Συμβόλαια ανάπτυξης φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων δρομολογεί το Πεντάγωνο

2
Απεικόνιση φορητού πυρηνικού αντιδραστήρα σε εμπορευματοκιβώτιο (φωτογραφία: Los Alamos National Laboratory)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε στις τρεις εταιρίες, BWX Technologies, Inc., Westinghouse Government Services και X-energy, LLC, συμβόλαιο για την ανάπτυξη πρωτοτύπων μικρο-αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας κάτω από το αποκαλούμενο “Σχέδιο Pele”.

Το σχέδιο καλεί για την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόνομου, μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια ασφαλή, φορητή και κινητή μορφή για να αναπτύσσεται σε απομεμακρυσμένες περιοχές και προκεχωρημένες βάσεις και να υποστηρίζει τις δυνάμεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με ενέργεια. Το σχέδιο δίνει στις τρεις εταιρίες περιθώριο δύο ετών για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Μία από αυτές θα επιλεγεί και θα παρουσίασει ένα λειτουργικό πρωτότυπο.

Το πρόγραμμα “Pele” έχει τη συνεργασία του υπουργείου Ενεργέιας, της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, της Εθνικής Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας και παράγοντες της βιομηχανίας ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανάπτυξη του λειτουργικού πρωτοτύπου, η αξιολόγησή του και ο ποιοτικός έλεγχος και τελικά η ασφαλής κατασκευή και δοκιμή του.

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και απαιτητικό σε επίπεδο μηχανικής, ασφάλειας και απόδοσης. Η συνεργασία με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και επιστημονικές επιτροπές παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξή του σε ένα πρόγραμμα που το υπουργείο Αμύνης επιθυμεί να αναπτύξει στο πεδίο διακαώς καθόσον οι ανάγκες των σύγχρονων συστημάτων που χρησιμοποιεί απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, ποσά που οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρισμού αδυνατούν να αποδώσουν. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως σήμερα χρησιμοποιεί 30 terrawatt-ώρες ενέργειας ανά έτος και 10 εκατομμύρια γαλλόνια καυσίμου ανά ημέρα, ανάγκες που στο μέλλον θα αυξηθούν κατά πολύ.

Ένας μικροαντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα χρήσης των ενεργοβόρων όπλων του μέλλοντος, όπως τα όπλα λέιζερ, να μειώσει το κόστος και το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας που απαιτούν οι γενήτριες πετρελαίου ως σήμερα, να μειώσουν την εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από πολιτικούς φορείς για ενέργεια και να αυξήσουν την ευελιξία των μονάδων του Στρατού σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών σε φυσικές καταστροφές, επιτρέποντάς τους να στήνουν γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια πηγές παροχής ενέργειας σε προκεχωρημένες βάσεις.

Ας σημειωθεί για την ιστορία πως το σχέδιο “Pele” δεν είναι πρωτότυπο. Μεταξύ 1961-1965 το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα πειραματικό σχέδιο με τον ίδιο σκοπό, την ανάπτυξη ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα που θα μετακινείτο με φορτηγά και θα κινούσαν ατμοστροβίλους παράγοντας ισχύ 3.3 Megawatt σε μονάδες πεδίου. Το σχέδιο ML-1 εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών και γιατί θεωρήθηκε πως δεν απέδιδε αρκετά σε σύγκριση με τις συμβατικές γενήτριες ντίζελ.

Το πρωτότυπο του φορητού αντιδραστήρα ML-1 το 1964

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
kakaouskiachikichiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τώρα αυτό πως ακριβώς θεωρήθηκε καλή ιδέα…

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Όσο καλή ιδέα είναι και τα 100% μη επανδρωμένα μαχητικά που έλεγε τις προάλλες ο Έλον Μάσκ. Στο άκουσμα της λέξης μαχητικό όλοι σκέφτονται αποστολές CAS / dogfights και κανείς δεν θυμάται ότι υπάρχει και η επιλογή της τακτικής πυρηνικής κρούσης.

Οπότε άς βάλουμε σε συσκευή χωρίς άνθρωπο πυρηνικά όπλα, τι μπορεί να πάει λάθος; (2 επιλογές υπάρχουν για μη επανδρωμένα: χειρισμός από απόσταση, που συνεπάγεται δυνατότητα παρεμβολών / χακαρίσματος και τελείως αυτόνομα που συνεπάγεται τεχνητή νοημοσύνη).