Ενημέρωση πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση των ΕΔ

9
1880
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ρεπορτάζ: Απόλλων Λεονταρίτης

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον υπουργό Εθνική Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επί 2,5 ώρες (αντί της προγραμματισμένης σύσκεψης 40λεπτών) ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου για όλη την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον υπήρξε ενημέρωση δεδομένων για διαθεσιμότητες οπλικών συστημάτων, καθώς και για όλα τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα, και τις υφιστάμενες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, η κάλυψη των οποίων, υπάρχει αισιοδοξία οτι θα δρομολογηθεί με τη νέα κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να προχωρήσει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με στόχο την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα την αξιοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων ως πυλώνων ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε οτι η ενημέρωση ήταν πλήρης στον πρωθυπουργό προκειμένου να έχει μια πλήρη εικόνα για τα ζητήματα που άπτονται της Εθνικής Άμυνας και των Ε.Δ. «Είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα να υποδεχθούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία, γιατί ως ευκαιρία το εκλάβαμε, να τον ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, τις προτεραιότητες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα επιχειρησιακά προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές για λύσεις.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση στο να οργανωθεί αυτή η επίσκεψη. Να ευχαριστήσω και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Επιτελείο, Αρχηγεία, για την εξαιρετική και πλήρη ενημέρωση που έκαναν στον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να καταλάβουμε όλοι που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και να συνταχθούμε ακόμα πιο εντατικά στο στόχο που έχουμε θέσει εξ αρχής, να ενισχύσουμε την ετοιμότητα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε» δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.

Θετική εντύπωση προκάλεσε πως ο ΥΕΘΑ, απευθυνόμενος στα ανώτατα στελέχη που ήταν παρόντα στην απόρρητη ενημέρωση, τους ευχαρίστησε για την ευθύτητα και τον ρεαλισμό των δεδομένων που παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, χωρίς τάσεις ωραιοποίησης των καταστάσεων. Ακολούθως δώρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη εις ανάμνησιν της επίσκεψης του στο ΥΕΘΑ, μια προθήκη με το δελτίο κατάταξής του στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επέδωσε με τη σειρά του στον πρωθυπουργό μια φόρμα πτήσης πιλότου, στην οποία υπήρχαν τα διακριτικά χειριστή της 111 ΠΜ, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Ο ΑΓΕΕΘΑ επισήμανε πως στη φόρμα ιπταμένου υπάρχει μια κενή θέση για διακριτικό, το οποίο θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό μετά από πτήση με μαχητικό F-16, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί. Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του ΑΓΕΕΘΑ, αναφέροντας μάλιστα πως ήταν προσωπική του επιθυμία να ζήσει μια τέτοια εμπειρία.

Εξερχόμενος ο κ Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι μια επίσκεψη η οποία έχει και συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους Αρχηγούς, τους Επιτελείς, για την ενδελεχή ενημέρωση την οποία μου έκαναν και για την ουσιαστική συζήτηση για τις προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε ως προς την αμυντική μας πολιτική. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης, η οποία είχε οικονομικές επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καμφθεί, αυτό το οποίο δεν έχει θιγεί, είναι το ηθικό του στρατεύματος. Θέλω και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αλλά και την περηφάνια μου σε όλες τις γυναίκες, σε όλους τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι αυτοί αποτελούν την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων και την ισχύ της αποτρεπτικής μας δύναμης. Σας ευχαριστώ Υπουργέ για την ενδιαφέρουσα και πολύ ουσιαστική ενημέρωση και εύχομαι καλή δύναμη σε όλες και σε όλους».

Ακολούθησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου και ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση σε όλη την επικράτεια και ειδικά στο Αιγαίο. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με χειριστές και τεχνικούς μαχητικών επιφυλακής “READINESS” της Πολεμικής Αεροπορίας στην 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» Πολεμικού Ναυτικού καθώς και προσωπικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί στη νήσο Μεγίστη.

 

Πηγή εικόνας: protothema.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
antidrastis
Guest
antidrastis

Το προβλημα ειναι οτι πρεπει να τρεξουμε , υποστηριξη αλλα και αγορα μεταχ/νων βραχυπροθεσμα γιατι δεν υπαρχει χρονος ,
Τα μεγαλεπιβολα χανονται σε οριζοντα πενταετιας και βαλε.
Υποστηριξη και καληψη αναγκων με ενδιαμεσες λυσεις για να μπαλωθουν κενα του χθες με μικρο κοστος . Μπελχαρες , F-35 κλπ κλπ κλπ καινουρια καλουδια δεν δινουν λυση στο σημερα και στο εγγυς αυριο…

npo
Member
Noble Member
npo

Καλή συμβολική κίνηση, περιμένουμε και πράξεις.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Ενημερώθηκε και βγήκε χωρίς να έχουν ασπρίσει τα μαλλιά του; θαυμάζω την ψυχραιμία του.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Μια απο (πολύ) τα ίδια. Λόγια, λόγια και απο πράξηγς μηδέν.

adpanos
Guest
adpanos

Τα λόγια είναι περιττά .

α) Υπογραφή FOS για τα Mirage και εκκίνηση διαπραγματεύσεων για αναβάθμισή τους και ομογεννοποίησή τους. Προσθήκη Link 16.

β) Αναβάθμιση MEKO, πλήρης με τα όλα της.

γ) Νέες τορπίλες για τα Τ214 σε σωστές ποσότητες.

δ) Επιτάχυνση του προγράμματος αναβάθμισης των F16.

ε) Εκκίνηση προγράμματος ΤΟΜΑ Κένταυρος μεσω επανασχεδίασης της παλαιάς υλοποιησης.

στ) Εκκίνηση προγράμματος για την σχεδίαση του εθνικού πλοίου.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

συμφωνώ απολύτως.

Giannis
Member
Active Member
Giannis Apohnis

31 Ιουλίου έληγε η προσφορά για την συντήρηση των μηχανών των ΜΕΚΟ 200 κοστος κάπου 15 εκ ευρώ….και έγινε παράταση της λήξης για υποβολή προσφοράς αν δεν κάνω λάθος 30 Σεπτεμβρίου.
Μια από τα ίδια…..σημειωτέον ότι η διαδικασία αυτή με την παράταση της παράτασης ώ παράταση για την συντήρηση των προωστικών μηχανών των ΜΕΚΟ 200 πάει κι ερχεται δύο χρόνια τώρα.
15 εκ…..
τα άμεσα είναι αυτά….συν την συντηρηση των υποβρυχίων….διαθεσιμότητες κλπ./
πρώτα αυτά και μετά βλέπουμε για εξοπλισμούς.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Πολύ καλά έπραξε ο νέος Πρωθυπουργός και επισκέφθηκε το θνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να έχει αντίληψη του πώς λειτουργεί, υπήρχαν άλλοι στο παρελθόν που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους εκεί – αν δεν κάνω λάθος ο Σημίτης.

Από εδώ και πέρα όμως πράξεις και μόνο πράξεις περιμένουμε και μάλιστα γρήγορα!

Thras
Member
Famed Member
Thras

Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά σε όλους τους τομείς. Παρόλα αυτά δεν αρκούν τα λόγια και οι συμβολικές επισκέψεις ή δηλώσεις. Περιμένουμς πράξεις και μάλιστα άμεσα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο…