Η Πολωνία θέλει τις αυστραλέζικες φρεγάτες O. H. Perry

25
2325

Η Πολωνία ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τις διαθέσιμες φρεγάτες κλάσης Adelaide του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας, μεταδίδει το «Defence24». Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία στις 18 με 23 Αυγούστου.

 

Η προμήθεια των πλοίων από το Πολωνικό Ναυτικό εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις ικανότητες Α/Α Περιοχής. Οι Adelaide εξοπλίζονται με Α/Α πυραύλους SM-2MR, που βάλλονται από τον εκτοξευτή Mk13, και ESSM. Για την αξιοποίηση των τελευταίων υπάρχει VLS Mk41 οκτώ κελιών. Έτσι, κάθε πλοίο μπορεί να μεταφέρει 32 SM-2MR και 32 ESSM, με ταυτόχρονη μεταφορά οκτώ K/Β RGM-84 Harpoon. Οι τελευταίοι βάλλονται επίσης από τον Mk13.

 

Το Πολωνικό Ναυτικό επιχειρεί σήμερα δύο φρεγάτες του τύπου, λιγότερο σύγχρονες από τις Adelaide, που αποκτήθηκαν μεταχειρισμένες από τις ΗΠΑ. Ο εξοπλισμός των Adelaide είναι εμφανώς ανώτερος από αυτές, αλλά υπάρχουν ενστάσεις από πολωνικούς κύκλους για το αν αυτά τα πλοία αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Κάποιες από τις διαφωνίες σχετίζονται με την ηλικία των σκαφών, τις δυνατότητες ταυτόχρονης εμπλοκής στόχων και τη μικρή ταχυβολία του εκτοξευτή Mk13.

 

Η Αυστραλία απέκτησε συνολικά έξι πλοία, από τα οποία αναβαθμίστηκαν τα τέσσερα. Σε υπηρεσία απομένουν δύο, τα οποία θα αντικατασταθούν από τα πιο προηγμένα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart.

Notify of
Ranger
Guest
Ranger
Offline

Με μια αλλαγη ρανταρ θα ηταν οτι πρέπει για εμας καθως εχουν και sm 2 αλλα οι συζητησεις με τους Πολωνούς φαινονται προχωρημένες. Οπότε αλλη μια χαμενη ευκαιρια αν βεβαια υπηρξε ποτε.

Η μονη επιλογη που απομενει ειναι τα durand de la penne που βεβαια θα ειναι αρκετα παλαια το 2024 που αποδευσμευονται.

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Trusted Member

Το πως θα αποδεσμευτούν οι αυστραλιανές φρεγάτες είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε…

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Τι εννοείτε με το ‘πως θα αποδεσμευτούν’; Ασχοληθηκαμε άλλωστε σοβαρά για μτχ, ώστε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό τώρα; Οι προηγούμενες 2 που αποσύρθηκαν, ούτε που συγκίνησαν τους αρμόδιους. Κατανοητό βέβαια, αφού όλοι γνωρίζουν πόσο καλύτερες είναι οι σαρανταχρονες S…

FOX
Guest
FOX
Offline

Προφανώς αν πάρουν καποια χρήματα…
Το ερώτημα είναι αν ασχολείται κανείς από τα επιτελεία…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Το Π.Ν έχει εξετάσει ότι υπάρχει σε μεταχειρισμένες φρεγάτες ΝΑΤΟικών ναυτικών.
Για να αγοράσουμε άμεσα κάτι δεν υπάρχει περίπτωση γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Για να καταλάβει κανείς πως έχει η κατάσταση, μηχανικός σε γαλλικής κλάσης πυραυλάκατο (ηλικίας 41 χρονών) ζήτησε 200 βίδες, του έδωσαν τις 150 και του είπαν να βάλει και 50 μεταχειρισμένες. (κανονικά πρέπει να μπουν όλες καινούργιες)
Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για βίδες. Πόσο μάλλον για φρεγάτες…

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Βρέθηκαν χρήματα για τα P-3B όμως έτσι;

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Τι ψάχνεις και συ; Τα επιχειρήματα του είναι ιστορίες που δεν στέκονται ούτε σε νηπιαγωγείο… Σε λίγο θα μας πει την ιστορία του μικρού λουστράκου… Τις 2 που απέσυραν οι Αυστραλοί άνευ κέρδους, πόσο θα τις έδιναν; Ποια η διαφορά σε λειτουργικά κόστη μεταξύ 3 S και 2 σαφώς νεότερων (και χωρίς αρχαιολογιες τύπου tyne και olympus) αυστραλιανών perry; Κατά τα άλλα, λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα παίρνει η LM…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

ψάξε να βρεις πόσα έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Όσα και να πληρώσαμε, αν δεν πληρώσαμε πρέπει να τελειώσει το πρόγραμμα άμεσα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Eπίσης, επειδή το ξέχασα αυτό…
Αν δεν υπήρχαν κονδύλια από ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά οφέλη (Α.Ω) το πρόγραμμα για τα Ρ-3 δεν θα είχε καν αποφασιστεί.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Τι θα γίνει με την γαλλική ιστορία και τις επιστροφές κερδών απο τα ομόλογα, αν δεν προχωρήσει στην κατάσταση μας οι δύο τελευταίες και νεότερες (FFG 05,06) κάτι θα πρόσφεραν τσιμπάμε για την FFG 04 για ανταλλακτικά… έχουμε δύο πλοία με υποτυπώδη AAW δυνατότητα. Σίγουρα αρκετά ανώτερη από τα δύο πλοία Cassard που μας πάσαραν οι Γάλλοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

‘Εχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αγοραστούν μεταχειρισμένα πλοία από χώρες που δεν είναι στο ΝΑΤΟ.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Πλοία φτιαγμένα με προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και ειχαν υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ δεν μας κάνουν γιατί η Αυστραλία δεν ειναι στο ΝΑΤΟ;

Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Αν δεις κάπου τον Α/ΓΕΝ να τον ρωτήσεις.

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Μάλλον θα σκέφτονται τα οδοιπορικά… Που να κάνεις ταξίδια σε Αυστραλία, Καναδά κλπ. Άσε που δυσκολεύουν και οι συνεννοήσεις για μίζες κλπ κλπ… Πέρα από τη πλάκα, το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση (αν όντως υπάρχει τέτοια), ποιο είναι; Εσύ ΓΙΑΝΝΗΣ 1 δεν εξεφρασες την απορία σου;

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Ναι φαίνεται κάποιοι ειναι με το υπουργείο σε ανοιχτή γραμμή, οπότε αντιλαμβανόμαστε γιατί έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο και οι ένοπλες δυνάμεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Μα καλά !!
Υπάρχουν άνθρωποι (?) που θέλουν να αποκτήσουμε φρεγάτες ηλικίας 30-32 χρονών για να αντικαταστήσουμε φρεγάτες ηλικίας 40 χρονών ??
Και μάλιστα φρεγάτες που δεν υπάρχουν στις τάξεις του Π.Ν με ότι αυτό σημαίνει για φτιαχτούν υποδομές και να εκπαιδευτεί κόσμος για να υποστηρίζει π.χ 2 πυροβόλα των 100 χλστ (οι 2 Κασάρντ) που θα τα έχουμε για 8 χρόνια. (το ίδιο και για τα άλλα συστήματα των πλοίων)
Πιο χρεοκοπημένοι, και στα μυαλά, δεν γίνεται…

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Πολλά υποσυστήματα είναι γνωστά στο ΠΝ καμιά σχέση με την Γαλλική πρόταση. Προσωπικά θέλω νέα πλοία, αλλά ακόμα φαίνεται ότι μακρυά από τον ορίζοντα… τα πλοία αυτά έχουν υποστεί ΕΜΖ και είναι 28 και 25 ετών σε συνδυασμό με τον SM-2IIIB προσωπικά εκτιμώ μια χαρά μας βγάζουν μια δεκαπενταετία…
Αν υπάρχουν και υποσυστήματα για ανταλλακτικά από τις 04 και 03 Adelaide class ακόμα καλύτερα…
Καινούργια φωνάζεται για χρήματα, μεταχειρισμένα αξιοπρεπή δεν σας αρέσουν γιατί είναι παλιά, Gowind είναι μέτρια μας ξινίζει.
Ο κακός μας ο καιρός λέω εγώ… που μιλάνε και για μυαλά.

Νικολάκη Εφέντης
Guest
Νικολάκη Εφέντης
Offline

Έλα ντε, το Link16 δεν είναι για το ΝΑΤΟ; Πόσες προσαρμογές να χρειάζονται σε hardware & software τα σκάφη αυτά για να ενταχθούν στο ΠΝ;

Το υπερπλεόνασμα να είναι καλά επειδή πλησιάζουν κι εκλογές κι όλα τα άλλα “να παν να αγαπηθούν” αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα αν “κάτσει” το θέμα με τις Belharra για να λέει ο Τσίπρας ότι βρήκε δουλειά για τα ναυπηγεία έχει καλώς…

vagelis
Guest
vagelis
Offline

και θα παρουμε 35 ετων πλοια να αντικαταστησουμε 3 40 ετων εντυπωσιακο,παλι καλα δηλαδη που δεν ενδιαφερθηκαν αλλιως παλι σαπακια θα περναμε.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Είναι 28 ετών αλλά δεν έχεις άλλη λύση μια χαρα ειναι και αυτά. Εχουν υποστεί και ΕΜΖ ειναι αξιόμαχα πλοία. Αν αποδεσμευτεί και SM-2IIIB την βολεύουμε μια 15ετία.

Νικολάκη Εφέντης
Guest
Νικολάκη Εφέντης
Offline

Spirit, συμφωνώ πλήρως με το σχόλιο σου. Να προσθέσω ακόμη πως και να προχωρήσει το Γαλλικό σενάριο, τα 2 σκάφη είναι πολύτιμα αφού οι ανάγκες του ΠΝ είναι πολύ μεγαλύτερες για να καλυφθούν από 2 άντε 4 Belharra μέχρι το 2030…

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

25 και 26 ετών δεν είναι; Μικρή σημασία έχει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά σύμφωνα με https://en.wikipedia.org/wiki/Adelaide-class_frigate μπήκαν σε υπηρεσία το ’92 και ’93.

FOX
Guest
FOX
Offline

Για τα χάλια μας μια χαρά είναι αυτά τα πλοία και πολλά του υποσυστήματα γνωστά στο ΠΝ.
Ποιός θα ασχοληθεί όμως;

Γατα
Guest
Γατα
Offline

Μπήκαν σε υπηρεσία το 92-93 και τις λέμε παλιές όταν θα αντικαταστησουν τις 3-4 παλαιότερες s που μπήκαν σε υπηρεσία το 78,79,80,81. Πείτε του ΑΓΕΝ οποίος τον πετύχει πως όταν βγαίνουν οι Goksu, Goksu, Gediz, Gemlik στο Αιγαίο και τρέχουν πανικοβλητοι, ίδια πλοία είναι σχεδόν απλά του 1980-1981. Ακούς εκεί παλιές οι adelaide