9.2 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Στις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού, αλλά δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Ο γνωστός αρθρογράφος Peter Carstens, που καλύπτει για σχεδόν είκοσι χρόνια το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ενημερώνει το κοινό ότι η Γερμανία είναι μία ποντοπόρος υπερδύναμη, αλλά ανυπεράσπιστη. Οι Γερμανοί εφοπλιστές έχουν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με περίπου 1.400 πλοία και τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο με 3.200 πλοία. Παρ΄ όλη αυτή την ισχυρή παρουσία στην ποντοπόρο ναυτιλία, οι δυνατότητες προστασίας αυτών των πλοίων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Επιπλέον το 95% του διηπειρωτικού εμπορίου της Γερμανίας βασίζεται στη ναυτιλία, όπως επίσης και οι εισαγωγές πρώτων υλών.

https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/warum-die-marine-die-deutsche-handelsflotte-kaum-schuetzt-17047555.html

Η Ελλάδα είναι επίσης ένα από τα ισχυρότερα και πιο σημαντικά ναυτικά κράτη του κόσμου και η εμπορική της ναυτιλία, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας.

Επί σειρά ετών, ο ελληνόκτητος στόλος κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ο ελληνόκτητος στόλος με 4.161 πλοία άνω των 1.000 κοχ, τον Φεβρουάριο του 2009, αντιπροσώπευε το 8,2% του παγκοσμίου στόλου σε αριθμό πλοίων, το 15,2% σε DWT και το 13,2% σε κόρους ολικής χωρητικότητας.

Η συνεισφορά της Ναυτιλίας στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας εξυγίανσης πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, είναι καταλυτική, αποτελώντας τον πιο εύρωστο κλάδο µε τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Παρά τα capital controls κατάφερε να αναπτυχθεί και να αυξήσει τα έσοδα της κατά 20% από το 2015 μέχρι το 2019.

Ένας από τους κατεξοχήν εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η ναυτιλία. Περίπου το 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν οι εισροές από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ενώ έχουν και σημαντική έµµεση πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Για κάθε ευρώ που προσφέρει η Ναυτιλία στο ΑΕΠ, ένα επιπλέον €1,8 προστίθεται στην οικονομία.

Ο κλάδος της εμπορικής ναυτιλίας έχει άμεση και έµµεση σχέση µε την απασχόληση. Για κάθε θέση εργασίας στη ναυτιλία (δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας στα πλοία όπου οι Έλληνες είναι λίγοι, αλλά και οι διοικητικές θέσεις), επιπλέον 1,9 υποστηρικτικές θέσεις δημιουργούνται στην Ευρώπη.

Μία κρίση στον ναυτιλιακό τομέα θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την οικονομία, ειδικά αν αναλογιστούμε και την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία (ξεπερνά τα 8 δις). Είναι προφανές ότι η κότα με τα χρυσά αυγά πρέπει να προστατευτεί.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως παγκόσµιου ναυτιλιακού κέντρου απειλείται από τον εντεινόµενο διεθνή ανταγωνισµό και τη µετατόπιση του παγκόσµιου εµπορίου και της οικονοµικής ισχύος προς τις ταχέως αναπτυσσόµενες αγορές, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πέρα από αυτό όμως υπάρχει ο κίνδυνος των γεωπολιτικών κρίσεων, της τρομοκρατίας και της πειρατείας.

Μέσα σε μία μόλις μέρα, τουρκικές εφημερίδες γράψανε ότι σχεδιάζονται αντίποινα απέναντι σε ελληνικά πλοία με αφορμή την (αποτυχημένη) νηοψία της Γερμανικής φρεγάτας στο τουρκικό Rosaline A , και ένα ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από πλοίο αυτοκτονίας στην Ερυθρά θάλασσα, μάλλον από φιλικούς προς το Ιράν αντάρτες Χούτι που έχουν βάσεις στην Υεμένη και πολεμάνε στον εμφύλιο και εναντίων της Σαουδικής Αραβίας. Επιθέσεις αυτού του τύπου σημειώθηκαν αρκετές από το 2019 και μετά, τόσο εναντίον δεξαμενοπλοίων, όσο και πολεμικών σκαφών στα Στενά του Χορμούζ, στην έξοδο του Περσικού Κόλπου. Στις μέρες μας, η δράση φαίνεται πως επεκτείνεται και στην άλλη πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, στην Ερυθρά θάλασσα. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός είχε ανακοινώσει την εξουδετέρωση πέντε θαλασσίων ναρκών (ιρανικής, όπως υποστηρίζει, κατασκευής) στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, καταγγέλλοντας τους Χούτι ότι απειλούν την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Τη Δευτέρα, δεξαμενή πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco στη Τζέντα επλήγη από πύραυλο τον οποίο κατά δήλωσή τους εκτόξευσαν οι Χούθι. Το κέντρο δραστηριοτήτων της Aramco που βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, είχε δεχθεί ήδη από πέρσι πολύ μεγαλύτερης ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας πλήγμα από τους Χούτι με τη βοήθεια του Ιράν.

Τουρκικά αντίποινα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από ορμητήρια της Λιβύης ή από ακτές ελεγχόμενες από τη Χεζμπολάχ, δεν θα είναι και πολύ εύκολα στην υλοποίηση τους, δεδομένης της έντονης παρουσίας τόσο Ελληνικών όσο και συμμαχικών δυνάμεων, αλλά όχι αδιανόητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αγάπη των γειτόνων μας στις υβριδικές επιχειρήσεις και την ανάθεση αποστολών σε περίεργα άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία στη Σομαλία, μία χώρα στην οποία δεν θα είναι δύσκολο να στρατολογηθούν πειρατές οι οποίοι θα καθοδηγούνται σε συγκεκριμένους στόχους από τους εργοδότες τους, οι οποίοι έχουν στρατιωτική παρουσία και προηγμένα μέσα στην περιοχή. Η Τουρκία στηρίζει μαζί με το Κατάρ την κυβέρνηση της Σομαλίας και τα ΗΑΕ την ανταγωνιστική της Somaliland. Η Τουρκία υποστηρίζει μαζί με τους Ιρανούς τους αντάρτες Χούτι ενάντια στους Σαουδάραβες, συνεπώς αν η διενέργεια επιθέσεων σε Ελληνικούς στόχους από τρομοκράτες/πειρατές με έδρα τη Λιβυη είναι δύσκολο να υλοποιηθεί και να έχει επιτυχία, κάτι αντίστοιχο με ορμητήριο τη Σομαλία και την Υεμένη, σε όλη την περιοχή από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ερυθρά θάλασσα είναι κάτι πραγματοποιήσιμο και δεν πρέπει να έχει κανείς αναγνώστης αυταπάτες ότι οι Τούρκοι θα είχαν οποιουσδήποτε ηθικούς ενδοιασμούς. 

Οι επιχειρησιακές και τεχνικές δυνατότητες των σιιτών ανταρτών της Υεμένης και της Χεζμπολλάχ (με τη βοήθεια συμμάχων, όπως οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης) αναβαθμίζονται διαρκώς με θαλάσσιες νάρκες, πλοιάρια αυτοκτονίας, drones, βαλλιστικούς πυραύλους και κρουζ. Αυτή είναι δυστυχώς μια εικόνα από το μέλλον και δείχνουν ποιό δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλες οργανώσεις.

Είναι προφανές, ότι το κόστος και το βάρος της αστυνόμευσης των θαλασσών το έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Με την κατάσταση στη Σινική θάλασσα να αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο τους, καθώς το κινεζικό ναυτικό είναι πλέον μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ που είναι επιπλέον διασκορπισμένο σε όλη την υδρόγειο, οι πιθανότητες όλο και πιο αραιής παρουσίας των Αμερικανών σε άλλες περιοχές πέρα του Ειρηνικού αυξάνονται πολύ. Όπως επίσης κάποια στιγμή δεν είναι απίθανο να δηλώσουν ότι πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν αυτοί για την αστυνόμευση των θαλασσών ώστε να πλουτίζουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί μεταφέροντας Κινέζικα εμπορεύματα.

Αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί έχουν στην επιχείρηση Irini μία φρεγάτα (Hamburg)  με το ελικόπτερο της, μία φρεγάτα στο Αιγαίο ως μέρος της SNMG2 (Brandenburg), μία φρεγάτα στην Κύπρο (Magdeburg) ως μέρος της UNIFIL και ένα ναρκαλιευτικό (Sulzbach Rosenberg) στη Βόρεια Θάλασσα ως μέρος της SNMCMG1. Επίσης διατηρούν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion στο κέρας της Αφρικής.

Για αντιπαραβολή, η Ελλάδα στην επιχείρηση Irini έχει τον Αδρία και ένα αεροσκάφος EMB 145, στην SNMCMG2 το Αλιάκμων και στην SNMG2 τα Μαχητής, Σιμιτζόπουλος, Μαριδάκης, και Αρματολός. Όλα αυτά τα πλοία είναι μεν σε συμμαχικές αποστολές, αλλά όμως γύρω από την Ελλάδα και δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Αντίστοιχα και τα Γερμανικά είναι όλα στην Ευρώπη με την εξαίρεση του αεροσκάφους.

Η ΕΕ, κατόπιν απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ έχει σε ενέργεια την επιχείρηση Atalanta από το 2008, με αποστολή την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία και βρίσκεται υπό Ισπανική διοίκηση. Στην επιχείρηση συμμετέχουν η Ιταλική φρεγάτα FREMM Alpino, η Ισπανική OH Perry Reina Sofía, ένα ισπανικό και ένα γερμανικό P-3 Orion και ένα Κροατικό απόσπασμα 12 ανδρών. Στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει οι φρεγάτες Έλλη, Αδρίας, Ψαρά και Σαλαμίς.

Από την αρχή του 2020 η ΕΕ έχει υπό της αιγίδα της, επίσης, την επιχείρηση Agénor (EMASOH – European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz), με έδρα τη Γαλλική βάση στο Abu Dhabi, η οποία έχει για αποστολή την ασφάλεια και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή των στενών του Ορμούζ, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών, της Γαλλίας που ηγείται, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο περιπολούσαν στην περιοχή η Γαλλική φρεγάτα Languedoc (FREMM) η οποία αντικαταστάθηκε πριν από μερικές μέρες από την Jean Bart (Cassard) και η φρεγάτα του Βασιλικού ναυτικού της Δανίας Iver Huitfeldt μαζί με ένα γαλλικό αεροσκάφος Atlantique 2. Είναι προφανές ότι αυτές οι δυνάμεις είναι οριακές και όσο οι δυνατότητες των πειρατών και τρομοκρατών αναβαθμίζονται, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το έργο τους. 

Νέες εστίες εντάσεων εμφανίζονται συνεχώς, οι συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχουν αυξητικές τάσεις και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες καθώς οι ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν και συμμαχίες δεκαετιών δοκιμάζονται. Η κατάσταση ασφαλείας τόσο στον Περσικό κόλπο, όσο και στην ανατολική Αφρική είναι επιδεινούμενη. Στον Περσικό Κόλπο υπάρχει η αποσταθεροποιητική παρουσία του Κατάρ και της Τουρκίας (με στρατιωτική βάση στο Κατάρ) και του Ιράν (με τη συνδρομή του Πακιστάν), που έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απειλή εναντίων των Αράβων, μεγαλύτερη πια και από ότι το Ισραήλ με το οποίο πλέον έχουν βρει μια φόρμουλα όχι μόνο συνύπαρξης αλλά και συνεργασίας. Η Ελλάδα συνεργάζεται στενά τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Άραβες, αποτελώντας έναν συνδετικό κρίκο. Στο νότο της Αραβικής χερσονήσου η Υεμένη είναι βυθισμένη στο χάος του εμφυλίου πολέμου εδώ και χρόνια. 

Στην ανατολική Αφρική η Σομαλία είναι σε αναταραχή, όπως πάντα, Η Αιθιοπία σε εμφύλιο πόλεμο και η Ερυθραία σε ψυχροπολεμική κατάσταση με την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Στην Κένυα οι ισλαμιστές της Al-Shabaab κάνουν διαρκείς επιθέσεις και τα Σουδάν/Νότιο Σουδάν βρίσκονται με μεταβατικές κυβερνήσεις κατόπιν της λήξης του εμφυλίου πριν από δυο χρόνια, με τις διάφορες ένοπλες ομάδες που δεν αναγνωρίζουν την ειρήνη να κυκλοφορούν ακόμα ανενόχλητες. Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir με την υποστήριξη της Τουρκίας και της Αιθιοπίας απειλούσε σοβαρά την ασφάλεια της Αιγύπτου, μέχρι το 2019 που εκδιώχθηκε από την εξουσία.

Η περιοχή είναι τόσο σημαντική, καθώς είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς της εμπορικής ναυτιλίας, που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρων όλων των γεωπολιτικών παικτών. Οι Γάλλοι και οι Κινέζοι έχουν βάση στο Τζιμπουτί, τα ΗΑΕ στην υεμενίτικη νήσο Σοκότρα (όπου μάλλον κάνουν διευκολύνσεις και στο Ισραήλ) και οι Ρώσοι πρόσφατα ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για βάση στο Σουδάν. Η Αίγυπτος διαθέτει τα περισσότερα εμπορικά λιμάνια στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και τα περισσότερα λιμάνια τα διαχειρίζονται εταιρίες των ΗΑΕ. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει έξι βασικά εμπορικά λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα. Όλοι κόπτονται να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και την πειρατεία, μόνο που ο τρομοκράτης του ενός είναι οι δυνάμεις ασφαλείας ή ο αγνός επαναστάτης και μάρτυρας του άλλου.

Επειδή έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πάντα με μια ελληνοκεντρική ματιά, καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενιαίο τεράστιο μέτωπο από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι υπό επίθεση, με ισλαμιστικές ομάδες να πολεμάνε για την εξουσία. Ισλαμιστές που η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία ότι τους βοηθάει. Ουσιαστικά όλη η Αφρική νοτίως της Σαχάρας, από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά θάλασσα βρίσκεται επί ξυρού ακμής και για αυτό η συνήθως άβουλη και αναποφάσιστη ΕΕ στέλνει εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συνεννόηση Τουρκίας, Κατάρ, Ιράν, Πακιστάν προσπαθεί να ελέγξει τις εμπορικές οδούς ή να κάνουν ακριβή τη διέλευση τους από τους ανταγωνιστές, από τη Λιβύη, την Αίγυπτο (μέσω της Μουσουλμανικής αδελφότητας), της Ερυθράς Θάλασσας με βάσεις στη Σομαλία, και Υεμένη και κυριαρχία στον Περσικό κόλπο. Παράλληλα θέλουν να αναπτύξουν εναλλακτικά και το δρόμο του μεταξιού που θα έρχεται από το Πακιστάν και θα πηγαίνει σε Ιρανικά λιμάνια ή μέσω ξηράς στην Τουρκία και το Λίβανο αν καταφέρουν να τον θέσουν υπό τον έλεγχο τους (η Τουρκία δίνει υπηκοότητα σε όσους κατοίκους του Λιβάνου δηλώνουν Τουρκομάνοι και η Χεζμπολάχ είναι ο πιο ισχυρός τοπικός παίκτης και βραχίονας των Ιρανών).

Απέναντι τους ο συνασπισμός αυτός βρίσκει την ΕΕ και τον Ελληνικό κόσμο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και εσχάτως όπως είδαμε και με την επαφές του κ. Δένδια φέρνουμε και την Ινδία στη συμμαχία. Σε αυτό το τόξο, που ενώνει τον Ατλαντικό με την Ινδία η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο, και οι διάφορες τριμερείς που ξεκίνησαν πριν από χρόνια με τις ευλογίες των ΗΠΑ, έβαλαν τον θεμέλιο λίθο. Η Ινδία είναι η άκρη και ο συνδετικός κρίκος με το δεύτερο τόξο που έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ, που ξεκινάει από τον Ινδικό Ωκεανό, περνάει από τη Σιγκαπούρη, τη Ταΐβάν και καταλήγει στην Ιαπωνία. Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από τους συμμάχους τους να ασφαλίσουν το πρώτο τόξο (Μεσόγειος – Ερυθρά θάλασσα – Περσικός Κόλπος), ώστε να επικεντρωθούν αυτοί στο δεύτερο (Σινική Θάλασσα – Ειρηνικός). Αντίστοιχα οι Αγγλοσάξονες θα αναλάβουν τον Ατλαντικό και και οι λοιποί βορειοευρωπαίοι τη Βαλτική, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται και για τον Αρκτικό διάδρομο.

Η Αφρική είναι περιοχή ακρογωνιαίου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Κατάρρευση των Αφρικανικών κρατών με τους τεράστιους πληθυσμούς θα δημιουργήσει κύματα μετανάστευσης προς την Ευρώπη αδιανόητου μεγέθους με τα σημερινά δεδομένα, και οι βορειοαφρικανικές ακτές θα γίνουν εχθρικές. Η επανεμφάνιση της πειρατείας στη Μεσόγειο δεν θα είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο. Αντιθέτως μια Αφρική που προοδεύει και αναπτύσσεται θα είναι ένας εμπορικός εταίρος από τον οποίο όλοι ωφελημένοι θα είναι.

Η Ελλάδα επιπλέον δεν έχει συμφέρον αποκλειστικά μόνο στις θαλάσσιες οδούς. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός χερσαίου άξονα ο οποίος θα ενώνει τις Σκανδιναβικές χώρες δια μέσω της Ανατολικής Ευρώπης, με τον Πειραιά. Ο Πειραιάς θα ενώνει την Ευρώπη με την Αίγυπτο και μέσω των νέων αφρικανικών σιδηροδρομικών συνδέσεων με το Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα και Τανζανία. Αν οι χώρες αυτές δεν σταθεροποιηθούν τότε οι επενδύσεις αυτές θα πάνε χαμένες. Χώρες ανταγωνηστικές στην περιοχή έχουν κάθε συμφέρον να τις αποσταθεροποιούν.

Αυτός ο νέος ανταγωνισμός θα δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και θα δημιουργήσει ταυτόχρονα ευκαιρίες. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, Η εποχή που ήμασταν κλεισμένοι στο καβούκι του Αιγαίου έχει περάσει, αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή καθώς για άλλη μια φορά η γεωγραφία μας έχει φέρει στο κέντρο των εξελίξεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

73 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
73 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki

Αααααυτά είναι! Κάτω οι μπελαρομοντερνισμοί, φέρτε πίσω τις Νοξ! Κομβόις και ξερό ψωμί!

comment image

evaggelos

uss conole κ το παλαι ποτε ηπειρος

evaggelos

δε θελω να σας στεναχωρησω αλλα αν θελουν βοηθεια προσφερουν ανετα τα σεντ κιτς η λιβερια κ ο παναμας που εχουν σημαια τα πλοια τους ας προσεχαν ο ελληνικος στρατος οφειλει να υπερασπιζεται το εθνος οχι τους εφοπλισταδες που χουν τα λεφτα εκτος χωρας χρησιμοποιουν αλλοδαπους ναυτικους κ κουνουν το δαχτυλο φτανει.

Dimitri_Leeberakees

Στο ελληνικο εθνος ανηκουν οι ελαχιστοι πλεον Ελληνες ναυτικοι οπως και Ελληνες εφοπλιστες. Πολυ σωστα τα θυμασαι το 21 πολυ εφοπλιστες θυσιασαν περιουσιες. Και αυτη ηταν η τελευταια φορα που συνεβη αυτο. Η ναυτιλια δεν ειναι πλουτοπαραγωγικη πηγη για την Ελλαδα. Στην Ελλαδα ειναι μερικα γραφεια με καποιες χιλιαδες χαμηλομισθους και μερικες εκατονταδες υψηλομισθους. Τα πολλα της χρηματα η ναυτιλια τα επενδυει στην Απω Ανατολη με τη μορφη επισκευων και ναυπηγησεων. Η Ελλαδα οχι μονο δεν οφειλει αλλα δεν εχει δυνατοτητα να προστατευσει τον ελληνοκτητο στολο. Η Αμερικη προστατευει τα περασματα, οχι το στολο της. Πολυ σωστα τα λεει ο φιλος απο πανω, με τη διαφορα οτι δεν κουναν το δαχτυλο οι εφοπλιστες. Περα απο καποιες δωρεες δεν δινουν δεκαρα τσακιστη μεχρι να απλωσει το χερι το κρατος και να ζητησει λεφτα. Και καλα κανουν. Η ιδια κατασταση ισχυει σε ολο το κοσμο με πολυ μικρες διαφορες. Και δεν αλλαζει γιατι ειναι πρακτικα αδυνατο να ελεγξεις μια ναυτιλιακη εταιρεια οικονομικα.

Last edited 1 month ago by Dimitri_Leeberakees
Emmdem

Να μην υπερβάλουμε, η Ελληνική ναυτιλία είναι πλούτο παραγωγική κυρίως για τους εφοπλιστές, όχι για τους Έλληνες. Τους Έλληνες ναυτικούς του αποδεκατισαν ακόμα και από τα πλοία με Ελληνική σημαία οι ίδιοι οι εφοπλιστές καταργώντας και χάνοντας την ουσιαστική ναυτική παράδοση που υπήρχε στη χώρα μας γιατί πληρώνουν low cost πληρωματα και αξιωματικους. Σε έναν τομέα που ο Έλληνας έβρισκε πάντα δουλειά τώρα πια υπάρχει ανεργία τεράστια ιδιαίτερα στο επίπεδο του αξιωματικού. Δεν μπορεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι αξιωματικοί να κάνουν τετράμηνα η διμηνα συμβόλαια και να πληρώνονται όταν είναι στη στεριά και στην Ελλάδα ο Έλληνας αξιωματικός (με εκπαίδευση πληρωμένη από τον φορολογουμενο) να κάνει 6μηνα 8 μήνα και να μην έχει καμία ασφάλεια ότι θα βρει να ξαναμπαρκαρει… Ούτε δεκάρα δεν πρέπει να δωθει σε Έλληνα εφοπλιστή χωρίς αντάλλαγμα….

