Ένας στολίσκος του κινεζικού Ναυτικού (Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού – PLAΝ) διενήργησε πρόσφατα ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τα οργανικά ελικόπτερα των πλοίων του Νότια Σινική Θάλασσα για να δοκιμάσει σενάρια επίθεσης εναντίον στόχων επιφάνειας. Τα αποτελέσματα των βολών έδειξαν βελτίωση της αντίστοιχης ικανότητας σύμφωνα με αξιωματούχους του PLAN.

Δύο ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος στην περιοχή των στόχων για να αποφύγουν ανίχνευση από τα εχθρικά ραντάρ. Αφού έφτασαν στην περιοχή, τα ελικόπτερα χρησιμοποίησαν τα δικά τους ραντάρ για να εγκλωβίσουν τους στόχους τους καθώς περίμεναν έγκριση της επίθεσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης CCTV χθες Τρίτη.

Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης ήταν η εκπαίδευση των πληρωμάτων σε σενάρια εναντίον μαζικών επιθέσεων (swarm attacks) από μικρά σκάφη εναντίον μεγαλύτερων κινεζικών μονάδων επιφανείας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τακτικές μάχης του ναυτικού της Ταϊβάν, το οποίο έχει επενδύσει σε δεκάδες μικρές ταχύτατες πυραυλακάτους.

Οι πύραυλοι ελικοπτέρων για το PLAN θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας, καθώς τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν πιο μπροστά από τα πλοία και να εντοπίσουν κι εγκλωβίσουν μικρούς γρήγορους στόχους με μικρό ίχνος αλλά μεγάλη ισχύ πυρός.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Z-9C (Ονομασία κατά NATO «Haitun») είναι κινέζικα αντίγραφα κατόπιν άδειας των γαλλικών ελικοπτέρων Eurocopter AS365 Dauphin. Κατασκευάζονται σε διάφορες εκδόσεις από την εταιρεία Harbin Aircraft Manufacturing Corporation.

Οι πύραυλοι που εκτόξευσαν είναι τύπου YJ-9, που είναι σχεδιασμένος να προσβάλλει μικρούς κι ευέλικτους ναυτικούς στόχους, όπως πυραυλάκατους και γρήγορα περιπολικά. Δεν θεωρείται κατάλληλος για να καταβάλλει στόχους μεγαλύτερου εκτοπίσματος όπως φρεγάτες κτλ, πλην όμως ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων θα μπορούσε και πάλι να κάνει σημαντική ζημιά.