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Πάντως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα ραντάρ μαχητικού AESA με GaN. Είναι όλα τεχνολογίας GaAs. Και αν δεν κάνω λάθος το μόνο ιπτάμενο ραντάρ επιτήρησης με GaN είναι το GlobalEye της Saab.

Spirit

Προσφέρει και το Gripen με GaN. Αλλού όμως θέλω να καταλήξω, ότι εχει σημασία και ο χρόνος και το χρήμα για το πότε επιλέγεται ένα εκσυγχρονισμός για να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα.
Αν η Alesan καταφέρει να κατασκευάσει νέο AESA GaN και τα τοποθετήσει στα F-16 αντιλαμβάνεστε.

NIKOS_1908

Η τουρκια δεν εχει τεχνολογια να φτιαξει μηχανικο ρανταρ,θα φτιαξει AESA GaN ;;;Ολα ετοιμα τα περνει αυτα κ κανει συναρμολογιση εκει.

Konstantinos_Zikidis

Δεν είναι έτσι ακριβώς… Το παλεύουν εδώ και καιρό:
https://belisarius21.wordpress.com/2017/07/30/μερικά-νέα-για-την-παραλία/
https://www.ptisidiastima.com/h-aselsan-gan-aesa-radar-for-%CF%84%CE%BF-tf-x/
Ελπίζω να μην πέσουμε πάλι απ’ τα σύννεφα…

Georgios

NIKOS_1908 ακόμα και έτσι να είναι έχει νόημα η Τουρκία να αρχίσει να αναπτύσσει μια παρωχημένη τεχνολογία όπως τα μηχανικά ραντάρ; Όχι οπότε παίρνει επιστήμονες και αναπτύσσει τα ηλεκτρονικής σάρωσης και μέσω εξαγοράς τεχνολογίας για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος.

AvoMelkonian

Δηλ. τα $3+ εκατ/τεμάχιο είναι πολλά; Με ποιό άλλο ραντάρ συγκρίνεις τη σχέση απόδοσης/τιμής και το SABR μειονεκτεί;

Σχετικά με το GaN, δηλ. λέτε ότι πρέπει η ΠΑ να περιμένει να βρεθεί εταιρεία να αναπτύξει GaN μόνο για μας και τότε (σε 10-15 χρόνια) θα αξίζει ο εκσυγχρονισμός σε κάποιο πρότυπο (block 80?) που θα πληρώσουμε μόνο για μας; Ή μήπως η εταιρεία αυτή θα προωθήσει το GaN σε άλλους πελάτες που θα θέλουν να αναβαθμίσουν τότε τα 40-50 ετων F-16 τους;

Spirit

3εκ είναι το κόστος την μονάδας στην καλύτερη, βάλε το κόστος υπολογιστή και το σημαντικό κόστος για τις εργασίες.
Για να σου απαντήσω εμπεριστατωμένα πρέπει να έχω τα πλήρη κοστολόγια. Το μόνο που μπορώ να πω είναι υπάρχουν γενικότερα θέματα, που μακάρι να μην βρούμε μπροστά μας.

AvoMelkonian

Άρα συμφωνείς μαζί μου διότι δεν γνωρίζεις καλύτερη σχέση κόστους/απόδοσης σε άλλο ραντάρ.

Τα «γενικότερα θέματα» στα οποία αορίστως αναφέρεσαι αν τα βρούμε εμείς μπροστά μας δε θα τα βρουν και οι Αμερικάνοι, Κορεάτες, Ταιβανέζοι, Μπαχρεινέζοι κλπ που εγκαθιστούν τα ίδια ραντάρ; Δεν ξέρουν αυτοί και πρέπει να εφεύρουμε μια custom made λύση μόνο για μας;

Spirit

Αυτό που γνωρίζω το ανέφερα, ο εκσυγχρονισμός είναι πολύ ακριβός για αυτά που θα προσφέρει. Μένει να δούμε τι θα γινει και με το σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας για να εχουμε πλήρη εικόνα.

CKfurious

Σε αντίθεση με εμάς οι Αμερικανοι έχουν ικανό απόθεμα σύχρονων οπλων Δεν θα κάνουν αποστολές διείσδυσης βομβαρδισμού σε χώρες με S400 ας πούμε με AESA και MK82! Επιπλέον έχουν ικανό αριθμό σύχρονων και αξιόμαχων μαχητικών. Σε αντίθεση με εμάς που για να πάρουμε το πακέτο που έσπρωχνε η LM αφήσαμε έξω τα 70+b30/b50 Τα οποια εδώ και αρκετά χρονια ΔΕΝ μπορούν να σταθούν απέναντι στα τουρκικα f16ccip Αφού αναφέρεις πάλι την εμβέλεια θα αναφέρω πάλι πως με το SABR δεν θα έχουμε το πλεονέκτημα σε BVR απέναντι στα APG68V9 Τόσο με τα υπάρχοντα AMRAAM B/Cαλλα και μάλλον με τα D… Read more »

AvoMelkonian

Προφανώς το σχόλιο για την εμβέλεια ήταν ειρωνικό καθώς είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση ενός ραντάρ ή μαχητικού και το SABR θα άξιζε ακόμα και να είχε την ίδια εμβέλεια με το APG-68. Σχετικά τώρα με την καραμέλα με τα όπλα που αναφέρει κ ο Antonis Loukas αλλού, δεν ξέρουμε τι όπλα θα έχουν τα -V και να λες για Mk82 είναι αστείο. Εκτός αν θεωρείς ότι μια μοίρα -V με AMRAAM C7, AGM-88B, JSOW κ IRIST, όπλα που ήδη διαθέτουμε, είναι το ίδιο αποτελεσματική με μια μοίρα Adv με τα ίδια όπλα, οπότε ας… Read more »

CKfurious

Που τα είδατε τα νέα όπλα?
Που τα είδατε τα νέα ατρακτίδια?
Αυτό φωνάζω:
Πως υπογράφοντας για τον ακριβό εκσυχρονισμό με AESA όλες οι άλλες ανάγκες έχουν μείνει ανάγκες
Ούτε όπλα ούτε ατρακτίδια
ούτε εκσυχρονισμός δικτύου αεράμυνας και πάει λέγοντας
Από τα 530 για εκσυχρονισμούς τα 272 πάνε για το πρόγραμμα των Viper
Το ναυτικό θέλει φρεγάτες
Δεν περισσεύει τίποτα για όπλα και ατρακτίδια εάν δεν το έχεις καταλάβει
Έχουμε μονο …40 JSOW
Τα HARM δε θέλουν επαναπιστοποιισηση σύντομα εάν δεν έχουν λήξει ήδη
Για αυτό λέω θα κάνουμε βομβαρδισμό με AESA και MK82

STRATOS

Δεν χρειάζεσαι 5000 έξυπνα όπλα για να καταστρέψεις τις 2 τουρκικές πυροβολαρχίες S-400 . Με καμιά 30αριά stand-off όπλα ΜΑΧ είμαστε οκ, και αυτά τα έχουμε ήδη. Μερικά ατρακτίδια Sniper θα έκαναν τα πράγματα πολύ ποιο εύκολα και από όσο ξέρω έχει προβλεφθεί κονδύλι και για αυτά στον εκσυγχρονισμό των F-16. To APG-83 υπερέχει πλήρως του APG-67V9 σε BVR αερομαχίες και για αυτό το επιλέγουν όλες οι σύγχρονες αεροπορίες παγκοσμίως. Όπως εξήγησε προηγουμένως η ΠΤΗΣΗ, το F-16 που είναι εξοπλισμένο με APG-83 παρουσιάζει και μικρότερο RCS ασχέτως της εμβελείας αποκάλυψης…. υπερέχει πλήρως δηλαδή σε κάθε τακτικό σενάριο, αν λάβουμε υπόψη… Read more »

CKfurious

Στα έχω ξαναγράψει αλλα δεν καταλαβαίνεις! Με τα υπάρχοντα versions A/B/C7 των AMRAAM για να κανεις max το probability to kill πρέπει να γίνει η βολή στα 20 με 40 km Σε αυτό το range σε έχει ήδη εντοπίσει ο αντίπαλος με APG68V9/link16 και στο χει ρίξει τον AMRAAM Η μείωση του RCS λόγω AESA είναι μικρή για να κάνει τη διαφορα Τη διαφορα θα την έκανε το AMRAAM-D αλλα με το θέμα της ψύξης οι διαφορες στο max detection range όπως βλέπεις από τα διαγράμματα είναι μικρή για να κάνει τη διαφορα T ελληνικά B30/B50 δεν έχουν ελπίδα απέναντι… Read more »

STRATOS

AXAXAXA!!! Ο AIM-9X αποτελεί μεγάλη απειλή για τα Ελληνικά F-16C/D block 30/50……!!!ο οποίος AIM-9X δεν μπόρεσε να καταρρίψει ληγμένο Su-22( 40ετίας) στην Συρία (βαλλόμενος από διαστημικό F/A -18E, χειριζόμενο από απόφοιτο αμερικάνο χειριστή του Top gun!!!) με τον Σύρο πιλότο να κάνει χρήση εγχώριας κατασκευής φωτοβολίδων!!! Πες μας και πόσους AIM-9X έχουν οι τούρκοι?? καμιά 244αρία ΑΙΜ-9X για 197 εκσυγχρονισμένα F-16/ F-16 block 52+ advanced , δηλαδή αναλογία 1,25 πύραυλος για κάθε 1 τουρκικό F-16!!!!! Το Link-16 που έχουν τα τουρκικά F-16 είναι το πρώτης γενναίας, που όπως είχε εξηγήσει ο κύριος Ζηκίδης δεν σου επιτρέπει να κάνεις βολή με… Read more »

CKfurious

1) A είναι άχρηστοι οι AIM9X?? Για αυτό η πολεμική αεροπορία προσπαθεί να τους αποκτήσει εδώ και αρκετά χρονια? Ακόμα και με AIM9L/M τα τουρκικα έχουν το πλεονέκτημα με το JHMQS Οι IRIS που διαθέτουμε που έχουν δοκιμαστεί επιχειρησιακά? Τι εμβέλεια έχουν και τι εμβέλεια οι AIM9X? 2)Το Link 16 σαφώς δίνει στα τουρκικα f16καλύτερη αντίληψη της τακτικής κατάστασης και το ανάλογο τακτικό πλεονέκτημα Αυτό δεν αμφισβητείται! 3)Για το aspis :τα χούμε συζητήσει Έχει προϊστορία στην επιλογή και στη μη τοποθέτηση του για αρκετά χρονια που μάλλον συνεπάγεται μειωμένη απόδοση Τα χούμε πει σε αλλα topic Καμια άλλη αεροπορία δεν… Read more »

STRATOS

1) H ΠΑ ουδέποτε προσπάθησε να πάρει Aim-9x , για αυτό και πιστοποίησε κατευθείαν τον IRIS-T στα F-16C/D block 52+ και μπράβο για την επιλογή της. O AIM-9L/M είναι παντελώς άχρηστός με χρήση σκοπευτικού επί κάσκας…. δεν αλλάζει κάτι αφού χάνει την σκόπευση για πλάκα και η κεφαλή αναζήτησης του έχει πολύ περιορισμένη θέα…. το μόνο θετικό είναι ότι ο πιλότος βλέπει συνεχώς κάποια κρίσιμα δεδομένα στην κάσκα του κατά την διάρκεια της αερομαχίας.. 2) Η διασύνδεση Link-16 των ελληνικών F-16M με τις πυροβολαρχίες Patriot-Hawk (κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους τούρκους) είναι πολύ πιο ουσιαστική, ενώ και το… Read more »

Spirit

«είναι σαν να έχεις 2 F-16 σε 1»
Υπερβολές, δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα.

STRATOS

Αυτή την στιγμή η ΠΑ για να εκτελέσει αποστολή π.χ καταστολής εχθρικής αεράμυνας χρειάζεται 1 πακέτο αεροσκαφών που τα μισά θα έχουν ρόλο αεροπορικής υπεροχής και θα προηγούνται των υπόλοιπων αεροσκαφών του πακέτου που έχουν επιφορτιστεί με την αποστολή SEAD/DEAD. Την ίδια τακτική φυσικά ακολουθούν και όλες οι σύγχρονες αεροπορίες όπως η Αμερικάνικη και η Ισραηλινή!!………αυτό με το F-16V θα αλλάξει γιατί με το Radar του θα μπορεί να προσβάλει τις εχθρικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και ταυτόχρονα να βλέπει και να καταρρίπτει εχθρικά F-16 που πετάν στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας….. δηλαδή θα χρειάζεσαι τα μισά αεροσκάφη για να εκτελέσεις… Read more »

NIKOS_1908

Κατι δεν εχεις καταλαβει καλα….Τα F-16V οχι μονο θα βλεπουν νωριτερα …οχι μονο θα δινουν χ 10 περισσοτερες πληροφοριες κ πιο γρηγορα …οχι μονο θα αντεχουν χ 10 σε σχεση με τα απλα στον ηλεκτρονικο πολεμο αλλα θα μπορουν να κανουν κ παρεμβολες στα αντιπαλα απλα μηχανικου τυπου ρανταρ….
Αν ολα αυτα δεν ειναι ενα τεραστιο πλεονεκτημα τοτε δεν μπορω να καταλαβω τι θελουμε.

STRATOS

Μην το ψάχνεις φίλε. Πρώτα είχαμε την συντέλεια του κόσμου, με το F-35/TFX που θα εξαφάνιζαν την ΠΑ….. τώρα που μας τελείωσαν αυτά, έχουμε ξεκινήσει την θεοποίηση του APG-68V9 (που είναι άγνωστο στην ΠΑ!!!) και των S-400 που αγοράστηκαν για να φιλάνε το παλάτι του ερντογάν έξω από την άγκυρα.

NIKOS_1908

Δεν ειναι μονο η εμβελεια που παιζει ρολο σ ενα ρανταρ…η εμβελεια ειναι κατω απ την μεση .Υπαρχουν 10 πραγματα πολυ πιο συμαντικα.

Manolis

Για το λογισμικο του ρανταρ γνωριζουμε κατι?

Γιώργος70

Η αναβάθμιση στο APG-83 για την ΠΑ ήταν η μοναδική ελπίδα για την αντιμετώπιση του F-35.
Κάτι έπρεπε να γίνει γρήγορα.
Για τις ΗΠΑ ο ρολος του F-16 θα είναι κυρίως sead/ air to ground για αυτό και το αφήγημα για το BIG SAR και precision target identification.
Νομιζω ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του APG-83 -για την ΠΑ- θα είναι η περιορισμένη υποβάθμιση του σε συνθήκες Η/Π μεγάλης έντασης και έκτασης.
Koral ,σε 1-2 έτη αναμένουμε τα ατρακτίδια escort jamming και το 2023-24 τα Hava SOJ.

Στις ΗΠΑ ίσως γίνει και αλλαγή radome
https://govtribe.com/opportunity/federal-contract-opportunity/replacement-wide-band-radome-for-f-16cd-block-30-52-aircraft-f16radome
https://gdmissionsystems.com/-/media/General-Dynamics/C4ISR-Technologies/Radomes/PDF/F16-Wideband-Military-Radomes-Fact-Sheet.ashx

JohnnyB

Μη stealth μαχητικό σε αποστολές SEAD ξέχασε το. Δεν είμαστε στην δεκαετία του 90′.
Γι’αυτό πλέον υπάρχει το F-35 που θα κινδυνεύσει λιγότερο και θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στον ρόλο.

STRATOS

Σωστά δεν είμαστε στην δεκαετία του 90 όπου οι Σέρβοι ξεφτίλισαν όλο το νατο και τους αμερικάνους καταρρίπτοντας το διαστημικό υπεραπόρρητο F-117 stealth με ραντάρ και πυραύλους τεχνολογίας του 1960..

Georgios

STRATOSSTRATOS ε αφού και το F-117 είχε το θράσος να πετάει να πετάει πάνω από το ραντάρ ..ε καλά το έκαναν, καλό το στελθ αλλά δεν κάνει από μόνο του και παπάδες. Τώρα JohnnyB JohnnyB το F-16 πιθανά μπορεί να καταστείλει ένα S-300 από μόνο του αλλά ίσως όχι ένα S-400 όπου στην ανάγκη θα συνδράμει ως συμπληρωματικό.

CKfurious

Η πολεμική αεροπορία ήξερε εδώ και πολλά χρονια πως και με το APG-83 δεν είχε ελπίδα εναντίον του F-35

Και αυτό πολύ πριν προκύψει η κατάσταση με τη ψύξη

Δες παλιά μελέτη Ζηκίδη από το 2011

https://www.researchgate.net/profile/Konstantinos_Zikidis/publication/233905208_Radar_Machetikon_Aeroskaphon_Typou_AESA_Active_Electronically_Scanned_Array/links/0912f50cb51236b3c9000000/Radar-Machetikon-Aeroskaphon-Typou-AESA-Active-Electronically-Scanned-Array.pdf?origin=publication_detail

Το APG68V9 μπορεί να δει το F35 στα 8NM και το SABR στα 14 NM

Βεβαια σε πραγματικές συνθήκες θα είναι ήδη DEAD αφού θα έχουν φάει τονAMRAAM από το “φτου 35

Αγοράσαμε ότι έσπρωχνε η LM και αφήσαμε όλα τα αλλα στα χαλια που είναι

STRATOS

Η ΠΑ ήξερε ότι με συνδυασμό αναβαθμισμένου ΣΑΕ/ Patriot / F-16V-Irst θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα F-35 αλλά πλέον αυτά αποτελούν μακρινό παρελθόν καθώς η τουρκική αεροπορία αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα (προς μεγάλη απογοήτευση πολλών κινδυνολόγων).

NIKOS_1908

Καμια σχεση η αναβαθμιση των φ-16 με την αντιμετωπιση των φ-35….

Spirit

Όλοι ξέρουν ότι F-35 μπορείς να το χτυπήσεις στην θερμική υπογραφή, μπουρί κινητήρας και επικάλυψη που υπάρχουν αναφορές ανεβάζουν το θερμικό ίχνος.
Η ευκολότερη απάντηση θα ήταν MICA IR και ΝG στο μέλλον, και πιστοποίηση ενός ατρακτιδίου IR, μαζί περαιτέρω αναβάθμιση του ICMS.

Spirit

Ξέχασα το Link-16, μαζί με εκσυγχρονισμό των επίγειων ραντάρ με ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων (C,L,UHF) μεγάλης εμβέλειας.

Georgios

Εάν νομίζετε Spirit ότι δεν προβλέφθηκαν τεχνικές μείωσης θερμικού ίχνους από το μπουρί, είστε γελασμένος. Και τα σύγχρονα Απάτσι έχουν θερμικό ίχνος, τι πάει να πει αυτό; Δεν είναι Χιούι να μην μπορούν να διαχειριστούν την θερμική υπογραφή τους!

NIKOS_1908

οποιος νομιζει η πιστευει οτι κανουμε την αναβαθμιση των F-16 για να αντιμετωπιζουμε τα Φ-35 ειναι ασχετος….
Καμια σχεση κ απλα δεν μπορουν να εχουν τετοια αποστολη.

Georgios

NIKOS_1908 και ποιος θα καλεστεί να αναχαιτίσει τα ενδεχόμενα F-35TU ή Su-57TU (όπου TU Turkish) που θα του δώσει το νέο φιλαράκι του η Ρωσία;

Konstantinos_Zikidis

Εντάξ’, την φράση “μια τακτική εικόνα απείρως ανώτερη από ότι με το APG-68(v)9” ας την ξανασκεφτούμε…. Ούτε το APG-68(v)9 είναι τόσο κακό, ούτε το APG-83 τόσο καλό… Για την ακρίβεια, το APG-83 (εκτιμάται ότι) είναι όντως “τόσο καλό”, εάν όμως του παρέχονται τα απαραίτητα στη ζωή: ενέργεια και ψύξη. Και για το δεύτερο, το συζητάμε, όσον αφορά τα αναβαθμισμένα F-16, τα οποία μόλις και μετά βίας μπορούν να παράσχουν ψύξη για το το APG-68(v)9. Για περισσότερα, παραπέμπω στην πρόσφατη εργασία μας: https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/abs/2019/53/matecconf_easn2019_04001/matecconf_easn2019_04001.html
(συνεχίζοντας μία κουβέντα που ξεκίνησε προ δύο μηνών περίπου: https://www.ptisidiastima.com/taiwan-says-f-16-upgrade-back-on-track/#comment-167295 ).

Georgios

Konstantinos_Zikidis Konstantinos_Zikidis η μονάδα ψύξης δεν αντικαθίσταται με ισχυρότερη, εάν υπάρξει η σχετική απαίτηση; Δεν είναι και σαν τον υπολογιστή που όταν το καλοκαίρι, με την stock ψήκτρα του ο επεξεργαστής έφτανε τους 90 βαθμούς κελσίου και τώρα με την aftermarket τους 60 αλλά θα υπάρχει κάποια λύση.

Konstantinos_Zikidis

Όχι, δεν γίνεται να “αναβαθμιστεί” η δυνατότητα ψύξης. Ο γενικός σκοπός της αναβάθμισης είναι να μην πειραχθεί το αεροπλάνο. Το ραντάρ δεν ανήκει στο σκάφος, οπότε μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, εφόσον δεν αλλάζει το βάρος του και είναι σύμφωνο με τις δυνατότητες παροχής ενέργειας και ψύξεως. Η παραμικρή όμως αλλαγή στο ίδιο το σκάφος απαιτεί επαναπιστοποίηση, δηλαδή μελέτη, ανάπτυξη, δοκιμές εδάφους, πτητικές δοκιμές κλπ. Άρα κόστος και μάλιστα σοβαρό. Άρα το ξεχνάμε, όπως άλλωστε δεν το συζητούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

