ΘΕΜΑ: Ποιος θα “πετάει” τα Eurofighter, Rafale, F-15QA του Κατάρ, ποιος ο ρόλος της Τουρκίας;

22
7403
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 107
  •  
  •  

 

Το τι συμβαίνει στον Περσικό Κόλπο σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον άνευ προηγούμενου. Οι χώρες του Κόλπου, κάποτε ενωμένες κατά του κινδύνου που αντιπροσώπευε το Ιράν, και τώρα διαιρεμένες, ή μάλλον καλύτερα, είναι όλες πλέον εναντίον του Κατάρ (και του Ιράν φυσικά). Και οι δυο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη πως υποθάλπουν και στηρίζουν την τρομοκρατία, το Ισραήλ βλέπει το τι συμβαίνει τριγύρω του και ανησυχεί, ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα και όλα βαίνουν …καλώς!

Ας δούμε όμως την κίνηση που επικρατεί στα παγκόσμια super markets όπλων. Πολύ πρόσφατα, το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία στις 10 Δεκεμβρίου για την αγορά 24 αεροσκαφών Typhoon, ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η ίδια χώρα υπέγραψε συμβάση με τη Γαλλία για 24 αεροσκάφη Rafale για 7 δις δολάρια, και για 36 F-15QA τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους με κόστος 12 δις δολάρια (με την αγαπημένη εταιρεία του Τραμπ, Boeing). Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πως το Κατάρ, το οποίο σήμερα διαθέτει μόνο 12 γαλλικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000, θα φτάσει να έχει έναν υπερσύγχρονο στόλο 84 αεροσκαφών, τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο.

Αν θέλετε την άποψή μας, αν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε αυτά τα αεροσκάφη, δεν θα χρειαζόταν τίποτα από τα αεροσκάφη που έχει σήμερα σε υπηρεσία, θα μπορούσε να αποστρατεύσει τιμητικά τα … πάντα, και με αυτά να είχε την απόλυτη υπεροπλία στο Αιγαίο για 2-3 δεκαετίες. Αλλά εμείς Κατάρ δεν είμαστε, και οι όποιοι ελληνικοί υδρογονάνθρακες θα πάνε για να αποπληρωθεί το τεράστιο εξωτερικό μας χρέος. Φυσικά όλοι καταλαβαίνουν πως το Κατάρ δεν αγοράζει αεροσκάφη αλλά επιρροή προς επιβίωση…

 

Πάντως ότι κι αν κάνει το Κατάρ, αυτά τα 84 υπερσύγχρονα μαχητικά χρειάζονται πιλότους. Και γεννιέται το εύλογο ερώτημα, που θα τους βρει ένα τόσο μικρό κράτος; Και πως αυτό το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει μια πανίσχυρη και προσφάτως μπαρουτοκαπνισμένη Σαουδική Αραβία, σε συνδυασμό με τα ΗΑΕ, Κουβέιτ και Αίγυπτο;

Το Κατάρ είναι ένα πολύ μικρό κράτος, με πραγματικά περιορισμένες ένοπλες δυνάμεις. Πως άλλωστε να έχει ισχυρές δυνάμεις, από την στιγμή που η “δεξαμενή” άντλησης στελεχών είναι πολύ μικρή. Από τους 2,6 εκ. κατοίκους, μόλις οι 313.000 είναι “ντόπιοι” και μπορούν να στελεχώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε οι “Ένοπλες Δυνάμεις” του ήταν ανέκαθεν υποτυπώδεις. Μέχρι πρόσφατα Mirage F1, Alpha Jets, άρματα AMX-30 και AMX-10 ήταν ότι καλύτερο είχε να δείξει το Κατάρ, πριν περάσει πριν λίγα χρόνια στα Mirage 2000Q. Τα τελευταία ήρθαν μετά το 2000, όταν το Κατάρ αποφάσισε να επενδύσει στην βελτίωση των οπλικών του συστημάτων. Αργά αλλά σταθερά, με αγορές από ΗΠΑ και Γερμανία το Κατάρ επανεξοπλίστηκε (η πιο σωστή έκφραση είναι, “έγινε αστακός”).

 

H εικόνα της αεροπορίας του Κατάρ μέχρι πριν λίγα χρόνια…

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗAE), οι μεγαλύτεροι πλέον “αντίπαλοι” του Κατάρ εξοπλίζονται επίσης με ότι καλύτερο κυκλοφορεί. Σύμφωνα με την SIPRI, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 212% μεταξύ 2012 και 2016, σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2011. Το ποσοστό αυτό ήταν 63% για τα ΗAE την ίδια περίοδο. Ο κύριος προμηθευτής όπλων και των δύο χωρών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αγγλία και η Γαλλία ακολουθούν.

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά όπλων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μαΐου στη χώρα, η οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα φτάσει σε ύψος τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια (τα υπόλοιπα στο μέλλον). Υπενθυμίζουμε πως το 2011, η Σαουδική Αραβία αγόρασε 84 νέα αμερικανικά αεροπλάνα F-15SA για 29 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ προχώρησε  στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων 70 F-15S σε επίπεδο SA. Η Σαουδική Αραβία επίσης παρέλαβε πρόσφατα το τελευταίο από τα 72 αεροσκάφη Typhoon που παρήγγειλε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2007, (αγορά που έφτασε περίπου τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούνιο του 2017.

Σαουδαραβικό Typhoon

Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγάλουμε το Κουβέιτ. Το μικρό κράτος, που για χάρη του έγινε ο Α’ Πόλεμος του Κόλπου, παρήγγειλο το 2016 28 Typhoon. Επίσης το ίδιο έτος αγοράστηκαν τ32 F/A-18E/F Super Hornets για 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ΗΑΕ παρέλαβαν 80 F-16E/F μεταξύ 2003 και 2006, διαπραγματεύεται για Rafale, ενώ αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τα Mirage 2000-9 . Τα ΗΑΕ έχουν διαπραγματευτεί για Su-35 ενώ επιθυμεί σφόδρα να αγοράσει F-35. H Αίγυπτος με την σειρά της, και προς έκπληξη όλων έχει παραγγείλει τον Απρίλιο του 2015 50 νέα αεροσκάφη τύπου MiG-29, 36 Rafale, ενώ εξοπλίζει τα F-16 με νέα όπλα. Ταυτόχρονα παραλαμβάνει παράλληλα 46 ελικόπτερα Ka-52 και 48 Apache AH-64!

Τέλος, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενώς και στις αγορές βαλλιστικών συστημάτων. Θυμίζουμε ότι ότι η Σαουδική Αραβία αγόρασε το DF-3 από την Κίνα στη δεκαετία του 1980 και DF-21 το 2007. Πρόσφατα όμως και το Κατάρ εξοπλίστηκε με βαλλιστικά βλήματα.

Πάλι το Κατάρ…

Το θέμα μας είναι όμως παραμένει του τι θα κάνει το Κατάρ με τόσα υπερσύγχρονα μαχητικά που έχει συγκεντρώσει (εκτός της αγοράς πολιτικής επιρροής στην Δύση). Δεκάδες δις δολαρίων, θα βρίσκονται παρκαρισμένα στις αεροπορικές του βάσεις, και θα περιμένουν να προστατεύσουν το μικρό βασίλειο σε περίπτωση που η Σαουδική Αραβία αποφασίσει πως enough is enough. Θα καταφέρει το Κατάρ να δημιουργήσει μια πολυάριθμη αεροπορική δύναμη, και πως από τα 12 μαχητικά θα πάει στα 84+;

Ουσιαστικά θα πρέπει να δημιουργήσει μια αεροπορία ισάξια με την ελληνική. Αυτό δεν σημαίνει μόνο αεροδρόμια, shelters, ή συμβάσεις FOS, αυτά είναι εύκολα. Το δύσκολο είναι να φτιάξει Σχολή Ικάρων και να βρει τους κατ’ ελάχιστο 40-60 σπουδαστές που θα χρειάζεται ετησίως για να στελεχώσει μια τόσο σύγχρονη αεροπορία.

 

Ερντογάν με τον Αλ Θάνι…

Κάπου εκεί αρχίζει κατά πάσα πιθανότητα ο ρόλος της Τουρκίας. Η τελευταία έχει φανερώσει μια ασυγκράτητη διάθεση για την επιστροφή στη Μέσης Ανατολής σαν κηδεμόνας της , όταν ήταν πριν από 100 χρόνια, την εποχή που οι Άραβες δεν είχαν ακόμη πετρέλαιο. Η επιθετική (ή μάλλον εχθρική) ρητορική κατά του Ισραήλ, η ενίσχυση των Παλαιστινίων, η πανίσχυρη βάση στο Κατάρ, σημαίνει πως η Υψηλή Πύλη θέλει αργά αλλά σταθερά να θέσει την περιοχή υπό τον έλεγχό της.

Μεταφορά τουρκικών ΤΟΜΠ στο Κατάρ με αεροσκάφη C-17

Το Κατάρ, με τον πλούτο του έχει στηρίξει την Τουρκία, ίσως σε μια προσπάθεια να αγοράσει μελλοντική υποστήριξη από έναν ισχυρό περιφερειακό σύμμαχο, μια αναδυόμενη υπερδύναμη. Η Τουρκία έχει όλα όσα δεν έχει το Κατάρ. Ανεξάντλητους ανθρώπινους πόρους, πανίσχυρη βιομηχανία, εξαιρετικά πανεπιστήμια που εξελίσσουν την γνώση, ένοπλες δυνάμεις επιπέδου περιφερειακής υπερδύναμης. Το Κατάρ έχει αυτό που δεν έχει η Τουρκία, χρήμα και ορυκτά καύσιμα. Και οι δυο μαζί θα μπορέσουν να κάνουν πολλά, ενώ είναι προφανές πως μοιράζονται και μερικές “ακραίες” απόψεις ισλαμικής “ορθότητας”.

Καταριανές ειδικές δυνάμεις

Οι άλλες χώρες της περιοχής, πλην του Ιράν, φαίνεται πως δεν βλέπουν με καλό μάτι το τι συμβαίνει. Η Σ.Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέιτ και Αίγυπτος δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενες με μια νεο-οθωμανική εποχή στον Περσικό, ειδικά όταν στο μέλλον εξαντληθούν τα αποθέματα πετρελαίου της ΣΑ και Κουβέιτ. Το τι θα κάνουν με το Κατάρ, είναι άγνωστο.

Το τι θα κάνει όμως το Κατάρ, είναι προφανές. Όπως είπαμε αγοράζει με κάθε τρόπο επιρροή από την ισχυρή Δύση, μοιράζοντας παραγγελίες μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά δεύτερον φέρνει την Τουρκία και τον στρατό της στον Περσικό. Και κατά τρίτο χρηματοδοτεί κάθε σχέδιο της Τουρκίας, λύνοντας μερικώς το θέμα της χρηματοδότησης. Η τελευταία, αν της “βγουν” τα μεγαλεπίβολα αμυντικής βιομηχανίας σχέδιά της, θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα με ικανότητα απευθείας αντιπαράθεσης με την Δύση και το Ισραήλ. Πιστεύει λοιπόν πως αργά ή γρήγορα όλες οι μουσουλμανικές χώρες θα συνταχτούν μαζί της.

Κοινές ασκήσεις Τουρκίας-Κατάρ

Το Κατάρ χρειάζεται πιλότους για τα αεροσκάφη του, κι όχι μόνο. Χρειάζεται πληρώματα για το ναυτικό του, στρατιώτες για τα άρματά του. Η Τουρκία έχει προσωρινά ένα έλλειμμα πιλότων και προσωπικού, αλλά χάρη στον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό της σε λίγα χρόνια θα έχει καλύψει τα πάντα. Η πρόσφατη εισαγωγή πιλότων στην Αεροπορική της Ακαδημία, φανερώνει τις δυνατότητές της. Το θέμα είναι, κάποιοι από αυτούς τους πιλότους θα ενισχύσουν ή όχι την Αεροπορία του Κατάρ;

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 107
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos

Καμιά έκπληξη. Συμβαίνει με τα ΗΑΕ και το Πακιστάν για δεκαετίες, τα Μιράζ 5 του Αμπού Ντάμπι τα πετούσαν Πακιστανοί (τύποις “μισθοφόροι”, μάλλον αποσπασμένοι από την πολύπειρη και μπαρουτοκαπνισμένη Fizaya …) και σε περίπτωση ινδοπακιστανικού πολέμου τα Μ5 των ΗΑΕ (ακόμη τα επιμέρους εμιράτα είχαν δικές τους αεροπορίες τότε …) θα μετέβαιναν, σε ανταπόδοση, στο Πακιστάν, όπως τα F-104A της Ιορδανίας το 1971. Το θέμα έφερε τριβή με τις ΗΠΑ, που ζήτησαν εχέγγυα ότι οι Πακιστανοί δεν θα απλώσουν χέρι στα μπλοκ 60, τα ΗΑΕ για το λόγο αυτό διατηρούν την επαφή με τη Γαλλία (Μ2000 και προσεχώς Ραφάλ).

vtheofilis
Guest
vtheofilis

Το ότι θα δούμε σενάρια τύπου Περιοχή 88 στο Κατάρ, δεν μου φαίνεται αδύνατο. Ντάξει, όχι με τις υπερβολές του anime (κάθε πιλότος τον δικό του τύπο αεροσκάφους πχ) αλλά αυτό που ισχυριζόταν ο δημιουργός, ότι είναι πιο εύκολο να βρεις άψυχο, παρά έμψυχο υλικό, δεν μου φαίνεται απίθανο. Αν οι Καταριανοί πληρώνουν αδρά, ίσως δούμε και μισθοφόρους, έστω και με την ανοχή των χωρών τους.

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Σε ποιον πόλεμο βασίζετε το anime;
Εγώ νομίζω Ιραν- Ιρακ.

Ιωάννης Καραγιώργος
Guest
Ιωάννης Καραγιώργος

Eμφύλιος πόλεμος είναι στο anime.

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Σωστά το ειχα ξεχάσει.

vtheofilis
Guest
vtheofilis

Ναι είναι εμφύλιος, και η μια πλευρά (στην οποία ανήκει η βάση “Περιοχή 88” έχει δυτικό οπλισμό, και η άλλη σοβιετικό.

SZEF
Guest
SZEF

Η περιοχη 88 βασιζεται στα γεγονοτα του εμφυλιου του Ομαν (γιος εναντιων πατερα)
Οι ανταρτες ομως ειχαν κι αυτοι δυτικα μαχητικα οπως τα χαρριερ (επιδρομη των μισθοφορων μεσω του φαραγγιου) αλλα και μιραζ 3 εμφανιζονται σε αερομαχιες.
Επικο ανιμε….

gm
Guest
gm
Spyros
Guest
Σπύρος

Χε-χε-χε… ε ρε πόσες ΩΡΕΣ ειχα φάει με δαύτο… όχι μόνο να παίζω, και για να τρέξει! Αγώνας κανονικός φτιάχνοντας autoexec.bat και config.sys αρχεια για να φορτώσει και να τρέξει σε DOS με τη ριμάδα τη soundblaster πάνω σε ένα 80386SX με έξτρα μαθηματικό συνεπεξεργαστή (κανονικά ήθελε κατ’ ελάχιστον 80486). Και τώρα παίζει για πλάκα μέσω browser!

Πολύ προχώ σενάριο, πάντως. Μισθοφόροι με F-16 να αναλαμβάνουν αποστολές κατά παραγγελία, μετασταθμεύομεν σε όλον τον κόσμον, πληροφορίες εντός. Έδρα Κωνσταντινούπολις. Καταρρίψεις με all-aspect AIM-9M δεν είναι επιθυμητές, είναι πολύ ακριβός ο Μ, οπότε βαράμε κυρίως με Juliet. AMRAAM? Θα αστειεύεστε.

gm
Guest
gm

Σωστός. δεν είχα $ τότε για ..μαχητικό Υ/Η και έγραψα μαζεμένες στην Κριμαία
https://en.wikipedia.org/wiki/Su-27_Flanker_(video_game)

Spyros
Guest
Σπύρος

Το πήρα κι αυτό, αλλά ήθελε υπομονή υπέρ του δέοντος, και δεν την είχα [πλεον].

SEAMAN
Guest
SEAMAN

Καποιο λαθος πρεπει να υπαρχει στην προτελευταια φωτο, μαλλον για US Marines προκειται και οχι ανδρες των Καταριανων SOF.Αλλωστε κιτ Α’ Βοηθειων με Σταυρο πανω του δεν θα εμφανιζοταν στο Καταρ…

Theo
Guest
Theo

Τόσο χρήμα κάνει κύκλους. Και τελικά κάποια στιγμή οι άραβες θα γυρίσουν εκεί απ` όπου ξεκίνησαν.

GK_
Guest
GK

Μισθοφοροι! Οι Πακιστανοι και οι πρωην του Συμφωνου της Βαρσοβιας ναναι καλα! wink

Geo
Guest
Geo

Και δικοί μας και δικοί μας. Οι Καταριανοί εδώ και καιρό συνεργάζονται με τις Ελληνικές ΕΔ σε θέματα εκπαίδευσης καθότι έχουμε κοινά κάποια οπλικά συστήματα (πχ Leo 2 ). Αν δουν κάποιον μάχιμο ή μηχανικό που τους αρέσει νομίζεις θα κωλώσουν να του κάνουν πρόταση; Και εκείνος τι θα πει; Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω τα (πάρα πολλά) πετροδόλαρα σας; Μάλλον θα τα πάρει και θα μας κουνήσει το μαντήλι.

