Πεντάγωνο: Η Τουρκία ξεκίνησε τις δοκιμές των S-400 (που επιβάλλεται να “ξεφορτωθεί”)

5
Φωτογραφία που δημοσίευσε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σερβικής Προεδρίας από την πρόσφατη άσκηση στην αεροπορική βάση Batajnica, κοντά στο Βελιγράδι στις 25 Οκτωβρίου 2019. Εμφανίζει μονάδα πυρός S-400 Triumf των ρωσικών δυνάμεων
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Η πληροφόρηση έρχεται από τον υπαρχηγό του μικτού επιτελείου του Αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχο William D. Byrne, Jr. ο οποίος σε κοινή συνέντευξη με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Jonathan Hoffman, αποκάλυψε πως αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν “ενδείξεις” πως τέτοιες δοκιμές λαμβάνουν χώρα, “δεν φαίνεται πως αυτά έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο”.

Ο Hoffman προχώρησε ξετυλίγοντας το ιστορικό των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων ως σήμερα: Η Τουρκία αγνόησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και προχώρησε στην αγορά ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ρωσία, ένα σύστημα που η Ρωσία διαφημίζει ως ικανό να αντιμετωπίσει τα F-35.

“Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα για να επιστρέψει οριστικά στο δρόμο συνεργασίας με τις ΗΠΑ. (…) Δεν αρκεί να κλειδώσει απλά τους πυραύλους σε μια αποθήκη”, τόνισε ο Hoffman, “…πρέπει να ξεφορτωθούν εντελώς αυτό το οπλικό σύστημα (…) Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη πως σκοπεύουν να αλλάξουν δρόμο και να αναλάβουν δράση προς τον σκοπό αυτό”, σημείωσε.

Η ένταση με την Τουρκία για τα S-400 κορυφώθηκε τον Οκτώβριο με την Τουρκία να συμμαχεί με τη Ρωσία και να εισβάλει στη Βορειο-Δυτική Συρία αντιμετωπίζοντας κυρίως κουρδικές πολιτοφυλακές που είναι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και θέτοντας σε κίνδυνο 25 μέλη αμερικανικών ομάδων ειδικών επιχειρήσεων που δρούσαν στην περιοχή. Ο Hoffman κάλεσε τους Τούρκους να επιλέξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ παρά την αντιπαράθεση.
Σε αντίδραση στην τουρκική αγορά των S-400, οι ΗΠΑ “πάγωσαν” την προμήθεια των F-35 που η Τουρκία είχε παραγγείλει και απείλησαν να ακυρώσουν το υποκατασκευαστικό έργο για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δεν άφησε τις κυρώσεις να πραγματοποιηθούν ελπίζοντας σε αλλαγή της τουρκικής στάσης. Μια και αυτό δεν έγινε, η Γερουσία προσώρησε την περασμένη Τετάρτη στην επιβολή των κυρώσεων βάσει της Πράξης Αντιμετώπισης Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA), μια κίνηση που επιφυλάσσεται για όσες χώρες συνεργάζονται με τη Ρωσία στον αμυντικό τομέα.

Η πράξη αυτή γνώρισε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu που απείλησε με έξωση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ και τον σταθμό ραντάρ του Κουρετσίκ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Στέφανος
Guest
Στέφανος

Το οτι ο αξιότιμος κύριος Ερντογάν κάνει λόγο ανοικτά για αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών ενώ η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μοιράζει μερίσματα, δεν φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο της κριτικής σας. Μάλλον η κριτική σας τελικά είναι ολίγον επιλεκτική. Αξίζει κάποια στιγμή να δούμε ένα άρθρο στο οποίο θα απαριθμούνται τα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει απο το 50% των υπεπλεονασμάτων που τσακίζουν τους φορολογούμενους αυτής της χώρας εδώ και 6~7 χρόνια! (Ναι! σωστά διαβάσατε. Απο την εποχή Σαμαρά μοιράζονται πλεονάσματα! Οι δικαιούχοι μόνον αλλάζουν ανάλογα με την κυβέρνηση!). Πλεον τα θέμα λαμβάνει διαστάσεις εσωτερικού σαμποταζ και μειοδοσίας.… Read more »

Roman
Member
Roman

Apparently someone has their tin foil hat on a little too tight. smile

Relax mate!!! No one’s attacking Greece. In this day and age it’s all about business and the $$$. A mutully-agreeable middle line will be reached in the Mediterranean/Aegean. If everything else fails, then the EU/NATO will put Greece and Turkey at the same table and force them to shake hands. It will never come to war simply because it’d be too costly for both sides. Neither Greeks nor Turks will tolerate a full scale war with such a close (geographically) neighbor.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Τουρκοτρόλ με το Ρωμαϊκό ψευδώνυμο θα σου απαντούσα όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στον απεσταλμένο του τούρκου ,Μπόδα, όταν εκείνος πήγε να συναντήσει τον πρώτο στα Άγραφα για μια από τις τετριμμένες «συνομιλίες κορυφής» με θέμα τη στάση που θα τηρούσαν οι αρματολοί της περιοχής απέναντι στις σχεδιαζόμενες εκστρατείες των τούρκων, αλλά θα χαρακτηριστούμε “ακατάλληλοι δια ανηλίκους”

kostask22
Member
Noble Member
kostask22

BP forced Treaty of Sèvres on Turkey, EXXON and Total will do it again. Yes THEY are NATO and EU. Turkey is treated by all UN nations as nothing more than a big consumer IS state, with no resources. This is all you will get for free. You will buy our oil and gas just like Russia buys Egyptian gas. Just like Katar buys Cyprus gas. This is the $$$ law and I see you cannot understand the value proposition because you swim in worthless liras.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Βασικά οι Τούρκοι μπήκαν στην Συρία όχι μόνο μετά από συμμαχία με την Ρωσία , αλλά και με συννενόηση με τις ΗΠΑ.. αυτό γιατί δεν το είπε ο Κος Hoffman;