Dimitri_Leeberakees

Ο λογος που οι Ελληνες κανουν πιο μακροχρονια μπαρκα ειναι αλλος. Μετα τους 7 μηνες τον επαναπατρισμο τον πληρωνει ο εφοπλιστης και οχι ο ναυτικος. Οι μεγαλες ναυτιλιακες δεν απολυουν αλλα κρατουν αυτους που θελουν πληρωνοντας ακομα και τις διακοπες (ενα ποσοστο του μισθου, οχι 100%).

evaggelos

οποιος θελει βοηθεια να εχει ελληνες ναυτικους κ τα καραβια στον πειραια κ οχι σε φορολογικους παραδεισους κι εγω να χαλαω ενα σκασμο λεφτα σε φορους, αν θελανε οι εφοπλιστες(οχι ολοι βεβαιως) θα ειχανε φτιαξει πολλα πραγματα στη χωρα μα ολοι πλοια στην κινα κ στην κορεα φτιαχνουν ακομα κ στην τουρκια κ δε νομιζω να φταινε μονο οι συνδικαλες απατεωνες γι αυτο αλλα κ οι ιδιοι.Ναι να προστατευθει η ναυτιλια αλλα οχι να τσεπωνουμε λεφτα απο φορολογικους παραδεισους κ μετα να κουναμε το δαχτυλο στην ελλαδα.- φυσικα τρομερη ευθυνη φαιρνει κ το ελληνικο κρατος παροδια που εχουμε που δεν εβαλε οχι μονο κανονες αλλα καταφερε να μην εχουμε ουτε ναυπηγειο.

GeorgeE

13 δις ευρώ στο ΑΕΠ συνεισφέρει η ναυτιλία στη χώρα άμεσα και έμμεσα κάθε χρόνο. Συν 160.000 θέσεις εργασίας. Πόσες εισφορές στα ταμεία και πόση φορολογία δίνουν στο κράτος όλες αυτές οι θέσεις εργασίας;;
Η Ελληνική σημαία είναι 8η στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη. Μιλάμε για σύνολο 4705 ελληνόκτητα πλοία που μηχανικοί και καπετάνιοι και αρκετά πληρώματα είναι Έλληνες. Τα οποία με χωρητικότητα 225 εκατομμύρια τόνους μεταφέρουν καθημερινά τα αντίστοιχα εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο…
Και φυσικά είναι πρώτη από άποψη χωρητικότητας…

Μόνο τον τελευταίο χρόνο δώρισαν 2 πλοία στο ΠΝ και πόσα σκάφη στο λιμενικό, δημιούργησαν με δωρεές πόσες ΜΕΘ και προσέφεραν άπειρο αναλώσιμο εξοπλισμό στα νοσοκομεία, ειδικά στο 1ο κύμα της πανδημία που το είχαμε ανάγκη. Πόσα νοσοκομεία όλοκληρα έχουν φτιάξει; Πόσα σχολεία έχουν κατασκευάσει; Πόσους χιλιάδες μαθητές έχουν υποστηρίξει διαχρονικά για να σπουδάσουν ή να κάνουν μεταπτυχιακό χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα τα παιδιά;;

Αν δεν τους θέλουμε, τότε να τους δώσουμε πίσω και όλα όσα έχουν προσφέρει στη χώρα!!!

ΕΛΕΟΣ πια με το ποιηματάκι!

Πρέπει να καταλάβετε ότι αν καταρρεύσει η ελληνική ναυτιλία θα καταρρεύσει η χώρα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο μαζί της…

Last edited 1 month ago by GeorgeE
Dimitri_Leeberakees

Θα σας συμβουλευα οταν μιλαμε για ναυτιλια να μπειτε στο κοπο να κανετε ερευνα πριν αναρτησετε τα 13 δις που ηταν το πρωτο αποτελεσμα απο αρθρο της Ναυτεμπορικης του 2013 σε αναζητηση στο γκουγκλ.. Κανεις δεν ξερει το ακριβες νουμερο. Υπαρχουν περιπου 1000 πλοιοκτητριες εταιριες στην Ελλαδα. Να βαλουμε αλλες 1000 παραναυτιλιακες (μεσιτες, επισκευες, τροφοδοσιας και ατζεντηδες;). Θελετε να μου πειτε οτι πιστευετε οτι 2000 εταιριες εχουν εσοδα κατα μεσο ορο 6.5 εκατ, ευρω; Τα πραγματικα νουμερα ειναι πολυ μικροτερα. Το ιδιο ισχυει και για τον αριθμο των εργαζομενων. 20000 εταιριες αρα κατα μεσο ορο 80 ατομα ανα εταιρια. Εσεις το πιστευετε αυτο; Τα περι οσων εχουν προσφερει στη χωρα, ειναι λιγο αστειο δεδομενου οτι οι περισσοτεροι απο τους παραδοσιακους εφοπλιστες, αγορασαν πλοια με εγγυητικες του Ελληνικου κρατους μετα τον 2ο παγκσμιο που κυριολεκτικα αποδεκατιστηκε ο ελληνοκτητος στολος. Ειναι αμφιδρομη η σχεση.

Nikolaos127

Οποιος εχει απασχοληθει στον χωρο της ναυτηλιας, γνωριζει πολυ καλα ποσο προσφερει στην οικονομια μας.
Δεν μπορεις να φανταστεις ποσα επαγγέλματα , ποσος κοσμος ζει απο αυτο. Οι κατηλημενες απο αλλοδαπούς θεσεις αποτελουν στην κυριολεξια κλασμα του συνόλου.
Αυτα οσο αφορα την πραγματικοτητα, οχι οτι ακουγεται στο καφενιο.

Voreia

Οσα πλοια φερουν την Ελληνικη σημαια πληρωνουν τερστιους φορους στο Ελληνικο κρατος και απασχολουν Ελληνες ναυτικους
Ως εκ τουτου το Ελληνικο κρατος υποχρεωουτε να τα πραστατευει
Τα τελευταια χρονια τις οικονομικες κρισης ΟΛΕΣ οι μεγαλες δωρεες στην Ελλαδα εχουν γινει απο Ελληνες εφοπλιστες

Dimitri_Leeberakees

Οι φοροι στο κρατος ειναι ελαχιστοι, οχι τεραστιοι. Αλλοι ειναι οι λογοι που τους ωθουν στις ξενες σημαιες. Και το ιδιο ισχυει παντου στο κοσμο για ολους τους εφοπλιστες και φυσικα δεν εχει σχεση με το ελληνικο κρατος. Οι μοναδικοι που κρατουν την εθνικη τους σημαια σε μεγαλο ποσοστο ειναι οι Τουρκοι και αυτοι σιγα σιγα την κανουν παρολο που η Τουρκια εχει δωσει γη και υδωρ στους εφοπλιστες της.

PerifanosEllinas

εκτιθεσαι

Dimitri_Leeberakees

Αρλουμπες.
Η απαντηση στην ερωτηση του αρθρου, ειναι απλη. Το πλοιο το προστατευει η χωρα της οποια τη σημαια φερει.
Στη συνεχεια ο κος Μαρδυρης, συνεχιζοντας την παραδοση του να μιλα για πραγματα που δεν κατεχει, γραφοντας αρθρα μετα απο 10λεπτη αναζητηση στο γκουγκλ μπερδευει το Ελληνικο με το Ελληνοκτητο. Βαζουμε και λιγη σαλτσα για το πως η ναυτιλια ειναι στυλοβατης της ελληνικης οικονομιας και κλεισαμε. Η λυση βεβαιως εχει ΗΔΗ δωθει απο την ναυτιλια, ενοπλοι συνοδοι που πλεον ειναι στανταρ πρακτις για τη διελευση απο το Κερας της Αφρικης εδω και καποια χρονια. Η δε λυση ειναι πρακτικα δωρεαν για τους πλοιοκτητες καθως το κοστος των extra war risk insurance premium και armed (or not) guards περναει στους ναυλωτες ειτε οπως ειναι σε ναυλωσεις περιοδου η στο ναυλο σε ναυλωση voyage. Εξ’αλλου αν η Γερμανια (που φυσικα δεν ειναι υπερδυναμη στη ναυτιλια, τα τελευταια χρονια πωληθηκαν en block κυριολεκτικα χιλιαδες πλοια τα περισσοτερα των οποιων αγοραστηκαν απο Ελληνες) θελει να μειωθει η πειρατεια μπορει να καταπολεμησει τους λογους, οχι τα αποτελεσματα. Ο Σομαλος που περνει αποφαση να βγει με το βαρκακι του 150 μιλια ανοιχτα και να κανει ρεσαλτο σε εμπορικα πλοια, εχει κυριολεκτικα μηδεν αλλες επιλογες. Πολυ πιθανο να ηταν αγροτης η ψαρας. Τελος η επιχειρηση IRINI δεν εχει σχεση με την πειρατεια. Ειμαι 25 χρονια στη ναυτιλια, 4η γενια. Δεν ξερω τα παντα αλλα σιγουρα ξερω παραπανω απο τον Κο Μαρδυρη.

Last edited 1 month ago by Dimitri_Leeberakees
Gunner

Κατά καιρούς σκάνε κάτι τέτοια άρθρα για να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις.

ptisidiastima

Χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα των Ελ

Gunner

Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε. Αφήστε τους Ελ για τον γνωστό πωλητή.

NICKB

Σε σχέση μ’ εσένα που είναι επάγγελμά σου, μπορεί να ξέρω ελάχιστα κι’ αυτά επιδερμικά.
Έχω όμως την εντύπωση (από γνωστό μου που δουλεύει επαγ/κα σε φυλάξεις πλοίων στο Κέρας της Αφρικής) ό,τι δεν έχουν όλα τα πλοία Ασφάλεια ενώ και σ’ αυτά που υπάρχουν δε είναι σε όλα της ίδιας ποιότητας (και κόστους).Προφανώς γιατί δεν έχει να κάνει με τη Ναυτιλία, αλλά για καθαρά λόγους Διοίκησης Επιχ/σεων (κόστους/κέρδους). Και ο Ναυλωτής ψάχνει τη φθηνότερη χρέωση. Χωρίς χαμηλές τιμές, δεν έχει δουλειές.
Για τη Ναυτιλία ο ανταγωνισμός (με οικονομικούς όρους) είναι Παγκόσμιος εδώ και πολλές δεκαετίες, πολύ πριν το ίδιο συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας μας. Αν ήθελε να επιζήσει, θα έπρεπε να ακολουθήσει τις Παγκόσμιες πρακτικές ή να και να πρωτοπορήσει (όπως το κάνει). Αυτός είναι και ο λόγος για την απώλεια εργασίας των Ελλήνων ναυτικών. Το ίδιο δε κάνουν, δεκαετίες τώρα, οι Αγρότες μας; Μήπως οι Εργολάβοι Δ.Ε. κάνουν κάτι διαφορετικό; Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές (έμμεσες) θέσεις εγασίας στην Ελλάδα που συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ναυτιλία. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερες (πχ Ναυπηγήσεις-Επισκευές), αν οι Πολιτικοί μας δεν έβαζαν κι εκεί το χεράκι τους κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: να τα γ@^@νε ΟΛΑ… Τελευταία, “μαθαίνω” ότι κάτι αλλάζει (ΟΝΕΧ).
Αν “εμείς”, που ζούμε-εργαζόμαστε-παίρνουμε επιδόματα & συντάξεις στο τόπο μας, μπορούμε να ξεπουλάμε χωρίς ντροπή Ιερά & Όσια της Πατρίδας μας, αυτοί δεν έχουν καμμιά ανάγκη να ασχολούνται μαζί μας. Ούτε οικονομικά/επαγγελματικά, ούτε κοινωνικά (οι περισσότεροι ζουν στο εξωτερικό). Παρόλα αυτά, οι ετήσιες δωρεές τους είναι αμέτρητες (δημόσιες & “ιδιωτικές” – Τα περισσότερα, αν όχι όλα, Ιδρύματα στην Ελλάδα Ιδρύθηκαν & χρηματοδοτούνται από Εφοπλιστές), ενώ προσφέρουν άμεσα στην ενίσχυση των θέσεων μας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής (το ότι δε φαίνονται σ’ εμάς δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά γιατί το Κράτος μας δε συνεισφέρει πολιτικά αυτό που του αναλογεί…). Αν μη τη άλλο, οι Εφοπλιστές είναι οι ΔΩΡΕΑΝ πρεσβευτές μας στο Εξωτερικό. Λέτε η πολιτική & προσωπική αξία των Παπανδρέου-Καραμανλή τις δεκαετίες ’50 & ’60 να ήταν μεγαλύτερη των Ωνάση/Λάτση στο εξωτερικό (για να αναφέρω γνωστά σε όλους ονόματα);
Όσο για τους Σομαλούς, δε διαφωνώ, υποψιάζομαι ό,τι τώρα που ασχολούνται “προσωπικά” με τη πρόοδό τους οι Τούρκοι, τα πράγματα θα γίνουν “καλύτερα”…

Last edited 1 month ago by NICKB
Gunner

Σου περισσεύουν εσένα αυτήν την στιγμή αλλά και στο μέλλον 1-2 φρεγάτες και 1-2 ΑΦΝΣ για να κάνουν περιπολίες για τους πειρατές;

NICKB

Δυστυχώς, η Ιστορία έχει δείξει ‘οτι αν θέλουμε οι σοβαροί Παγκόσμιοι “παίκτες” να μας σέβονται & να μας λαμβάνουν υπόψιν, θα πρέπει να “συμμετέχουμε”. Μ’ αυτό στο μυαλό, θα πρέπει να μας “περισσέψουν” πολλά περισσότερα πράγματα. Όπως πχ 2 Συντάγματα πεζικού.
Αλήθεια οι Παστούν στο Αφγανιστάν, που δήλωναν “υπερήφανοι που προέρχονται από Έλληνες”, το δηλώνουν ακόμη μετά την απόλυτη εγκατάλειψη τους από εμάς; Οι Ελληνοορθόδοξοι Έλληνες στη Συρία πως νιώθουν άραγε από την απόλυτη ανυπαρξία μας στο δράμα τους; Και μετά μας ενοχλούν οι φιλότουρκες κινήσεις των “ομόθρησκων” Ρώσων. Τώρα το θυμηθήκαμε;.
Δηλαδή αν δε στείλουμε εμείς φρεγάτα στη Λιβύη (που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να στείλουμε – γνωστός ο λόγος) ή στο Κέρας της Αφρικής (σα Παγκόσμια δύναμη στην Εμπορική Ναυτιλία) ποιός πρέπει να στείλει; Η Τουρκία;
Η Τουρκία εμφανίζεται παντού. Γιατί μας ενοχλεί ότι όλοι τη θεωρούν “αναγκαία”; Δεν είναι; Ότι κάνουμε – σε σχέση μ’ αυτό που θέλουμε να πιστεύουν οι άλλοι για εμάς – είναι το ελάχιστο.
Στο παγκόσμιο στερέωμα η θέση σου δε κρίνεται από τα λόγια σου, αλλά από τη συνάφεια των λόγων με τις πράξεις σου & τη συμμετοχή σου στα “Κοινά”.

evaggelos

μα δεν εχουμε τα μεσα ουτε το στρατευμα για κατι τετοιο ακομα κ πλοιο ανεφοδιασμου να στειλουμε στον κολπο δεν εχουμε κ ουτε θα εχουμε ποτε, εδω 4 φρεγατες κ κανουμε 40 χρονια κ αν παρουμε κ αυτα που λενε τοτε κλαφτα ουτε την μυκονο δε προστατευεις οχι το τανκερ του μαρινακη στο κερας

chriss8

Ο μόνος αρλούμπας στην συζήτηση είσαι εσύ μήτσο μου… Να καταργήσουμε τον ειδικό τύπο επειδή ο Μαρδύρης και ο κάθε Μαρδύρης δεν έχουν 25 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις? Ή μήπως κάποιος που είναι αγρότης εδώ και 25 χρόνια πρέπει να είναι ο επόμενος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης?
Ο Μαρδύρης αναλύει. Έχει δίκιο και έχει άδικο. Ερευνά και ρωτάει. Μετά γράφει το συμπέρασμα του. Δημοσιογράφος δηλαδής!!!! ΣΟΚ!!!!
Έπειτα μας δίνουν από κάτω τον λόγο και πιάνουμε την πάρλα. Προσθέτουμε και αφαιρούμε από το άρθρο, ενισχύουμε ή ακυρώνουμε την δικιά του έρευνα. Δηλαδή το άρθρο και τα σχόλια είναι ένα ενιαίο προϊόν που δημιουργήθηκε από την Πτήση για να βγάλει λεφτά από τις διαφημίσεις και χρησιμοποιείται από εμάς για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας και τις γνώσεις μας. Είτε αυτές είναι σωστές είτε είναι λάθος.

Αν λοιπόν απομονώσουμε από την κενή προσωπική επίθεση στον δημοσιογράφο, τα επιχειρήματα σου, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω συζήτηση για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Πχ θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το ότι έτσι όπως τα λες, θα νόμιζε κανένας ότι έχει ήδη εκλείψει η πειρατεία χάρη στους μισθοφόρους που κουβαλάνε τα (περισσότερα?) εμπορικά πλοία και ότι τόσα έθνη είναι “χαζά” που στέλνουνε ναυτικές δυνάμεις να φυλάξουν τις εμπορικές διόδους. Οι ναυλωτές που πληρώνουν όλο αυτό το κόστος…. από που τα παίρνουν? Μήπως το κόστος μετακυλάει σε εμάς και στο τέλος μιλάμε για λεφτά που φεύγουν από τις οικονομίες μας?
Ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ναι, ποιος νοιάζεται σε (πολυ)εθνικό επίπεδο για την πειρατεία. Μήπως έπεσαν αυτοκρατορίες από αυτή? Μήπως μάτωσαν τα ναυτικά έθνη από την πειρατεία? Μήπως οι Τούρκοι και οι Άραβες δεν έχουν ιστορική παράδοση στην πειρατεία όταν έφταναν μέχρι την Ισλανδία?

Υπάρχει λόγος που αποφασίζουν οι χώρες (ή συνασπισμοί κρατών) να ασφαλίζουν τα στενά και τις εμπορικές διόδους.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις τον 18ο αιώνα λήξανε την εποχή των πειρατών κάνοντας εκστρατείες. Κρέμασαν πειρατές, κάψανε τα πλοία τους και διέλυσαν τα ορμητήρια τους. Δεν μοίρασαν τριαντάφυλλα περιμένοντας να μορφωθούν τα παιδιά τους, ώστε τα εγγόνια τους να γυρίσουν στην ειρηνική ναυτιλία.

Το ερώτημα λοιπόν που έθεσε ο Μαρδύρης ήταν: Εμείς σαν χώρα… θα είμαστε έτοιμοι όταν Καταριανοί, Τούρκοι και Τουρκομάνοι κομάντος αρχίσουν να διαλύουν την ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία? Το ελληνόκτητο εμπορικό θα παίρνει δουλειές όταν θα έχει ένα γιγαντιαίο κόστος ασφάλειας ενώ το τουρκόκτητο θα ταξιδεύει χωρίς απειλή? Ο μισθοφόρος θα παρέχει ασφάλεια όταν κρατικός φορέας διατάζει νηοψία? Θα τα βγάλουν πέρα με πάνοπλους εκπαιδευμένου κομάντος χωρίς σημαία?
Εσύ ως ναυτικός θα βρεις δουλειά όταν οι ξένοι εφοπλιστές θα κάνουν εμπάργκο στους Έλληνες ναυτικούς υποχωρώντας στα καπρίτσια του εκάστοτε σουλτάνου? Ή θα υπάρχει ένα ικανό κράτος που θα προστατεύσει τους Έλληνες, “μικρούς” και “μεγάλους” και θα πλήττει μόνο του (ή με συμμαχίες) τον κάθε ασύμμετρο εχθρό?

Last edited 1 month ago by chriss8
Dimitri_Leeberakees

Εγω αγαπητε δεν ειμαι ναυτικος. Το επιασα απο το τελος γιατι ειναι πιο ευκολο για οσους δεν εχουν σχεση με τη ναυτιλια. Τωρα αν εσυ λες εμενα αρλουμπα και τον κο Μαρδυρη που αναφερει την IRINI σε αρθρο για τους κινδυνους πειρατειας για την εμπορικη ναυτιλια παω πασο. Το ερωτημα που θετει ο Μαρδυρης ειναι ανοησια. Οπως εξηγησα το οποιοδηποτε κοστος αντιπειρατικων μετρων βαραινει τους ναυλωτες και οχι τους πλοιοκτητες. Και φυσικα δεν εχει καμια σχεση η πειρατεια πριν απο 1 αιωνα με τη σημερινη. Τοτε πουλαγαν το φορτιο, σημερα ζητουν λυτρα. Ακομα και τα λυτρα δεν τα πληρωνει ο εφοπλιστης. Επισης εξηγησα πως θα τελειωσει το προβλημα πειρατειας και δεν θα γινει με τα οπλα. Θα γινει οταν ο εκαστοτε πειρατης εχει την ευκαιρια να βγαλει μεροκοματο με οποιονδηποτε αλλο τροπο. Η τελευταια σου παραγραφος δεν βγαζει νοημα. Θα κανουν οι ξενοι εφοπλιστες εμπαργκο στους Ελληνες ναυτικους; Οι μοναδικοι Ελληνες ναυτικοι που εργαζονται σε ξενων συμφεροντων πλοια ειναι ψαραδες στην Αφρικη σε αλιευτικα ανοικτης θαλασσης, κυριως γαλλικων συμφεροντων. Τελος τα περι 25 χρονων στις ενοπλες δυναμεις νομιζω απλα δειχνει οτι δεν διαβασες καν τι εγραψα. 25 χρονια στην ναυτιλια ειπα, οχι στις ενοπλες δυναμεις. Και αν μπεις στον κοπο να διαβασεις τι εχει γραψει ο Μαρδυρης (που μαλλον ειναι ηλεκτρονικος μηχανικος η κατι τετοιο, σπουδαγμενος στη Γερμανια και γραφει αρθρα για πολλα και διαφορα, ακομα και στους 4τροχους), καταλαβαινεις οτι ουτε δημοσιογραφος ειναι, ουτε ερευνα κανει. Απο την αλλη μερια βεβαιως, εχεις δικαιωμα να μην διαβαζεις τι γραφω και φυσικα να με κραζεις. Δεκτον και σεβαστο.

chriss8

Εγώ σε διάβασα μια χαρά. Και δεν είπα ποτέ ότι δουλεύεις στις ΕΔ. Απλά σημείωσα ότι ούτε οι δημοσιογράφοι της Πτήσης και των λοιπών μέσων του ειδικού Τύπου έχουν 25 χρόνια στις ΕΔ, παρόλα αυτά, έχουν το θράσος να γράφουν για αμυντικά θέματα…
Εσύ λοιπόν δεν με διάβασες καλά ή δεν μπορείς να κάνεις τους συσχετισμούς. Ξαναδιάβασε με λοιπόν και θα καταλάβεις τί έγραψα. Και φυσικά θα καταλάβεις και για ποιο πρόβλημα μιλάει το άρθρο, με αφορμή ένα αντίστοιχο Γερμανικό. Αν η διαφωνία δεν είναι πολιτική/ιδεολογική θα καταλάβεις ότι μιλάνε για απειλή κατά των χωρών, με μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις. Όχι για επιθέσεις κατά μιας κάστας πλούσιων ανθρώπων.

Last edited 1 month ago by chriss8
chriss8

ΥΓ: Πού ακριβώς αναφέρει ότι η irini είναι αποστολή κατά της πειρατείας?!?

Dimitri_Leeberakees

Που ακριβως αναφερω εγω οτι η IRINI ειναι αποστολη κατα της πειρατειας; Φιλε μου ειναι δικαιωμα σου να θελεις να κραξεις αντι να θελεις να μαθεις. Δεν μπορω να σε αναγκασω να διαβασεις τι γραφω.

chriss8

2 φορές στα σχόλια έχεις κατηγορήσει το άρθρο ότι αποκαλεί την Irini ως επιχείρηση κατά των πειρατών….
100η φορά που το παίζεις χαζός και δεν απαντάς στο δια ταύτα….
Δηλαδή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις για να μην ασχοληθούμε με αυτά που γράφεις? Ή μήπως πράγματι υπάρχει θεματάκι?

Last edited 1 month ago by chriss8
eclipse82

Εξαιρετικό άρθρο “ΠΤΗΣΗ”. Από αυτά που θέλουμε να “καταβροχθίζουμε” οι φανατικοί αναγνώστες σας. Θα σταθώ σε ένα σημείο….Ελληνόκτητα 4.161 πλοία άνω των 1.000 κοχ, ελληνόκτητο το 8,2% του παγκοσμίου στόλου σε αριθμό πλοίων, το 15,2% σε DWT και το 13,2% σε κόρους ολικής χωρητικότητας. Και ούτε ένα ναυπηγηθεν σε ελληνικά ναυπηγεία. Πρόκειται περί εθνικού κατορθώματος…. Πότε επιτέλους θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα για την πραγματική αναγέννηση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας; Και δε μιλάμε για κρατικοδίαιτες “επενδύσεις” που στηρίζονται σε προγράμματα του ΠΝ, αλλά για πραγματικό ναυπηγικό και ναυπηγοεπισκευαστικο έργο που θα στηρίζεται από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και θα το στηρίζει. Η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ, είναι ένα σεβαστό ποσοστό του, αλλά συγκριτικά με το μερίδιο που αυτή κατέχει στο παγκόσμιο ναυσιπλοϊκό γίγνεσθαι, είναι ελάχιστο….

GeorgeE

Μακάρι να φτιαχτεί η ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα, αλλά μεε τους συνδικαλιστές και εργατοπατέρες να δημιουργούν προβλήματα συνέχεια, δεν νομίζω να θελήσει κανείς να ασχοληθεί…

Last edited 1 month ago by GeorgeE
Gunner

Συνδικαλιστές και εργατοπατέρες βρίσκουν και τα κάνουν. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους συνδικαλιστές και εργατοπατέρες. Τα ναυπηγεία γιατί να έχουν;

AESA

Για να επισκευαστεί ένα πλοίο πρέπει να αδειάσει στον προορισμό Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από 20 χρ´ονια παρουσίας η Cosco τώρα θέλει να φέρει δεξαμενή επισκευών στον Πειραιά. Κανείς δεν θα φύγει άδειος ή με βλάβη για να πάει για επισκευή στην Κίνα. Τα πλοία έχουν φθορές, έχουν βλάβες οπότε αν είσαι σε λιμάνι προορισμού έχεις πιθανότητες να πραγματοποίησεις την επισκευή. Αφού ανεβαίνει η κίνηση στον Πειραιά θα ανέβουν και οι επισκευές.

Dimitri_Leeberakees

Η ναυπηγηση εφυγε απο την Ευρωπη εδω και χρονια και δεν θα γυρισει. Δεν ειναι τυχαιο οτι ολοι μα ολοι κανουν επισκευες και ναυπηγησεις στην Απω Ανατολη. Οπως δεν θα γυρισει και κανεις στην Ελληνικη σημαια, οπως αντιστοιχα δεν γυριζουν οι Γερμανοι στη Γερμανικη. Οσες κουβεντες και να γινουν αυτο το πλοιο σαλπαρε και δεν γυριζει πισω.

Tango.Alpha

Εξαιρετικά σχόλια κύριε Leeberakees. Μια ερώτηση: μπορεί να γίνει ρεαλιστικά κάτι για να μετακινηθούν επιχειρήσεις από το CITY στην Αθήνα;

Dimitri_Leeberakees

Ελαχιστες εταιριες ειναι στην Αγγλια πλεον. Οι περισσοτερες ελληνικες ειναι στην Ελλαδα, μοιρασμενες ακριβοδικαια μεταξυ Πειραια και Β. Προαστιων. Σε γενικες γραμμες ειναι πιο φτηνη η Ελλαδα για τους εφοπλιστες σε σχεση με την υπολοιπη Ευρωπη. Η Σιγκαπουρη κανει φιλοτιμες προσπαθειες να τους μαζεψει αλλα μεχρι τωρα δεν φευγουν οι Ελληνες.

epampapas

Μισό για να καταλάβω επειδή η Ελλάδα έχει μεγάλο εμπορικό στόλο έχει και αυτή ανάγκη από 300+ πλοία που έχει το USN? Ή πρέπει να πληρώνουμε προστασία στο USN? Ή έστω να λέμε ευχαριστώ?

Γιατί εγώ νομίζω πως το USN απλά προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα ανεξάρτητα αν από σπόντα επωφελούνται και κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες ή γενικότερα τρίτοι .

Και αν τη θέση του αμερικανικού ναυτικού πάρει το κινεζικό που ναυπηγεί blue water navy με καταιγιστικούς ρυθμούς; Τι θα πούμε τότε;

Άλλωστε όταν αναφέρεστε σε συνεισφορά της ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ εννοείται κυρίως 2 πράγματα:

  1. ποντοπόρος ναυτιλία. οκ είμαστε νησιωτική χώρα λογικο. Και τα ΚΤΕΛ συνεισφέρουν στη χερσαία Ελλάδα αντίστοιχα όπως και οι φορτηγατζίδες.
  2. COSCO -> Πειραιάς

Οι Κινέζοι δηλαδή βοηθάνε περισσότερο την ελληνική οικονομία από τους Ελληνες εφοπλιστες της ποντοπόρου ναυτιλίας που είναι κυρίως στο City.

Oπότε ας κάνουμε λέω τα εξής.

  1. Να δώσουμε στην Κίνα και άλλα λιμάνια γιατί είναι οι μόνοι που επενδύουν σοβαρά στη χώρα. Ζητάνε την Θεσσαλονίκη αλλά οι υπερατλαντικές πιέσεις υπερίσχυσαν και πήραμε αντάλλαγμα ένα data center που το πιο ακριβό της επένδυσης είναι servers αγορασμένοι στις ΗΠΑ…
  2. Να δώσουμε στην COSCO τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και να βοηθήσουμε τις επενδύσεις τους στον Πειραια (αντί να βάζουν περίεργα προβλήματα κάποιοι φιλομαερικανικοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι)
  3. Να δώσουμε στην Κίνα και καμιά βάση στην Ελλάδα να επιτηρούν τις ναυτικές οδούς που είναι τόσο κρίσιμες και για αυτούς όπως και για εμάς (κανείς από τους δύο δε θα ήθελε η Τουρκία να αποκλείει τις θαλάσσιες οδούς που τροφοδοτούν τη νότια και κεντρική Ευρώπη μέσω Πειραιά.
  4. Να δούμε μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να προσελκύσουμε τους Ελληνες εφοπλιστες στην Ελλάδα για να συνεισφέρουν πραγματικά. Ας ξεκινήσουμε με το νηολογίο και να αντιγράψουμε ότι έκανε η Νορβηγία εδώ και 20 χρόνια. Best practices γενικά.
  5. Να φτιάξουμε κανένα σοβαρό ναυπηγείο επιτέλους και να μην χρειάζονται τραμπούκοι να επιτηρούν έναντι των γνωστών απεργιοκάπηλων. Να σοβαρευτούμαι σαν κράτος.
chriss8

Όποιος θα παρέχει προστασία στον στόλο σου, είτε Κινέζος είτε Αμερικάνος είτε….. Τούρκος (ως πιθανός ενορχηστρωτής) θα εισπράτει ανταλλάγματα. Όχι απαραίτητα σε cash. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό το θέμα που θίγει το άρθρο.

Dimitris_jp

Οι ναυτικες οδοι προς τις αγορες της Δυσης προστατευονται και ελεγχονται απο το το Αμερικανικο Ναυτικο με τα 300 Α.Β και ΤΙΚΟ- τελεια.

