Οι “αμφιλεγόμενες” φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

11
7688
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 96
  •  
  •  

Το πρόγραμμα Phobos 2 ήταν μια μη επανδρωμένη Σοβιετική αποστολή που αποτελούταν  από 2 οχήματα με σκοπό να μελετηθεί ο πλανήτης Άρης και οι 2 δορυφόροι του Φόβος και Δείμος. Το πρώτο όχημα εκτοξεύτηκε στις 7 Ιουλίου 1988 και το δεύτερο στις 12 Ιουλίου 1988.

Η επαφή με το Phobos 1 χάθηκε ύστερα από άγνωστη βλάβη και ενώ ήταν καθ’ οδόν για το κόκκινο πλανήτη. Το Phobos 2 έφτασε στο προορισμό του και τέθηκε σε τροχιά γύρω από το πλανήτη. Μετέφερε 2 μικρότερες συσκευές, ένα ρόβερ και μία σταθερή πλατφόρμα, που επρόκειτο να προσγειωθούν για να μελετήσουν το Φόβο. Λίγο πριν την ανάπτυξη των οχημάτων και λόγω βλάβης στον υπολογιστή ή τη κεραία, χάθηκε η επικοινωνία με το Phobos 2.

Πριν χαθεί η επικοινωνία το όχημα πρόλαβε να στείλει πίσω στη γη δεκάδες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη και 37 φωτογραφίες από την επιφάνεια του Φόβου. Σε μια από τις φωτογραφίες του Άρη φαίνεται καθαρά μια σκια ελλειπτικού σχήματος που υπολογίστηκε να έχει μήκος 20 με 25 χλμ. Επειδή διακρίνεται το έδαφος κάτω από τη σκιά πιστεύεται πως ότι τη προκάλεσε βρισκόταν σε υψηλότερη τροχιά απ ότι το Phobos 2. Η εικόνα μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση και όπως ήταν αναμενόμενο οι υποστηρικτές των UFO θεώρησαν πως η φωτογραφία είναι απόδειξη της ύπαρξης εξωγήινων. Οι πιο »προσγειωμένοι» υποστήριξαν ότι πρόκειται είτε για τη σκιά του δορυφόρου Φόβου ή για κάποια βλάβη της κάμερας λήψης.

Όμως η ιστορία δε τελειώνει εδώ. Το 1991 σε ένα συνέδριο οπαδών των UFO μίλησε η Ρωσίδα πρώην κοσμοναύτης Marina Popovich και παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια τη τελευταία φωτογραφία που τράβηξε το Phobos 2 πριν χαθεί η επικοινωνία. Η φωτογραφία απεικονίζει το Φόβο και στο κάτω μέρος της ένα κυλινδρικό αντικείμενο που υπολογίζεται πως έχει μήκος 20 χλμ. και διάμετρο 1,5 χλμ. Ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για εξωγήινο σκάφος και πως ήταν υπεύθυνο για τις βλάβες στα Phobos 1 & 2.

 

Οι εν λόγω φωτογραφίες αποτελούν για τους ουφολόγους αδιάσειστη απόδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Από την άλλη όμως είναι απίθανο να κυκλοφορούν διαστημόπλοια γιγαντιαίων διαστάσεων στη διαστημική μας γειτονιά και να μην τα έχουν εντοπίσει τα πανίσχυρα τηλεσκόπια που διαθέτουν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Η αλήθεια πίσω από τις αμφιλεγόμενες φωτογραφίες είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη θεωρία συνωμοσίας. Εδώ θα βρείτε όλες τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το Phobos 2 σε υψηλή ανάλυση. Παρατηρήστε την εικόνα και το GIF που ακολουθούν:

Αμέσως γίνετε εμφανές πως το κυλινδρικό «διαστημόπλοιο» είναι «πιξελοποιημένο» «φάντασμα» της εικόνας και όχι πραγματικό αντικείμενο που οφείλεται στον ελαττωματικό αισθητήρα εικόνας. Με το σκεπτικό των «ουφολόγων» και η οριζόντια γραμμή θα έπρεπε να θεωρηθεί ως εξωγήινο διαστημόπλοιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να ισχύει.

Όσον αφορά τη περίφημη κυλινδρική σκιά, όσο παράξενο και αν φαίνεται, πρόκειται για τη σκιά του δορυφόρου Φόβου. Σχετικές εικόνες έχει δημοσιεύσει και η ESA από την αποστολή Mars Express όπως η παρακάτω:

Εξάλλου, ο Φόβος δεν είναι σφαιρικός αλλά «πατατόσχημος»

Οι κατά τα άλλα εντυπωσιακές εικόνες της αποστολής Phobos 2, δεν αποκάλυψαν την αποκάλυψη εξωγήινων διαστημοπλοίων. Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας ωστόσο επιβιώνει έως τις μέρες μας.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 9/10/2017


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 96
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Yiannis
Guest
Γιάννης

Οι ανά τον κόσμο ουφολόγοι ειναι απόδειξη ότι η βλακεία είναι αήττητη… Και κατ’επέκταση οι ψευδοεπίστημες (ομοιοπαθητική κτλ) βρίσκονται στα καλύτερά τους!

Vasilis82
Guest
Βασιλης 2

Που να δεις και τους υποστηρικτές της επίπεδης γης…εκεί πραγματικά εύχεσαι να υπάρχουν εξωγήινοι να τους μαζέψουν σαν δείγματα γαλαξιακης ηλιθιότητας. Τουλάχιστον οι υφολογοι πιστεύουν στην σφαιρικη γη και στους πλανήτες…

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Το να πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν εξωγήινοι είναι η μέγιστη βλακεία που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος (σε κατατάσσει στον μεσαιωνικό τρόπο αντίληψις και δεισιδαιμονίας). Το μόνο ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι υπάρχουν.

Orthodox
Guest
Orthodox

Που να δεις αυτούς που πιστεύουν στην ΤΡΙΣ-μέγιστη βλακεία ότι θα πάρουν μια μαϊμού και σε μερικά χρόνια θα γίνει άνθρωπος. Φιλαράκο με το Ινδικό nickname(;) η παρουσία σου στο Blog να στο πω ευγενικά ενοχλεί. Άντε πουθενά αλλού να λες τις παπαριες σου μην πω τίποτα πιο χοντρό και με κόψει ο admin

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

ανοησίες λένε όσοι φορούν παρωπίδες…. αν τώρα εσύ δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν εξωγήινοι.. κρίμα.. ρώτα όποιον επιστήμονα θέλεις να σου πει ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχει ζωή εκτός της μικρής λιμνούλας σου που λέγεται γη. Όσον αφορά τα προσωπικά απλά δείχνει το επίπεδο κατανόησης σου… ασχολίαστα.

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Ειναι πολυ εγωιστικο και αφελες να πιστευουμε οτι ειμαστε μονοι στον Γαλαξια αν οιχ στο παρατηρησιμο Συμπαν….

Sousourada
Member
Trusted Member
Sousourada

Πράγματι. Είναι οφθαλμοφανές. Εγώ αρνούμαι να ζω στο μεσαίωνα. Υπάρχουν UFO, και ζουν και ανάμεσά μας.

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Το ότι υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής είναι σχεδόν αυταπόδεικτο επιστημονικά. Το αν αυτές οι μορφές ζωής έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και σηκώνει πολύ συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι ένας πολιτισμός που θα είχε αναπτυχθεί τόσο έτσι ώστε να μπορεί να κάνει διαστρικά ταξίδια, δεν νομίζω ότι θα είχε κανένα λόγο να έρθει σε επαφή με τον δικό μας πρωτόγονο πολιτισμό. Ούτε θα ήμασταν σε θέση να τους παρατηρήσουμε αν οι ίδιοι δεν θελαν κάτι τέτοιο. Οπότε προσωπική άποψη πάντα, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν Εξωγήινοι, πολύ δύσκολο όμως να έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας, όχι… Read more »

chriss8
Member
Noble Member
chriss8

Gagasheva δεν είναι επιστημονικό αυτό που λες. Ακόμα και επιστήμονες να στο πουν απλά σου λένε την προσωπική τους άποψη. Δεν έχουμε δει, δεν έχουμε έρθει σε επαφή και δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο που να αποδεικνύει την ύπαρξη τους. Δεν υπάρχει κάτι αυταπόδεικτο στην επιστήμη. από εκεί και πέρα σου λένε είναι πολύ ΠΙΘΑΝΟΝ. Αλλά και αυτό δεν είναι απόδειξη. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν. Αλλά αφού δεν μπορώ να το αποδείξω απλά θα το πιστεύω και δεν θα το ξέρω

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Είναι επιστημονικά “αυταπόδεικτο” όσο είναι η μαθηματικές επαληθεύσεις στις φυσικές θεωρίες. Πάντα η επιστημονική κοινότητα περιμένει την πειραματική επαλήθευση σε μια θεωρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την αποδέχεται ως “αποδεδειγμένη” ( λέγε με ” η γενική και ειδική σχετικότητα” ότι περάσαν δεκαετίες μέχρι να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε πειραματικά). Υπό αυτήν την έννοια είναι σίγουρο ότι υπάρχουν εκατομμύρια πλανήτες που φιλοξενούν ζωή μόνο στο ορατό σύμπαν ( ως γνωστόν υπάρχει ένα αγνώστου μεγέθους “σύμπαν” το οποίο επειδή μετατοπίζεται γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το δούμε -ο ίδιος ο χωρόχρονος μετατοπίζεται για όποιον έχει… Read more »

Andreas
Guest
Andreas

Υπάρχουν, φαινόμενα και γεγονότα που με την παρούσα τεχνολογία δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε με τις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής. Αυτό δίνει τροφή σε διάφορους να αναπτύσσουν περίεργες θεωρίες. ΠΧ η πιο «σύγχρονη», η εναλλαγή από 0 σε 1 και αντιστρόφως στην μνήμη του Voyager II. Και τι δεν έχει γραφτεί για αυτό. Αφού δεν υπάρχει απάντηση μη αμφισβητήσιμη, ο καθένας έχει γράψει ό,τι φαντάζεται. Στο κάτω κάτω η έννοια της επιστήμης είναι η αμφισβήτηση και η παρουσίαση επιχειρημάτων και αποδείξεων. Πάνω σε αυτό βασίζονται και με βάση 1 αλήθεια βάζουν 9 αρλούμπες, χαλώντας την φήμη αυτών που ασχολούνται να… Read more »