Η Κίνα έχει (και επισήμως) περισσότερα πολεμικά σκάφη από τις ΗΠΑ

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Κίνα διαθέτει πλέον περισσότερα πολεμικά σκάφη από το Αμερικανικό Ναυτικό. Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN), έφτασε πρόσφατα τις 300 μονάδες επιφανείας και πλέον διαθέτει 13 περισσότερα σκάφη από τις ΗΠΑ.

Εννοείται πως οι απόλυτοι αριθμοί μονάδων των δυο Ναυτικών δεν αντιπροσωπεύουν την ισχύ τους. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ενώ η Κίνα προσπαθεί να εντάξει σε υπηρεσία το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, που όπως και το πρώτο, είναι συμβατικής πρόωσης.

Το Ναυτικό της Κίνας είναι επισήμως το μεγαλύτερο (πάντα σε απόλυτους αριθμούς) στο κόσμο, με τουλάχιστον 300 σκάφη, σύμφωνα με το csis.org. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 287 σκάφη, η Ρωσία 83, η Βρετανία 75 και η Αυστραλία 48.

Η Κίνα καθελκύει νέα σκάφη με εντυπωσιακό ρυθμό. Μεταξύ 2014 και 2018, η Κίνα ενέταξε σε υπηρεσία περισσότερα υποβρύχια και μονάδες επιφανείας από τον αριθμό των πλοίων που υπηρετούν στα Ναυτικά της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεκαεπτά πλοία μπήκαν σε υπηρεσία από την Κίνα το 2016 και τουλάχιστον άλλα 14 το 2017. Συγκριτικά, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενέταξε σε υπηρεσία 5 πλοία το 2016 και άλλα 8 πλοία το 2017. Εάν η Κίνα συνεχίσει να παραλαμβάνει πλοία με αυτό τον ρυθμό, μπορεί να έχει 430 πολεμικά σκάφη επιφανείας και 100 υποβρύχια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Πραγματικά αυτή η ισχύς χρειάζεται; Σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με όλο το ΝΑΤΟ και τα ασιατικά πολεμικά Ναυτικά μαζί; 100 υποβρύχια και 450 σκάφη επιφάνειας;

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

χρειάζεται οπωσδήποτε αν θέλει να διεκδικεί δικαιώματα στις παραπλήσιες θάλασσες όπως πχ αμφισβητούμενες ζώνες (αοζ). Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για μια τεράστια και πανίσχυρη χώρα που χει επι 60 χρόνια “στριμωχτεί” στις ακτές της και έχει την υπερδύναμη να κόβει βόλτες στην “αυλή” της. Εχει την δυναμικότητα να γίνει ο δεύτερος παγκόσμιος “χωροφύλακας” και ισως κάποια στιγμή και ο πρώτος

kkalev
Member
Active Member
kkalev

Για να έχει πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα η Κίνα έχει ως αντίπαλο τα ναυτικά της Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και Ταϊβάν που δημιουργούν το πρώτο φράγμα πρόσβασης και ως κύριο αντίπαλο (και αρνητή περιοχής) το Αμερικανικό Ναυτικό. Παράλληλα, στην ανοικτή θάλασσα δε θα έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το αεροπορικό και πυραυλικό δυναμικό που διαθέτει στον ηπειρωτικό κορμό της.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όπως φαίνεται κι από το γράφημα η αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι η στρατηγική της Κίνας επιβάλλει την ύπαρξη μικρότερων σκαφών για παράκτιες-περιφερειακές επιχειρήσεις, τα οποία φυσικά λόγω μεγέθους και ικανοτήτων είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν σε μεγάλους αριθμούς με διαχειρίσιμο κόστος. Καθώς στον αντίποδα οι ΗΠΑ τους πλησιάζουν με ένα στόλο όπου η μικρότερη μάχιμη μονάδα επιφανείας (με εξαίρεση τα ιδιόμορφα LCS πάντα) είναι το ωκεάνιο αντιτορπιλικό, είναι προφανές ότι δεν έχουν άδικο που ναυπηγούν αυτά τα μικρότερα σκάφη στις ποσότητες που τα ναυπηγούν αν θέλουν να διατηρήσουν αυτόν τον περιφερειακό έλεγχο απέναντι σε μια ισχυρή ναυτική δύναμη. Ας… Read more »

GOODBYE
Member
GOODBYE

Νομίζω ότι αυτή η απλή παράθεση δεν είναι πλήρης αν δεν δούμε και τα ναυτικά Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και Αυστραλίας, τουλάχιστον! Με την πολιτική με τις δώδεκα παύλες η Κίνα θα έχει μόνο πολλούς και καλούς φίλους στην περιοχή…

barbadakos
Guest
barbadakos

Κοιτάζοντας την λίστα, ή μόνη αύξηση είναι στις κινέζικες κορβέτες, δηλαδή παράκτια σκάφη μεγέθους πυραυλάκατου, με ουσιαστικά σχεδόν μηδενική επιθετική χρήση. Θα μπορούσαν να βάλουν και τα καϊκια των spratly islands και να έφτανε τα 1000 σκάφη, να αρπάξει λίγο hype το σαιτ που έβγαλε αυτές τις λίστες.
Συγκρίνοντας συνολικά τον οπλισμό όλων των Ticonderoga + Αr. Burke με οποιοδήποτε άλλο ναυτικό, είναι απλά το χάος.

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Ο αριθμός σκαφών είναι σχετικό κριτήριο για την σύγκριση της Ναυτικής Δύναμης κάθε χώρας.
Η Κίνα για παράδειγμα, έχει αναπτύξει 3 τύπους σύγχρονων αντιτορπιλικών, με εντελώς διαφορετικές δυνατότητες και παραλλαγές αυτών.
Η Ρωσία θεωρεί ως κορβέτες, πλοία των 500 ως 990 τόννων εκτοπίσματος που ξεκάθαρα εμπίπτουν στην κατηγορία πλοίων ταχείας επέμβασης (fast attack).
Από την άλλη όμως, κορβέτες της Ρωσίας φέρουν εξοπλισμό που θα ζήλευαν πολλές Δυτικοευρωπαϊκές Φρεγάτες!
Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι πως η Κίνα αυτή τη στιγμή αναπτύσσει τη ναυτική της δύναμη ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο!

adpanos
Member
adpanos

Αυτό που έχουν κάνει οι Ρώσοι με τις κορβέτες τους είναι πολύ έξυπνο.
Νομίζω πως εκεί θα πάει η αγορά. Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα πλοίου μικρού με μεγάλο οπλικό φορτίο είναι και οι Ισραηλινές SAAR .

Nikodimos
Editor
Noble Member

Το μόνο που θα ζήλευαν (κάποιες, όχι όλες) δυτικοευρωπαϊκές φρεγάτες είναι η ικανότητας εξαπόλυσης πύραυλων πλεύσης. Κι αυτό είναι σχετικό. Δεν συνεπάγεται τεχνολογική ανεπάρκεια η έλλειψη αυτή αλλά απλώς αποτελέσματα πολιτικών επιλογών. Η Ισπανία για παράδειγμα μπορούσε να έχει Tomahawk στις φρεγάτες της και έκανε και αρχική αίτηση για να τους αγοράσει, επόμενη πολιτική ηγεσία όμως απλώς ακύρωσε την αγορά.