Emmdem

Καλησπέρα. Τα πλοία προστατευονται από ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων οι οποίες τα τελευταία 5 χρόνια και μετα την μείωση της πειρατείας έχουν χάσει τον τζίρο τους. Οπότε οι πλοιοκτήτες με δικά τους έξοδα πρέπει να τα βγάλουν πέρα όπως πριν. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που θα προστατευσουμε πλοία-εταιρίες που φέρουν σημαίες ευκαιρίας και δεν πληρώνουν τίποτα στο Ελληνικο κράτος. Δεν αναφέρετε στο άρθρο σας το ποσοστό των πλοίων ελληνικών συμφερόντων που φέρουν την Ελληνική σημαία, το οποίο δεν είναι μικρό αλλά ούτε και μεγάλο για να δικαιολόγησε μια τέτοια επένδυση από το ταλαιπωρο Ελληνικό κράτος και τους φορολογούμενους του. Αμφιβάλω πολύ για το μέγεθος της ζημιάς που θεωρείτε ότι θα προκληθεί από τις μελλοντικές ασσυμετρες απειλές. Τέλος για να αναβαθμιστεί η προστασία του Ελληνόκτητου στόλου θα χρειαστεί οι ίδιοι οι εφοπλιστές να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με το Ελληνικό κράτος και την οικονομία, να συμφωνήσουν επιτέλους σε ένα δεύτερο ελληνικών συμφερόντων νηολογιο και να πάψουν να λένε παντού σε όλο τον πλανήτη ότι η Ελλάδα είναι μόνο για διακοπές. Μιλάω εκ των έσω, το παράδειγμα του ιδρύματος Νιάρχου θα έπρεπε να το ακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές εάν θέλουν να έχουν τη βοήθεια του κράτους. Ευχαριστώ.

chriss8

Σίγουρα θα πρέπει να πληρωθεί το αναλογούν μερίδιο για να μπορέσει η Ελλάδα να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα.

KonstantinosKaperonis

Είμαι εντελώς εκτός θέματος, δεν έχω ιδέα από ναυτιλιακά, όμως από τη στιγμή που κινδυνεύουν τόσα συμφέροντα γιατί τα εμπορικά να μην έχουν ένα phalanx ή κάτι παρόμοιο;

Diogenis

τα πλοία που ελέγχονται από ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων αντιπροσωπεύουν το 19,89% της συνολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 49,15% του στόλου της Ε.Ε.Παρά το εντυπωσιακό μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ωστόσο, το ελληνικό νηολόγιο κατατάσσεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως. Κι αυτό καθώς την ελληνική σημαία έχουν στον ιστό τους 753 πλοία άνω των 1.000 τόνων (gt), συνολικής χωρητικότητας 41,7 εκατ. τόνων (gt). Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται πίσω από αυτή του Παναμά, της Λιβερίας, των Νήσων Μάρσαλ, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Μάλτας.
Η ελληνική σημαία, την ίδια στιγμή κατατάσσεται δεύτερη πίσω από τη Μάλτα στην Ε.Ε αντιπροσωπεύοντας το 20,22% της χωρητικότητας του εμπορικού της στόλου έναντι 27,28% της Μάλτας.

NICKB

Σημασία δεν έχουν οι σημαίες στον ιστό (“ευκαιρίας”, ωραίο όνομα), αλλά η “σημαία του Ιδιοκτήτη”. Αυτή μετράει στο Παγκόσμιο ισοζύγιο ναυτικής δύναμης!
Η “σημαία ευκαιρίας” δίνει ελάχιστη δύναμη στο κράτος που τη δίνει. Η δύναμη βρίσκεται στον Ιδιοκτήτη του σκάφους πάντα (“παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω…”).
Υπάρχει κανένα “σοβαρό” (μη πω κάτι χειρότερο) κράτος που να διαθέτει “σημαίες ευκαιρίας”; Λιβερία, Παναμάς, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Μάλτα… Μιλάμε για πολύ σοβαρά κράτη…

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=384670

Η μεγαλύτερη φυγή ελληνικών πλοίων σε σημαίες ευκαιρίας σημειώθηκε στη περίοδο 1973 – 1980 και ήταν εκείνη η περίοδος που εξανάγκασε τον Κ. Καραμανλή να πει στον Α.Παπανδρέου όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός, την ιστορική φράση: “Πρόσεξε Ανδρέα την Ναυτιλία γιατί έχει προπέλες“.

Last edited 1 month ago by NICKB
dk137

Για να καταλάβω… Οι εφοπλιστές έχουν τα γραφεία τους στο City, δεν έχουν ελληνικές σημαίες, έχουν απίστευτες φοροαπαλλαγές, δεν ναυπηγούν στην Ελλάδα, δεν επισκευάζουν στην Ελλάδα, δεν απασχολούν Έλληνες ναυτικούς, προφανώς χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να φοροδιαφεύγουν έστω για τα ελάχιστα που είναι να πληρώσουν και πρέπει να αποτελεί πρόβλημα του ελληνικού κράτους τι κάνουν με τα πλοία τους?

ΥΓ. Μιας και θίχτηκε το ζήτημα της επανάστασης του 21, οι τότε εφοπλιστές είχαν την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά και εδωσαν τις περιουσίες τους για τον αγώνα. Τώρα ακόμα και οι δωρεές που γίνονται (για το δημόσιο προφίλ) συνοδεύονται από τεράστιες φοροαπαλλαγές.

ΥΓ. Να μην συζητήσουμε και για υποθέσεις που έχουν απασχολήσει και την δικαιοσύνη.

Dimitri_Leeberakees

Οι εφοπλιστες σαν ατομα εχουν αστειες φοροαπαλλαγες, σχεδον οτι εχουν οι ναυτικοι. Οι ναυτιλιακες εταιριες εχουν φοροαπαλλαγες γιατι ουσιαστικα δεν υπαρχει κανενας τροπος να ελεγχουν τα εσοδα τους. Και το ιδιο ισχυει παντου στο κοσμο. Μεγαλος μυθος οι φοροαπαλλαγες. Ο μοναδικος τροπος να ελεγχει η παγκοσμια ναυτιλια ειναι η απαγορευση των οφφσορ εταιριων και τραπεζικων λογαριασμων. Αλλα αυτο δεν θα γινει και δεν εχει σχεση με τους εφοπλιστες αλλα με πολυ μεγαλυτερα συμφεροντα.

dk137

Οι εφοπλιστές (και όχι μόνο) σαν άτομα παίζει να δηλώνουν λιγότερα από τους κακοπληρωμένους ναυτικούς τους… Όλα τα έξοδά τους φορτώνονται σε εταιρίες. Έτσι γλυτώνουν φόρους, ενίοτε παίρνουν μέχρι και επιστροφές φπα… Παλιότερα λόγω επαγγέλματος είχα μπει σε αρκετά σπίτια εφοπλιστών και ξέρω από πρώτο χέρι πως λειτουργούν να πράγματα,

chriss8

Πάρα πολλοί Έλληνες τα κάνουν αυτά. Όχι μόνο μεγάλα ψάρια όπως οι εφοπλιστές.

dk137

Προφανώς. Απλά το αναφέρω γιατί το επιχείρημα άλλο οι εφοπλιστές, άλλο οι εταιρείες τους δεν στέκει.

Dimitri_Leeberakees

Ο εφοπλιστης δηλωνει το μισθο που λαμβανει απο την εταιρια που διαχειριζεται τα πλοια και στην ουσια φαινεται σαν μισθωτος. Το εχω εξηγησει παραπανω το γιατι. Το οτι εχουν χρηματα δεν το αμφισβητει κανεις, αλλα δεν προερχονται απο κρατικες φοροαπαλλαγες αλλα απο το πως δουλευει η ναυτιλια. Επισης δεν ειναι ελληνικο φαινομενο, πουθενα στο κοσμο δεν φορολογουν τους εφοπλιστες σαν εφοπλιστες γιατι πουθενα στο κοσμο δεν μπορουν να εξακριβωσουν τα εσοδα μιας ναυτιλιακης (εκτος απο τις εισηγμενες που ειναι αλλη μεγαλη πονεμενη ιστορια)

dk137

Σε όλες τις εταιρίες ο ιδιοκτήτης παίρνει μισθό μερίσματα κτλ. Οι φοροαπαλλαγές και τα ειδικά καθεστώτα(όπως περιγράφονται αναλυτικά και σε άλλο σχόλιο πιο κάτω) που ισχύουν για τις ναυτιλιακές εταιρίες δεν ισχύουν σε κανέναν άλλο κλάδο.

Dimitri_Leeberakees

Αγαπητε οπως ειπα και πιο πανω το καθεστως λειτουργιας των ναυτλιακων δεν επιτρεπει σε κανενα κρατος να γνωριζει ποιος ειναι ο πλοιοκτητης για να τον φορολογησει. Οι ανωνυμες μετοχες που ουσιαστικα ειναι ο τιτλος ιδιοκτησιας ενος πλοιου ειναι ακριβως αυτο, ανωνυμες.Το αποτελεσμα ειναι ο ιδιοκτητης φορολογικα να φαινεται ως υπαλληλος σε εταιριας διαχειρισης πλοιων, οπως ειναι και το επισημο καθεστως των εταιριων αυτων στην Ελλαδα. Τωρα τα υπολοιπα που γραφει παρακατω ο Διογενης ισχυουν μεχρι κεραιας αλλα με μια δευτερη αναγνωση καταλαβαινει καποιος οτι υπαρχει καποιος λογος που ισχυουν. Αν τα παρουμε ενα ενα εχουμε και λεμε.
Αναλυτικά, απαλλάσσονται:
* από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα (για να προσελκυσεις εφοπλιστες που ειχα γραφεια ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΔΡΑ, εκτος Ελλαδος. Ουσιαστικα σου λεει, συνεχισε να εχεις την πλοιοκτητρια εταιρια στο Παναμα και ανοιξε ενα γραφειο στην Ελλαδα.)
*το ίδιο ισχύει και για το εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα την απαλλαγή απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και μέτοχοι (πως θα φορολογησεις τους συνεταιρους και μετοχους οταν δεν ξερεις ποιοι ειναι αυτοι;)
* από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του ισχύοντος από το 1975 νόμου (περιπου, γιατι εχεις αλλα εξοδα, αστεια μεν, εξοδα δε)
* από κάθε φόρο ή τέλος το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές ελληνικών πλοιοκτητριών υπό ελληνική σημαία. ( αν θελεις να ειναι ανταγωνιστικη σημαια και δεν μπορεις να απαγορευεις τις σημαιες ευκαιριας, χαμηλωνεις τις απαιτησεις σου, κοινη πρακτικη σε ΟΛΟ το κοσμο, αλλιως θα ειχαμε μονο σημαιες ευκαιριας)
* από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για τη διανομή κερδών, τα δάνεια και τις καταθέσεις (ουσιαστικα δεν συντασσει κανεις τετοια εγγραφα παρα μονο σε εισηγμενες στο χρηματιστηριο ναυτιλιακες).
* από όλα τα παράβολα οι εγγραφές και τα δικαιολογητικά.
Ο προϋπολογισμός του κράτους ασχολείται αναλυτικά και με την φοροαπαλλαγή των πλοιοκτητών και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, προβλέποντας:
*100% φοροαπαλλαγή επενδύσεων ναυπήγησης και επισκευής παραδοσιακών σκαφών για επενδύσεις πάνω από 150.000 ευρώ (δεν εχει σχεση με την εμπορικη ναυτιλια).
* φοροαπαλλαγή του εισοδήματος που αποκτάται από εταιρεία επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία καθώς και το εισόδημα των κατόχων μερισμάτων
*απαλλαγή και των ημεδαπών επιχειρήσεων με αντίστοιχο αντικείμενο εργασιών ή υπηρεσιών (αν δεν ξερεις ποιοι ειναι δεν μπορεις να τους φορολογησεις, τα ξαναειπαμε)
* απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών από την εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων με ελληνική σημαία (αν δεν ξερεις ποσα εχουν βγαλει δεν ξερεις και ποσα ειναι εσοδα. Αρα τι συζηταμε;)
* απαλλαγή της υπεραξίας λόγω εκποίησης, αποζημίωσης ασφαλιστικής ή άλλη αιτία (υπαρχει αλλος κλαδος που τα φορολογηθει η αποζημιωση ασφαλιστικης δηλαδη;)
* φοροασυλία και των αλλοδαπών εταιρειών αν εγκατασταθούν ή ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα (θελουμε η οχι ναυτιλιακες στην Ελλαδα; Η Συριακη ναυτιλια παντως μετακομισε στην Ελλαδα και Κυπρο, οπως και αρκετοι Τουρκοι τελευταια)
* απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών και των μερισμάτων που διανέμει εταιρεία που έχει υπαχθεί στο Ν.27 και διαχειρίζεται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία.(λεξη κλειδι, διαζειριζεται, ο διαχειριστης δεν εχει κερδος απο το πλοιο, πληρωνεται για την υπηρεσια που προσφερει)
Εξωφρενικά σκανδαλώδης είναι παράλληλα και η απαλλαγή τους από ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες στα πλοία τους. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και τα πάγια έξοδα των γραφείων τους «φορτώνονται» στα απαλλαγμένα από ΦΠΑ έξοδα των πλοίων. (ανοησιες, εννοειτε οτι το καραβι εχει καθεστω τρανσιτ και δεν θα πληρωσει φορο για τις προμηθειες του πουθενα στο κοσμο, αλλιως γιατι να ερθει σε σενα να αγορασει;)

