Ο Εχθρός Παρακολουθεί: Το Πεντάγωνο απαγορεύει τα smartphones κινεζικής προέλευσης!

13
1893
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Απαράδεκτο ρίσκο ασφαλείας» θεωρεί τα κινεζικής προέλευσης κινητά τηλέφωνα το αμερικανικό Πεντάγωνο, απαγορεύοντας μάλιστα την πώλησή τους στα καταστήματα των αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο. Η σχετική οδηγία αφορά δύο γνωστές μάρκες κινεζικών τηλεφώνων και μόντεμ (Huawei, ΖΤΕ) τα οποία κρίθηκαν ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού, τις πληροφορίες και την αποστολή του στρατεύματος, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του NBC News.

Η εντολή για την απομάκρυνση των εν λόγω συσκευών από τα ράφια των PX έχει ήδη δοθεί ενώ όσοι έχουν στη κατοχή τους τέτοιες συσκευές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το πρόβλημα ασφαλείας που συνιστούν, ασχέτως από πού τα έχουν αγοράσει, επισημαίνει εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Κατά την διάρκεια πρόσφατης ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και οι επικεφαλής του FBI, της CIA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) και της National Geospatial Intelligence Agency υποστήριξαν ότι τα προϊόντα της Huawei δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν προσδιόρισε την φύση της απειλής, ωστόσο στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι τα τηλέφωνα ενδεχομένως έχουν σχεδιασθεί ώστε να είναι προσβάσιμα από την κινεζική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η εταιρία αρνείται ότι τα προϊόντα της συνιστούν κίνδυνο ασφάλειας.

Η κινεζική Huawei είναι ο τρίτος σε μέγεθος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως μετά την Apple και την Samsung και ο μεγαλύτερος στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Θα μπορούσε η όλη ιστορία να είναι μια πτυχή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας; Πολύ πιθανόν. Όμως η κυβέρνηση του Πεκίνου κατέχει αναντίρρητα την… τεχνογνωσία όσον αφορά την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της, τί θα την εμπόδιζε να το δοκιμάσει και με τους αντιπάλους της μέσω της νέας τεχνολογίας;

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, αντίστοιχο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ρωσία έχει βάλει στόχο τα smartphones των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας την συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με επιχειρήσεις, τον υπολογισμό της επάνδρωσης μονάδων και ό,τι άλλο μπορεί να είναι στρατιωτικώς χρήσιμο, ακόμη και ο εκφοβισμός του προσωπικού με προσεκτικά σχεδιασμένες επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το νέο «μέτωπο» που έχει ανοίξει η Ρωσία με το ΝΑΤΟ αποσκοπεί στην μεθοδική εκμετάλλευση του πιο τρωτού σημείου των στρατιωτών της Συμμαχίας: των κινητών τους.

Σήμερα, όλοι έχουν κινητό και δεν το αποχωρίζονται ούτε κατά την διάρκεια επιχειρήσεων. Αν και έχουν εκδοθεί κατά καιρούς οδηγίες στο προσωπικό για ορθή και προσεκτική χρήση των ατομικών τους smartphones, η εξοικείωση με την τεχνολογία πολλές φορές βαίνει εις βάρος του παλιού και δοκιμασμένου στρατιωτικού αξιώματος: Προσοχή, ο Εχθρός Παρακολουθεί. Και οι νέες τεχνολογίες τον εξυπηρετούν αφάνταστα.

Αλέξανδρος Θεολόγου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Ευτυχώς που όλα τα άιφον φτιάχνονται στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια… grin

tallyhogr
Guest

Νταξει, ειναι ενας εμπορικός πολεμος με προκάλλυμα την δηθεν ασφάλεια. Ανουσιες κόντρες με την Κινα.

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Τι μου θυμίσατε τώρα; Ενα από τα σκηνικά που με έπεισαν ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι για παρελάσεις κι όχι για επιχειρήσεις είναι ότι η διάλεξη για την ασφάλεια των πληροφοριών στα πλαίσια της εκπαίδευσής μου ως νεοσύλλεκτος στην Τρίπολη αντικαταστάθηκε από δοκιμές ορκωμοσίας. Γιατί τι σημασία έχει το να μη συζητάς ανοικτά για το επίπεδο επάνδρωσης και τις υπηρεσίες (που δίνουν σημαντικές πληροφορίες) όταν μπορείς να μάθεις πως μπορείς να κάνεις σωστό βήμα στην παρέλαση.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Αυτή η τεχνολογία των κινητών (μάταιη η θρηνωδία, το τζίνι δεν ξαναμπαίνει στο μπουκάλι …) θα σταθεί όντως ο Δούρειος Ίππος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις … Απλώς αυτές γίνονται επί του παρόντος μεταξύ φελλάχων, σε εκείνες που εμπλέκεται μια τουλάχιστον σοβαρή χώρα (π.χ. Ρωσία – Ουκρανία) γίνεται ήδη αξιοποίηση των Δουρείων Ίππων, απλώς δεν μαθαίνει κανείς πώς και τι … Απλά κάποιοι που νομίζουν ότι είναι ασφαλείς πεθαίνουν αιφνίδια χωρίς να καταλάβουν το γιατί … Όταν γίνει 5-10 φορές, οι υπόλοιποι παίρνουν το μήνυμα και λένε “εντάξει, άστο καλύτερα”, βάζουν πολιτικά και όπου φύγει φύγει … Βλ. και εξόντωση του Ντουντάγεφ… Read more »

jasonark
Guest
jasonark

Oι αμερικάνοι φυσικά δεν έχουν ιδέα από τεχνολογίες παρακολούθησης, ούτε κάνουν τα αντίστοιχα.

Spyros
Guest

Ακριβώς έτσι είναι. Οι ρομαντικοί και ιδεαλιστές Αμερικάνοι εξάγουν μόνο παγκόσμια δημοκρατία, ελευθερία και fair play, δεν κάνουν τέτοια πράγματα στους αντιπάλους τους. Πόσο μάλλον κατά συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Η ΝSA π.χ δεν έχει ποτέ κάνει υποκλοπές διαρκείας κατά της Μέρκελ και άλλων 125 ανώτατων Γερμανών αξιωματούχων, όπως δεν αποκαλύφθηκε το 2015.
https://www.theguardian.com/us-news/2015/jul/08/nsa-tapped-german-chancellery-decades-wikileaks-claims-merkel

Nikodimos
Member
Noble Member

Το αν το κάνουν κι οι Αμερικάνοι δεν είναι ερώτημα προς διερεύνηση αφενώς, κι είναι εντελώς άσχετο αφετέρου. Η ουσία είναι πως θέλουν οι δικοί τους να είναι προστατευμένοι και γενικώς να περιορίσουν τις διαρροές από την δική τους μερά. Αυτό εκ μέρους τους είναι το απολύτως φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Το ερώτημα είναι οι υπόλοιποι τι κάνουν.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Μεγάλες αλήθειες. Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι, και η άμυνα (η προστασία του υπηρεσιακού απορρήτου ή χρήσιμων εν γένει πληροφοριών) φαίνεται δυσχερέστερη της επίθεσης. Η ΕΣΣΔ/Ρωσία είχε πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία στη διαφύλαξη της πληροφορίας (ευχερές, λόγω και κλειστής κοινωνίας), θυμάμαι σε ασκήσεις ακόμη και όψιμης εποχής του ΣτΒ αγγελιοφόρους να κατεβαίνουν με σχοινένια σκάλα από αιωρούμενο Mi-8 και να εγχειρίζουν σε αγγελιοφόρους μοτοσυκλετιστές διαταγές σε γράμματα με βουλοκέρι … Να επιτέλους κάτι που δεν υποκλέπτεται με τίποτε …

trackback

[…] Πηγή […]

Jester
Guest
Jester

Μόλις πριν λίγες ημέρες, άτομα που ασχολούνται με την ασφάλεια πληροφοριών (InfoSec) και την κυβερνοασφάλεια, προέτρεπαν κατόχους κινητών τηλεφώνων σε Ευρώπη και Η.Π.Α. να χρησιμοποιούν κινητά της ZTE και της Huawei, για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους.
https://twitter.com/KimDotcom/status/979498330710425602
Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση Trump με οδηγία της αρμόδιας General Services Administration απαγόρευσε την χρησιμοποίηση προϊόντων της γνωστή ρωσικής εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Lab από κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, λόγω υποτιθέμενων δεσμών της εταιρείας με το Κρεμλίνο, ενώ και η εταιρεία BestBuy εξοβέλισε τα προϊόντα της Kaspersky, τα οποία δεν διατίθενται πλέον για πώληση από τα ηλεκτρονικά της καταστήματα.

dimitrov
Guest
dimitrov

Καλά να πάθουν. Να φτιάχνουν φθηνά iphone. Πάντως αν ήμουν εγώ να αποφασίζω στα ελληνικά στρατα …. Θα είχα λύσει το πρόβλημα της επάνδρωσης με αφορμή τα κινητά. Όποιος κληρωτος η στέλεχος έχει κινητό ….. 6 μήνες φυλάκιση τουλάχιστον.,

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Οικονομικός πόλεμος με…ολίγον George Orwell…!
Μεγαλοαδερφισμός…το αντίθετο του Ώχαδερφισμού, νομίζω…

chikichiki
Guest
chikichiki

Δε μου μοιάζει με εμπορικό πόλεμο, οι στρατιωτικοί και παρελκόμενοι δεν είναι παρά κλάσμα των πωλήσεων της Huawei στην αμερικανική αγορά. Γενικότερα πάντως τα κινητά και η ανυπαρξία “EMCON” ακόμα και στους πιο…επιφανείς στόχους είναι μάλλον από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της εποχής, και η διόρθωσή του πολύ δύσκολη γιατί δε φαίνεται ακόμα και οι επαγγελματίες να κατανοούν πλήρως τη σημασία του. Υπάρχει ο κίνδυνος οι πολεμιστές του ινσταγκραμ στη Συρία που μαγνήτιζαν JDAMs να μην ήταν τόσο διδακτικοί όσο θα περίμενε κανείς. Ίσως θα έπρεπε η Cyber Command να κάνει πότε πότε καμιά επίδειξη με “ζωντανά δείγματα”…