Ο Πλανήτης Χ του ηλιακού μας συστήματος ίσως εντοπιστεί σύντομα

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι αστρονόμοι υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι υπάρχει ένας πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, και που σύντομα θα μπορέσουν να τον εντοπίσουν. Τον ονομάζουν “Πλανήτη Χ” ή “ένατο πλανήτη” και επηρεάζει την κίνηση αντικειμένων, στην περιοχή πέρα από τον Ποσειδώνα.

Σε μια  επιστημονική δημοσίευση 52 σελίδων, ερευνητές από το Caltech (California Institute of Technology) εξετάζουν τα στοιχειά που υποστηρίζουν την ύπαρξη του Πλανήτη Χ και λένε ότι  είναι πιο κοντά σε απόσταση από την Γη, καθώς και μικρότερος από ότι αρχικά φανταζόταν. Ο χρόνος δε που χρειάζεται ο πλανήτης για μια πλήρη περιφορά γύρω απο τον Ήλιο υπολογίζεται ανάμεσα στα 10.000 με 20.000 χρόνια.

Μια δεκαετία αφού ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε από ένατος πλανήτης σε “πλανήτη νάνο”, μια αξιοπερίεργη επιστημονική δημοσίευση έγινε από έναν εκ των αστρονόμων που πρωτοστάτησαν στον υποβιβασμό, τον Mike Brown και έναν από τους πρώην μαθητές του, τον Konstantin Batygin. Η δημοσίευση μιλούσε για ένα μεγαλύτερο, αφανή πλανήτη Χ που η τροχιά του βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

“Στην ουσία γνωρίζαμε ότι οι τροχιές αντικείμενων της Ζώνης του Κάιπερ ήταν ομαδοποιημένες”, είπε ο Konstantin Batygin και συνέχισε “Με την χρήση εξομοιώσεων μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι η μόνη λογική εξήγηση για αυτές τις ομαδοποιήσεις είναι η ύπαρξη του ένατου πλανήτη.” Δηλαδή ότι τα μακρινά αντικείμενα που αναφέρει ο Batygin επηρεάζονται από την βαρυτική έλξη ενός μεγάλου πλανήτη κάπου στις παρυφές του Ηλιακού συστήματος.

O Batygin που διδάσκει στο Caltech, ο Mike Brown και οι συνεργάτες τους Fred Brown και Juliette Becker, του πανεπιστημίου του Michigan ετοιμάζουν μια επικαιροποίηση του θέματος. Αν η θεωρία τους είναι σωστή θα επαναπροσδιορίσει δραστικά το πως βλέπουμε το ηλιακό μας σύστημα.

“Σε αυτή την νέα δημοσίευση, με την χρήση θεωρητικών άλλα και αριθμητικών δεδομένων, λέμε ότι στην πρώτη δημοσίευση που κάναμε πριν από δέκα χρόνια, υπερτιμήσαμε τις παραμέτρους του ένατου πλανήτη. ” είπε ο Batygin.

Η νέα ανάλυση μιλά για ένα πλανήτη με πέντε φορές την μάζα της Γης, και σε απόσταση 400 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο. Συγκριτικά ο Πλούτωνας είναι μόλις 40 αστρονομικές μονάδες απόσταση από εμάς. Οι συγγραφείς επίσης συμπεραίνουν ότι ο πλανήτης είναι μια βραχώδης υπεργαία και όχι ένας αέριος γίγαντας. Βεβαίως οι προοπτικές για φιλοξενία ζωής είναι εξαιρετικά αμυδρές λόγω της τόσο μεγάλης απόσταση από τον Ήλιο.

“Παρόλο που η ανάλυση δεν αναφέρει ευθέως αν ο ένατος πλανήτης όντως υπάρχει, παρόλα αυτά, υποδεικνύει ότι η επιστημονική υπόθεση στηρίζεται σε γερά θεμέλια” ανέφερε ο Brown σε ένα δελτίο τύπου.

Ένα από τα άλλα θέματα που πραγματεύεται η δημοσίευση είναι απαντήσεις στην κριτική που έχει ασκηθεί στην υπόθεση για τον Πλανήτη Χ και τις εναλλακτικές εξηγήσεις που δίνονται για την περίεργη συμπεριφορά των αντικειμένων στην ζώνη του Καϊπερ. Για παράδειγμα, ο Batygin και οι συνεργάτες του δεν πείθονται από την εναλλακτική θεωρία που λέει ότι ένας τεράστιος δακτύλιος αστρικών αντικειμένων πέρα από τον Ποσειδώνα θα μπορούσε να εξηγήσει τις ασυνήθιστες τροχιές στην ζώνη Καϊπερ με τον ίδιο τρόπο όπως μια “αφανής υπεργαία”

“Τι πιο ισχυρό επιχείρημα για την ύπαρξη του Πλανήτη Χ, είναι ότι μια σειρά από ανεξάρτητα στοιχεία μπορούν να εξηγηθούν μονάχα μέσω της υπόθεσης ενός πλανήτη με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά” Είπε ένας εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης ο Fred Adams.

Εάν ο Πλανήτης Χ όντως υπάρχει, και είναι όπως τον περιγράφει αυτή η τελευταία δημοσίευση, τότε θα αποτελεί βασικό χαμένο κομμάτι του Ηλιακού μας συστήματος. Αυτό γιατί καθώς ο κατάλογος των εξωπλανητών μεγάλωσε δραματικά την τελευταία δεκαετία, έγινε ξεκάθαρο ότι το Ηλιακό μας σύστημα είναι αρκετά ασυνήθιστο. Αυτό γιατί οι βραχώδης υπεργαίες είναι κοινές οπουδήποτε άλλου, άλλα στο ηλιακό μας σύστημα δεν υπάρχει ούτε μια.

“Ο πλανήτης εννιά θα είναι ο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματός,  με τα τα χαρακτηριστικά αυτά που θα τον κατατάσσουν στην πιο κοινή ομάδα πλανητών στο σύμπαν (τις βραχώδης υπεργαίες)” λέει ο Batygin. Παραδέχτηκε όμως ότι η υπόθεση για τον Πλανήτη Εννιά, είναι ακριβώς αυτό, υπόθεση, τουλάχιστο μέχρι κάποιος να μπορέσει να τον εντοπίσει.

“Η πιθανότητα μια μέρα να δούμε πραγματικές εικόνες του Πλανήτη Εννέα είναι πραγματικά συναρπαστικές. Αστρονομικά η ανακάλυψη του Πλανήτη Εννέα είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, άλλα είμαι σίγουρος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες εικόνες.”

Πηγη
Hypothetical Planet X
Enidence for a Distant Giant Planet in the Solar System


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •