21.8 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Περί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ...

Περί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποίησε χθες το ΓΕΝ δια του αρχηγού του αποκάλυψε πολλές από τις πτυχές των εξοπλιστικών και άλλων επιδιώξεων του κλάδου με αρκετές ειδήσεις και αποσαφηνίσεις περιλαμβανομένου και του θέματος παραχώρησης αμερικανικών DDG Arleigh Burke.

Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο διότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και επειδή ποτέ δεν βάζουμε κάτι τέτοιο «κάτω από το χαλί». Φυσικά αναφερόμαστε στις σχετικές αναρτήσεις του ιστότοπου αλλά και ένα από τα κύρια θέματα του τρέχοντος τεύχους μας.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Α/ΓΕΝ δήλωσε «άγνοια» για συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ περί παραχώρησης δύο Arleigh Burke στο ΠΝ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Επιβεβαίωσε  το διαχρονικό ενδιαφέρον για τα πλοία αυτά, τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα για τις ανάγκες του ΠΝ. Επισήμανε όμως υπαρκτά προβλήματα για την αξιοποίησή τους ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πληροφορίες που και ο ίδιος έχει δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα πλοία για παραχώρηση, αφού το σύνολο της κλάσης υπηρετεί  ακόμη στις τάξεις του UN Navy.

Επί του θέματος και δεδομένου ότι και εμείς αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο της παραχώρησης των αμερικανικών DDG να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Προφανώς τόσο στον ιστότοπό μας όσο και κυρίως στο περιοδικό βρισκόμαστε εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην διαμετρικά αντίθετη θέση των «ειδήσεων» και «αποκαλύψεων» στις οποίες επιδίδονται εκ συστήματος άλλοι. Και φυσικά δεν θα αρχίσουμε να το πράττουμε τώρα…  Αντιλαμβανόμαστε πως, μέσα στον καθημερινό ορυμαγδό fake news και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να μας κατατάξουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά είναι θερμή μας παράκληση να μην το κάνουν.

Η πληροφορία για το ενδεχόμενο παραχώρησης δυο Arleigh Burke, μαζί και με άλλα συναφή θέματα προήλθε από περιβάλλον πολιτικής πηγής και όχι από τον χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, στη διάρκεια ρεπορτάζ για την ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Είχαμε μάλιστα τότε δεσμευτεί ότι δεν την αποκαλύψουμε, κάτι που τηρήσαμε πιστά έως ότου το θέμα δημοσιοποιήθηκε από συνάδελφο (Newpost 02/11).

Υπό το πρίσμα της δήλωσης «άγνοιας του ΠΝ» επί του θέματος θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η πληροφορία μας ήταν… απλά ανακριβής. Σε άλλες εποχές μάλιστα θα υπήρχε και το ενδεχόμενο η «διαρροή» να έγινε απλά για να «καεί» το θέμα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με υπόθεση άλλων μεταχειρισμένων πλοίων επειδή κάποια πλευρά τότε επιθυμούσε διακαώς την υλοποίηση ναυπηγικού προγράμματος.

Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην πληροφορία και την πηγή της και πιστεύουμε ότι θέμα Arleigh Burke υφίσταται. Χωρίς μάλιστα καμία πρόθεση… υστεροβουλίας ή αναζήτησης δικαιολογιών θα μας έκανε εντύπωση εάν το ΠΝ επιβεβαίωνε κάτι που η διαχείρισή του ίσως ανάγεται σε αυτή τη φάση αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο.

Από την άλλη, ελπίζουμε πραγματικά ότι θέμα παραχώρησης δυο DDG θα υπάρξει, καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες βιώσιμες «ενδιάμεσες λύσεις» έως ότου το πρόγραμμα νέων φρεγατών (με υψηλό το ενδεχόμενο να καταλήξει υπέρ των [email protected]) να αποδώσει καρπούς, αλλά και στη συνέχεια. Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχική ανάρτηση περί Arleigh Burke, αλλά υπογραμμίζουμε και στο τρέχον τεύχος μας, τα δυο προγράμματα δεν λειτουργούν  ανταγωνιστικά αλλά θα μπορούσαν να είναι (υπό προϋποθέσεις) συμπληρωματικά. Οι πολλές (και κάποιες δύσκολες) πτυχές του θέματος αναλύονται στο τρέχον τεύχος μας.

———–

Από την άλλη, στη χθεσινή ενημέρωση του ΓΕΝ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και άλλων προτάσεων φρεγατών, όχι μόνο LCS/MMCS στην οποία είχαμε αναφερθεί με άρθρο μας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και από  άλλες πλευρές (A200) όπως είχαμε γράψει πιο πρόσφατα.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης πλήρως οι πληροφορίες για το πρόγραμμα νέων και παλαιών ελικοπτέρων με  δυο LOA (Letter of Offer & Αcceptance) που αναμένουν υπογραφή, πιθανότατα πριν το τέλος του χρόνου, μια για την προμήθεια τεσσάρων MH-60R και η άλλη για πρόγραμμα FOS (Follow On Support) και μερικού εκσυγχρονισμού των S-70B-6.

Ενδιαφέρον και ευχάριστο είναι επίσης ότι σε πολύ υψηλή προτεραιότητα εκκίνησης βρίσκεται το πρόγραμμα νέων τορπιλών όσο και αναλωσίμων για συστήματα αντιμέτρων υποβρυχίων νέας γενιάς.

Μια από τις πραγματικές ειδήσεις όμως που υπήρξαν στη χθεσινή ενημέρωση ήταν αυτή σχετικά με πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσυστημάτων κατακόρυφης προσαπογείωσης/προσαπονήωσης VTOL UAS με δυνατότητα να επιχειρούν τόσο από καταστρώματα φρεγατών ως οργανικά μέσα, όσο και από την ξηρά, από ναυτικά παρατηρητήρια. Αν και ο Α/ΓΕΝ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του γεγονότος ότι είναι εξασφαλισμένη σχετική χρηματοδότηση, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως η υλοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περνά μέσα από την μίσθωση UAS για δοκιμές μακράς διαρκείας όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Γαλλικό Ναυτικό και αυστριακή εταιρία, ενώ είχε υπάρξει η πληροφορία ότι η τελευταία είχε βολιδοσκοπήσει και άλλα ναυτικά εντός ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά σε απόκτηση μέσων κατά drone, για εγκατάσταση στις μονάδες επιφανείας, ένας τομέας που κινείται αυτή τη στιγμή σε «ανεξερεύνητα νερά».

Αναφορά με την δυνητική προμήθεια των [email protected] και με το δεδομένο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη. Το πλέον ενδιαφέρον από τα όσα –λίγα- αναφέρθηκαν αφορά την προσπάθεια του ΠΝ για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων. Στον τομέα αυτό επιδιώκεται η υιοθέτηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας με CAMM-ER για εμπλοκές μέσων αποστάσεων, «κάτω» από την ομπρέλα των μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30. Ανοικτό όμως αφέθηκε το θέμα της ενσωμάτωσης CIWS.

Επί των επιμέρους θεμάτων θα επανέλθουμε με νεώτερες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

142 ΣΧΟΛΙΑ

142 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SpaceMan

Χαίρομαι για την απάντησή σας και είναι ακόμα καλύτερο που έγινε με άρθρο και όχι με απάντηση εκ του προσωπικού. Η αλήθεια είναι όμως πως μας έχετε συνηθίσει πως ότι δημοσιεύετε είναι συνήθως “νόμος” και πέρα κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας. Από εκεί μάλιστα προέρχεται και η πολυετής φήμη και αξιοπιστία του περιοδικού καθώς και του site. Εύχομαι πραγματικά να είναι όπως τα λέτε, όχι μόνο γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα πλοία αλλά γιατί χρειαζόμαστε και αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σαν την Πτήση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πολύ πολύ σωστά τα είπες φίλε μου με κάλυψε πλήρως!!!

CKfurious

Η ουσία είναι πως η ΖΗΜΙΑ στο Ναυτικό έχει ΉΔΗ γίνει Οι Μπελάδες ΕʼAΝ και ΌΤΑΝ υπογραφει το συμβόλαιο θα φθάσουν μετά το Ο ΣΟΥΛΤʼΝΟΣ απειλεί ΤΏΡΑ Μέχρι το θα έχει τελειώσει το παιχνίδι Για άλλη μια φορα αναδεικνύεται η ΤΡΑΓΙΚΉ απόφαση εκσυχρονισμού των P-3 το 2015 500mil ΠΕΤΑΜΈΝΑ στην EAB και στηLMμε ΜΗΔΕΝΙΚΌ αποτέλεσμα Που άφησε το Ναυτικό χωρίς χρήματα για αλλα προγράμματα Με αυτά τα χρήματα θα είχαμε σύχρονες τορπίλες και 100% επιχειρησιακά τα 214και θα είχαμε εκσυχρονίσει τις MEKO από το 2015 Σε άλλη αναφορά της συνέντευξης του φέρεται να μίλησε απαξιωτικά για τις ADELADIE Τις συνέκρινε… Read more »

Kimon

Συμφωνω με τα p3 , θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Χιλής, η την πρόταση για s3 vicking που και πιο γρήγορα θα απέδιδαν και πιο καλά αποτελέσματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το κόστος και ο τομέας χρειάζεται στο ΠΝ. Όσο κι αν χρειάζονται εκσυγχρονισμένες και σύγχρονες μονάδες επιφάνειας ,όπως σωστά αναφέρετε για τις ΜΕΚΟ ,άλλο τόσο χρήσιμος είναι και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Σε άλλο άρθρο από άλλο site διαβάζουμε επίσης ότι οι belhara υιοθετούν 4 εκτοξευτές κάθετους ΚΑΙ γιατί γαλλικό Ναυτικό αφού έλαβαν σοβαρά τις ελληνικές απαιτήσεις και αυτό σε συνδυασμό με την πρόταση για camm er… Read more »

CKfurious

Τα P-3 ακόμα και εάν και όταν παραδοθούν εκσυχρονισμένα από ότι έχει δημοσιευτεί ΔΕΝ θα έχουν ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολεμου

Για τις Μπελάδες είπαμε πως πάμε για πλοίο ίδιο με αυτό του Γαλλικού ναυτικού

Το CAMM θέλει συζήτηση οποτε το αφήνω για πιο σχετικό topic

Το θέμα είναι τι γίνετε μέχρι το 27/27 που θα έρθουν και εάν

Και με 2 πλοία δεν λύνεται το πρόβλημα της αντικατάστασης των 9 s μέχρι το 030

zap

Νομιζω οτι στο ξαναειπα και διαφωνησαμε για αυτο. Ισως ειναι καιρος να δουμε αν μπορουμε να εγκαταστησουμε στις S συστηματα που θα τις κανουν πιο επικινδυνες. -Προσοχη δεν μιλαω για πληρη εκσυγχρονισμο-
Οταν δεν υπαρχει προοπτικη για νεο, πρεπει να εξασφαλισεις το παλιο.

ETS

Η S ειναι για αποσυρση και οχι για εγκατασταση νεων συστηματων ..Απορω πως δεν εχει γινει κατανοητο αυτο ..
Μεχρι και το παχος του μεταλλου τους ανεφερε σαν επιχειρημα διατηρησης τους αλλος ιστοτοπος ως δειγμα μη φθορας αναλογης της ηλικιας τους απο οξειδωση .
Την ιδια ωρα τα ναυπηγεια κατασκευης τους τις θεωρουν ως περαν καθε οριου ζωης της σχεδιασης αλλα εδω θελετε να επενδυσουμε σε σκαφη 40 ετων..

zap

Μου αρεσει που εξεγειρεσαι για τιην πιθανοτητα βελτιωσης της επιβιωσης τους, αλλα δεν εχεις κανενα θεμα με το να συνεχιζουν να βγαζουν Ελληνες ναυτες στο Αιγαιο… και εγω ειμαι ο υπερβολικος…

ETS

Η επιβιωση των Ελληνων ναυτων μαλλον εξαρταται απο την αποσυρση τους και οχι απο το ασκοπο πεταγμα χρηματων για την αμφιβολη βελτιωση τους για ενα μικρο διαστημα και μετα αποσυρση ..
Εαν η ιδανικη λυση που οραματιζεσαι ειναι να χασουμε χρονο και χρημα σε μια τελειωμενη σχεδιαση ε τοτε να εξεγειρομαι.
Και τι να βελτιωσεις δηλαδη απο δαυτες οταν οτιδηποτε αλλο ειναι αποδοτικοτερο και προτιμοτερο?
Ουτε το ΠΝ θελει την βελτιωση του και αυτο τα λεει ολα .

Athan

Για την ενημέρωσή σου, μετά την τελεσφόρηση της υποθέσεως του εκσυγχρονισμού του Π.Ν. την οποία φαντάζομαι όλοι ευχόμαστε, υπάρχει ολοκληρωμένη εισήγηση σε “συρτάρι” κάποιων Επιτελών του Π.Ν. για την “αξιοποίηση” (και όχι “εκσυγχρονισμό”) κάποιων από τις S. Αυτό αφορά: 1ον. Την τεχνική αξιολόγηση του αξιόπλοου των εν λόγω Μονάδων. 2ον. Την κατάρτηση καταλόγου επί μέρους επεμβάσεων κατά τα ευρήματα της ως άνω διαδικασίας. 3ον. Την ερώτηση προς τα Επιτελεία για την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων που απαιτούσαν στην πρώιμη εισήγηση του σχεδίου αξιοποιήσεως των Φρεγατών. 4ον. Την εξεύρεση Κυρίου Υλικού από την αγορά παράλληλα με με την αξιοποίηση Υλικού εκ… Read more »

ETS

Καμια αντιρρηση για μετατροπη σε πλοια ηλεκτρονικου πολεμου αλλα για μαχιμες μοναδες δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει μαζι τους πλην των αναγκαιων ενεργειων για την διατηρηση τους σε καλη κατασταση μεχρι την ελευση αντικαταστατη ..Επαναλαμβανω απαντω σε σχολιο για παρεμβασεις που θα τις κανουν πιο επικινδυνες και οχι σε αξιοποιηση η βαρια συντηρηση.
Νομιζω τα δυο πρωτα σημεια της προτασης ηδη εκτελουνται βαση αλλου αρθρου σε αμυντικο ιστοτοπο αλλα αυτο αφορα εαν τα σκαφη ειναι ικανα να συντηρησουν μια στοιχειωδη ικανοτητα και λειτουργια και δεν εχουν καμια σχεση με οσα αναφερω.

zap

Αύτο το οτιδηποτε αλλο που ειναι αποδοτικοτερο και οικονομικοτερο πες μου λιγο φιλε μου, ΠΟΤΕ θα ειναι εδω; Γιατι αν δεν κανω λαθος ΟΣΟ και να φωναζουμε εγω και εσυ, οταν θα ερθει η κρισιμη ωρα για να υπερασπιστει το ΠΝ τα Ελληνικα συμφεροντα θα το κανει με τις S. Aυτο ειναι τοσο βεβαιο οσο οτι ο Ηλιος ανατελλει. Το ιδιο βεβαια ισχυει και με τα F-16, εκτος αν πιστευεις επισης οτι θα εχουν προλαβει να εκσυγχρονιστουν πριν τα χρειαστουμε. Σε ρωταω ευθεως οπως ειχα ρωτησει και τον CKfurious. πιστευεις οτι υπαρχει χρονος να αντικαταστησουμε τις S; Ολα δειχνουν οτι… Read more »

ETS

Υπηρχε με τις Adelaide .. Αλλα μας βρωμαγαν ως δηθεν ιδιων δυνατοτητων . Τωρα δεν γνωριζω εαν υπαρχει αλλη λυση .. Ας ασχοληθει το ΠΝ με την διεθνη αγορα να βρει καποια σκαφη δεν νομιζω οτι δεν θα βρει απολυτως τιποτα .. Το θεμα ειναι οτι δεν ασχολειται και απλα περιμενει τις εξελιξεις να το προλαβουν. Που κολλαει το δογματικος και ευεξαπτος δεν καταλαβα? Μηπως ειστε εσεις αυτο που προσπαθειτε να κολλησετε στους αλλους? Αφηστε τις κρισεις και ασχοληθειτε καλυτερα με την στηριξη των σχολιων σας . Οι S ειναι πλεον υπεργηρες και ακαταλληλες και το οτι θα πορευτουμε με… Read more »

andreasmp412c

Το γαλλικο ναυτικο το ξερει; Γιατι μου φαινεται οτι κ αυτο τελικα παει να παρει πλοιο με τις προδιαγραφες του ελληνικου. Δε πιστευω να δεις γαλλικα κ ελληνικα πλοια με 32 αντι 16 vls κ να μας πεις οριστε σας τα λεγα τα γαλλικα πηραμε…;
Τα p3 εχω φτασει να αναρωτιεμαι αν θα χουν καμια αλλη δυνατοτητα περα απ το να πετανε

CKfurious

Από ότι έχει γραφει οι Γάλλοι έχουν συμφωνήσει να πάνε προς 4 VLS

Σήμερα αλλου γράφετε πως το Ναυτικό μας δεν ενδιαφέρεται και …τόσο πολύ για τους SCALP ενώ άλλοτε γραφόταν πως το βλήμα αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορα και το θέλει το ναυτικό οπωσδήποτε!

Γενικώς υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση και σύγχυση για το θέμα για διαφορους λόγους

Ο υπουργός δήλωσε πως απέχουμε πολύ Ακόμα από συμφωνία οποτε προβλέπω να συνεχίσουμε τον διάλογο για πολύ καιρό ακόμα!!

LYK

Το μέλλον είναι οι FTI εάν δεν θέλουμε GOWIND ή κάποια έκδοση της. Προτιμώ ASTER από SM για λόγους αντιμετώπισης κορεσμού αν θυμάμαι καλά. Και MICA IR NG αντι για CAMM-ER λόγω IR.

Τώρα εάν δεν θέλουμε GOWIND που είναι ετοιμοπαράδοτες πάμε στα Arleigh. Γιατί οι FTI έρχονται αργά. Πολύ φορτωμένα τα Arleigh. Αλλά κάνουν για επιθέσεις κορεσμού?

Προσωπικά απαραίτητο θεωρώ τον MICA IR NG VL γιατί δεν ξεφεύγει τίποτα από το IIR.

LYK

Ας γίνει μια σωστή μελέτη για GOWIND πολλές. Customized στα μέτρα μας με ότι θέλουμε. Πληρώνω

Athan

Κάτι μου ψυθίρησε ένας Έλληνας πιλότος για ένα κρυφό όπλο αντιυπέρυθρης δράσεως που έχουν εξελίξει οι Τούρκοι. Είναι κάτι θερμά αέρια υπό πίεση που τα παράγουν οι ίδιοι με βιολογικό τρόπο κάθε φορά που έρχονταιο αντιμέτωποι με Έλληνα αντίπαλο. Δύσκολα πράγματα. 😎

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Όντος η ποιο τραγική απόφαση στην ιστορία του ΠΝ

ETS

Προφανως στην Χιλη ειναι ανικανοι και αγορασαν τις ADL ενω μαλιστα εχουν ανωτερα ηδη σκαφη των S .. Δεν μου κανει καμια εντυπωση να εχει πει περι ιδιων ικανοτητων των ADL , που το ειπε δηλαδη αφου τοσα γνωριζουν και τοσα λενε .. Δυστυχως πλεον στην χωρα τιτλοι και ικανοτητα ειναι μη αλληλενδετα αν οχι αμοιβαια αποκλειομενα πλεον .. Εκει φθασαμε με τους γιες μεν αλα καρτ στρατιωτικους που εαν ηταν αναλογης αξιας με τους τιτλους τους απλα θα ειχαν ηδη παραιτηθει η κατασταση του υλικου ειναι απελπιστικη εδω και καιρο τωρα .. Συνεπως το τι λεει ο καθενας για… Read more »

zop

καλα ειναι δυνατον να διαπραγματευεται η καθε πολιτικη εξουσια θεματα του Π.Ν χωρις το ιδιο να το γνωριζει;
Αν παντως υφισταται κατι τετοιο και τελικα δεν τελεσφορησει δεν θα εχετε ευθυνες οτι καηκε αυτη η πιθανοτητα;

τελικα, ποιος ειλικρινα αγαπαει αυτο το τοπο;

zap

Στην Ελλαδα το παραδοξο ειναι το φυσιολογικο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πιστεύω ότι η ανώτατη ηγεσία του ΠΝ έχει κάνει την υπόδειξη της δεν μπορεί κανένας πολιτικός να έχει άποψη σε τέτοιου είδους εξειδικευμένα θέματα!απλά η προώθηση τους έχει αναληφθεί από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική!

Dimitris

“Aποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο”.
Έτσι, αν ο Ερντογάν δεν είναι υπάκουος στα συμφέροντα των ΗΠΑ, τότε και μόνο τότε μπορούμε να δούμε τα ΑΒ. Ήταν ένα μήνυμα προς την “άλλη πλευρά” για λογαριασμό των ΗΠΑ. Μπορούν να το κάνουν. Και πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο Ερντογάν είναι απολύτως χαμένη υπόθεση. Αλλά εξακολουθούν να αμφιβάλλουν..

NikolakiEfentis

Μερικά σχόλια: – Είναι καλό που τίθεται τακτικά το θέμα των A. Burke καθώς αν και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε μισό, αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω της ρευστής κατάστασης στις εξελίξεις των Αμερικανικών ΕΔ. – Όταν, εν μέσω Παρμενίωνα, αξαναγκάζεσαι να ακυρώσεις αποστολή Seahawk και να το ξαναπροσνηώσεις λόγω παρενόχλησης από Τουρκικό UAV (προσεχώς και UCAV στο χώρο σας…) τότε καλά κάνεις και τρέχεις για δικά σου UAV και αντίμετρα, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ αυτό γίνεται κατόπιν εορτής”(!!!)… – Με 32 CAMM-ER & 32 ASTER-30 ανά πλοίο καλύπτονται οι βασικές και πάγιες απαιτήσεις που ΠΝ που… Read more »

Iomar

Καλημέρα,

Στο site της MBDA αναφέρεται ότι “Ο Sea Ceptor μπορεί να βληθεί από τους εκτοξευτές SYLVER και Mk41 σε διαμόρφωση quad-pack για μεγιστοποίηση της πυκνότητας συσκευασίας και για βέλτιστη εγκατάσταση στα μικρότερα πλοία.”

Αν αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση quad-pack ισχύει και για τους SYLVER, θα είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση της αντιαεροπορικής ικανότητας του πλοίου.

chikichiki

Πτήση νομίζω είναι κατανοητό πως δεν πετάτε ό,τι σας κατέβει ούτε φτιάχνετε ειδήσεις για να τροφοδοτείτε ονειρώξεις. Αν υπήρξε πληροφορία για AB η οποία δεν ευσταθεί πρώτα θα το αποδώσω σε καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης και μετά σε δικό σας ατόπημα. Αν η ηγεσία της χώρας είναι ανίκανη να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα (ΦΡΕΜ), δεν φταίνε όσοι τους παίρνει η μπάλα.

ΥΓ Βάσει των λεγόμενων του κειμένου περί Belharra να υποθέσω πως γίνεται κάποια άτυπη έστω κατάθεση προσφορών ή και διαγωνισμός, εν πάση περιπτώσει κάτι με πολλαπλούς συμμετέχοντες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το ότι υπάρχει κάποια συζήτηση για τα ΑΒ είναι δεδομένο – το έχουν γράψει και άλλα μέσα. Το φάουλ της ΠΤΗΣΗΣ ήταν η βεβαιότητα της παραλαβής και μάλιστα το Μάιο του ’20 !!!
Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει διασταύρωση με πηγές του ΓΕΝ. Η απλή λογική λέει ότι για να παραλάβουμε το Μάιο, τα πληρώματα παραλαβής έπρεπε ήδη να είναι στις ΗΠΑ.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Οπως και να εχει το θεμα, δεν φταιει κανενα σοβαρο μεσο οταν οι πολιτικες ηγεσιες δεν κανουν τα αυτονοητα, πρωτα αποκτω, το θετω σε δραση και μετα ανακοινωνω.
Η αντιμετωπιση του θεματος απο τον ΑΓΕΝ ειναι η ορθη.

Flight

Κανείς δεν ανακοίνωσε τίποτα. Ένα δημοσιογραφικό μέσο, εμείς, δημοσίευσε μια αξιόπιστη, κατά την άποψή μας πληροφορία

STRATOS

Όταν έβρεχε αντιτορπιλικά Spruance, στο ΠΝ είχαν ομπρέλες. Τα αντιτορπιλικά Kidd δεν άρεσαν στο Π.Ν τελικά, οπότε τα πήρε η Ταιβάν και τα έχει ακόμη επικεφαλής ομάδων μάχης!!! Και με αντίπαλο όχι το τουρκικό ναυτικό αλλά το Κινέζικο!!!!!…

Τα καταδρομικά Ticonderoga φυσικά δεν μας κάνουν γιατί είναι πολυέξοδα και δεν παρκάρουν στην μαρίνα του Φλοίσβου, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke (αν μας πληρώσουν οι Αμερικάνοι να τα πάρουμε) ή καλύτερα να περιμένουμε να αποδεσμευτούν τα αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

x-m

O προϋπολογισμός της Ταϊβάν για το 2020 είναι 11,5 bn $ (της οποίας βέβαια ο κίνδυνος είναι η Κίνα των 180 bn). Πως να συγκριθούμε με την Ταϊβάν; (και λόγω θαλασσίου περιβάλοντος)

chikichiki

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πράγματι δε συγκρινόμαστε με την Ταϊβάν, αφού με άλλους όρους προσφέρθηκαν τα Kidd σε εμάς και με εντελώς άλλους σε αυτούς…

STRATOS

Join the discussion742 εκατομμύρια δολάρια μας ζητούσαν οι Αμερικάνοι για τα 4 αντιτορπιλικά Kidd (με όπλα και ανταλλακτικά) πριν 20 χρόνια!!! Τότε που με τα ΕΜΠΑΕ των κυβερνήσεων του πασοκ, αυτό ήταν ένα πραγματικά αστείο ποσό για τις δυνατότητες των πλοίων και την πραγματική τους αξία..

Δεν πειράζει, τα πήρε η Ταιβάν και τα έχει ακόμη στην πρώτη γραμμή (20 χρόνια μετά την απόκτηση τους!!!!!) στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το ραγδαία αναπτυσσόμενο γιγάντιο κινεζικό ναυτικό!!!..

chikichiki

Η Ταϊβάν τα πήρε γιατί της τα έδωσαν 10εκ. δολάρια φθηνότερα από εμάς ΜΑΖΙ με μια 148άδα SM-2 στην τιμή. Η προσφορά σε εμάς ήταν 742εκ. χωρίς SM-2, κανονικό γδύσιμο και πολιτικά επικίνδυνη αφού μας άφηνε με SM-1 και αβεβαιότητα για το αν ποτέ θα καταφέρναμε να αποκτήσουμε SM-2 για αυτά. Όσο για τα Spruance, μολονότι ήταν ικανά σκάφη, εκτός από πιο προχωρημένης ηλικίας σε σχέση με τα Kidd, ήταν υπερβολή για το ΠΝ. Τι να τα έκανε το ΠΝ τα 61x VLS όταν δεν είχε διαθέσιμο κανένα πύραυλο που ταίριαζε, και να δικαιολογούσε αυτή την ποσότητα; Τα Spruance ήταν… Read more »

STRATOS

Οι SM-1MR έχουν βεληνεκές 74χλμ και προσπαθώ να καταλάβω αν έχουμε τίποτε καλύτερο διαθέσιμο σήμερα?? Φυσικά οι SM-2 θα αποδεσμευόντουσαν για την Ελλάδα εν καιρώ όπως και έγινε! Η οικονομική προσφορά ήταν τζάμπα…αν σκεφτούμε το κόστος 1 αντίστοιχης κατασκευής πλοίου και το γεγονός ότι τα όταν προσφέρθηκαν στην Ελλάδα τα αντιτορπιλικά (καταδρομικά καλύτερα) Kidd ήταν ελάχιστα χρησιμοποιημένα. Τα αντιτορπιλικά Spruance ήταν η καλύτερη ευκαιρία του Π.Ν στην ιστορία του. Τον Μκ41 τον φορτώνεις με ότι όπλα θες (με μικρές τροποποιήσεις). Ασφαλώς εμείς δεν θα τον φορτώναμε Tomahawk (όπως το αμερικάνικο Π.Ν) αλλά μερικούς ASROC – πολλούς SM-1 (από τα αντιτορπιλικά… Read more »

chikichiki

Αν μια επαύξηση δυνατοτήτων είναι αμελητέα, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω απ’ότι ήδη έχουμε. Ο SM-1 δεν χρησιμοποιεί τεχνικές ICWI/time sharing, άρα Kidd + SM-1 = MEKO/Kortenaer στα 74χλμ. Αυτό ακριβώς είναι ο φόβος μου, το “εν καιρώ”. Θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για το ΠΝ να περιμένει αποδέσμευση των SM-2, που μπορεί και να γινόταν (εντελώς τυχαία) όταν τα πλοία θα ήταν πολύ κοντά στην απόσυρση. Μέχρι τότε, θα ήταν $1+δισ (σημερινά) χωρίς αντίκρισμα. Αμ, εδώ είναι το ωραίο, τι θα έμπαινε. VL-ASROC θα έπρεπε να αγοραστούν καινούριοι, ο RIM-7 θα απαιτούσε συμπληρωματικές παραγγελίες, ο SM-1 σε Mk41 δεν έμπαινε. Και… Read more »

chikichiki

…Spruance;;

STRATOS

..Ναι Spruance!! 61 κελιά Mk41, αντίστοιχες επιδόσεις πλεύσης με τα Arleigh Burke αλλά καλύτερη ακτίνα δράσης!!, 2 πυροβόλα 127mm και υπόστεγο για 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα δεν άρεσαν στο ΠΝ (πριν 16 χρόνια όταν του προσφέρθηκαν!!!)

Kimon

Τα spruance είχαν ASW ικανότητες και οπλισμο, ενω 24 από αυτά δέχθηκαν αναβάθμιση με 61 mk 41 για να εκτοξεύουν tomahawk,έτσι απέκτησαν ικανότητες εναντίον στόχων εδάφους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα spruance είχαν χαρακτηριστεί ως DD καθώς το “G” ήταν για τα πλοία με αντιαεροπορική ικανότητα, ενώ τα συγκεκριμένα είχαν μονο 8 sea sparrow. Υπήρξαν οι σκέψεις να μείνει σε υπηρεσία αλλά τα ddg(alreigh burke) είχαν καλύτερες ικανότητες εξαιτίας του aegis τους..

chikichiki

Αυτό. Ας έδιναν και κανέναν Τόμαχοκ οι λαοφονιάδες, να πω αξίζουν. Αλλιώς τι θα φορτώναμε, 60 ASROC (νομίζω κιόλας τότε…δεν υπήρχε ακόμη VL-ASROC!);;;

Η πλάκα είναι πως ένας λόγος για το μέγεθος της κλάσης ήταν ώστε να είναι δεκτικά αναβαθμίσεων για να υπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τελικά, η επένδυση δεν απέδωσε και τόσο…

STRATOS

Τον Μκ41 τον φορτώνεις με ότι όπλα θες (με μικρές τροποποιήσεις). Ασφαλώς εμείς δεν θα τον φορτώναμε Tomahawk (όπως το αμερικάνικο Π.Ν) αλλά μερικούς ASROC – πολλούς SM-1 (από τα αντιτορπιλικά Adams που αποσύραμε την ίδια εποχή και από το αμερικάνικο stock) – και αρκετούς Sea sparrow.

Φυσικά σήμερα τα σκάφη θα ήταν εξοπλισμένα με συνδυασμό ASROC/ SM-2MR/ ESSM-Sea sparrow και με λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε αναβαθμίσει και το ραντάρ αέρος και το σύστημα ελέγχου πυρός τους.

KostisM

Πράγματι η αναφορά στα ΑΒ έχει γίνει και από άλλες πηγές, αλλά επειδή και έχουμε παρακολουθήσει επεισόδια τύπου “σαπουνόπερας” στο παρελθόν (ενδεικτικά FREM από τον Κουβέλη και άλλους πριν, adelaide με τον Αποστολάκη) και η χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια – 540 εκατ. για εξοπλισμούς (με τα FOS μέσα που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι στα λειτουργικά τα οποία πέφτουν κι αυτά στα 401 από 444 εκατ.) μας κάνουν πολλούς να είμαστε απαισιόδοξοι. Είναι άλλωστε γνωστό : μην τάζετε του αγίου σας κερί και στους αναγνώστες σας αεροπλάνα και βαπόρια . Σοβαρά τώρα… Read more »

chriss8

Αν και είχαμε χαρεί με την είδηση δεν εκπλήσσομαι με την διάψευση! Ορισμένοι μας υπενθύμισαν σωστά τον μπάρμπα-Φώτη…. Δυστυχώς όλοι ψάχνουμε με αγωνία για λίγη ελπίδα….. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να βάζετε την προειδοποίηση πιο ψηλά από την είδηση

AvoMelkonian

Εφόσον η πηγή σας είναι πολιτική, πως είναι δυνατόν να γράφετε για ημερομηνία άφιξης των πλοίων στην Ελλάδα; Είναι ποτέ δυνατόν να προσδιοριστεί αυτό εν αγνοία του ΠΝ; Άστοχο αυτό εκ μέρους σας.

CKfurious

Υπενθυμίζω πως η Αεροπορία έμαθε την αγορά 15 νέων -5 και τον εκσυχρονισμό άλλων 10από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

This is Greece reeee

Dimitris

Isa isa. Afto htan meros tou mynhmatos twn HPA pros ton Erdogan… Aprili exei anakoinwsei oti tha energopoihsei toys S400…

Κε Καραϊωσηφίδη, σαν παλιός αναγνώστης της Π&Δ θα ήθελα να σας εκθέσω κάποιους προβληματισμούς μου σχετικά με το ύφος του ιστολογίου που ανελλιπώς παρακολουθώ ήδη από το ξεκίνημά του αρχικά σαν blog και αργότερα σαν ιστοσελίδα όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα.Έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό μια πιο “επιθετική” γραφή στα κείμενα που δημοσιεύονται και μια στροφή προς μια “πολιτική” θεματολογία.Αντιλαμβάνομαι τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού στον “ηλεκτρονικό” τύπο αλλά θα επιθυμούσα τουλάχιστον όσο αφορά το ύφος των άρθρων (ειδικά αυτών των “think out of the box”) να είναι πιο ήπιας γραφής χωρίς μερικούς ιδιωματισμούς των εκάστοτε συγγραφέων.Λίγο περισσότερη επεξεργασία του κειμένου… Read more »

Tasos

Όλοι εμείς οι πολύ παλιοί αναγνώστες της ΠΤΗΣΗΣ καμαρώναμε διότι σε ολόκληρο το περιοδικό δεν υπήρχε ούτε ένα ορθογραφικό λάθος….Όντως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο γραφής όχι απαραίτητα κακώς, απλά κάποιες φορές ξενίζουν κάποιες ασύντακτες προτάσεις ή ακόμα και ορθογραφικά λάθη εδώ στο ιστολόγιο…Τελείως φιλική η παρατήρηση (ούτε καν παρατήρηση) .

Κατά τα λοιπά αν κάτι δεν το γράφει η ΠΤΗΣΗ απλά δεν το πιστεύω……..

Mageiras

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Κρατάω την προσπάθεια που γίνεται για τους CAMM-ER καθώς θα μας έλυνε κυριολεκτικά τα χέρια…τώρα για τα drones κάτι ακούστηκε και για προμήθεια τύπου ελληνικής κατασκευής,εχουμε κάποια πληροφορία για ποιο πρόκειται?

Costas

Το λέω επειδή εκτιμώ την ειδησεογραφία σας. Οφείλετε να είστε πιο προσεκτικοί στις ειδήσεις που δημοσιεύετε.
Αν δεν επαληθευτεί η απόκτηση των ΑΒ είστε υπεύθυνοι (εν μέρει) για παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας.

ΙΤΑΛΟΣ

Χαχα καλα μην κανουμε και σαν παιδακι που του πηραν το κουλουρι. Μια πληροφορια δημοσιευσαν , δεν ειναι εκπροσωπος Τυπου του ΠΝ . Εδω αλλαζει η φορολογικη πολιτικη της κυβερνησης πιο συχνα απο οτι ο μεσος Ελληνας τα πουκαμισα , εαν δεν παρουμε τα AB θα φταιει η Πτηση? Ειπαμε πολιτικη ειναι η πηγη , να πεσουμε να κοιμηθουμε με την χαρα αλλα οχι και να πονταρεις λεφτα πανω σε αυτο

ETS

Σωστα αλλα αν το εγραφε αλλος ιστοτοπος θα επεφταν βροχη τα σχολια για παραπληροφορηση και clickbait και χαμηλο επιπεδο αναγνωστων και αλλα διαφορα αφοριστικα .. Τωρα ισχυει αλλα αν δεν ισχυει δεν φταιμε εμεις ασχετα εαν εμεις το γραψαμε .. Οποιος λοιπον θελει στα σχολια να κραζει αλλους ιστοτοπους και να θετει ψηλα τον πηχυ εδω θα πρεπει να επικρινει και τον οικο του εαν θελει να ειναι σωστος αλλιως τα υπολοιπα ειναι απλα υποκρισιες .. Προφανως δεν θα σταθουμε απολυτα σε μια πληροφορια αρκει αυτο να το θυμουνται διαφοροι εδω και για καποιους αλλους. Αυτα εχει το κυνηγι της… Read more »

antonios

Είναι καλό να βλέπεις δημοσιογράφο να παραδέχεται ότι τουλάχιστον οι πηγές του τον οδήγησαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Μπράβο γι’αυτο. Όμως δεν είδα ούτε ένα άρθρο που να παραδέχεται ότι η εμμονή για μεταχειρισμένα όπλα έναντι των ακριβοτερων αλλά τοπικά κατασκευασμενων ήταν ΛΑΘΟΣ! Αλήθεια αναρωτιέμαι πως θα μας αντιμετώπιζε σήμερα η Τουρκία αν ο στρατός μας είχε εξυγχρονισμενο πυροβολικό, 500 ΤΟΜΑ Αλέξανδρος, και αντί για 9 παλιές φρεγάτες, 8 τοπικά σύγχρονες μαζί με τις ΜΕΚΟ! Αν φτιάχναμε αντιαρματικα μιας χρήσης, δικά μας έξυπνα πυρομαχικά και τόσα άλλα που οι πολιτικές ηγεσίες ΕΘΑΨΑΝ για χάρη της μίζας! Θα δούμε από την ΠΤΉΣΗ… Read more »

Mparmpoutieris

Άμεση παραλαβή των κοστοβορων και ανθρωποβόρων 2 bruke και 1 tico για να κλείσει η ψαλίδα μέχρι το 2030 που θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 10 behlara, 8 γαλλοιταλικές κορβέτες, 6 type 214 , 114 f-16 viper, 50 f-35, 50 ucav, david sling, mlrs.
Κόστος 30δις. Με δανεισμό και αποπληρωμή σε 30 χρόνια, κόστος 1 δις ανά έτος.

Gelin

Δώσεεεε! To αφεντικό τρελάθηκε!!!

ShadowMan

Και 2 κιλά σοκολάτα κυρ στέφανε!!

mpr1nta

Φιλε μ εχεις ακουσει οτι ο προυπολογισμος του υπουργειου ειναι 500 εκκατομυρια και για τα 3 σωματα.. Που θα βρει τα λεφτα που λες .. Ηρεμηστε λιγο ολοι εδω δεν εχουμε να παρουμε μεταχειρισμενα υλικα θελετε και τον ουρανο

sotbak

κρίμα, να πω την αλήθεια, λόγω του δημοσιεύματος της Π&Δ, διατηρούσα κάποια ελπίδα, αν και το ένστικτό μου έλεγε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. ΔΕΝ πειράζει. Τουλάχιστον να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ ΗΝ στο μέγιστο βαθμό και ΑΜΕΣΑ.

Stavrogin

Κύριοι σας χρησιμοποίησαν. Την ημερα ανακοινωσης του προυπολογισμού μια είδηση σκάει απο εσας, ενα μέσο αξιόπιστο. Τα παραπονα η κριτική και η γκρίνια περνουν στο περιθώριο απο την ελπίδα της παραλαβής των 2 αντιτορπιλικών. Χρησιμοποιώ σκληρη γλωσσα και μικρη σημασια εχει αν ταυτίζομαι πλήρως με αυτήν, αλλά πρεπει να ακουστεί. οσο για την αξιοπιστη πολιτική πηγή ακομα κι αν καλή την πιστη πουμε πως δεν ειχε δόλο μπορει κι αυτή να εχει παραπλανηθεί. Αλλωστε στο χρηματιστηριο αξιών η αξιοπιστια των πολιτικών προσώπων εχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή και πάλι υπερτιμημένη ειναι. Σκεπτικιστές- Πτήση: 1 – 0. if something sounds tοo good… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η φρασούλα “αξιοπιστη πολιτική πηγή” ακούγεται σαν ανέκδοτο , κάτι σαν τον “Αλβανό τουρίστα” παλιότερα

Tdmrider

Συγνώμη κιόλας, και δεν θέλω να υπαρασπιστω το site σε καμία περίπτωση, αλλά πιστεύετε οτι μετά αυτό που έγινε με τις FREMM θα ακούγατε στρατιωτικό να κάνει σχόλιο για μια προμήθεια που δεν έχει συμφωνηθει ? Γιατί, για να το μάθουν οι δίπλα να απαιτήσουν να ακυρωθεί μια τέτοια game changer προμήθεια ? Αν είναι δυνατόν. Ξαναλέω, δεν είμαι καθόλου σίγουρος οτι θα γίνει η προμήθεια, αλλά αν δεν υπήρχε γραπτή συμφωνια δεν υπήρχε περίπτωση στρατιωτικος να παραδεχθεί κάτι τέτοιο και ΠΟΛΥ σωστά δήλωσε άγνοια. Είμαστε επιπόλαιοι αλλά για τους στρατιωτικούς μας έχω καλή εντύπωση, έλεος. Αν υπάρχει κάποιο ατόπημα,… Read more »

Νικολας Μ.

Φαντάζομαι πως ένοιωσε ο ΑΓΕΝ ή ο Αρχηγός Στόλου, όταν είδαν στα ΜΜΕ ότι έρχονται σε 5 μήνες 2 ΑΒ, το ξέρουν δημοσιογράφοι ενώ αυτοί που είναι οι πραγματικοί αρμόδιοι δεν έχουν ιδέα!
Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μην συμβουλεύεται και να μην εμπιστεύεται η πολιτική ηγεσία σε ένα τόσο μείζον θέμα το ΠΝ! Απίστευτα πράγματα!

ETS

Και εσυ το πιστεψες ε?

Nikolaos

Επειδή βλέπω ότι τελικά το ελληνικό ψευδοκράτος πάει ολοταχώς (εδώ και χρόνια, με τη συναίνεση των υπηκόων του και των τάχα μου και πολιτικών ταγών, πάσης αποχρώσεως) για να κατεβάσει ρολά, δεν το γυρίζουμε στην αεροπορική ιστορία, έτσι για να μην σφιγγόμαστε δηλαδή κάθε φορά που ανοίγουμε να δούμε ειδήσεις για τα τάχα μου και εξοπλιστικά ενός έθνους αποφασισμένου να αυτοκτονήσει;
Το εισηγούμαι με κάθε σοβαρότητα. Αεροναυπηγική, αεροπορική ιστορία, οπλισμός αεροσκαφών (του είδους που χρησιμοποιείται από ΕΘΝΗ, και όχι ρεμπέτ ασκέρια), ραντάρ και λοιπά ηλεκτρονικά, πολιτική αεροπορία, και διάστημα. Αυτά.

x-m

Ναι , ναι , ναι !!

flashg

1)Τα ΑΒ το έχω ξαναγράψει και τζάμπα να μας τα δώσουν οι Αμερικανοί, με εκσυγχρωνισμό και όπλα θα φτάσουν από 500-800 εκατομμύρια ανά πλοίο. 2) Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι βλέπω από αυτά που γράφετε δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Τι πάει να πει σε τόσο σοβαρό θέμα οι πολιτικοί να μπορεί να μιλάνε με τους Αμερικανούς για την προμήθεια αλλά ο Α/ΓΕΝ να μην το ξέρει? 3) Δεν φαίνεται να μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να βγάλει κανένα απολύτως πρόγραμμα. Δείχνει η στρατιωτική ηγεσία να τα έχει χαμένα και να μην ξέρει τι ακριβώς… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η θέση της στρατιωτικής ηγεσίας για το θέμα είναι δεδομένη. Τα ΑΒ τα θέλουν εδώ και χρόνια.
Και για τα λοιπά θέματα οι προτεραιότητες έχουν γίνει σαφής. Τα λεφτά περιμένουν μόνο…

Skywalker

Όποιος επιμένει για Arleigh Burke ή TICO είναι αδαής η η……. Αυτά μπορεί και να τα πάρει η Ελλάδα όταν θα είναι έτοιμα για scap. Δεν βαρεθήκατε να γράφετε για αυτά;

Ilias_Skaltsiotis

Επειδή είμαι λίγο καραγκιοζάκος, πνίγομαι και πρέπει να το πω : Σας τα λεγα εγώ : https://www.ptisidiastima.com/arleigh-burke-for-hellenic-navy/#comment-171669 https://www.ptisidiastima.com/2-arleigh-burke-for-greece-possibly-next-year/#comment-173958 Αγαπητή Πτήση έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο η πηγή σας ως πολιτικός να μην ξέρει ότι τα καταδρομικά Ticonderoga δεν είναι τα ίδια πλοία με τα Α. Burke???? Γιατί τα μόνα πλοία που θα αποσυρθούν μάλλον είναι τα 6 tico. Μέχρι τέλος Μαρτίου υπήρχε το σχέδιο του us navy για απόσυρση 2 ανά έτος από το 2020. Αρχές Απρίλη το κογκρέσο το μετέτρεψε σε 2 το 2021 και 4 το 2022. Από την στιγμή που μάλλον θα μειωθεί ο στόχος των 355 πλοίων,… Read more »

George

Λογικά αυτές θα πρέπει να εννοεί (αν και πολιτικός μπορεί να τις μπερδεύει μέχρι και με τις Cyclone 😉 )
Είναι πλοία διοίκησης, έχουν και ESSM και δύο ελικόπτερα που οι αρχικές ΑΒ δεν έχουν τίποτα από αυτά
Υποτίθεται μας χαλάει η υπερκατασκευή από αλουμίνιο! 😆

epampapas

Yποθέτω αυτό είναι το ρίσκο του να δημοσιεύονται ειδήσεις που δεν έχουν διασταυρωθεί.
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Γνώμη μου ήταν και είναι πως δεν υπάρχει θέμα γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως αντίθετο στην κοινή λογική καθώς στις ΗΠΑ δεν περισσεύει κανένα αντιτορπιλικό αυτή τη στιγμή.

Πάντως Ο ΑΓΕΝ σας άδειασε και στο θέμα των Adelaide στο οποίο είχατε επιμείνει με πολλά άρθρα.

Flight

Κάνετε λάθος σε όλα. Η πληροφορία είχε διασταυρωθεί. Επίσης, Adelaide ενδιαφερθήκαμε, αν δεν τις πήρε το ΠΝ φταίμε εμείς; Εντάξει, μην ανησυχείτε, συμβαίνει και στους καλύτερους σχολιαστές μας

epampapas

Το ότι σας άδειασε αφορούσε στο ότι το Ναυτικό και οι επιτελείς του που είναι οι καθόλα αρμόδιοι απέρριψαν την επιλογή των Adelaide αφού την εξέτασαν και απέκτησαν σαφή άποψη (μάλιστα και ο ίδιος ο ΑΓΕΝ έχει επισκεφθεί πλοίο της κλάσης). Mια επιλογή που παρόλαυτα εσείς υποστηρίξατε με σειρά άρθρων.
Ούτε στο μάτι να σας είχε βάλει…

Flight

Κανείς δεν μας άδειασε…

NikolakiEfentis

Την μη επιλογή των Adelaide Α/ΓΕΝ τις συνέδεσε με το κόστος τους. Η περίπτωση υπήρξε δεν ήταν για πέταμα τα σκάφη, εδώ μάθαμε ότι εξετάστηκαν κι οι ANZAC! Ήταν θέμα προτεραιοτήτων αφιέρωσης των ελάχιστων κονδυλίων που αποφάσισαν οι πολιτικές ηγεσίες. Ο Α/ΓΕΝ επανέλαβε αυτό που είχε πει πριν ένα χρόνο στην ουσία. Ως επίσημος είπε αυτό που έπρεπε, δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο για A. Burke. Αν σε πολιτικό επίπεδο γίνει κάτι (δηλαδή θα μας τα δώσουν αλλά θα δώσουμε κι εμείς αρκετά πραγματάκια…) ΟΚ, αλλά το ΠΝ ιοφείλει να σχεδιάσει μέχρι στιγμής χωρίς αυτά. Είναι όμως σαφές από τα λεχθέντα… Read more »

ETS

Τι αδειασε ακριβως και πως το τεκμηριωσε? Με την μπαρουφα οτι ειναι ιδιες με τις S? .. Εβαλε και το σχεδον για ξεκαρφωμα και περα βρεχει .. Απορω με οσους τον ακουγαν πως δεν τον αδειασαν αυτοι μετα με ερωτηση επισημανση των διαφορων .. Αλλα τι να κανουν και αυτοι .. να χασουν την διαπιστευση και μετα να ψαχνουν για δουλεια ? Γελανε και τα ψαρια με τετοια δικαιολογια για σκαφη συγχρονα που θα εκλειναν κρισιμα κενα .. Το θεμα ειναι οτι ο κυριος και οι ομοιοι του δεν διεκδικουν σεντ παραπανω απο οσα τους δινουν οι πολιτικαντηδες απο το… Read more »

evaggelos

ok δεκτον το ζητημα burke αναμενω να δω τι θα συμβει. Το ζητημα ειναι τι γινεται με τις μπελαρες και ποιο ειναι αυτο το uas που λενε οτι θα παρουμε.

TERMINATOR

Αν είναι σαν τα 2 απο το Ισραήλ που νοικιάσαμε για 3 χρόνια με 38 εκ $ καήκαμε….

evaggelos

νομιζω πως δεν θα ειναι,φημη λεει για camcopter αλα με της φημες ακρη δεν εβγαλε κανεις.

George74

Πάθαμε FREMMίτιδα

Greg575tpn

Πριν λιγες μερες ενας πελάτης μου ο οποίος ειναι μηχανικός στο ΠΝ στην βαση της Σαλαμίνας μου ειπε χαρακτηριστικά πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα Burke και πως θεωρεί οτι ειναι πολυ αξιόλογο πλοίο! Αναφερω αυτο πρως οφελος της συζήτησης! Προφανώς δεν σημαίνει οτι ειναι σιγουρο επειδη ακουγετε στις τάξεις του προσωπικού του ΠΝ!

stepa

Εγω παλι θα προβληματιζομουν περισσοτερο αν τελικα ερχοντουσαν τα πλοια αυτα, παρα αν δεν ερθουν…..με ενα Π.Ν. που οι μονες εξελιξεις που το αφορουν βασιζονται σε δωρεες ιδιωτων, απορω που θα βρεθουν οι ποροι για την υποστηριξη 2 τετοιων σκαφων, Εχουμε ιδεα του κοστους χρησης , των υποδομων υποστηριξης αλλα και του χρονου που απαιτειται για την αξιοποιηση των σκαφων αυτων επιχειρησιακα , λογω των εγγενων αναγκων σε πληρωματα με ιδιαιτερες απαιτησης εκπαιδευσης, εξ αιτιας των δυνατοτητων αλλα και της πολυπλοκοτητας? Δεν ειμαι αντιθετος στην ελευση των σκαφων αυτων, αρκει αυτο να γινει λαμβανοντας υποψη και τις υπολοιπες αναγκες του… Read more »

NikolakiEfentis

Αγαπητέ, από τα λόγια του Α/ΓΕΝ σχετικά με το θέμα φαίνεται πως την “άσκηση” την έχει κάνει το ΠΝ και θεωρεί ξεκάθαρα πως τα “αντέχει”. Αν πέσει έξω στους υπολογισμούς μένει να το δούμε.

sotbak

το κόστος χρήσης των Α/Β θα καλύπταμε από τις 3 Σ που θα αποσύραμε άμεσα

x-m

Σας “ακολουθώ” 37 χρόνια γι’αυτό και δεν θα αλλάξει η άποψη μου για εσάς, ακόμα και αν δεν έρθουν τα ΑΒ. Σιγά το πράγμα, μια λάθος πληροφορία !! Ελπίζω πως θα έρθουν, αν και μου μοιάζει μάλλον απίθανο. Πιο πολύ όμως ελπίζω να γράψετε στο μέλλον ένα άρθρο που θα παραθέτετε τις ενδείξεις όχι της απόκτησης ενός σπουδαίου οπλικού συστήματος, αλλά της αλλαγής σκέψης στη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια μας. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν αρκεί η οποιαδήποτε ισχύς, πρέπει και να εκπέμπεις σοβαρά το μήνυμα ότι αυτό που έχεις θα το χρησιμοποιήσεις… Read more »

Tasos

ίσως το πιο λογικό σχόλιο…..

Πατριωτης Σκετο

Επειδη ειστε πολυ σοβαροι,ελπιζουμε και να δικαιωθειτε.Γιατι αλλη λυση μεχρι να αρχισουν να ερχονται οι Μπελχαρες η οτιδηποτε αλλο,δεν υπαρχει.

zap

Υπαρχουν. Τα Ticonderoga.

George

Καλύτερα να πάμε σε άρθρα όπως: Πρέπει να αποσυρθούν άμεσα οι μη εκσυγχρονισμένες S και τα Nasty ώστε να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ και να έχουν ανταλλακτικά οι υπόλοιπες S?

agnostosependytis

Η συνέντευξη είχε θετικά και αρνητικά, θα έλεγα πιο πολλά τα θετικά. Στα θετικά θα έλεγα ότι είναι: -η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα ζήτησε διπλάσια κελιά (καλό αυτό) και CAMM-ER (που νομίζω ότι δεν χρησιμοποιεί αυτά τα διπλάσια κελιά) άρα αρχίζει να γίνεται ωραίο και αξιόμαχο (αντίμετρα και CIWS έμειναν που το CAMM-ER μπορεί να χρησιμεύσει στο δεύτερο). -προχωράνε οι τορπίλες, FOS για διάφορα κτλ. -MEKO up το οποίο προχωράει και ο συνολικός προυπολογισμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς κάποια έχουν μπει σε υπο-προυπολογισμούς -τα drones που αν κατάλαβα καλά θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτη (και μπράβο για ότι και… Read more »

George

Ναι αλλά τα P3 γίνονται stealth σε περίπτωση εμπλοκής
Δεν θα πετάνε και έτσι δεν θα τα πιάνουν τα ραντάρ…

TERMINATOR

και τώρα μπορούμε. Με μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση ανταλλαγής με f16 block 30 ή 50. Οι Ταιβανέζοι έχουν ψύχωση με to Viper που θα είναι μια αποτελεσματική απάντηση για τα κινέζικα gudgets. ¨Οσα περισσότερα μπορούν να πάρουν θα τα πάρουν. Εμείς από την άλλη δεν έχουμε προς το παρόν (και μάλλον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) να αντιμετωπίσουμε Τουρκικά 5ης γενιάς,, οπότε το πακέτο του 2005 με το RDY , ΜICA και αυτοπροστασία είναι καλύτερα από οποιαδήποτε APG68. Αεροσκάφος γνωστό στη ΠΑ με καλύτερα ΑΑ οπλα, έτοιμο για επιχειρήσεις από την 1η μέρα και προσδόκιμο 15-20 χρόνια. Με 80 2005 και 117 Viper… Read more »

ETS

Μαζι σου αλλα εδω δεν πηραν τις ADL ΓΙΑ 200 εκατομμυρια που μετα το ναυαγιο της αποκτησης απο την Χιλη , γνωστο κολπο, διογκωσαν τα κοστη τους στα ..500 εκατομμυρα αυθαιρετα διαρρεοντας στα παπαγαλακια ενα τυχαιο πιασαδικο στρογγυλο νουμερο .. Ειναι οι ιδιοι που μειωνουν το ποσο για τον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ στα 150 μυρια ισα ισα για μια βαρια συντηρηση και ενα βαψιμο ισως και κανα ρανταρ και τελος ,δεν αγοραζουν 50 τορπιλες που απαιτουνται σαν ελαχιστη απαιτηση για μερικα εκατομμυρια παραπανω αλλα παιζουν με κωμικους αριθμους γυρω στις 30 και ακομα να δουμε υπογραφες και περιμενεις να δωσουν… Read more »

ETS

Η τελευταια προταση ειναι ολα τα λεφτα ..
Αλλα σιγα μην ασχοληθει καποιος …
Η μαγικη λεξη ειναι συνεκμεταλλευση πλεον και ολα τα αλλα στα ματια και τα αυτια των πολιτικαντηδων ειναι σκεψεις πολεμοχαρων γραφικων ..
Θα το διακινδυνευσουμε vol2 ..
Απο τους συνεχιστες των προηγουμενων ..

Spirit

Να δούμε πως θα καλυφθεί η ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ και μείωσης του μέσου όσου ηλικίας, δεδομένου ότι εχουμε κολλήσει με τις FTI και μιλάμε για μόνο 2 πλοία (αν και εφόσον), που θα ειναι στην καλύτερη επιχειρησιακά 2026+

Κανείς δεν βρέθηκε να ρωτήσει πως στο καλό θα δοθεί λύση;
Γιατί για παράδειγμα δεν κινούμαστε για μεταχειρισμένα 209/1400 της Βραζιλίας, έστω τα ιταλικά Sauro;

dimitrov

“Στον τομέα αυτό επιδιώκεται η υιοθέτηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας με CAMM-ER για εμπλοκές μέσων αποστάσεων, «κάτω» από την ομπρέλα των μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30.”
Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ δεν επιμένει γενικώς και ειδικώς στους ESSM σε εντίθεση με όσα θα πιστεύαμε οι περισσότεροι εδώ μέσα, δλδ δεν έχει πρόβλημα να εντάξει σε υπηρεσία και 2ο “παρόμοιο” σύστημα. Εγώ αυτό το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.

CKfurious

Δύσκολο να πειστούν οι Γάλλοι να ενσωματώσουν αμερικανικο όπλο σε γαλλικό πλοίο και
Το κάναν για τις GOWIND των UAE με MK41/TACTICOS/ESSM/SMART-S
Αλλα εκεί ο πελάτης πληρώνει και μάλιστα προκαταβολικά σε αντίθεση με εμάς
Εφόσον οι MEKO έχουν ήδη ESSM και είμαστε partners και έστω και με μικρό ποσοστό η λογική έλεγε να πάμε προς τουςESSM B2
Πλεονεκτούν απέναντι στον CAMM σε ακτίνα δράσης ίσως και σε τιμή

ΙΤΑΛΟΣ

SETIS θα εχουν οι Gowind των UAE απο οσο εγω γνωριζω

CKfurious

Μάλλον δίκιο έχεις αφού για TACTICOS γραφουν παλιότερες αναφορές: TACTICOS: https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html Contacted by Navy Recognition, an industry source explained that the corvettes would have quite a unique configuration: They are set to be fitted with the Tacticos combat management system (instead of Naval Group’s own CMS, the SETIS) as well as US-made missiles (including ESSM by Raytheon): This is significant as it is the first time Raytheon missiles are fitted on a Naval Group/DCNS-built vessel. Our source added that those specific equipments (Tacticos CMS and ESSM) are direct requirements from the end customer: The UAE Navy SETIS: https://www.overtdefense.com/2019/06/20/uae-discreetly-signs-for-two-gowind-class-corvettes-from-frances-naval-group/ The ships… Read more »

George

Ναι δεν το πήγαν μέχρι εκεί τα ΗΑΕ αλλά φτιάξανε ένα καράβι που στα κυβικά της Μαλαισίας (3,100tn/28Knots) θα ήταν ότι έπρεπε για να φύγουν οι παλιές S και σε πολύ λιγότερο χρόνο από τις σε χαρτί ακόμη Bel Το πακέτο που πουλάνε οι Γάλλοι έχει συνήθως τη πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις άλλες τοπικά Με τα λεφτά για δύο Bel ίσως βγαίνουν τουλάχιστον 4 Gowind και πιστεύω μας παίρνει να επιμείνουμε και σε TACTICOS μια και ήδη είναι ολοκληρωμένο με τα περισσότερα συστήματα. Ακόμη μικρότερο θα ήταν το κόστος υποστήριξης μια και τα πιο πολλά οπλικά της… Read more »

CKfurious

Και εγώ αυτό θα προτιμούσα εάν πρέπει να ψωνίσουμε γαλλικά πλοία οπωσδήποτε

Επιπλέον μέχρι το 2026/27 που θα εrthei 1h “μπελαδα” μπορεί να τα είχαμε έτοιμα και τα 4 με μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με υπάρχον υλικό
Και με τα 50km range του ESSM BII μια Χαρά θα είμαστε και με to active radar θα είχε τη ικανότητα πολλαπλών ταυτόχρονων εμπλοκών
Επιπλέον έχει το ίδιο συρόμενο sonar με τις Μπελάδες!

Αλλα πολλοί εντός και εκτος Ναυτικού ονειροβατούν με Μπελάδες και AB

Τις 9s μέχρι το 030 πως θα αντικαταστήσουν δεν μας λένε!!

G...

Τελικα μειναμε με την βυθοκορο
Καλη συμφωνια

zulu16

Συνοψίζοντας από τους στρατηγικούς μας συμμάχους έχουμε – τη βυθοκορο – τις δηλώσεις του πρέσβεως ……….. από τον άξονα τον συμμαχικό – Από Ισραήλ ούτε μια δήλωση… – Από Αίγυπτο μια γενικολογη χλιαρή δήλωση που τηρεί αποστάσεις … Από ΕΕ……απλά LOL Και αντί με το να χάνουμε χρόνο σε ανούσιες θεωρητικές συμμαχίες χωρίς πρακτικό οφέλους αντί να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. με την Τουρκία εγκαταλείποντας το αμυντικό δόγμα αλλά περνοντας σε πραγματικό ισοδύναμο, που σημαίνει χτυπά η Τουρκία το Καστελόριζο εισβαλουμε στον Έβρο βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές ΚΟΚ καθόμαστε σαν αυτιστικοί και παπαγαλιζουμε περί διεθνούς δικαίου που είναι κουρελοχαρτο ειδικά ΈΛΛΕΙΨΗ έστω… Read more »

Fingolfin

“Haters gonna hate” αγαπητοί δημοσιογράφοι της Πτήσης, γι’ αυτό συνεχίστε την πολλή καλή δουλειά.
Σχετικά με τα AB (και πολλά άλλα) θα γνωρίζουμε το Γενάρη όταν πάει ο Πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο.
Εξαιρετικά νέα και για τις Bel(camm-er/περισσότερα κελιά) και γενικότερα για το Π.Ν. Μακάρι να μην μείνουμε στα λόγια.

https://navaltoday.com/2018/12/26/french-navy-receives-second-camcopter-s-100-uas/

https://schiebel.net/products/camcopter-s-100/

https://en.wikipedia.org/wiki/Schiebel_Camcopter_S-100

Athan

Με όσες γνώσεις έχω επί της πολιτικής διαστάσεως του θέματος απλά επιβεβαιώνω.

dkataims

Θα μπορούσατε να πείτε εξαρχής οτι η πηγή ειναι πολιτική χωρις να την αποκαλυψετε.. Καταλαβαίνετε οτι το κύρος μειώνεται κατω του μισου (βλ. fremm).

Επισης ενα σχόλιο προς e-αναγνώστες.
Αποτύχαμε να φτάσουμε τα 1000 comments ντροπή μας.. δε θα έχουμε αλλη ευκαιρία!! και αυτο παρα τα παροπιδικα/εμπρηστικα/μηδενιστικα/αστοχα σχολια πρόερχομενα απο comment victims..

CKfurious

Ντροπή μας δεν θα πει τίποτα… 😥

Περίμενε το επόμενο weekend! :silly:

Μπορεί να σκάσει κάνα Tico :beg:

Η μήπως Γερμανική Αντεπίθεση 👿 με αυτά τα Trance 1 πακέτο με τορπίλες και F122/123/A200 😡
Να βάλω και Μερικά μεταχειρισμένα MLRS/PzH/Leo2 η δεν θα αντέξουμε τη συγκίνηση ?? :chuckle:
.

ETS

Παντως πλακα πλακα οι Γερμανοι εχει γραφτει εχουν κανει προταση θανατου για εκσυγχρονισμο των περισσοτερων παλαιων SUT σε mod κατι δεν θυμαμαι και μαζι στο ιδιο ποσον και καμια τριανταρια νεες .. Το θεμα εμφανιστηκε και οπως εμφανιστηκε χαθηκε .. Ισως δε ολο αυτο να παει και πακετο με αγορα των ΕΑΣ .. Eαν δεν παθουν αναφυλαξια ενω τρωνε κουραμπιε οι γνωστοι αρνητες της αγορας απο τα LIDL και αλλα μαγαζια του διαβολου χρονιαρες μερες και βγουν με πλακατ στο Συνταγμα ακυρωνοντας καθε καλη προταση απο εκει μερια .. Βλεπε πρωην υπερβαρο νυν ελλιποβαρη καταδρομεα εν αποστρατεια. Ειδομεν το νεο… Read more »

Mavi70

Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Οι Γερμανοί δίνουν 2 Α200 στην τιμή μιας Bel γράφουν οι κακές γλώσσες!Βέβαια τα πλοία είναι μη συγκρίσιμα.
Ξέρει κανείς μήπως το ποσό που πρέπει να επιστρέψει η Γερμανία από τα ομόλογα?

CKfurious

Για κουραμπιέ από Lidl δεν ξέρω :envy:
αλλα τα μελομακάρουνα του στο λευκό μεταλλικό κουτί είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚA! 😀
Και είναι ελληνικής παραγωγής για να μην παρεξηγηθούμε 😡
Ποιος θα πάει να μπλέξει με EAB/EBO/ELBO…. :chuckle:

Scalp_eg

Τα είχαμε γράψει αρκετοί ότι αν υπάρχει θέμα είναι για Tico και όχι για ΑΒ.
Η πολιτική “πηγή” σας μάλλον άκουσε αντιτορπιλλικό και δεν έδωσε περαιτέρω σημασία.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να επιβεβαιωθείτε για τα Tico και ας μην είναι μέχρι το μάιο του χρόνου, αλλά και το 2021.
Επισης έχουμε γράψει αρκετοί ότι μπορει να είναι και προτιμότερα τα Tico από τα αρχικά ΑΒ καθώς εχουν υποστεγο και για 2 ελικοπτερα και ριχνουν και essm.

sotbak

σωστός για τα ΤΙΚΟ, αλλά νομίζω τα ηλεκτρονικά τους είναι πιο παλιά, πάντως είναι πιο πλόιμα από τα Α/Β

A.K.

Διαβαζω το περιοδικο σας απο τα πρωτα τευχη του. Δυσκολευομαι να θυμηθω ποσα χρονια εχουν περασει. Εμπιστευομαι και εκτιμω την δουλεια σας. Καλο θα ηταν παντως να μην βιαζεστε. Υπαρχουν διαφορες στις αναγκες ενος μεσου στο ιντερνετ και ενος περιοδικου, κατανοητο αλλα το πραγμα θελει προσοχη. Φιλικα παντα και χωρις καμια διαθεση να παραστησω τον ξερολα.

nigozs

Καλημέρα στην συντακτική ομάδα της Πτήσης ! Δεκτή η “απολογία” σας για το θέμα των ΑΒ. Όμως, ως παλιός “ναύτης” και μέλος ομάδας παραλαβής του πρώτου C.F.Adams που ήρθε στην Ελλάδα καθώς και πτυχιουχος Γεωγράφος, ερευνητής πλέον περί τα γεωστρατηγικά και τους εξοπλισμούς έχω γράψει πολλές φορές σε εσάς τους λόγους που ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να πάρουμε ΑΒ από το USN, τουλάχιστον τώρα. Η συγκυρία είναι άσχημη για εμάς ενώ εκπλήσσομαι που ορισμένοι εκ των σχολιαστών στο φόρουμ εδώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο όπως και 5ην πιθανή προμήθεια Ticonteroga ή άλλου παρόμοιου τύπου σκάφη. Κάνετε καλή δουλειά πάντως και… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τελικα ολα θα εξαρτηθουν απο κινησεις στη διεθνη σκακιερα και υψηλο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο εδώ άλλο ένα άρθρο με σοβαρή ανάλυση https://www.facebook.com/572202609474336/posts/3113902431970995/

Thras

Οι πολιτικές πηγές είναι οι πρώτες που λαμβάνουν πληροφόρηση για τέτοια ζητήματα. Δεν είδα πουθενά στο άρθρο να λέει ότι διαψέυστηκαν οι πηγές τους. Απλά σημειώνει αυτό που είπε και ο ΑΓΕΝ, ότι η πηγή είναι πολιτική. Αυτό που αναφέρουν διάφοροι φίλοι ότι μπορεί να είναι Tico, αντί για ΑΒ σαφώς και έχει βάση, αλλά για εμένα είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για τεράστια αναβάθμιση του ΠΝ που μπορέι να το κρατήσει όρθιο μέχρι το 2035. Αν αποδεσμέυουν σήμερα Tico, αύριο θα πράξουν το ίδιο και με τα ΑΒ. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε. Η… Read more »

Σταύρος

Οι εξελίξεις πρόλαβαν την πάντα ομφαλοσκοπουσα Ελλάδα
ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ!!!!
Ποιες φρεγάτες το 2024; Μέχρι τότε θα έχει λήξει… το θέμα!

Mavi70

Βιαζόσαστε ορισμένοι κύριοι να ξεγράψετε την πιθανότητα των ΑΒ. Υπομονή λίγο και θα δούμε .
Υ.γ Μην τρέχτε ορισμένοι σε αλλά site άμυνας να γράφετε για την Πτήση μπορεί στο τέλος να μην μπορείτε να ανακατασκευάσατε αυτά που γράφατε. Υπομονή λοιπόν και θα δούμε.
2.Συνήθως οι χειρισμοί για τέτοιες συμφωνίες γίνονται πολιτικά και δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό αυτό.Το ότι δεν το ήξερε ο Α/ΓΕΝ ή δεν ήθελε να το γνωρίζει εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα.

zap

Η δικη μας δουλεια ειναι να κρινουμε (κατα την ταπεινη μας αποψη) το τι γραφεται.
Δεν ζητησα εγω σαν αναγνωστης καμια συγκεκριμενη ιστορια, αρθρο ή ειδηση.
Δεν προκειται να κρινω την Πτηση ή τους συγγραφεις του αρθρου ή καθε αρθρου για τις προθεσεις τους. Μονο για την πιστοτητα των ειδησεων τους και των αναφορων τους.
Εαν τα ΑΒ ερθουν, ειχαν μια καλυτερη πληροφορηση απο αλλα παρομοια sites. Εαν οχι ειχαν χειροτερη πληροφορηση.
Σωστα;

Thras

Ακριβώς, είναι τόσο απλό.

Καλό είναι να αποφεύγονται εμπαθή σχόλια…

Mavi70

zap zap
Πάρα πολύ σωστά τα γράφεις και βέβαια θα πρέπει να κρίνουμε!.Είναι άλλο όμως να κρίνεις και να βγεις εδώ να τα γράψεις και άλλο να τρέχεις δεξιά και αριστερά και να γράφεις. Βέβαια και αυτό δικαίωμα σου είναι. Απλά υπάρχουν συνήθως και άλλες επιλογές στο τραπέζι πιο σωστές. Αν δεν σου αρέσει κάτι δεν συνεχίζεις να το διαβάζεις και να το ακολουθείς.Πιο απλό έτσι?

zap

 Mavi70 Εννοειται πως υπαρχει και η επιλογη να απεχεις απο την καταναλωση ενος μεσου, καναλιου ή εντυπου. Δεν ειναι ομως μια αποψη που ενστερνιζομαι. Η σφαιρικη ενημερωση προυποθετει οτι διαβαζεις ο,τι περισσοτερο δυνασαι να καταναλωσεις. Η διαφωνιες και η κριτικη δεν ειναι κατι μεμπτον. Εν κατακλειδι δεν ειμαστε οπαδοι της Πτησης ή καποιου αλλου μεσου, απλοι αναγνωστες ειμαστε με ο,τι αυτο συνεπαγεται. Δεν ειναι δυνατον δυστυχως ή ευτυχως να διαλεγεις το ποιοι σε διαβαζουν, βλεπουν ή ακουν οταν εκφερεις δημοσιο λογο, αποψη ή πληροφορια. Επαναλαμβανω οτι παντα η δημοσιογραφια ενεχει τον κινδυνο του να μην βγουνε καποιες πληροφοριες αληθινες. Το… Read more »

x-m

Το ότι δήλωσε άγνοια ο Α/ΓΕΝ,δεν σημαίνει ότι είχε άγνοια για το θέμα. Ίσως δεν είναι ακόμα η ώρα του να έρθει στο προσκήνιο.

Faceof

Καλημέρα σε όλους…

Οι λόγοι που τα DDG Arleigh Burke θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
https://www.viadiplomacy.gr/i-logi-pou-ta-ddg-arleigh-burke-tha-entachthoun-sto-polemiko-naftiko/

Με Υγεία σε όλους…

Thras

να το θεωρήσουμε ως το τρίτο δημοσίευμα που υποστηρίζει την ίδια άποψη;

zap

Δεν νομιζω οτι το συγκεκριμενο αρθρο ειναι βασιμο. Περισσοτερο με βερμπαλισμο μοιαζει με πεπαλαιωμενες αντιληψεις.

CKfurious

Ακριβώς!

Έχει αναφερθεί πως αυτά γίνονται για μην προχωρήσει η συμφωνία με τους Γάλλους και να προστατευθούν τα αμερικανικα συμφέροντα

Πιστεύει κανεις ότι έχουμε πλέον Στρατηγική Σχέση με τους Αμερικανους μετά την υπογραφή της συμφωνίας και θα μας προστατεύσουν?

Στον Donald το έχουνε πει?

Σιγά μην τα χαλάσει με τον ΣΟΥΛΤAʼΝΟ φίλο του για μας

Ποιος πιστεύει αυτές τις βλακείες?
Ας μιλήσει και με τους Κούρδους της Συρίας

Στρατηγική σχέση με μηδενικές παραχωρήσεις υλικού τι συζητάμε τώρα

Με f*rts αυγά δεν βάφονται κύριοι αμεριkανοι και αμερικανόδουλοι

Και αυτά από κάποιον που έχει γνωστά αισθήματα για τις ΜΠΕΛAʼΔΕΣ

sotbak

ΣΥΜΦΩΝΩ σε όλα όσα γράφεις, αλλά που μπορούμε να στηριχθούμε για την αναβάθμιση του ΠΝ σήμερα (μιλάω για μτχ πλοία) και ενώ οι ανάγκες πιέζουν όσο ποτέ; Μας δίνει κανείς άλλος;;;Εκτός αν πάρουμε της Χιλής τις L…….. 😥 😥 😥

Και τι ακριβώς παραπάνω περιέχει το άρθρο αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο της πτήσης πού στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019 τα επιχειρήματα του περιοδικού είναι “Το γιατί η παραχώρηση φαίνεται να δρομολογείται τώρα έχει μια σειρά λόγων και πιθανών εξηγήσεων -ωρίμασε ο καιρός -η παραχώρηση θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στο προσκήνιο των ναυτικών εξοπλισμών -ικανοποιούν το ελληνικό αίτημα στο ευρύτερο πνεύμα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας -ενισχύουν τον καλύτερο σύμμαχό τους στην Μεσόγειο -δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τoυρκία για τους S-400 -δίνουν στην Ελλάδα ;eνα προηγμένο σύστημα που δύναται να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή και για τα αμερικανικά συμφέροντα και στο… Read more »

Mavi70

Τι παραπάνω θέλετε να σας γράψει κύριοι? Θέλετε να σας δείξει τις υπογραφές?Το συγκεκριμένο site σε περίπτωση που κάποιοι δεν το ξέρουν είναι πολύ αξιόπιστο.Το διαβάζω πολύ καιρό.
2.Θεωρώ ότι όλη αυτήν η δυσπιστία που υπάρχει είναι δικαιολογημένη.Όταν έχεις καεί στον χυλό ..φυσάς και το γιαούρτι. Υπομονή εγώ ξαναλέω θα δούμε σύντομα.

NikolakiEfentis

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κατακρίνετε το εν λόγω άρθρο της Π&Δ. Με μια σύγκριση με άλλα site αμυντικού περιεχομένου η διαφορά της Π&Δ φαίνεται. Και ζήτημα για A. Burke υπάρχει ξεκάθαρα υπάρχει. Δεν είπε ο Α/ΓΕΝ ότι δεν τα θέλει, το αντίθετο μάλιστα. Είπε μόνο πως δεν υπάρχει τώρα θέμαόπως έπρπεπε να πει. Καλώς ή κακώς τα σκάφη αυτά συζητούνται σε πολιτικό επίπεδο κι έτσι δεν μπορούσε να πει περιοσσότερα. Τα άλλα περί όπλων των ΗΠΑ που δεν αποδέσμευαν δεν είναι κάτι το τρομερό, λέγεται εξωτερική πολιτική! Το ότι δεν αποδέσμευσαν του SM-2 δεν σημαίνει ότι δεν θα τους αποδέσμευαν και… Read more »

nigozs

Κακομεταφρασμενο κείμενο το οποίο αυτοαναιρει τον στόχο του.
Έχω πει πολλές φορές εδώ και αλλού ότι οι οροφές που έχουν οι Αμερικανοί είναι υψηλοί και συνεπώς είναι δύσκολη η παραχώρηση. Εδώ κάνουν ενέσεις στα Ticonteroga.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ας μην ξεχνούμε ότι ένα ΑΒ δεν είναι πιστόλι να ρίξεις μερικές βολές και μετά να πας στον πόλεμο, θέλει εκπαίδευση και καλή προετοιμασία που θέλει χρόνο !

GGJ

Για μένα, δεν χρειαζόταν η απάντησή σας για την εν λόγω διάψευση. Και αυτό γιατί θεωρώ δεδομένη την απόκτηση των εν λόγω μονάδων. Για λόγους τακτικής διαφαίνεται ότι ήταν πρώιμη η δημοσιοποίηση του θέματος.

Athan

Η πολιτική ηγεσία θα γνωρίζει την έκβαση της Ελληνικής αιτήσεως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. Στην ατζέντα της συναντήσεως με τον POTUS θα υπάρχουν και άλλα θέματα, μερικά από αυτά “ακανθώδη”. Το άγχος κάποιων από τους ανθρώπους που εμπλέκονται, είναι π.χ. οι “νουθεσίες” και οι “προτροπές” του Αμερικανού Προέδρου περί των Ελληνοκινεζικών σχέσεων, της τύχης της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων και μίας εκ των Αμυντικών μας Βιομηχανιών. Η Ελληνική πλευρά προετοιμάζεται να απαντήσει και σε υποθετική ερώτηση επί της θέσεώς της για το σχέδιο του Προέδρου Μακρόν για την δημιουργία Ευρωστρατού. Ο λόγος της μεταθέσεως συγκεκριμένης έμπιστης Διπλωμάτου στις ΗΠΑ και της… Read more »

sotbak

Άκρως ενδιαφέρον το σχόλιό σας και όσα αναφέρετε σε αυτό. Αναμένω με ανυπομονησία την 9η Ιανουαρίου…..

Filippos

Επιβεβαιώνετε και τον (κρίσιμο) χρονικό ορίζοντα που αναφέρει η ΠΤΗΣΗ; Πάντως το αρχικό άρθρο δεν είχε “ίσως” και “εάν”, ασχέτως ότι σε επόμενο άρθρο γράφτηκε κάτι του τύπου “καλά είναι η Ελλάδα να αποδεχθεί την πρόταση των Αμερικανών”.

Athan

Φίλιππε, το πρόβλημα με την συγκεκριμένη προμήθεια είναι πως: 1ον. Έχει ισχυρούς αντιπάλους στο Εσωτερικό (Κυβέρνηση, Π.Ν., Αντιπολίτευση). 2ον. Έχει ισχυρότερους αντιπάλους στο Εξωτερικό (Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία) 3ον. Εξαρτάται από πολλές συγκυρίες και βασικά από την απόφαση του POTUS. Στην Κυβέρνηση από μερίδα της λανθάνουσας αντιαμερικανικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στο Π.Ν. από Αξιωματικούς που ξέρουν πως η προμήθεια αυτή θα σημάνει το οικογενειακό ξεβόλεμά τους σε Ναύσταθμο εκτός Αττικής, στην Αντιπολίτευση από αυτούς που φοβούνται την αναβάθμιση της Κυβερνήσεως μετά το εμβληματικό αυτό γεγονός, καθώς το πεδίο διχασμού της Κοινωνίας μεταφέρθηκε πια από τους δημαγωγούς στα Ελληνοτουρκικά και το Λαθρομεταναστευτικό. Στην… Read more »

Giannis

Άσχετο… είναι δυνατόν να είσαι Α/ΓΕΝ και να λές ότι οι Adelaide σε σχέση με τις παρούσες φρεγάτες στοι οπλοστάσιό σου, το μόνο παραπάνω που σου παρέχουν είναι οι…SM-2?? ΕΠΙΣΗΣ, δήλωσε ότι για τις εργασίες αναβάθμισης όταν ξεκινήσουν για το Π.Ν για τις ΜΕΚΟ200 θα γίνουν για τις πρώτες 2 ταυτόγχρονα…. και θα χρειαστούν περίπου 1,5 χρόνο να ολοκληρωθούν. Δηλαδή για αυτό το χρονικό διάστημα ο στόλος δεν θα έχει σε υπηρεσία το 50% απο τις ικανότερες εκ των φρεγατών του και αν υποθέσουμε ότι για λόγους συντήρησης ή ότι άλλο η άλλη δε θα είναι διαθέσιμη επιχειρησιακά στο χώρο… Read more »

Spirit

Και εγώ απορώ πως προέκυψε αυτό το συμπέρασμα με τις adelaide, βεβαια ανέφερε οτι για την τελική αξιοποίηση θα απαιτούνταν ποσο $500εκ. αν θυμάμαι καλά. Προφανώς για να αγοραστούν τα όπλα.

Μανωλης74

Λεει μια παροιμια, “Όποιος έχει καεί απο τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι” και το λέω αυτό γιατι κάποτε ένας άλλος Α/ΓΕΝ στον λόγο που έβγαλε καθώς είχε λήξει η θητεία του είχε πει κάτι για δύο Aντιτορπιλικά ΚΛΑΣΗ KIDD (DDG-993), βέβαια κάπου χάθηκε η Ειδηση…… όποτε μέχρι, αν και αμα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, βλέπουμε! Ειναι ένα πάρα πολύ καλό Πλοίο (βεβαια γερασμενο, αλλα΄σε σχεση με τον ελληνικο στολό καλοδεχούμενο!!) Βέβαια σαν απλός πολίτης θα προτειμουσά την συνέχιση του προγράμματος MEKO 200 και τις SUPERVITA, αλλά ψιλά γράμματα δεν κάνουν κουμάντο οι Στρατιωτικοι, δεν κάνουν κουμάντο οι Πολιτικοι……άλλοι κάνουν…..

Χρήστος

Εώς τώρα απο τις ΗΠΑ μας έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν συστήματα που έχουν ήδη αποσυρθεί. Μ113, Kiowa, AAV κλπ που τα δίνουν σε χώρες μη σημαντικές γεωπολιτικά πχ Κροατία. Για τα λοιπά τους πληρώνουμε ενώ τους έχουμε δώσει απο κοιτάσματα εως βάσεις.
Ενίσχυση θα σήμαινε να μας έδιναν έναντι συμβολικού τιμήματος 2 μοίρες F-15, ΑΒ χωρίς απαίτηση να μην παρουμε τις Belhara, συστήματα MLRS, 250 Bradley κλπ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

Αφιέρωμα: MIL Mi-24 HIND, το ιπτάμενο ιππικό του Κόκκινου Στρατού

Σαν σήμερα το 1969 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το πρωτότυπου ενός επαναστατικού για την εποχή του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Επρόκειτο για το Mi-24 (Hind...

Ο ΥΠΕΘΑ προχωρά τις προετοιμασίες για την άμεση υλοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σύγκληση Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό τον υπουργό Έθνικής ΆμυναςΌπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ σε μία σύντομη ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο...

«Incirlik: Ώρα να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ» δεύτερο στη σειρά αφιέρωμα του National Interest

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης / think tank που γενικά θεωρείται ότι εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας κι ιδεολογίας του ρεπουμπλικανικού κόσμου στις ΗΠΑ,...

Operation Irini: Κανόνες Εμπλοκής – Το ζητήσατε, ρωτήσαμε και λάβαμε διευκρινήσεις

 Σε προηγούμενα άρθρα μας καλύψαμε δραστηριότητες της επιχείρησης Irini, όπως επίσης και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα. Σε πολλούς αναγνώστες δεν ήταν ξεκάθαρο τι...

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...
- Advertisement -