Last edited 1 month ago by Dimitri_Leeberakees
Dimitri_Leeberakees

Και το κερασάκι στην τούρτα: οι εφοπλιστές απαλλάσσονται ακόμα και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να μπορούν να αγοράζουν φτηνά πούρα και ουίσκι… (οπως ειπα, εχουν τις ιδιες φοροαπαλλαγες οπως οι ναυτικοι, περιπου. Εχουν ακομα και τη δυνατοτητα εισαγωγης αυτοκινητου με πινακιδες ΕΥ και δεν πληρωνουν φορους (αν ειναι αγορασμενο με συναλλαγμα – καταλοιπα απο τις δραχμες). Ειναι τωρα αυτα προνομια αξια συζητησης Η ναυτιλια στον πυρηνα της ειναι διαμορφωμενη καπως και αυτο ειναι καθεστως που οι Ελληνες βρηκαν ετοιμο πριν απο 2-3 αιωνες και απλα το μετεφεραν αυτουσιο στην Ελλαδα απο την Αγγλια. Οβερολ θα ελεγα οτι η ναυτιλια για την Ελλαδα δεν ειναι οσο σημαντικη λενε οι Ναυτμπορικες αλλα ουτε ασημαντη και σιγουρα ουτε προκλητικη για τις φοροαπαλλαγες της. Ειναι ομως ενα σημαντικο θεμα οτι η ΕΕΕ εχει παρα πολυ μεγαλη δυναμη παρασκηνιακα λογω του πλουτου που διαθετουν τα μελη της.

AESA

Αν εξισώνεις τους φόρους των εφοπλιστών με των Ναυτικών μάλλον σε κόβω για αγρότη και όχι για ναυτικό. Είτε υπό Ελληνική είτε υπό ξένη σημαία (τα ανασφάλιστα που λένε) ο ναυτικός θα πρέπει να πληρώσει το ΝΑΤ για να μπορέσει να ανέβει σε βαθμό. Ακόμα και τα ανασφάλιστα καταθέτουν αποδείξεις μισθοδοσίας που ο Ναυτικός θα πρέπει να καταθέσει στο κράτος φορολόγησης του ώστε να δικαιολογήσει τα χρήματα που έχει στον λογαριασμό του. Δεν μπορούν πλέον να κουβαλούν μεγάλα ποσά σε μετρητά κατά την είσοδο τους στην χώρα γιατί θα τους τα κατάσχουν. Μόνη περίπτωση να απολυθούν σε Ελληνικό λιμάνι. Ακόμα και από χώρα της ΕΕ να φύγουν από τα εισιτήρια που εκδίδουν οι Ναυτιλιακές τους εντοπίζουν και τους ελέγχουν μέσω των flight manifest. Τώρα η φορολογία τους είναι σχεδόν στο 10% για κατώτερο πλήρωμα και 15% για αξιωματικούς συν τον φόρο αλληλεγγύης. Μαζί με το ΝΑΤ ξεπερνά το 30% για τον Αξιωματικό.

Diogenis

Ότι ειναι νόμιμο ειναι και ηθικό ; Οι φοροαπαλλαγές που έχει προβλέψει ο «σοφός και αδέκαστος» νομοθέτης, δηλαδή η ελληνική Βουλή, για τους εφοπλιστές ξεπερνούν κάθε φαντασία, καθώς δεν αφορούν μόνο στα πλοία, κάτι που θα μπορούσε εν μέρει να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της παροχής κινήτρων και στήριξης, αλλά, όσο και αν αυτό ακούγεται εξωφρενικό, επεκτείνονται στα κέρδη, στις εταιρείες τους, στις δραστηριότητές τους εν γένει. Με λίγα λόγια, ζουν σε έναν «παράδεισο» φοροαπαλλαγών, ο οποίος τους επιτρέπει να διαβιούν πλουσιοπάροχα, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος.
Αναλυτικά, απαλλάσσονται:
* από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα
*το ίδιο ισχύει και για το εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα την απαλλαγή απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και μέτοχοι
* από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του ισχύοντος από το 1975 νόμου
* από κάθε φόρο ή τέλος το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές ελληνικών πλοιοκτητριών υπό ελληνική σημαία.
* από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για τη διανομή κερδών, τα δάνεια και τις καταθέσεις
* από όλα τα παράβολα οι εγγραφές και τα δικαιολογητικά.
Ο προϋπολογισμός του κράτους ασχολείται αναλυτικά και με την φοροαπαλλαγή των πλοιοκτητών και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, προβλέποντας:
*100% φοροαπαλλαγή επενδύσεων ναυπήγησης και επισκευής παραδοσιακών σκαφών για επενδύσεις πάνω από 150.000 ευρώ
* φοροαπαλλαγή του εισοδήματος που αποκτάται από εταιρεία επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία καθώς και το εισόδημα των κατόχων μερισμάτων
*απαλλαγή και των ημεδαπών επιχειρήσεων με αντίστοιχο αντικείμενο εργασιών ή υπηρεσιών
* απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών από την εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων με ελληνική σημαία
* απαλλαγή της υπεραξίας λόγω εκποίησης, αποζημίωσης ασφαλιστικής ή άλλη αιτία
* φοροασυλία και των αλλοδαπών εταιρειών αν εγκατασταθούν ή ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα
* απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών και των μερισμάτων που διανέμει εταιρεία που έχει υπαχθεί στο Ν.27 και διαχειρίζεται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία.
Εξωφρενικά σκανδαλώδης είναι παράλληλα και η απαλλαγή τους από ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες στα πλοία τους. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και τα πάγια έξοδα των γραφείων τους «φορτώνονται» στα απαλλαγμένα από ΦΠΑ έξοδα των πλοίων.
Και το κερασάκι στην τούρτα: οι εφοπλιστές απαλλάσσονται ακόμα και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να μπορούν να αγοράζουν φτηνά πούρα και ουίσκι…
Οι «πατριώτες» της ναυτιλίας – όπως αρέσκονται να αυτοχαρακτηρίζονται – συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο, την ώρα που η κυβέρνηση «χτυπά» με βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Αλήθεια, πόσο πατριώτης είναι κάποιος που δεν πληρώνει μία στο κράτος που τόσο «απλόχερα» τον προστατεύει και τον στηρίζει;
Πατριώτης δεν είναι όποιος κερδίζει κάθε χρόνο 9 δισ. ευρώ σε βάρος των υπολοίπων, ούτε όποιος απειλεί ότι αν υπάρξει πιθανότητα φορολόγησης θα πάρει τα πλοία του και θα φύγει…

Dimitri_Leeberakees

Ολες οι φοροαπαλλαγες που αναφερεις αφορουν σε εταιριες οχι σε ατομα. Εχω αναφερει παραπανω για ποιο λογο δεν γινεται να τους φορολογησεις και ειναι πρακτικο το θεμα και ισχυει σε ολα τα κρατη του κοσμου.

Stealth

Υπαρχουν ιδιωτικες εταιριες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν ωστε να αντιμετωπισουν πειρατες, ενω τα πλοια ειναι ασφαλισμενα μεσω του ασφαλιστικου “συνδικατου” του Lloyd’s of London.

Eαν οι εφοπλιστες θελουν ενοπλη προστασια και συνοδεια απο πολεμικα σε ορισμενες περιοχες, τοτε πρεπει να αντιληφθουν πως το ταμειον ειναι μειον και οτι πρεπει να βαλουν και αυτοι το χερι στην τσεπη για να βοηθησουν, καθως ουτε ο Παναμας, ουτε η Λιβερια θα στειλουν πολεμικα πλοια και προσωπικο για να βοηθησουν.

Ενα ολοκαινουριο πλοιο επιπεδου πυραυλακατου η μικρης κορβετας με ελικοδρομιο ωστε να μπορει να επιτηρει την περιοχη (οπως η BR-71 Baynunah class) περιπου 1000 τονων κοστιζει 140 εκ. το καθενα, και πολυ λιγοτερο μεταχειρισμενο. 1-2 πλοια στην Ερυθρα και 1-2 πλοια στον Περσικο ειναι αρκετα. Ας πληρωσουν οι εφοπλιστες το κοστος των πλοιων και το Ελληνικο κρατος το κοστος μισθοδοσιας των ναυτικων.

NICKB

Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση & βούληση να προστατέψουμε το οτιδήποτε.

Στο τέλος, οι Εφοπλιστές αντί να μας δωρίζουν πολεμικά σκάφη, θα δημιουργήσουν τις δικό τους παραστρατιωτικό Ναυτικό για να αυτοπροστατεύονται.
Ή ακόμα καλύτερα (γι αυτούς), θα μεταφέρουν ΟΛΕΣ τις δραστηριότητές τους σε χώρες που είναι αποφασισμένες να τους υποστηρίξουν, οι οποίες είναι πολλές. Φαντάζεστε το Ισραήλ 1η Ναυτική εμπορική δύναμη Παγκοσμίως;
Και μετά να δούμε πόσο “μπόϊ” θα έχουν οι πολιτικοί μας στα Παγκόσμια forum & στην ΕΕ…
Για Δωρεές/Ιδρύματα/Υποτροφίες δε θα αναφερθώ, αφού για κάποιους είναι Ανάξια Λόγου!

Το μόνο που μας συνδέει Ιστορικά – πέρα από μνημεία – με τους Αρχαίους Έλληνες είναι η Εμπορική Ναυτική μας δύναμη. Μετά τη “Μακεδονία” που δωρίσαμε (μήπως δεν ήταν δική μας;), μόνο αυτό έμεινε! Ας το ξεπαστρέψουμε κι αυτό …αφού δε ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο!

greece-ships.jpg
Dimitri_Leeberakees

Ακομα και οι Ισραηλινοι χρησιμοποιουν αλλες σημαιες εκτος της ΖΙΜ.

Tango.Alpha

Συγνώμη για τις συνεχείς ερωτήσεις προς εσάς αλλά τι είναι η ZIM;

dk137

Αν δεν πληρώνω παρά ότι έχω ευχαρίστηση σε φόρους, σε εκβιάζω ότι αν αυξηθεί έστω και ελάχιστα η φορολογία θα σηκωθώ να φύγω, στο τέλος σου κάνω και και χάρη αν κάνω κάποια δωρέα (η οποία εκπίπτει και από την εφορία, άρα το πραγματικό κόστος της δωρεάς είναι πολύ μικρότερο)?

Να μην συζητήσουμε και για άλλα θέματα, όπως πχ πως κρατικοποιήθηκαν να ναυπηγία Σκαραμαγκά ή η ολυμπιακή και οι ιδιοκτήτες τους αντί να πληρώσουν τις οφειλές τους έβγαλαν και από πάνω. Έτσι κάνω και εγώ φιλανθρωπίες.

NICKB

Να θυμάσαι μόνο ότι ο Ωνασης όταν παρέδωσε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στο κράτος, έδωσε μια εταιρία αντίστοιχη των EMIRATES σήμερα (σε ποιότητα υπηρεσιών & παγκόσμιας αναγνώρισης, με τα τότε δεδομένα της Αγοράς).
Υπήρξε πιο ΑΜΑΡΤΩΛΗ εταιρία από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ υπό Κρατικό έλεγχο; Δε ξέρω την ηλικία σου, αλλά αν θυμάσαι τις δεκαετίες ’80 & ’90 καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Οι τυχόν οφειλές (συζητήσιμες) του ΩΝΑΣΗ ήταν λιγότερο από πταίσμα μπροστά στο ατελείωτο πανηγύρι των κρατικοβολεμένων τρωκτικών που ακολούθησε…
Μιλάμε για το ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ντροπή μας που το ανεχτήκαμε…

Dimitri_Leeberakees

Υπαρχει ενα βιβλιο με τιτλο Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ γραμμενο απο εναν απο τους δικηγορους του που υποστηριζει οτι την Ολυμπιακη την εδωσε ο Ωνασσης στο κρατος ηδη με ζημιες. Το τι εγινε μετα το γνωριζουμε ολοι.

dk137

Είχα παραθέσει σχετικό απόσπασμα για έναν “κουβά” αλλά κόπηκε.

NICKB
nigozs

Βρίσκω κενά στο άρθρο σας,
το σημαντικότερο κενό είναι το ότι :
Άπαντα τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν το τρίγωνο Durban – Colombo – Suez φέρουν οπλισμένους φρουρούς ! (Μιλώ για πλησίον της Σομαλίας ακτές καθώς το ίδιο ισχύει μέχρι και το Dubai)
Επίσης, κανένα εμπορικό δεν πλέει εκεί χωρίς φρουρούς καθώς είτε εκπίπτουν ασφάλισης είτε οι brokers δεν το αποδέχονται.

Thras

Πολύ ωραία ανάλυση με ευρύτερη γεωπολιτική ματιά!

Last edited 1 month ago by Thras
MPAMPIS

Νομιζω ο αρθρογράφος αναφαιρεται στην δηλωμένη παρουσία της Ελλάδας σε περιοχές ενδιαφέροντος που λογικά ειναι ο περσικό κόλπος και η ερυθρά θάλασσα απο την στιγμή που ο ελληνόκτητος στόλος τάνκερ ειναι απο τους μεγαλύτερους στον κόσμο.
Σίγουρα οι φίλοι μας στα ΗΑΕ μπορούν να φιλοξενήσουν μια φρεγάτα μας και να της παρέχουν αεροπορική προστασία σε καποια επιχείρηση με την ζηλευτή αεροπορία τους.Όμοιως η Σαουδικη Αραβια με τα λιμάνια της στην ερυθρά θάλασσα θα μπορούσε να κανει κατι αντίστοιχο……βέβαια η ερώτηση που θα βρούμε φρεγάτες (άξιοπλόες και αξιοπρεπείς) δυσκολα απαντιέται……

Stratilatis

Ακόμα ένας εθνικός μύθος.
Πότε ακριβώς η Ελληνική ναυτιλία βοήθησε την Ελλάδα, για να αιτείται προστασίας από τα λεφτά των φορολογούμενων;
Από την Επανάσταση ακόμα που οι καραβοκύρηδες πήραν 20 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα για την συμμετοχή τους στην επανάσταση μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς έστω και στο ελλάχιστο κατί περισσότερο από όσα πήραν σαν ανταλάγματα.
Να θυμίσω τις απειλές ότι θα αλλάξουν σημαίες αν δεν αλλάξει ο νόμος που όριζε ότι το 40% των εργαζομένων έπρεπε να είναι Έλληνες αντί για Φιλιπινέζοι που πέρναν το 1/10 από το μέσο παγκοσμίως μισθό. Απειλή που την κάναν πραγματικότητα. Για τέτοιο Εθνικό Φρόνιμα και Αλληλεγγύη μιλάμε.
Το ότι φύγαν από τον Πειραιά όταν το Λιμενικό άρχισε να κάνει σοβαρούς ελέγχους και έπαψε να επιτρέπει το νηολόγιο σε θαλασσοπνίκτες
Πόσα άλλα να αναφέρω. Υπάρχουν εκατοντάδες αντεθνικές πράξεις των ντεμέκ Ελληνων Εφοπλιστών που πιά να πρωτοθυμηθείς.
Και για όσους λένε ότι η Ναυτιλία αποτελεί πηγή πλουτου για την Ελλάδα..
Η MAERSK σε κύκλο εργασιών 600 δίς, προσφέρει στην Ολλανδική κοινωνία και στο Ολλανδικό κράτος 250 δισεκατομμύρια σε φόρους.
Η Ελληνική ναυτιλία με κύκλο εργασιών γύρω στα 200 δις πόσα αναλογικά θα έπρεπε να προσφέρει 60 δισεκατομμύρια σε φόρους. Αν είδατε εσείς 60δισ σε φόρους από τους εφοπλιστές, τα είδα και εγώ. Γιατί δεν είναι περισσότερα από λίγα εκατομμύριαγύρω στα 200 και αυτά όποτε δεν κάνουν δωρεές κανένα περιπολικό των 2 εκ στο λιμενικό.
Από τα τόσα κέρδη που έχουν από το να μην πληρώνουν φόρους, δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες εφοπλιστες θεωρούνται οι καλύτεροι καλοπληρωτές στους πειρατές μιας και πληρώνουν όλες τις απαιτήσεις.

Στην τελική σαν τι θα προστατέψει τα πλοία ένα κράτος; Ένα κράτος έχει δικαίωμα σε ενοπλη βία σε περιοχή που θεωρείται ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα πλοίο ασκεί η χώρα τη σημαια της οποία και αυτό φέρει της οποίας θεωρείται και έδαφος.
Η λύση θα ήταν μία. Οι ΕΔ της κάθε χώρας να ασχολούνταν μόνο με τα λοία που φέρουν τη σημαία τους ή για τους ναυτικούς που είναι υπήκοοί τους και οι υπόλοιποι μπορούν να αλλάξουν.

NICKB

http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/4725/Daskalopoulou%2C%20Georgia.pdf?sequence=2&isAllowed=y

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1443067/pontoporos-nautilia-auksisi-se-sunallagma-prosopiko-kai-ploia-ellinikis-simaias

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1445945/to-95-tis-nautiliakis-koinotitas-summetexei-stin-oikoiotheli-eisfora

Η σημαία επί ενός εμπορικού πλοίου είναι απαραίτητη για να υπόκειται το πλοίο στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου & ειδικά των άρθρων που αφορούν την ελέυθερη Ναυσιπλοϊα. Αν δεν έχει σημαία δεν έχει την υποστήριξη & δε μπορεί να επικαλεστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτός είναι ο μόνος λόγος που επιβάλλεται ένα πλοίο να έχει σημαία. Ποιανού κράτους; Οποιουδήποτε (κρίνει ο ιδιοκτήτης του)…
Αλήθεια, η έννοια του συμφέροντος (” βυθίστηκε πλοίο υπό Παναμαική σημαία, Ελληνικών συμφερόντων…”) όταν υπάρχει κάποια δημόσια αναφορά σε πλοίο, για ποιο λόγο γίνεται;
Και δε γίνεται μόνο στα Ελληνικά κανάλια…

Last edited 1 month ago by NICKB
Stratilatis

Ίσως επειδή δεν γνωρίζω καλά αγγλικά, αυτό το Ελληνικών συμφερόντων πως ακριβώς είναι στην αγγλική;
Γιατί μέχρι τώρα στα ξένα δελτία τύπου, Έλληνος ιδιοκτήτη έγραφαν, και για τον διεθνή τύπο ακόμα και ο Nick the Greek, ή ο Philip the Greek Έλληνες θεωρούνται και ας μην έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα ή την Ιθαγένεια.

NICKB

Έχει καμμιά διαφορά το “Ελληνικών συμφερόντων” με το “Ελληνικής Ιδιοκτησίας”;
Το σημαντικό είναι ότι αναφέρεται ο Ιδιοκτήτης & δευτερευόντος η “Σημαία” (που μπορεί να είναι Ταγκανίκας), η οποία ΔΕΝ είναι Ελληνική.
.
https://www.trtworld.com/middle-east/mine-blast-damages-oil-tanker-off-saudi-arabia-s-coast-41791

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/25/mine-explodes-damaging-oil-tanker-off-saudi-arabia

Last edited 1 month ago by NICKB
sotbak

…άρα να προσθέσω και γω, αφού θα βγούμε από το καβούκι του Αιγαίου, χρειαζόμαστε και τα αντίστοιχα ικανά μεγάλα & σύγχρονα πολεμικά πλοία που και αποτροπή θα εκπέμπουν και ικανότητα/δυνατότητα διαχείρισης επιτυχώς του ρόλου που θα αναλάβουμε στα πλαίσια αυτά, που παραθέτει επιτυχώς το άρθρο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ Άλλη μια φωτογραφία της TCG İstanbul (F-515) (με κάθε επιφύλαξη)  Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει...

12
 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά

Related News

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ Άλλη μια φωτογραφία της TCG İstanbul (F-515) (με κάθε επιφύλαξη)  Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει...

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να αποκτήσουν καινούργια ή μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon σε απάντηση των ελληνικών Rafale;

 Είναι μια μάλλον "περίεργη" ιστορία, που ξεκίνησε από τουρκικούς λογαριασμούς στο Twitter. Η αναβάθμιση των ελληνικών F-16C/D σε F-16V είχε προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην...