Κοντά σε κολοσσιαία συμφωνία για 800 άρματα μάχης Κ-2 η Πολωνία;

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας “The Korea Times” στις 17 Ιανουαρίου, ο νοτιοκορεατικός κατασκευαστής Hyundai Rotem θα μπορούσε σύντομα να υπογράψει συμβόλαιο πώλησης 800 αρμάτων μάχης Κ-2 Black Panther με την κυβέρνηση της Πολωνίας. Η είδηση έρχεται μετά την άρνηση των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών να περιλάβουν την Πολωνία στον κύκλο συνεργατών τους.

Σύμφωνα με την ίδια την Hyundai Rotem, οι συνομιλίες με την πολωνική κυβέρνηση μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία για 800 άρματα Κ-2 μέχρι τα μέσα του χρόνου. Η Πολωνία έχει έρθει σε συννενόηση με την Hyundai Rotem ξανά στο παρελθόν για την σχεδίαση σύγχρονων αρμάτων μάχης μέχρι το 2023 και το 2016 υπέγραψε συμφωνία για 120 αυτοκινούμενα πυροβόλα Κ-9 των 155mm. Αν η παρούσα συμφωνία ολοκληρωθεί, η Πολωνία θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός πελάτης του άρματος Black Panther.

To K-2 Black Panther αποτελεί το τελευταίο άρμα μάχης που έχει αναπτύξει η πολεμική βιομηχανία της Νοτίου Κορέας. Περιλαμβάνει λειόκανο πυροβόλο των 120mm 55 διαμετρημάτων με σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας, αντίστοιχης του γαλλικού άρματος Leclerc, με ταχυβολία 10 βλημάτων το λεπτό, σύστημα ελέγχου πυρός που συνδέεται με ισχυρό ραντάρ υψηλής συχνότητας που ερευνά το πρόσθιο τμήμα του άρματος. Διαθέτει σύγχρονη θωράκιση πολλαπλών στρωμάτων που συνδυάζει στρώματα διαφορετικών υλικών, με τμήματα εκρηκτικής θωράκισης αντίδρασης και μη-εκρηκτική θωράκιση.

Κινείται από γερμανικό κινητήρα MTU MT-883 1,500 ίππων και γερμανικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, που του προσδίδει ταχύτητα 70 χλμ/ώρα σε ομαλό και 48 χλμ/ώρα σε ανώμαλο έδαφος. Στο μέλλον η νοτιοκορεατική βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει εγχώρια προϊόντα κινητήρων και συστήματος μετάδοσης αλλά στο μεταξύ οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Γερμανία που είναι όμορο κράτος είναι αρκετά καλές ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα, ενώ άλλωστε 250 περίπου άρματα μάχης Leopard-2 υπηρετούν στον πολωνικό στρατό. Το κόστος του Κ-2 ανά μονάδα ανέρχεται στα 8.5 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές 2009.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εξαγωγών της Κορεατικής πολεμικής βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται στους αναγνώστες πως το Κ-2 έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς στο Ομάν και στο Περού χωρίς επιτυχία, ενώ έχει επιλεγεί από την Τουρκία το 2007 ως βάση ανάπτυξης του πρωτύπου, εγχώριας ανάπτιξης “εθνικού άρματος μάχης”, το οποίο γνωρίζουμε ως Altay. To τελευταίο, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς παρουσιάζει προβλήματα με την εύρεση κατάλληλου κινητήρα, έχει παραγγελθεί σε 250 κομμάτια μέχρι στιγμής.

Πηγή:
https://www.armyrecognition.com/january_2020_global_defense_security_army_news_industry/south_korea_could_sign_a_deal_with_poland_for_the_sale_of_800_k2_main_battle_tanks.html?fbclid=IwAR3JEYY8yYrbTqz0a4Wv5p7xELmA02_cggsGQ19FVv6Bq593TsV7VXeaRec


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

17
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
KEKWchriss8Chris Ain.MageirasΔnμnτpns Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Όταν κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάρι, ο σκύλος πάει να φάει στον παραδιπλανό..

KOSTAS57
Guest
KOSTAS57

Σαν να αγοράζεις Leopard 1A5……….. razz

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

“Στον στρατό της Πολωνίας υπηρετούν 250 Leo2”

Μήπως να κάναμε μια διερευνητική επαφή?
Μήπως να γράφατε καμία από αυτές τις απόψεις που διαβάζουν οι επιτελείς για τυχόν αγορά τους?

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Στην Πολωνία υπηρετούν 105 Leopard 2A5 από το 2013 (200εκ$) και 128+14 Leopard 2A4…
Το 2015 το Αμύνης της Πολωνίας υπέγραψε με την Rheinmetall για 620εκ$ την αναβάθμιση των 128 Leopard 2A4 που είχε από το 2002 (δωρεάν αν θυμάμαι καλά), στο επίπεδο Leopard 2PL… Το 2018 υπέγραψαν και για την αναβάθμιση των 14 Leopard 2A4 που πήραν το 2013…
Λές να τα πουλάνε?

Δnμhτphs
Guest

Για την ακρίβεια τα Leopard 2A4 τους παραχωρήθησαν από την Γερμανία έναντι του ποσού του ενός (1) ευρώ το άρμα . . .! ! !

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Άνετα…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Έτσι δρουν τα έθνη με αντανακλαστικά επιβίωσης, όχι οι θνησιγενείς συνομαδώσεις – πρώην έθνη, που είναι σε θέση να σπαραχθούν ανά πάσα στιγμή μεταξύ τους για το (κεντρικό, στον ασήμαντο μικρόκοσμό τους) θέμα, αν η παρανομία πρέπει να τιμωρείται όταν ο δράστης είναι συμπαθής, στις δεκάδες εκφάνσεις του (παράνομη μετανάστευση, πολιτικοί/δικαστικοί με νοοτροπίες όψιμης τσαρικής εποχής, αστυνομική βία, οργανωμένη πολιτική βία, ποδοσφαιρικές μαφίες κλπ).

neuromancer
Member
Trusted Member
neuromancer

Δλδ οι Γερμανοί δίνουν κινητήρα στους Κορεάτες και δεν δίνουν στους Τούρκους? Σου λέει οι Τούρκοι παίρνουν Leo ενώ οι Κορεάτες δεν παίρνουν.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

δεν είναι για αυτό το λόγο,η Τουρκία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αγορά όπλων αρκετά συχνά λόγο της επιθετικής της πολιτικής,τις εισβολές και της συμπεριφοράς της στα ανθρώπινα δικαιώματα

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Είναι μεν (ή θα έπρεπε να είναι) γνωστό ότι η Ε.Ε. δεν αποτελεί στρατιωτική συμμαχία. Όμως η συνεργασία σε αμυντικές συμπαραγωγές είναι, καίτοι μη θεσμικώς κατοχυρωμένη, πάντως σημαντική εν τοις πράγμασι όψη των πολιτικών της Ένωσης, και μέσο διατήρησης των οικονομιών της Ένωσης στην τεχνολογική αιχμή. Εν προκειμένω, η Πολωνία, με επιχειρησιακή απαίτηση για απόκτηση νέων αρμάτων σε αριθμό που υπερβαίνει το άθροισμα των υπηρετούντων συνολικά σε Γερμανία και Γαλλία αρμάτων, θα ήταν εύλογο να είναι όχι απλώς πελάτης, αλλά “πολύφερνη νύφη” για κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμπαραγωγής αρμάτων. Η προθυμία λοιπόν των δύο ηγέτιδων δυνάμεων να την απορρίψουν δημιουργεί προβληματισμό.… Read more »

KEKW
Member
Trusted Member
KEKW

H Πολωνια εκτος απο δικαιωματα εχει και υποχρεωσεις. Δεν μπορεις να δεχεσαι τη μεγαλυτερη χρηματικη βοηθεια απο την ΕΕ να κανεις ο,τι γουσταρεις. Υστερα καποιοι αναρωτιουνται αν η ΕΕ εχει μελλον. Πως να εχει, οταν μια μεγαλη χωρα οπως η Πολωνια υπονομευει την υπαρξη της και υιοθετει αντιδημοκρατικες πρακτικες στο εσωτερικο της? Αληθεια τι φοβαται η Πολωνια και εξοπλιζεται? Απειλειται απο κατι? Επισης το αστειο οτι δεν τη συμπεριλαμβανουν στην αναπτυξη του νεου γαλλογερμανικου τανκ πρεπει να σταματησει. Η Πολωνια δεν εχει τπτ να προσφερει σε ενα τετοιο project και μονο πελατης μπορει να ειναι. Η συμπραραγωγη ειναι δεδομενη, αλλα… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Η Πολωνία απειλείται άμεσα από την Ρωσία. Επίσης έχουν την ιστορική ανάμνηση το ότι τους έσφαξαν, σχετικά πρόσφατα, και οι δυο γείτονες τους. Για αυτό τα θέλει τα άρματα. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν πολυ – θέλουν τέτοιου είδους συνεργασίες με την Πολωνία. Η τελευταία έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και σύντομα θα είναι στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αν μπει βαθιά και στο βιομηχανικό παιχνίδι, ενδέχεται να μπορεί να ανταγωνίζεται στα ίσια τις πλούσιες χώρες. Υπόψη ότι ούτε οι ΗΠΑ τους δίνουν ΑΩ για τα F-35. Ας μην συγκρίνουμε με την Ελλάδα. Εμάς και ατόφια τα σχέδια… Read more »

KEKW
Member
Trusted Member
KEKW

Οσο απειλειται το Βιετναμ απο τις ΗΠΑ, αλλο τοσο απειλειται και η Πολωνια απο τη Ρωσια.

Για τα F-35 τι ΑΩ να παρουν? ΑΩ πηραν αυτοι που ειχαν συμμετασχει στο R&D. Επισης 34 πηραν. Δεν ειναι και καμια τεραστια παραγγελια.

Γενικα η Πολωνια εφτασε τα ταβανι της. Η βιομηχανικη παραγωγη που αναφερεις δεν εχει μελλον στην Ευρωπη. Ολα πανε Τουρκια Ινδια Κινα. Μονο η υψηλη τεχνολογια θα παραμεινει και εκει η Πολωνια δεν μπορει να συναγωνιστει λογω απειριας.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Οι ρώσοι είναι παραδοσιακός εχθρός της Πολωνίας. Επίσης οι Πολωνοί θεωρούν το κομμουνιστικό τους καθεστώς, ως Ρωσική κατοχή….

“η Πολωνια δεν μπορει να συναγωνιστει λογω απειριας.”

Αυτό ακριβώς θέλουν να διορθώσουν!

KEKW
Member
Trusted Member
KEKW

Και με 800 τανκ θα νικησουν τον “εχθρο”? Γελανε και οι πετρες.
Οταν ο αλλος εχει πυρηνικα και σε κανει οικοπεδο τι θα σου κανουν τα 800 τανκ?

“Αυτό ακριβώς θέλουν να διορθώσουν!”
Πως? Με το να αγορασουν ενα κατωτερο απο το Leo2A7+ τανκ?

Δnμnτpns
Guest

Απλά να σας θυμίσω ότι η Πολωνία δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την φερεγγυότητα της ως στρατιωτικός συνεταίρος , πολλώ δε μάλλον μετά την αιφνίδια ακύρωση της σύμβασης ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 50 ελικοπτέρων Caracal και την αγορά αντ΄αυτών ελικοπτέρων BlackHawk . . . ! ! !

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Καιρός να προσπεράσουμε και εμείς τους γερμανούς και να πάρουμε merkava!!!