Αναβάθμιση με κοπή ανθεκτικού κύτους των περουβιανών υποβρυχίων Type 209

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο γαλλικός όμιλος ECA έχει υπογράψει συμβόλαιο με τα περουβιανά ναυπηγεία SIMA και το Ναυτικό του Περού για την αντικατάσταση των 16 μονάδων 115V / 400Hz και 115V / 60Hz στατικών μετατροπέων που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα τέσσρα υποβρύχια Type 209/1200 που διαθέτει η χώρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ΒΑΡ Angamos (SS-31), ΒΑΡ Antofagasta (SS-32), ΒΑΡ Pisagua (SS-33) και ΒΑΡ Chipana (SS-34). Το Ναυτικό του Περού διαθέτει επιπλέον δυο ακόμα υποβρύχια κλάσης 209/1100 και συγκεκριμένα τα BAP Islay (SS-35) και BAP Arica (SS-36) – τα οποία όμως έχουν ήδη αναβαθμιστεί από το 2008.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προγράμματος αναβάθμισης είναι ότι για την ολοκλήρωσή του πρέπει να κοπεί το ανθεκτικό κύτος, εργασία ιδιαίτερα περίπλοκη αφού το υποβρύχιο πρέπει κυριολεκτικά να κοπεί στα δυο, να αφαιρεθούν τα παλαιά απάρτια και να εγκατασταθούν τα νέα και στη συνέχεια τα δυο μέρη του υποβρυχία να συγκοληθούν ξανά μεταξύ τους.

Η εργασία αυτή δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε παρά μόνο σε πιστοποιημένα ναυπηγεία που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τον σκοπό αυτό.

Οι συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων αυτών υποβρυχίων υπογράφτηκαν το 2016 με την ισραηλινή εταιρεία Elbit και την γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp που είναι κι ο κατασκευαστής των υποβρυχίων. Οι εργασίες ξεκίνησαν τέλη του 2017, όπως είχαμε αναφέρει σχετικά.

Τα εν λόγω προς αναβάθμιση υποβρύχια ναυπηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τα ναυπηγεία Howaldtswerke- Deutsche Werft GmbH – HDW (εταιρεία που εν τω μεταξύ απορροφήθηκε από την ThyssenKrupp) στο Κίελο της Γερμανίας και και βρίσκονται σε υπηρεσία από τότε.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα διεκπεραιωθεί στα τοπικά ναυπηγεία Servicios Industriales de la Marina (SIMA). Οι εργασίες του προγράμματος αναμένεται να κρατήσουν επτά χρόνια και θα αποδώσει υποβρύχια που θα είναι επιχειρησιακά για τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε χρόνια, μέχρι το 2035 οπότε και υπολογίζεται ότι το Ναυτικό του Περού θα έχει αποκτήσει υποβρύχια νέας γενιάς.

Εκτός της κοπής του ανθεκτικού κήτους, το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου (C2). Θα γίνουν επιπλέον και εργασίες γενικής συντήρησης στα οπλικά συστήματα, στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό καθώς και στα υδραυλικά, ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα.

Η ThyssenKrupp θα σχεδιάσει και θα επιβλέπει το έργο, ενώ θα παρέχει ένα πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσία που θα περιλαμβάνει την κατάρτιση του προσωπικού των ναυπηγείων, την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού συγκόλλησης, μετρήσεις και έλεγχο της ποιότητας. Η Elbit έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου των υποβρυχίων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
NavalAnalyses
Member

Δεν υπάρχουν περουβιανά 209/1100, μόνο το ελληνικό ΠΝ έχει σκάφη του τύπου. Είναι και αυτά 1200, μην πιστεύετε πάντα ότι γράφει η Wikipedia.
Y.Γ. Την έχω πατήσει και εγώ με το Περού smile

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ευχαριστούμε για την παρατήρηση!

Tazos
Member
Tazos

Κατι τετοια διαβάζω και αναρωτιέμαι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα 3 δικά μας Type209-1200, τα ηλεκτρολογικά τους, τις ντιζελομηχανες, τις βάνες και τα υδραυλικά τους σε συνεχυ υπηρεσια για 40 χρόνια μεσα στην θάλασσα. Καινούργια δύσκολα να πάρουμε, θα έπρεπε ήδη να ειχαν κοπεί και επισκευαστει-αναβαθμιστει, πριν αναγκαστούμε να τα κόψουμε για παλιοσιδερα λιαν συντομως.