GK_

Κατα την διαρκεια σερφαρισματος στο διαδυκτιο ειχα την ευχαριστη εκπληξη να εντοπισω ενα λινκ με την δημοσιευση της ποιο προσφατης εργασια της ομαδας του αξιοτιμου Κου Ζηκιδη.
Σας το παραθετω οπως επισης και ενα πολυ ενδιαφερον σχολιο του σε παρα πολυ γνωστο Μπλογκ :

https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/abs/2019/53/matecconf_easn2019_04001/matecconf_easn2019_04001.html

https://disqus.com/embed/comments/?base=default&f=eamyna&t_i=41421%20http%3A%2F%2Fe-amyna.com%2F%3Fp%3D41421&t_u=http%3A%2F%2Fe-amyna.com%2F%25ce%25b1%25ce%25bd%25ce%25b1%25cf%2583%25ce%25ba%25cf%258c%25cf%2580%25ce%25b7%25cf%2583%25ce%25b7-%25ce%25b5%25ce%25b2%25ce%25b4%25ce%25bf%25ce%25bc%25ce%25ac%25ce%25b4%25ce%25b1%25cf%2582-154%2F&t_e=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%23154&t_d=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%23154&t_t=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%23154&s_o=default#

Σημεια που εχουν σημαντικο ενδιαφερον σε σχεση με επιδοσεις ρανταρ και IRST φαινονται εδω:

comment image

comment image

Georgios

Στα F-18 πήρε μεγαλύτερη κεραία, λόγω επάρκειας μεγαλύτερου κώνου ή την ίδια;

Spyros

Δοκιμή ήταν, οπότε μάλλον θα ήταν λιγάκι ακριβή η κατασκευή μιας ‘one-off’ μεγάλης κεραίας… αλλά ποτέ δε ξέρεις.

My_name_is_Nobody

Το κόστος ανά APG-83 είναι 2.44 εκ. € .
Η εναλλακτική ποια είναι;
Να γίνει εκσυγχρονισμός χωρίς αντικατάσταση του ραντάρ;
Το νέο ραντάρ προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα στον πιλότο;
Ένας πιλότος θα ήθελε το ελαφρώς υποδεέστερο APG-68 ή το ελαφρώς υπέρτερο APG-83;
Δεν ξέρω αν η ζωή του καθενός μας εξαρτιόταν από το λίγο καλύτερο τι θα λέγαμε.

Antonis_Loukas

Χρόνια πολλά! Το κόστος αρχικά, δεν είναι μόνο του radar αλλά και του υπολογιστή που πάει πακέτο. Δεν θα μπω σε εικασίες περί αυτού, αλλά καταλαβαίνεις νομίζω πως το κυρίως μέρος του κόστους της σύμβασης που υπογράψαμε, αφορά αυτά τα 2 συστήματα. Έχοντας υπόψιν αυτά, ο πιλότος στο παράδειγμα που θέτεις, ενδεχομένως να προτιμούσε περισσότερα V9(ενδεχομένως με κάποια πολύ λιγότερα SABR, στη θέση ραντάρ που δεν μπορούσαν πιθανόν να αναβαθμιστούν) και εικόνα από πολλά περισσότερα φιλικά F-16/Mirage(μέσω link-16) σε συνδυασμό με αναβαθμισμένη εικόνα μέσω ΣΑΕ/ERIEYE και πιθανότατα νέα όπλα. Τα οπλικά συστήματα, λειτουργούν όπως θα έχεις καταλάβει, συνεργατικά. Είναι σαφώς… Read more »

AvoMelkonian

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις ότι τα -V θα έχουν τα ίδια όπλα με των Τούρκων και γιατί αγνοείς τα IRST pods στη συζήτηση για A2A που προσπαθείς να κάνεις.
Αν έχεις κάποια παραπομπή/δημοσίευση/εσωτερική πληροφόρηση, ενημέρωσέ μας αλλιώς πάψε να παραπληροφορείς.

Antonis_Loukas

Είναι παραπληροφόρηση η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε αγορά aim-120d; Η έλλειψη αναφοράς στα pods που αναφέρεις (και που μπορούν εύκολα να πάρουν και τα τουρκικά, αφού είναι… pods!); Μήπως, είναι παράλογο να με ζώνουν τα φίδια, όταν στη σύμβαση εκσυγχρονισμού δεν υπήρξε καμία αναφορά σε όπλα(τάχα μου για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά); Άραγε ήταν παράλογο να προβλεφθούν έστω συμβολικοί αριθμοί συγκεκριμένων όπλων, ώστε να εξασφαλιστεί η άδεια εξαγωγής και να μη τρέχουμε αργότερα να παρακαλάμε; Αν σου αρνηθούν aim-120d/jassm-er τι θα κάνεις άραγε; Για να τελειώσει το παραμύθι, όσο δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για όπλα (όπως και για μτχ… Read more »

