Ο θάνατος ενός αναγνωριστικού Phantom

9
5755
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 72
  •  
  •  

Οι πιλότοι των αναγνωριστικών πετούν «μόνοι, άοπλοι και άφοβοι» αλλά αυτό δεν τους φέρνει πάντα πίσω. Εξ ορισμού τα αναγνωριστικά κινδυνεύουν ίσως περισσότερο από κάθε άλλο αεροπλάνο σε επιχειρήσεις καθώς οι πάντες γνωρίζουν τί διακυβεύεται. Οι φωτογραφίες τους είναι πολύτιμες και τις θέλουν όλοι, φίλοι και εχθροί. Ιδίως οι δεύτεροι. Με κάθε κόστος.

Στο Βιετνάμ, τα RF-4C αντικατέστησαν τα μονοθέσια RF-101C όταν η αντιαεροπορική άμυνα των Βορειοβιετναμέζων άρχισε να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οι δραματικές φωτογραφίες που τράβηξε το ένα από τα δύο RF-4C της 11th TRS που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή πάνω από το Β. Βιετνάμ στις 12 Αυγούστου 1967 εξηγεί γιατί τα αναγνωριστικά είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος.

Η αποστολή εξελισσόταν σύμφωνα με το briefing και οι φωτομηχανές αποτύπωναν την περιοχή του στόχου –προσέξτε τις ανοικτές θυρίδες του διαμερίσματος των φωτοφλας στο πίσω μέρος της ατράκτου. Ο κανόνας ήταν ‘one pass, haul ass’ όπως έλεγαν οι πιλότοι–ποτέ δεύτερη διέλευση. Όμως ο εχθρός θα έκανε τα πάντα για να μην φθάσουν αυτές οι φωτογραφίες στους φωτοερμηνευτές.

Κοντά στο Ανόϊ, ένας πύραυλος SA-2 ‘Guideline’ (S-75 «Ντβινά») πλησιάζει το RF-4C (s/n 65-0882) των Σμηναγών Έντουιν Άττερμπερυ και Τόμας Πάροτ, έτοιμος για το kill. Τα αεροσκάφη του τύπου πάνω από τον Βορρά έφεραν παρεμβολείς (jammers) για προστασία, ωστόσο οι πιθανότητες δεν ήταν πάντα υπέρ τους.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο πυροσωλήνας προσέγγισης προκαλεί την έκρηξη της κεφαλής του πυραύλου κάτω από το αεροπλάνο, στέλνοντας μια βροχή θραυσμάτων που χτυπούν την κοιλιακή δεξαμενή και το κάτω μέρος του Phantom ξεκινώντας μια τεράστια φωτιά… Η καλύπτρα είναι ακόμη στην θέση της καθώς οι χειριστές πιθανότατα προσπαθούν να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Το αεροπλάνο έχει λαμπαδιάσει… Κάθε προειδοποιητικό φως στο κόκπιτ έχει ανάψει. FIRE! Φλεγόμενο φέρετρο πλέον, το καταδικασμένο αναγνωριστικό γκρεμίζεται από τον ουρανό και οι χειριστές εγκαταλείπουν. Αυτή τη φορά νίκησαν οι SAM.

Το πλήρωμα συνελήφθη και οδηγήθηκε στην διαβόητη φυλακή Hoa Lo, γνωστή στους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου ως «Hanoi Hilton». Ο Σμηναγός Άττερμπερυ χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τους δεσμοφύλακές του όταν προσπάθησε να αποδράσει. Ο Σμηναγός Πάροτ επαναπατρίσθηκε με το τέλος του πολέμου, μαζί με άλλους αιχμαλώτους. Οι φωτογραφίες της τελευταίας τους αποστολής έμειναν όμως στην ιστορία.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Πρώτη δημοσίευση 12/12/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 72
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Guest
Ανδρέας

Την κατάρα μου και αυτή της Mc Donnel Douglas να έχουν οι εχθροί του πολιτισμού. Τα έργα τέχνης δεν τα ακουμπάμε.

Shadowman®
Guest
Shadowman®

Μια μηχανή που μοναδικό σκοπό έχει το να σκοτώνει ανθρώπους δεν θα είναι ποτέ έργο τέχνης….

chikichiki
Guest
chikichiki

Recce Phantom είναι, δε βλάπτει κανέναν!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Παραδίδει μυστικά στον εχθρό ο οποίος θα χρησιμοποιήσει φονική δύναμη για να καταστείλει την απειλή..

Shadowman®
Guest
Shadowman®

Μια μηχανή που σαν μοναδικό σκοπό δημιουργίας της έχει το να σκοτώνει ανθρώπους δεν θα είναι ποτέ έργο τέχνης….

Andreas
Guest
Ανδρέας

Δεν σκοτώνει απαραίτητα (για την ακρίβεια σκοτώνει αυτός που είναι μέσα). Συνήθως απλά καταστρέφει τα όπλα των άλλων. Αλλά και αν σκοτώσει, έχει μια σημασία ο λόγος που το κάνει

megisteas
Guest
Γιάννης

Έργο τέχνης είναι. Μπορείς με αυτό να κάνεις βόλτες ή να σκορπας τον θάνατο. Είναι στο χέρι σου.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ο πόλεμος των πολέμων. Τιτανομαχία, όχι shooting gallery. Απώλειες RF-4C Phantom II (USAF) στο Βιετνάμ: 83, εκ των οποίων 76 στη μάχη. Απώλειες F-4C/D/E Phantom II (USAF) στο Βιετνάμ: 445, εκ των οποίων 382 στη μάχη. Peak της παραγωγής Φάντομ στο St. Louis του Μισσούρι: Οκτώβριος 1967, 72 Φάντομ το μήνα … Λένε και οι κυνηγοί φελλάχων στην έρημο ότι έχουν γράψει ώρες πολεμικής δράσεως … Στο Βιετνάμ οι πιθανότητες να συμπληρώσει κανείς τις υποχρεωτικές 100 αποστολές στο Βορρά το 1967-68 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες των πληρωμάτων των Β-17 πάνω από τη Γερμανία το 1943 … Οι μισοί δυσκολεύονταν… Read more »

Manolis
Guest
manolis

Προσθεσε αλλα 230 περιπου Φαντομ ναυτικου/πεζοναυτων…
Kαι περιπου 3000 (3 χιλιαδες!) UH-1…