Greg
Guest
greg

Πώ πώωωω !!!
Αν τά βουνά δίς $ πού δίνουν οί κελεμπίες γιά όπλα, δέν τά δίνουν γιά πλάκα, αλλά τό ‘χουν πάρει στά σοβαρά νά φαγωθούν μεταξύ τους, θά γίνει τής …χουρμαδιάς τό κάγγελο. Ας ελπίσουμε ότι στό χαλασμό θά σπεύσουν νά …επωφεληθούν καί οί μεγαλομανείς μας γείτονες. Καί όλοι μαζί μετά Rest In Pieces.
Τί σού κάνει τό διαίρει καί βασίλευε, έ;
Πάντως καί μείς σάν κοντά νά είμαστε καί όλο καί θά μάς πάρουν τά σκάγια. Αραγε δέν υπάρχει κανένα μαγικό νά μετακινήσουμε γιά λίγο τήν Ελλαδίτσα μας μακρύτερα, μέχρι νά περάσει η επερχόμενη μπόρα;

Φανατικός Επισκέπτης
Guest
Φανατικός Επισκέπτης

…θα ήθελα να διατυπώσω μια ίσως ηλίθια/παράξενη ερώτηση. Πριν 4-5 χρόνια, ένας φίλος μου που δούλευε στο Κατάρ, σε ελληνική εταιρεία, είχε βγάλει μία φωτογραφία στο αεροδρόμιο της Ντόχα με 2 Rafale να περιμένουν για απογείωση. Την είδα προσωπικά. Και μου είπε επίσης ότι καμιά φορά έβλεπε Rafale να πετούν πάνω από το εργοτάξιο. Ήταν καμιά μεταστάθμευση γάλλων, τίποτα δοκιμές των καταριανών; Η όλη περίπτωση μου φαίνεται πολύ παράξενη, αλλά και πάλι… ίσως να το ψάχνανε απά τότε, ίσως να είναι κάτι άλλο. Πάντως το χρήμα εκεί είναι πιό άφθονο απ’ το νερό, οπότε ό,τι και να ήταν… καλώς να… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Αν είναι πολλά τα λεφτά (μιας δυνητικής παραγγελίας), άμα λάχει σας στέλνουμε το προϊόν να το δοκιμάσετε στο σπίτι. Αν το σπάσετε το πληρώνετε. grin

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Aν περιμενουν χειριστες ή εκπαιδευση απο τους Τουρκους θα τους παρει μια 10ετια για να βγουν επιχειρησιακοι…
Δηλαδη ενας αιωνας με το ρυθμο που τρεχουν σημερα τα πραγματα…
Μαλλον θα ”νοικιασουνε απο το ραφι’…’

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Aσχετο. Η σαγιοναρα του Αλ Θανι στη φωτο με τον Ερντο ολα τα λεφτα ! Εχει κ τακουνι …

Aris
Guest
Άρης

Κάτι που ξεχνάτε ή μπορεί να αγνοείτε. Στα UAE γενικότερα βάζουν αγγελίες έναντι αδράς αμοιβής γαι πιλότους και τεχνικούς….έχω την τύχη να γνωρίζω ότι πρώην υπόλογοι F1 από εδώ δουλεύουν εκεί…και από όσο ξέρω θα συνεχιστεί η ροή ακόμα και από απόστρατους ή παραιτηθέντες μιας και τα φράγκα εδώ δεν βγάζουν ούτε το μήνα.

Κωνσταντινος
Guest
Κωνσταντινος

Το λεγα οτι οι υπερβολικοί εξοπλισμοί των μογγόλων έχει χρήμα απο αλλού και μου την λέγαν για τρομερή ανάπτυξη της οικονομίας τους και κουραφέξαλα, βρήκε χρήμα και θα έρθει σε απευθείας σύγκρουση με την δύση,εμείς με πολιτικούς απο κοτέτσι θα τους δώσουμε νησιά για να έχουν στο μέλλον κομματι απο τα κοιτάσματα του Αιγαίου και απο την αλλη θα δίνουμε αεροδρόμια στην δύση ,ηδη τα χούμε δώσει,για να ελέγχουν το υπόλοιπο Αιγαίο,θα τα βρουν μεταξύ τους και Μέις φτωχοί πλην ζωντανοί θα πίνουμε την φραπεδιά μας κανονικά σαν μην άλλαξε τιποτα