Το Πεντάγωνο παρουσιάζει 35 τρις σε λογιστικές αλλαγές σε ένα χρόνο

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Από τον TONY CAPACCIO | Bloomberg | εκδ. 25 Ιανουαρίου 2020

Λογιστικές προσαρμογές ύψους 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έκανε το Πεντάγωνο το προηγούμενο έτος, ένα νούμερο που ξεπερνά το σύνολο της Αμερικανικής οικονομίας και υπογραμμίζει την ανικανότητα του υπουργείου Αμύνης να ισοσταθμίσει τους ισολογισμούς του.

Η τελευταία αυτή εκτίμηση ξεπερνά τόσο την επίδοση του 2018, όταν υπήρχαν προσαρμογές 30.7 τρις δολαρίων και του 2017, με 29 τρις αντίστοιχα. Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη και κάνουν τα 738 δισεκατομμύρια του Αμυντικού Προϋπολογισμού να φαίνονται νάνοι μπροστά τους. Το υπουργείο Αμύνης υποτίθεται πως θα προμηθευόταν με αυτά τα λεφτά κάποια από τα ακριβότερα όπλα του κόσμου, όπως το μαχητικό F-35, αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και αντιτορπιλικά.

Ο Todd Harisson, ειδικός επί θεμάτων χρηματοδότησης του Πενταγώνου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, λέει πως στα 30 τρις υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν υπολογιστεί ποσά που έχουν εγγραφεί δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές καθώς τα ποσά των μετακινούνται εντός των λογαριασμών.

Το Πεντάγωνο από τη μεριά του απαντά πως τα λάθη στους υπολογισμούς εντοπίστηκαν πρώτη φορά το 2018, όταν βρήκε 2.7 τρις σε ενεργητικό και 2.6 τρις σε παθητικό. Αν και οι ελεγκτές δεν βρήκαν στοιχεία απάτης, κατέγραψαν μια μακρά λίστα λαθών περιλαμβανομένων και λογιστικών προσαρμογών.

Αν και συνήθως, όταν σκεφτόμαστε το Πεντάγωνο, σκεφτόμαστε εντυπωσιακές εκρήξεις και περιστατικά βίας, βιασμών και σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η ανικανότητά του να παρουσιάσει μια αξιόπιστη και σωστή εικόνα των οικονομικών του είναι στοιχείο μεγάλης ανησυχίας αφού δείχνει πόσο αποτελεσματικά οι στρατιωτικοί διευθύνουν τα μέσα που τους παρέχουν οι φορολογούμενοι.

Η διαδικασία είναι πως το Πεντάγωνο κάνει λογιστικές προσαρμογές ανά μήνα και ανά τετράμηνο στους οικονομικούς του δείκτες και η υπηρεσία οικονομικών και λογιστικών υποθέσεων του υπουργείου τις ελέγχει πριν αυτές σταλούν στο Γενικό Λογιστήριο. Το 2017, έγιναν 546,433 προσαρμογές και το 2018 562,568, σύμφωνα με διοικητική εξέταση του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας (Government Accountability Office – GAO). Την Τετάρτη, ο “καλός φίλος του Αμερικανού φορολογούμενου” θα εκδόσει μια αναφορά μετά από έρευνα των προσαρμογών τετραμηνίας του 2018 που ανέρχονται σε 15 τρις.

Ο δημοσιογράφος Speier της εφημερίδα California Democrat λέει χαρακτηριστικά: “το υπουργείο υπολογίζει τις δημοσιονομικές προσαρμογές των εξόδων του όπως ένας ελαιοχρωματιστής βάφει πάνω από τη μούχλα (…) Προτεραιότητά τους είναι να κάνουν την εικόνα να δείχνει καλή κι όχι να λύσουν το πρόβλημα που κρύβεται από κάτω”.

Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε πως θα επιλύσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από παλιές εγγραφές και ότι η υπηρεσία “κινείται δραστήρια” για την επίλυση του προβλήματος. Οι λογιστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου, εξηγούν οι έχοντες γνώση των διαδικασιών, κινούνται με βάση ένα παλιό μοντέλο που δεν σέβεται τα σύγχρονα λογιστικά πρότυπα. Το σημαντικό είναι αν μια προσαρμογή υποστηρίζεται από αντίστοιχη έγγραφη απόδειξη. Αν μια συναλλαγή ή προσαρμογή έχει απόδειξη σημαίνει πως είναι αξιόπιστη.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο: ο GAO υπολόγισε πως ένα 96% των προσαρμογών του τελευταίου τετραμήνου δεν υποστηρίζονται εγγράφως. Αυτό αντιστοιχεί σε 181,947 προσαρμογές. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε τα νούμερα αυτά “ανησυχητικά” καθώς “περιγράφουν μια εικόνα των υπηρεσιών του Πενταγώνου “φτωχών εσωτερικών ελέγχων” και “απουσίας ακεραιότητας στα οικονομικά μεγέθη”.

Το γεγονός πως το Πεντάγωνο δεν κατόρθωσε να δικαιολογήσει όλα τα στοιχεία εγγράφως, δεν σημαίνει πως είναι λάθος ή πλασματικά αλλά με το Υπουργείο να μην μπορεί να δώσει στοιχεία, οι ελεγκτές δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή:
https://www.stripes.com/news/us/pentagon-racks-up-35-trillion-in-accounting-changes-in-one-year-1.616325?fbclid=IwAR0wwtxe2VwhvQdDhOKkYNDGrX1FtUfux-60OEOjr6-5nVjH2deC0E10LDc


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of