AvoMelkonian

Για να κρατήσουμε ένα επίπεδο στη συζήτηση, σε παρακαλώ μην αναφέρεσαι σε άσχετα θέματα με P-3 κ Harpoon. Συμφωνώ μαζί σου ότι ιδανικά τα όπλα/pods θα έπρεπε να είχαν παραγγελθεί ταυτόχρονα με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού και ως προυπόθεση αυτού. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να πούμε ότι τα -V «δεν θα έχουν όπλα», μεσολαβεί το χάος. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι μας αρνούνται ΟΛΑ τα όπλα και μείνουμε με ό,τι έχουμε τώρα, δεν καταλαβαίνεις πως θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση; Το ότι δεν έχει αναφερθεί πρόθεση αγοράς AMRAAM-D (ισχύει!) 3 χρόνια πριν την παράδοση του πρώτου -V σε ποιό… Read more »

Antonis_Loukas

Δεν γίνεται να κρατήσουμε κανένα ‘επίπεδο’ στη κουβέντα, γιατί απλά αυτά που συμβαίνουν, είναι καραγκιοζιλίκια! 9/10 συμβάσεις αγοράς/σοβαρής αναβάθμισης αεροσκαφών, περιλαμβάνουν και πακέτο όπλων. Δεν είναι δικό μου βίτσιο. Όταν δε, υπάρχει και τέτοια προϊστορία όπως στις συμβάσεις υποβρυχίων/αρμάτων κλπ, τότε νομίζω δικαιούμαι να είμαι εξαιρετικά δύσπιστος για οποιαδήποτε αγορά όπλων με ξεχωριστή σύμβαση. Στο παράδειγμα των υποβρυχίων, η αντίστοιχη αναλογία με αυτή των αεροσκαφών ξέρεις ποια είναι; Αντί για 4 Τ214 + 1 T209/AIP + υλικά για 2 υποβρύχια που ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκαν με οπλισμό SUT, να αγοράζαμε 7-8(μάλλον 8…) Τ209/1400/1500 μαζί με σύγχρονες τορπίλες… Εξασφάλιζαν τα 209/1400 ή… Read more »

Spirit

Πολύ καλά τα λες Αντώνη, δυστηχώς δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από πολλούς.
Τα ίδια λέγαμε για για τα P-3 και μας έλεγαν ότι ακολουθούν και άλλες συμβάσεις.
Τα ίδια ετοιμάζουν τώρα και με τις Belharra.
Y.Γ. Στου κουφού την πόρτα, πάτε την πόρτα και φύγε…

Spirit

Από που προκύπτει αυτό το IRST pod?

AvoMelkonian
Spirit

Ότι θα αγοράσουμε το POD λέω, από που προκύπτει.

Georgios

Spirit από το ότι υπάρχει το Legion pod.

My_name_is_Nobody

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Αντιγράφω από άρθρο της πτήσης “θα χρηματοδοτηθούν από τις διατιθέμενες πιστώσεις με $460.000.000 και θα αφορούν αποκλειστικά τις αναβαθμίσεις των ελληνικών F-16 της Ελλάδας.” Είμαστε σίγουροι πως αν κάναμε ένα πιο light εκσυγχρονισμό θα συνέχιζε να υφίσταται η χρηματοδότηση; Ένα άλλο ερώτημα είναι: αν δεν γίνει ο εκσυγχρονισμός στο επίπεδο V μήπως στο τέλος καταλήξουμε σαν τα m2000 που αντί να τα αναβαθμίσουμε στο επίπεδο ΜΚ2 τα αφήσαμε να απαξιώθούν; Ο κατασκευαστής θα συνεχίζει να υποστηρίζει παλιότερες εκδόσεις ή θα τρέχουμε σε 5_10χρονια να βρίσκουμε ανταλλακτικά όπως κάνουμε τώρα με τα AH64A; Θεωρούνται πολλά χρήματα 12εκ$… Read more »

Georgios

My_name_is_Nobody My_name_is_Nobody θα τρέχουμε να βρίσκουμε ανταλλακτικά για τα block-30.

Να γίνει μια δημόσια συζήτηση με θέμα ” τι είδους εκσυγχρονισμό επιθυμείτε για τον στόλο των F-16″
Γύρω στο έτος 2070 θα έχει καταλήξει η συζήτηση για την τελική διαμόρφωση……
Γενικά για να είναι ευχαριστημένοι οι περισσότεροι θέλουν από το F-16 εκσυγχρονισμένο τις εμβελειες του radar του F-22, τις stealth ιδιότητες του B-2, την επιχειρησιακή εμβέλεια του B-52 και την οροφή του U-2, μάλιστα θα πρέπει να φέρει και οπλισμό και αισθητήρες που δεν έχουν καν σχεδιαστεί….photon και quantum torpedoes….

Alexandros

Χαχαχα σωστός, είπαμε εξουσία στον λαό αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας

Spirit

Όσοι έχουμε ενστάσεις δεν νομίζω να αναφερόμαστε σε παράλογα πράγματα που αναφέρεις. Όπως και να έχει ο χρόνος θα δείξει, δεν μπορούμε όμως να μην μιλάμε και στα παράδοξα, σε άλλα μαχητικά που αφήνονται χωρίς ΕΜΖ και σε κάποια που έκλεισαν μια δεκαετία, αυτά για να μην πιάσουμε το θέμα ASPIS.

agnostosependytis

Αυτό που είναι εντυπωσιακο είναι η τιμή ανά τεμάχιο που είναι περίπου 2,5 εκατ δολάρια. Δεν ξέρω τι είναι το μεγάλο κόστος του υπόλοιπου εκσυγχρονισμού ανά σκάφος στα V μας, αλλά αν είναι και άλλα πράγματα (πχ νέος υπολογιστής κτλ), θα μπορούσε το ραντάρ και παίζει και με τους υπολογιστές των αεροσκαφών που θα περισσέψουν, μπας και γινόταν μια πιο απλή αναβάθμιση των 30 και 50, όπου να έμπαινε μόνο το ραντάρ και μεταφορά των υπολογιστών από τα άλλα?

Scalp_eg

Οι επιτελεις της αεροποριας με την αναβαθμιση των 52+/adv σε viper, εκαναν το τελειο απο πλευρας κοστους και σχεδιασμου για να καταφερουμε την απολυτη ανατροπη του εις βαρος μας ποσοτικου πλεονεκτηματος (ευτηχως που υπαρχουν και τα λιγα 2000-5 που τα τρεμουν και εξισορροπουν την κατασταση) που έχουν τα εκσυχρονισμενα CCIP-σαπακια (κυριως Block 40). Με 1,5 δις που στην ουσια είναι 1 δις μετα την αμερικανικη “επιδοτηση” κάνουμε 84 viper, αναστενουμε την κρατική αεροπορικη βιομηχανια ΕΑΒ, και μας περισσευουν απαρτια για να κανουμε πολυ ευκολα τα 38+1 Block 50 σε 50+ /adv (υπαρχει ηδη το πρωτοτυπο και ολα τα απαρτια κουμπωνουν… Read more »

Spirit

Ο χρόνος θα δείξει αν έγινε το τέλειο ή όχι. Προς ώρας δεν γνωρίζουμε ούτε αν το ASPIS θα δουλέψει 100%

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

257
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά $

Related News

Ειδική ομάδα έχει συγκροτήσει η Airbus για να διεκδικήσει το πρόγραμμα προμήθειας νέων ελικοπτέρων σε διαμόρφωση SOF

Με τα μάτια στο πρόγραμμα Land 2097 Phase 4 του Αυστραλιανού Υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια έως 16 ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων, η Airbus συγκρότησε...

Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των Apache και των Chinook στην Ινδία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing, τα τελευταία από τα 37 ελικόπτερα AH-64E Apache και CH-47F Chinook παραδόθηκαν στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία και...

Νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο στο κινεζικό 74ο Απόσπασμα Στρατιάς

Η Χερσαία Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAGF) παρέλαβε πρόσφατα το νέο τροχοφόρο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των 155mm του οποίου η ονομασία λέγεται...

Με Α/Α συστήματα προσπαθεί η Τουρκία να καλύψει την απουσία μαχητικών σε Συρία και Λιβύη

Η Τουρκία μεταφέρει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από Α/Α συστήματα στη Συρία και τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον...

Επιβεβαίωση της αναβάθμισης των «αρχαίων» τουρκικών γαλλικής ναυπήγησης κορβετών Burak

Για το θέμα της απροσδόκητης αναβάθμισής τους είχαμε αναφερθεί αναλυτικά πέρυσι, τόσο για το τι θα περιλάμβανε αυτή όσο και για το παράδοξο του...
- Advertisement -